Şimdi Ara

Harici disk donuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bir süredir film izlerken yada harici disk üzerinde bir işlem yaparken disk zaman zaman donuyordu çıkarıp tekrar takınca çalışıyordu fakat bugün hiç içine bile giremiyorum. Herhangi bir hata vermiyor sadece bekleme işareti geliyor ve donuyor. diskin markası western digital 1tblık my booklardan. çalıştırabilmek için herhangi bir öneriniz var mı?

• Kutunun içindeki hdd ile dönüştücü kartı arasında bir temassızlık olabilir. İçindeki hddyi söküp ayrı bağlamayı dene.
  • Garantisi devam ediyorsa; kablosunu değiştirebilirsiniz ve farklı bir bilgisayarda deneyebilirsiniz.

Garantisi devam etmiyorsa; harici kutuyu çıkartın ve sadece HDD'yi SATA olarak sisteminize ana kanal bir SATA sağlayıcısı olarak bağlayın. Ve çalışıp, çalışmadığını test edin.

Eğer ki buda çözüm vermiyorsa, diskiniz bozulmuş demektir. Yukarıdaki koşullara göre garantisi varsa gönderin, yoksa ve içerisindeki veriler mühimse ( kurtarma ) şirketleri tarafından veri kurtarımı yapılabilmektedir. Ya da durumu şu an göremediğimden dolayı HDD'nin kartıda yanmış olabilir, aynı HDD'nin kartını bulup değişim yapıldığı takdirde sorun çözülebilir, öncelikli olarak test edilmesi gerekir.
  • bir tane daha hdd var onda sorun yok farklı usb yuvalarınada taktım bilgisayardan olduğunu sanmıyorum. aldığım 2 yıldan fazla oldu içini açayım öyleyse ben.

edit: içini açtım sata ile bağlayınca açılışta tarama yaptı ve sorun çözüldü teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juba09 -- 24 Temmuz 2011; 1:24:56 >
  • Kutuda sorun vardır ya da kablosu sorunludur. Eğer ki H/HDD olarak kullanmak istiyorsanız, yeni bir kutuda alabilirsiniz.
  • bugün biraz araştırma yaptım bir kaç yerde bad sector oluştuktan sonra uzun süre disk dayanmadığı yazılıyor. Şuan bir kaç dosya dışında disk normal durumdaki gibi çalışıyor fakat bad sector oluşmuş yedeklemem gerektiği uyarıları geliyor. bad sector fiziksel olduğu için onarmak mümkün olmaz sanırsam. Olası sorunlar engellemek için bu bölgeleri kulllanmama gibi yada daha farklı bir çözüm var mı?
  • Bad sector oluşmuşsa daha da oluşmasını engelleyemezsin verileri yedeklemeni öneririm. Ben 2 sene önce arkadaşın laptopunda bad sector oluşturmayı başarmıştım ancak seagate hard diski Hiren Boot CD deki HDD Regenerator isimli programla taratıp düzeltebilmiştim, hala daha kullanıyor arkadaş, taş gibi de çalışıyor. Bad sector oluşumu neden kaynaklanıyor bilmiyorum ama windows olay görüntüleyicide bazı hatalar silsilesi o anda gözüme çarpmıştı. Keşke bütün HDD ler böyle kurtarılabilse. Hiren boot CD nin yeni sürümünde yokmuş ama olan bu programı içeren versiyonunu indirip CD ye yazdırıp bir dene.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • juba09@ HD Tune adlı yazılımı kurun, Error Scan taramasını ''Quick Scan'' seçeneğini işaretlemeden yapın, uzun sürersede tamamlanmasını bekleyin. Ve buraya SS olarak ekleyin.Durumu görmem gerekir.

Bunun dışında HDD Regenerator adlı program badsektör düzeltmesi yapmaz, bölümleri kullanım dışı bırakır. Badsektör, sanal bir HDD problemi olmadığı gibi fizikseldir. Disk üzerinde yer alan kafaların, elektrik kesintisi, uzun süre kullanım durumunda, olumsuz bazı fiziksel durumlarda manyetik disk üzerine düşer ve bu diskte hasar bırakır. Disk yüzeyi sektör adı verilen yapılardan ibarettir. Bu yapılardaki verilerin okunamamasına sebebiyet verir.

Çizilmiş bir DVD düşünün, nasıl okunmuyorsa kabataslak aynı mantık.
  • HDD regenerator bad sector düzeltmesi yaptı, HD tune programından tarattım önce bad sectörler vardı, kırmızı noktalar dağılmıştı taramasında ancak sonradan baktığımda bad sectör kalmamıştı ve Bad sectorle ilgili S.M.A.R.T uyarılarının (health sekmesinde) hiçbiri kalmıştı. Bad sector oluşumu da durdu. Her HDD düzelmeyebilir ancak denemekte fayda var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi regular6 -- 24 Temmuz 2011; 19:24:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: regular6

HDD regenerator bad sector düzeltmesi yaptı, HD tune programından tarattım önce bad sectörler vardı, kırmızı noktalar dağılmıştı taramasında ancak sonradan baktığımda bad sectör kalmamıştı ve Bad sectörle ilgili S.M.A.R.T uyarılarının (health sekmesinde) hiçbiri kalmıştı. Her HDD düzelmeyebilir ancak denemekte fayda var.

