Şimdi Ara

Hacettepe (Beytepe Kampüsü) ve Bilgisayar Mühendisliği Dersleri (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
218
Cevap
4
Favori
15.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

Harbi hocam 13k ne demek

• 2.dönem eklendi

• Uplayalım

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AI yazılımı bitirdi moruG

• Up

• < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hani forum bitmişti konu ne kadar altta kalmış xd

• Hocam bu sene mezun senemdi ham 2500. yerleştirmede 3100. oldum. Bilkent ctis %100 burslu ile burası arasındayım. Buraya girersem odtüye yatay geçiş denemek istiyorum aslında her zaman yıllardır hayalim orasıydı. Gerekirse şimdiden dönem derslerine çalışmaya başlarım hiç sorun değil zaten 2 yıldır yaz hariç tek bir gün bile çalışmayı bırakmadım neredeyse her gün 8-10 saat çalışıyordum bu sınava, disiplinime güveniyorum. Ctis yazarsam burs imkanı vs. var ayda 22.000 tl az para değil ama ne yatay geçiş imkanım var ne bir şeyim var ve açıkçası bilkent ctis beni odtü kadar heyecanlandırmıyor ayrıca her ne kadar pratikte pek bir manası olmasa da mühendis diploması almak her türlü daha iyidir diye düşünüyorum. Tabii ki rekabet çok bu yüzden 3.9-4 civarı ortalama yapmam gerekiyor diye düşünüyorum her ne kadar puanım görece yüksek olsa da. 1. sınıf için zaten 1-2 tane bölüm dersi var sayılır gördüğüm kadarıyla. Bir arkadaşa çok görmedim yazmışsınız da ben yine de sormak istedim 4e yakın ortalamanın veya direkt 4 ne derece mümkün gerçekten bunu ciddi manada hedefleyen birisi için? Sizin fikrinizi de merak ediyorum teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Enes Aslan al2Ld -- 23 Temmuz 2025; 10:5:54 >

• Enes Aslan al2Ld E kullanıcısına yanıt

odtü endüstri yazıp 4.00 yaparsan odtü ceng veya ee'ye geçmen daha olası. forumda yapanlar var.

hacettepe'de 4.00, leopard'ın dediğine göre çok zormuş.

Bilkent ctis'te de 4.00 kolay değil ingilizce yüzünden, ben 3.95 yaptım. Geçiş mevzusu var mı hiç bilmiyorum ama.

ctis hakkında sorun varsa alırım 

edit: gerçi endüstri de gelmiyormuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codewake -- 23 Temmuz 2025; 10:11:12 >
  • Codewake kullanıcısına yanıt

O sıralamada maalesef odtü ie de odtü aee de gelmiyor çok aşırı oynamazsa. Burada hacettepe ceng'de 4.0 yapmanın çok zor olmasına dediğin gibi değinmek gerekiyor mesela fizik curve değil ve bu %90 A1 almak imkansız demek.

Bence yatay düşünüyorsa odtü ee için odtü me yazmalı. En azından odtü me 1. Sınıf genel olarak basit. Havuz dersleri curve ve gıdacılarla falan giriyonuz curve

• nickolangelo kullanıcısına yanıt

evet şimdi baktım gelmiyormuş. hacettepe'de 4.0 yapsa bile geçeceği muamma.

Bizde de hemen hemen hiç curve yok hep katalog. bir de havuz derslerin katalog notu yüksek bence eng 101-102 A gelse gpa 4.00 olacaktı. Gerçi geçiş işini ben de deneyeceğim. belki odtü ee'ye alırlar.  

bence geçiş için bölüm yazılmamalı riskli bir mevzu.

• Codewake kullanıcısına yanıt

Merhaba yanıtınız için teşekkür ederim. Maalesef Bilkent ctis yazdığımda yatay geçiş imkanım kalmıyor çünkü bilgisayara geçmek istesem bile kurumiçi yatay geçişlerde burs vermiyor Bilkent yönergeye göre. Kurumlararası geçiş de sadece aynı bölümler arası olduğu için bir manası yok zaten Türkiye'nin en iyi hatta yazılabilecek tek ctis bölümü Bilkent açık ara.

odtü endüstri düşündüm gelse yazardım da fakat maalesef sırf odtünün kontenjan azaltma politikasından dolayı son 2 senedir sıralaması tutmuyor benim için. 2021'de 98 kişi alırken geçen sene 2024'te 57 kişi almış azaltmaya da devam edecek gibi. Taban sıralama 2.408 benim ise 3.104. Hayalini kurduğum şeyleri bu kadar yakından kaçırmak çok üzüyor maalesef ama yapacak bir şey yok.

Orada okuyan bir arkadaşımın arkadaşına sormak için aşağıdaki soru listesini hazırlamıştım. En azından elinizden geldiğince ctis hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Ek olarak genel Bilkent hakkında bilgi vermek isterseniz de tabii dinlerim.

bölümden memnun musunuz

hocalar iyi mi yetkinlikleri vs, gerçekten bir şeyler öğrenmek istediğinde ellerinden geldikçe yardımcı oluyorlar mı çünkü maalesef görüyoruz bazı bölüm hocaları sevdiğinden nefret ettirebiliyor.

bu bölümde yazılımda kendini ne kadar geliştirebilirim

bilgisayar mühendisliğiyle temel olarak nası bi fark var sıralamanızdandan bağımsız keşke bilgisayar okusaydım diyor musunuz

Bilkent iş ve staj imkanı konusunda Bilkent'teki bölümler arasında en iyiler arasında olduğunu söylüyor sizin gözleminiz neler

Teşekkürler.

geçiş işlerini maalesef bilmiyorum. odtü ee/ceng için şansımı deneyeceğim ama almazlar muhtemelen. bilkent içi geçiş sıkıntı, ben ücretli cs'e geçmek istedim, daha önce okuduğum 2 senenin parasını faizi ile istediler diye vazgeçtim.

