Şimdi Ara

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Ettikleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
5
Favori
2.748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hacettepe bilgisayar mühendisliğinde 4.sınıfa geçmiş bulunmaktayım. Üniversiteye geldiğimden beri her yıl tercih zamanı bu forumda bölüm hakkında merak edilenleri, soruları elimden geldiğince yanıtlamaya çalışıyorum. Zamanında ben de tercih ederken bu forumdan epey bir fikir sahibi olduydum.
    Yoğun olduğumdan ötürü sürekli takip edemiyorum forumu o yüzden önceden açılmış konular olabilir, bulduğunuz her bölüm ile ilgili konudan sorular sorabilirsiniz. Genel olarak çok yanıtsız kalacağınızı düşünmüyorum, öğrenciler olarak genelde yanıtsız bırakmamaya çalışıyoruz.

Hayatınız ile ilgili önemli bir karar vereceğiniz için arkadaşlar iyi araştırın ve kesinlikle gitmeyi düşündüğünüz üniversite/bölüm' de okuyan öğrencilerle konuşmaya çalışın. Ne kadar çok kişiyle konuşup fikirlerini alırsanız o kadar iyi olduğunu düşünüyorum. Varsa merak ettiğiniz bölüm, ders, genel yaşantı hiç çekinmeden sorabilirsiniz, şimdiden herkese başarılar dilerim.

• hocam dediklerinize kesinlikle katılmıyorum. Bir EE mühendisi CENG işi YAPAMAZ. Yaptığı iş kodlama bilmektir. Ve bunu avantaj olarak görmeniz de çok komik bence açıkçası. Sektörün açıkça bilgisayar mühendisliğine kaydığını, ve EE'nin alanının giderek daraldığını, bu yüzden EE'ci arkadaşların CENG işi yapmak zorunda kaldığını söylemiyorsunuz da EE CENG'i kapsıyor diyorsunuz.
    Ayrıca bir CENG mühendisi de pek ala donanım bilgisine sahiptir. Bizim okulda 3 tane taş gibi donanım dersi vardı. Size benim bir hocamın yaptığı analoji ile cevap vermek isterim:
    - X mühendisliğinden mezun olan da bilgisayar mühendisliği yapıyormuş. O zaman bu bölümü okumaya ne gerek var?
    Bu ön yargı çok yanlıştır arkadaşlar. Hiçbir mühendislik diğerinin işini yapamaz. O zaman biz bölümü kapatıp gidelim, öyle şey olur mu :) Bunu bir analoji ile anlatmak isterim. Şimdi düşünün ki bir ev ustası var ve tek katlı evleri gayet güzel bir şekilde yapıyor. Bu tek katlı evler durumunda bir inşaat mühendisine ihtiyacınız olur mu? Olmaz. Kendi kendine yetişmiş usta işi gayet iyi yapabilir. Şimdi bir de bir gökdelen düşünün. Bu gökdeleni usta hala tek başına yapabilir mi? Mümkün değil, inşaat mühendisi gerekiyor bu durumda. Bilgisayar mühendisliği ile kodlama öğrenip bilgisayar mühendisliğine kaymak isteyen diğer mühendisliklerin durumu aynı budur. Basit işleri kodlama bilgileri ile yapabilirler, ama derin bilgi gerektiren, çok büyük çaplı işlerde bir bilgisayar mühendisine ihtiyaç vardır, ikisini karıştırmayalım. Kendi kendilerine yetiştirmiş kişiler ile bilgisayar mühendislerinin yaptığı iş aynı değildir.
    Neden olacak. Liyakatın ayaklar altına alındığı, torpilin gırla gittiği, elden çok dilin çalıştığı şirketler. Bir sonra sonra parası iyi olsa bile mesleki tatminsizlik başlıyor insanlarda. ODTÜ bilkent hacettepe mezunu adamı da tutamazsın bu tarz ortamda. Kaçar gider daha iyi koşullara.
    güzel konu hocam, arkadaşlara yardımcı olduğunuz için teşekkürler :) çok soru geliyor işte 7-8k oldum ankara istiyorum nereyi yazayım diyenleri genelde hacettepeye yönlendiriyorum. bizim kurumda da pek çok hacettepe mezunu arkadaş var ve gayet bilgili ve donanımlı kişiler. bence hacettepe şu anda olması gerekenden daha alçak bir puanla kapatıyor maalesef. hak ettiği yerin en az 10k civarında olması gerektiğini düşünüyorum.
    faydalı bir konu olacağını düşünüyorum, arkadaşlara yardım ettiğiniz için teşekkürler :)
  • Yapay zeka yazilir mi ve sizce kac ile kapatie