regular06@Badsektör hataları düzelmez. Lâkin dosya sistemi hataları olabilir. Dosya sistemi hataları disk üzerinde okuma/yazma vb. sorunlar yapabilmektedir. Yalancı bir durum oluşturur. Kısacası bu tür 3. Parti yazılımların yanlış okumasına sebebiyet veriyor. Yani HD Tune adlı yazılımın kesin sonuç vermesi zaten mümkün değildir. HDD kablosundaki yıpranma nedeni ile olabileceği gibi zararlı yazılımlar dahi badsektör testinde kırmızı noktalar çıkmasına olanak tanır. Aslında badsektör yoktur. Yani bazı dış faktörlerde bunu tetikler. Diski okumakta zorlandığı noktalarda program o bölgelere otomatik olarak kırmızı nokta atar.

http://forum.donanimhaber.com/m_46226971/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 24 Temmuz 2011; 19:24:03 >

• Çok doğru bir açıklama ancak CD den boot ettiğim bu program hangi sector olduğunu (lba117498 gibi) buldu ve onu düzeltmek için 20 saniye kadar, belki daha uzun bir tek sector için bekledi, diğer sectörleri de böyle düzeltebildi. Dosya sistemi hatasından işaretlenen o bölümleri hata varmı diye kontrol edip açtı belkide. Ancak tam bir açıklaması var mı bilmiyorum, insan bunları yaşadıkça tecrübe kazanıyor. Windows olay görüntüleyicisinden Sistem ile ilgili hatalar o zamandan sonra çıkmamıştı. Bad sector fiziksel olduğuna göre dosya sistemi hatası olarak düşünüyorum şimdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: regular6

Çok doğru bir açıklama ancak CD den boot ettiğim bu program hangi sector olduğunu (lba117498 gibi) buldu ve onu düzeltmek için 20 saniye kadar, belki daha uzun bir tek sector için bekledi, diğer sectörleri de böyle düzeltebildi. Dosya sistemi hatasından işaretlenen o bölümleri hata varmı diye kontrol edip açtı belkide. Ancak tam bir açıklaması var mı bilmiyorum, insan bunları yaşadıkça tecrübe kazanıyor. Windows olay görüntüleyicisinden Sistem ile ilgili hatalar o zamandan sonra çıkmamıştı. Bad sector fiziksel olduğuna göre dosya sistemi hatası olarak düşünüyorum şimdi.

''cmd'' > ''chkdsk /r'' HD Tune programı ile taratılmadan önce yapılması gerekir. Daha önce bizzat karşılaştığım bir durum olduğu için bu konuda eminim. Sistemde HDD üzerinde etkinlik gösteren bir zararlı yazılım vardır. HDD ışığı sürekli yanıyordur, kısacası HDD'yi yorduğu için işlem kabiliyetini azaltıyordur. Okuma/yazma oranı düşer ve bununla birlikte o test hataları sonuçlar verir. Yine aynı şekilde kabloda bozukluk varsa HDD'nin sağlıksız bir SATA/İDE bağlantısı kurmasına neden olabilir. Aklıma gelenler şu an için bunlar.

•  Harici disk donuyor

Healt bölümü bu şekilde tarama ise devam ediyor.
  • chkdsk /r ile tarasaydım bad sectorlü bölümleri başka sectörlere atayabilirdi yanlış anlaşılmasın o bölgeye erişimi engellerdi yani. HDD Regenerator ile CD den boot edip düzeltince hiçbir şekilde donanım değişikliği yapmadım ve işletim sistemini değiştirmedim ya da antivirüsle taramadım. Notebook masanın üstüne koyarken sanki biraz sarsılmıştı birkaç defa, HDD kafası bir şekilde takılma yaptı belki, şans işte nasıl düzeldiyse... Hdd plakasında oluşan manyetik bozulmaları algoritmasıyla bir şekilde düzeltmiş olabilir, sonuçta okunamayan manyetik bölgeleri low level formatla düzeltebilme şansı var, plakanın manyetik kararlılığını değiştirebilien bir yazılım olabilir. Fiziksel hasar olsaydı zaten düzeltemezdi kesinlikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi regular6 -- 24 Temmuz 2011; 21:02:34 >
  • juba09@ Hocam bu linkte bahsi geçen hatalar için geçmişte açıklama yapmışım. Dilerseniz burayı inceleyebilirsiniz. Her ne kadar orada yazsamda gerçek bir badsektör hatası demirin oksitlenmesi gibi sürekli bir dönüşüm içerisinde hızla bozulmaya başlar. Yani verileriniz şayet önemliyse yedekleyin.

Bkz:http://forum.donanimhaber.com/m_47067726/mpage_1/f_/key_//tm.htm
  • Önemli verileri diğer diske aldım yaklaşık 2 aydır tek harici ile idare ediyorum. Sorunu çözmeyide birkaç kez denedim fakat boot ekranında biryerlerde takılıyor 12 saatten fazla açık kalsada geçmiyor program aşırı derecede yavaş 1 baytı 2-3 snde tarıyor 1000den fazla bad sector buluyor.
  • Merhaba arkadaşlar.

Aynı disk 1tb mybook essential bendede var ve açıkcası ilk aldığım günden bu yana aynı donma sorunarı bendede vardı. Ama sorunu aldıktan 1 ay sonra disk taraması ve driver ını kurarak düzelttiğimi sanmıştımfakat yine donmalar baş göstermeye başladı. Şimdi şu sonucu çıkarıyorumki bu ürün almak büyük bir hata olmuş ve genel olarak sorunlu gözükmekte. Herneyse artık olan olmuş ama garantisi devam etmekte fakat garantiye vermekte çekimserim çünkü içindeki verilerimi tekrar bir diske para yatırıp yedeklemek zorunda kalıcam yada diskin günü gelince topyekün gidecekler :/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.