Bölümden memnunum girebildiğim en iyi ceng marmara idi zaten 22'de 5.8k ile girmiştim. ama bilkent cs/ee ücretli mi yazsaydım diye düşünüyorum ara sıra.

bölüm zaten uygulamalı yazılım odaklı. kendin de iyi çalışırsan baya iyi bir software engineer/developer olursun.

Hocalar bence iyi, alanlarında yetkin, öyle kağıt üstünde süper görünmese de amaca uygun eğitimi fazlasıyla veriyor, ben derslerde öğretilenden fazlasını çalışıyorum hep, ileri seviye sorularım olduğu zaman da çözebildiler hep. Çoğu hoca yardımsever ve aile ortamı var zaten bölümde, bölüm başkanı ve başka bir hocamla oturup saatlerce konuştum kariyer mevzularını, kestirip atmıyorlar öyle. Sevmediğim bir hoca yok bölümde, havuz derslerde (mat, eng vs.) cins hocalar var maalesef. Ama bilkent ee'deki gibi stanford, mit doktoralı ünlü hocalar bekliyorsan onlar yok. akademisyen olmak istemiyorsan çok da önemi yok, mevcut hocalar iyi bence.

bilgisayar mühendisliği ile temel fark, teorik cs derslerinin daha az, eğitimin uygulamalı proje ve lab bazlı olması. ara sıra keşke cs okusaydım diyorum ama gidip de marmara ceng'te okumazdım. yazılımla alakalı gidebileceğim en iyi yer buraydı. istanbulda yaşasam itü kontrol yazardım belki. Cs ile ilgili eksikleri kendim kapatmaya çalışıyorum. CTIS, CS/EE kadar yoğun matematik veya düşük seviye sistem dersi vermediği için, genel zorluk seviyesi biraz daha rahat olabilir. Bu da self-study ve yan projeler için vakit bırakıyor. Öyle aşırı zorlayacak ders sayısı az ama yine de zor dersler yok değil. Sonuçta burası bilkent bünyesinde bir bölüm, yata yata A aldığım hiçbir ders yok, hepsine ciddi emek verdim.

Senin profilde iyi sıralama yapmış biri iş sıkıntısı yaşamaz mezun olunca. Staja da ille bir yerlere giriliyor, yüksek ortalamalıların gittiği yerler iyi bence. havelsan, turkcell, ford, jotform vs. girmişler, staj işi biraz torpile bakıyor gerçi. İş bulma konusunda okulun en iyi bölümlerinden biri. Hatta rektör en iyisi demiş zamanında.

Türkiye'deki yazılım sektörü için çok iyi eleman yetiştiriyor ama teknik derinlikli işler için sen çabalamalısın.

Akademi veya research odaklı cs işleri için bölüm uygun değil, çünkü doktora falan yapman lazım ctis o altyapıyı tam vermyor. yine de zorlama ile müfredata ek dersler ile halledilebilir bence. ben öyle yapıyorum iyi bir yerde master için.

hacettepe ceng mi yoksa bilkent ctis mi sorusu senin ne yapmak istediğine bağlı biraz. ikisinin de birbirine güçlü noktaları var. bariz şu iyi demek doğru olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codewake -- 23 Temmuz 2025; 11:0:53 >

Hocam her sene genelde değişiklik gösterebiliyor mesela bu sene bizim senemizde göre daha kolaydı ama 4 3.95 falan bir kere bile duymadım desem yeridir, hatta bölüm birincileri 3.6X-3.8X ortalamalar yapıyor 4 yılın sonunda ki genelde bizim bölümde 3 4, 1 2ye göre not alma açısından daha rahat derler. Ha belki sınavları değiştirirler daha kolay olursa vs bilemem tabi

Zorluğun sebebi de bölüm dışı derslerin her bölümde ayrı ayrı olması, hocanın sınav tarzına bağlı olması ve genel olarak çan olmaması, yani ortalama çok düşükse 1 2 harf yukarı çıkar belki ama odtüdeki o tüm mühendisliklerin aynı sınava girdiği ve çanın olduğu sistemde daha yüksek notlar alıyorlar gibi gördüm.

Onun dışında genel olarak bölüm derslerinden yüksek notlar alınır ama BBM102 gibi derslerin sınavları genelde ufak bir yanlışın çok puan götürdüğü sorulardan oluşuyor ve 4 yapmak biraz daha zorlaşıyor.

3.8 ortalama ile daha iyi ünilere geçiş yapan da var bu arada, ama 3.9 gibi ortalamaları dediğim gibi hiç görmedim.

Ctis ile arada kalmanız konusunda da dendiği gibi konseptler çok farklı, eğer düz yazılım mühendisliğine ilginiz varsa 22k aylık parayla okur gidersiniz, ama yapay zeka çalışmak, donanıma yakın seviyelerde dersler almak, teorik dersler, ya da akademisyenlik hedefleriniz varsa o zaman bilgisayar mühendisliği gerekiyor. Adı üstünde sıfırdan bilgisayarın ve algoritmalarının nasıl çalıştığına odaklanıyor bölüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 23 Temmuz 2025; 18:34:28 >

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.