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: exploitt

Yapay zeka yazilir mi ve sizce kac ile kapatie
    Bence yazılabilir. İlk iki sene benzer bir program olduğu için temel önemli bilgisayar mühendisliği derslerini alıyorsunuz. Bu konuda biraz kutuplaşma oluştu insanlar arasında gibi gözlemliyorum ama notr-olumlu arasındayım.
    Sıralama olarak bir şey diyemem ve herhangi bir iddiada bulunmak istemem ama tahminim bilgisayar mühendisliğine yakın kapatır veya daha iyi bir sıralamayla kapatır 30 kontenjanı oldugu için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Morgoth Bauglir -- 20 Temmuz 2019; 20:10:58 >
    Yurtlar nasıl? Yurtlardaki internet bağlantısı nasıl?
    İngilizce hazırlık zorluyor mu?
    Derste hocalar ile iletişim kurabiliyor musunuz?
    Hoca sayısı yeterli mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Abi yazmayın artık valla bu gidişle 10kda kapatıcak

• newwberkaysan kullanıcısına yanıt
    Fazla alternatif yok ki

- Birçok laboratuvar var, tek seferde tüm dersi seçen kişileri alabilir mi emin değilim ama şubelere bölünüyor. Genelde spesifik dersler almazsan laboratuvarlara çok uğramazsın gibi geliyor. Şahsen ben 1.sınıftaki programlamaya giriş dersi dışında bilgisayarlı laboratuvara çok uğradığımı hatırlamıyorum. Bilgisayarsız birkaç dersin laboratuvar dersi var onlarda da genelde sığıyorsun. Ama tabiki bir özel/vakıf üniversite konforunu beklemek hata olur onu da belirtmek isterim.

- Çok önemli bir kriter oldugunu düsünmüyorum ve de dersten derse değişkenlik gösteriyor. Genelde öğretilmek istenen şey konseptler oluyor diller değil. Ama yine de soruna cevap vermek gerekirse programlamanın temel konseptlerini 1.sınıf 1.döneminde Python ile gösteriyorlar (kısa 1-2 hafta C'de vardı). 1.sınıf 2.dönemde ise object oriented programming konseptleri Java ile anlatılıyor. 2.sınıf 1.dönem'deki data structures dersi C üzerinden (bazen C++) işleniyor. 2.sınıft 2.dönem Algorithms ise Java üzerinden gösteriliyor. Bu böyle uzayip gider. 1.sınıf 1.dönemdeki programlamaya giriş dersi dışında spesifik programlama dili ilgili detaylar çok anlatılmaz dediğim gibi konseptler anlatılır. Dili kendin zaten çok hızlı bir şekilde öğrenebilirsin.

- İyiysen zaten sen staj aramana çok gerek olmaz başvurdugun coğu yer seni almak isteyecektir. Orta düzeydeysen de ODTU-Bilkent-Hacettepe teknokentlerdeki şirketlere başvurup bir yer bulabilirsin kendin rahat bi şekilde. Kötü düzeyde isen hocaların referanslarıyla da rahat yine bir yerlere girebilirsin. Özet olarak evet yardımcı olur, özellikle hocalarla aran iyiyse.

- Yurtta kalmıyorum fazla detaylı bilmiyorum, detaylı bilen arkadaşlar daha iyi yardımcı olacaktır. Kabaca bildiğim kadarıyla öğrenci evleri, okulun yurtları ve özel yurtlar mevcut. Internetin bu üçü için de çok bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum daha hiçbir arkadaşımdan çok büyük sıkıntılar duymadım. Spesifik bir internet hızı bilmiyorum fakat bilgisayar laboratuvarı var üniversitenin orada sanırım internetin hızı oldukça yüksekti.

- Seviyene göre değişir hazırlığın zorlaması. Şahsi fikrim çok zorlamadığı yönünde ortalama düzeyde birisi geçer diye düşünüyorum.

- Hocalar ile iletişim tabiki kurabiliyoruz. İngilizce iletişim olarak mı kastettin yoksa genel hocalarla konuşabilme olarak mı sordun emin değilim ama 2 durumda da evet iletişim kurabilirsin rahat bir şekilde.

- Türkiye şartları için gayet yeterli ki hoca kadrosunun ben oldukça iyi oldugunu düşünüyorum. Tabi daha fazla olsa daha iyi olabilirdi ama dediğim gibi bence yeterli.

• Morgoth Bauglir M kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Gereken cevapları aldım.

Evet imkanlar İstanbulda daha fazla ama eğer Ankara'da gideceğin üniversite/bölüm eğer İstanbul'daki alternatiflerine göre iyiyse her türlü Ankara'dakine gitmek mantıklı olur.
    Onun dışında Ankara'da da oldukça imkan var İstanbul'a oranla daha az gözükse bile.

- Yurt dışı senin elinde olan bir şey bence eğer mezun olduktan sonrası için düşünüyorsan. Direk yurtdışındaki bir şirkete kabul almak mezun olduktan sonra zordur ama yüksek lisans vasıtasıyla yurtdışına rahat çıkar iş de rahat bulursunuz çıktıktan sonra. Eramus programı var fakat erasmus ve değişim programlarını detaylı bilmiyorum.

