Şimdi Ara

Halojen Lambalar hakkında..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu halojen lambalar hakkında bir sorum olacaktı..500 wattlık bir ampulu azda açsan çokta açsan 500wattlık elektrik harcıyormuş,bu düşünce bana mantıklı gelmedi,yani en kısıkta açacam ama ampul 500watt olduğu için,azda açsam 500watt harcayacak,bilen arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim..

• olurmu canım öyle şey. DC-DC converter mi varmış içinde...
  • böyle birşey olamaz değil mi arkadaşlar?halojen lambalarda böyle birşey olması çok saçma olur sanırım..
  • bence mantık olarak olmaz emin deilim ama mantık olarak imkansız kısık yaktığında daha az akım çekicek ozaman harcadığı güç düşer sanmıyorum her zaman 500 w çekiceğini imkansız bişi
  • yok böyle birşey, kesinlikle olmaz.
    kısık çalıştırdığınızda az enerji parlak çalıştırdığınızda cok enerji harcar. bu sadece halojen ampuller için geçerli bir kural değildir. ancak bazı özel bağlantı durumlarında, örneğin oto trafosu tarzındaki bağlantı durumlarında ampul yansada yanmasada trafo kendi akımını çekecektir. özel bir durumdur. piyasadaki halojen ampullari kontrol eden dimmerler elektronik dimmerdir dolayısıyla ampul ne kadar kısık yanarsa o kadar az enerji harcar.
  • biraz geç oldu ama cevap verenlere teşekkürler..
  • geç olmadı arkadaşım cvp tarihlerine bakarmısın se açtın konuyu takip etmiorsan nese şimdi kızdırdın beni
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • P=U*I DAN HESAPLAYIN
  • elektrikli cihazların üzerinde yazan değer şebekeden çekebilecekleri maksimum güç değeridir ve bu değerde sabit değildir. örneğin bir lambanın gücü verdikleri parlaklıkla orantılıdır. lamba yüksek parlaklık veriyorsa şebekeden büyük değerde güç çekiyordur. ama lamba düşük parlaklıkta ışık veriyorlarsa çektikleri elektriksel güç daha azdır.
  • P=U*I
    HALAJEN LAMBALARIM DİMER İ İLE AYAR YAPARAK IŞIK ŞİDDETİNİ AYARLARKEN DİMER DE LAMBAYA GİDEN VOLT U AYARLIYORUZ DİYELİMKİ SON IŞIK ŞİDDETİNDE P=500WATT U= 220V OLACAKTIR LAMBANIN ÇEKTİGİ AKIM 2,2A OLUR BİZ IŞIK ŞİDDETİNİ KISTIGIMIZDA VOLTU DÜŞÜRÜYORUZ DİYELİM Kİ 120 V O ZAMAN P=U*I DAN P=120*2,2=264 WATT YAPAR BUDA DEMEKTİRKİ LAMBANIM HARCADIGI GÜÇ 500 DEN 264 DE DÜŞTÜ DOLAYISI İLE HARCADIGIMIZ GÜÇ DÜŞTÜ
  • quote:

Orjinalden alıntı: leon85

P=U*I
    HALAJEN LAMBALARIM DİMER İ İLE AYAR YAPARAK IŞIK ŞİDDETİNİ AYARLARKEN DİMER DE LAMBAYA GİDEN VOLT U AYARLIYORUZ DİYELİMKİ SON IŞIK ŞİDDETİNDE P=500WATT U= 220V OLACAKTIR LAMBANIN ÇEKTİGİ AKIM 2,2A OLUR BİZ IŞIK ŞİDDETİNİ KISTIGIMIZDA VOLTU DÜŞÜRÜYORUZ DİYELİM Kİ 120 V O ZAMAN P=U*I DAN P=120*2,2=264 WATT YAPAR BUDA DEMEKTİRKİ LAMBANIM HARCADIGI GÜÇ 500 DEN 264 DE DÜŞTÜ DOLAYISI İLE HARCADIGIMIZ GÜÇ DÜŞTÜ

Bu hesap tam dogru degil. Sebebi şu. Bu lambaların direnci lineer degildir. dolayısıyla 220 volt altında iken şu kadar amper geçerse 120 volt altında şu kadar akım geçer demek pek mümkün degil. ( elinizde datası yoksa tabi ) . Ancak dimer ın özelligini bilmiyorum. akımın geçiş süresini de kısaltıyor olabilir. Yani 220 voltu sürekli verecegine 1 saniye içinde kısa aralıklarla saniyenin 0.5 veya 0.6-0.7 si gibi toplam süre veriyorda olabilir.

• elektriksel güç çekilen akıma veya gerilime değil, sadece yapılan işe bağlıdır. lamba ne kadar parlak yanarsa veya motor ne kadar yük altında çalışırsa o kadar güç harcar. akım ve gerilim ise elektriksel gücün bileşenleridir. yukarıdaki formülü ile biz iş yapılırken çekilen gücü hesaplarız. gerilimi düşürürdüğümüzde harcadığımızı gücü bulabilmemiz içinse. o sıradaki akımı ölçerek bulduğumuz değerle hesaplama yapmamız gerekir.

alternatif akımda ölçtüğümüz gerilimin değerini belirleyen etken sinüs dalgasının genliğidir. dimmer ise bu dalganın bir kısmını kıyarak, genliğini dolayısıla gerilim değerini düşürür.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lazrails

geç olmadı arkadaşım cvp tarihlerine bakarmısın se açtın konuyu takip etmiorsan nese şimdi kızdırdın beni

arkadaşım yanlış anlamışsın,ben "teşekkür etmekte" geç kaldığımı ima ettim.. ;) Ayrıca cevap verenlere tekrar teşekkürler,o zaman böyle birşey mümkün değil,banada saçma geldide,işin teknik yanını bilen arkadaşların yorumunuda merak etmiştim..
  • arkadaşlar bende bu dimerlerin elektirk sarfiyatına etkisi olmadığını duymuştum.. yani en kısıkken ve tamamı açıkkende aynı akımı çekiyo diye duymuştum... bildiğim kadarıylada bu bu basit dimmerler lambaya giden voltajla oynamıyo...sonuçta içlerinde trafo yok.. olsaydı zaten açma kapama anahtarının içine sığdıramazlardı heralde.... önce nasıl çalıştığına bakmak lazım derim. belki frekansı ayarlıyo olabilir..

yanlışsam kusura bakmayın elektronik mühendisi değilim... cahilliğime verin saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

alternatif akımda ölçtüğümüz gerilimin değerini belirleyen etken sinüs dalgasının genliğidir. dimmer ise bu dalganın bir kısmını kıyarak, genliğini dolayısıla gerilim değerini düşürür.

yukarıda dimmerin nasıl gerilimi düşürdüğünü anlattım. bir lambanın çektiği akım uçlarındaki gerilimin lamba direncine bölümüne eşittir. lamba direncinin sabit olduğunu düşünürsek gerilim ile akım doğru orantılıdır. lambanın uçlarındaki gerilimini düşürdüğümüzde çektiği akımıda düşürürüz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.