- Çok fazla fark olur eğer Türkçe'de okuyan öğrenci ekstra gayret göstermezse. Bilişim camiasının ana dili net bir şekilde İngilizcedir. Aradığın neredeyse her şeyi ingilizce kaynaklardan arayıp bulacaksın eğitim hayatında ve sonrasında. O yüzden imkanınız varsa kesinlikle İngilizce okumalısınız. Yurt dışında iş bulurken de İngilizce okumak daha avantıjlı olacaktır ama tek başına İngilizce okumak yetmez. Çünkü terminoloji dışında günlük hayatta da çok rahat iletişim kurabilcek seviyede olmanız gerekmektedir ve az da olsa okuldan ziyade öğrencinin kendi çabasına bağlı. Türkçe okuyan bir kişinin ne gibi durumlarla karşılaştığını bilmiyorum ama İngilizce okuyana göre bi artısı olcağını düşünmüyorum hatta eksisi olacaktır.

• up

beytepe kampüsüne ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ea_guru -- 23 Temmuz 2019; 21:25:25 >
  • güzel konu hocam, arkadaşlara yardımcı olduğunuz için teşekkürler :) çok soru geliyor işte 7-8k oldum ankara istiyorum nereyi yazayım diyenleri genelde hacettepeye yönlendiriyorum. bizim kurumda da pek çok hacettepe mezunu arkadaş var ve gayet bilgili ve donanımlı kişiler. bence hacettepe şu anda olması gerekenden daha alçak bir puanla kapatıyor maalesef. hak ettiği yerin en az 10k civarında olması gerektiğini düşünüyorum.
    faydalı bir konu olacağını düşünüyorum, arkadaşlara yardım ettiğiniz için teşekkürler :)
    ODTÜ ve ODTÜ bilgisayar mühendisliğiyle ilgili yazdığım detaylı makaleye buradan erişebilirsiniz:https://medium.com/@fatih.dogmus/çok-detaylı-odtü-ve-odtü-bilgisayar-mühendisliği-tanıtım-rehberi-95d52c5f8b56
  • quote:

Orijinalden alıntı: ea_guru

mezun olunca planınız nedir savunma sanayi mi ? bu sene stajı nerde yaptınız ? yurtdışı düşünceniz var mı ?

beytepe kampüsüne ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz ?
    - Şu an çok düşünmüyorum gibi savunma sanayisini ama istersem rahat girebilirim diye düşünüyorum çünkü bölümde derecede olduğum için Aselsan, Havelsan, Tubitak vb gibi yerler direk almak istiyor. Bölüm derecesine ve not ortalamasına gereğinden fazla dikkat ediyor bu gibi kurumlar. Notumun iyi olup derecede olmama rağmen ben bunun iyi bir ölçüm aracı olduğuna inanmiyorum şahsen :)

- Stajı ODTU teknokentte daha küçük özel bir savunma şirketinde yaptım. Aselsan, Havelsan, Tubitak gibi büyük kurumlara staj için gitmememdeki sebep staj özelinde çok verimli olmadıgını düşünmemdir ama belki de yanılıyorumdur bilmiyorum . Ben de boş durmayı sevmediğim için staj tercihimi kendim için daha faydalı olacağını düşündüğüm özel bir savunma sanayi şirketinde yaptım.

- Yurtdışı düşüncem var gibi ama hala tam kafamda karar veremedim. Ama bir an önce karar verip ona göre hazırlık yapılması gerekiyor.

- Genel olarak öğrenciler Kızılaydan metroya biniyor Beytepe durağında iniyor ve oradan ring durağına geçip kampüsün içine girip çıkan EGO'lara biniyorlar. Benim duruma göre değişiyor, sıhhiye kampüsündeki diş hekimliği fakültesinin önünden de belli saatlerde direk Beytepe kampüsüne giden başka ring var eğer onu denk getirebilirsem genelde ona binmeye çalışıyorum sıhhıye kampüsü yakın oldugu için bana.

• manesfirst M kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam, ben de sizlere teşekkür ederim aynı şekilde kendi üniversitenizi tanıtıp genç arkadaşlarımızı bilgilendirdiğiniz için. Size katılıyorum bence de haketmediği sıralamalarda şu an. Maalesef reklamı çok iyi yapılmadığı için ve sıralamadan dolayı insanlarda olumsuz bir algı oluştuğu için gördüğü rağbet hakettiğinden az ama son 2 yıldır biraz daha arttığını düşünüyorum tüm bilgisayara olan rağbetin artmasıyla.

Ayrıca bu şekilde olumlu yorum yapip destek oldugunuz için ayrıca teşekkür ederim hocam :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Tübitak uzay gibi önemli yerlerde 12-13 senedir çalışan tecrübeli kişilerin Almanya'ya gittiğini gördüm kötü bir durum aslında ülke için.

Neden olacak. Liyakatın ayaklar altına alındığı, torpilin gırla gittiği, elden çok dilin çalıştığı şirketler. Bir sonra sonra parası iyi olsa bile mesleki tatminsizlik başlıyor insanlarda. ODTÜ bilkent hacettepe mezunu adamı da tutamazsın bu tarz ortamda. Kaçar gider daha iyi koşullara.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.