Canlı Yayın
Apple, yılın ürünlerini tanıtmaya hazırlanıyor. iPhone 17 serisi, AirPods'lar, yeni nesi işlemci, Apple TV, AirTag ve dahası...
Şimdi Ara

Günlük alınması gereken protein miktarındaki belirsizlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.243
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Salonlardaki hocalar kilonuzun 1.5 katı gramında protein yeterli diyorlar. Türkçe forumlarda aratınca da böyle yazılıyor. Yani atıyorum 70 kg bir insana günde 105 gram protein yeterli. Profesyonel olanlar için 2 katı yeter diyorlar ki 70 kg için 140 gram yapar.

Halbuki yabancı forumlarda araştırdığım zaman orada kilonuzun 1.5-2 katı diyorlar ama onlar kilo olarak kg değil pound hesaplıyorlar. Yani 70 kg olan bir adamı onlar 155 pound olarak söylüyorlar , yani 1.5 katı protein al derken günlük 225 gram protein , 2 katı protein al derken günlük 310 gram protein al diyorlar. Zaten hazırladıkları diyet programlarının içeriğinde de genelde 250+ gram protein oluyor.

Yani türkçe kaynaklara göre 70 KG olan birisi 100-140 gr protein alması yeterli gözükürken,
    Yabancı kaynaklara göre 70 KG olan birisinin 225-300 gr civarı protein alması gerekiyor.

Nedir bunun doğrusu , günlük 250 gr protein tüketmek zor açıkcası ama yapabilen yapıyor.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Günlük Alınması Gereken Protein Miktarındaki Belirsizlik

Günlük protein ihtiyacı, tartışmalı bir konudur ve bireysel ihtiyaçlara bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir.

Fazla Protein Almak

Bazı uzmanlar, aşırı protein alımının böbrekleri zorlayabileceğini ve karaciğer hasarı gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, sağlıklı bireyler için önerilen günlük protein alımının üstünde almanın zararlı olup olmadığı konusunda net bir fikir birliği yoktur.

Günde Kaç Gram Protein Alınmalı

Günlük protein ihtiyacı, vücut ağırlığı, aktivite seviyesi ve sağlık hedefleri gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Genel olarak konuşursak, yetişkinler için önerilen günlük protein alımı:

• Sedanter bireyler: vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8-1 gram
    • Egzersiz yapan bireyler: vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2-1,7 gram
    • Kas yapmak isteyen sporcular: vücut ağırlığının kilogramı başına 1,6-2,2 gram

Bir Sporcu Günde Kaç Gram Protein Almalı

Kas kütlesi oluşturmak isteyen sporcuların günlük yüksek miktarda protein almaları gerekir. Ancak, fazla protein almanın potansiyel risklerini hesaba katmak önemlidir. Vücut tipik olarak günde yaklaşık 25-30 gram protein sentezleyebilir. Bu nedenle, bu miktarın üzerine çıkan alımların çoğu vücut tarafından kullanılmayacaktır.

Sonuç

Günlük protein ihtiyacı, bireysel faktörlere göre değişir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük protein alımının üstünde almanın zararlı olup olmadığı konusunda net bir fikir birliği yoktur. Egzersiz yapan bireyler ve sporcular, kas kütlesi oluşturmak için daha fazla protein almaları gerekebilir. Bununla birlikte, aşırı protein alımından kaynaklanan potansiyel risklerin farkında olmak ve dengeli bir beslenme planı izlemek önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 2.25 katı diye hesaplıyorum ben.
  • trybskts T kullanıcısına yanıt
    Yabancı kaynaklarda genelde ağırlığınız(pound cinsinden) kadar derler, mens health gibi saçma kaynaklar dışında.
  • Pound cinsinden kilogramın 1 katı mı diyorsun yani hocam ? Bodybuilding.com da hem forumdaki başlıklarda hem de makalelerin hepsinde 1.5-2 katı diye rastladım ben. Sen nasıl besleniyorsun ?
  • LBS başına 1gr yani kg başına 2.2gr ın aslında abartı olduğu kanıtlanmış >>http://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/

Makaleye göz atarsanız kilo başına 1.4gr almanın oldukça yeterli olduğunu, sadece olağanüstü hormon düzeyine sahip kişilerin kilo başına 1.8 e çıkmaktan fayda görebileceği belirtilmiş.

Ayrıca seviye ilerledikçe ihtiyacın arttığı da çok doğru bir şey değil çünkü vücut git gide kas yıkımlarına adapte olup çok daha az protein harcayarak bu durumları kurtarmaya başlıyor. Makalede 98 de yapılan bir araştırmada ileri seviye sporcuların yeni başlayanlardan daha az proteine ihtiyaç duyduğuna dair bir çalışmadan bahsetmiş.

Ayrıca haftada 6 gün 1.5 saat antrenman yapan bireylerin lbs başına 0.75gr protein (kg başına 1.6gr civarı) tüketiminin fayda gördükleri üst sınır olduğu belirtilmiş.

Biliyorum çoğu insan bu yazdıklarımı iplemeyecek ve daha fazla proteine ihtiyaç duyduğunu düşünmeye devam edecek çünkü hergün duydukları yalanlar hayatlarının temeli olmuş. Sektörde dönen milyar dolarları anladığınızda neden tüm dergilerde bu yalanlardan bahsedilip de yukarıda attığım makalelerden-araştırmalardan hiç söz edilmediğini anlarsınız diyeyim.

• Bitmek tükenmek bilmez bir tartışma. Benim kanaatim 2 gr / kg supplement endüstrisinin uydurduğu bir yalan. 250 gr protein tüketmek için mecbur toz kullanacaksın, yiyerek içeren nereye o kadar protein alıyorsun. Her gün 1 kg. tavuk mu yiyeceğiz? 1.5 gr yeter deseler zaten herkes et süt yumurtadan karşılar proteini.

Benim okuduğum araştırmaların özeti, yeni başlayanlar için 1.6 - 1.8 gr/kg yeterli. İşin ilginç tarafı seviye ilerledikçe protein ihtiyacı düşüyor, zira mevcut kası korumak için ihtiyaç duyulan protein yeni kas inşaa etmek için gerekenden daha az. Dolayısıyla "newbie gains" aşamasındaki yeni başlayanların, üst düzey sporculardan daha fazla protein'e ihtiyacı var diyen araştırmalar okudum.

Ha profesyonel VG'ye gidip sorsanız 3-5 gr/kg der, zira sponsorları öyle söyletir. İlaç milaç işine girmeden doğal çalışan sporcu için benim önerebileceğim üst limit 1.8 gr/kg.

• Şahsen ben 1 kg proteini almak çok kolay , 1.5 kg yi de azıcık zorlayarak almak kolay. Bu şekilde olsaydı da kimse beslenmede sorun yaşamayıp rahatça kas inşaa ederdi gibi geliyor bana. Sonuçta vücut geliştirmede en önemli kısım beslenme , yani 1.5 katı protein alacaksak kalorinin protein-yağ-karb dağılımında protein oranı %20'ye gelmiş olacak neredeyse. Mesela 70 kg bi sporcunun günlük 3000 kalori civarı beslenmesi gerekiyor , 1.5 katı protein alsa yani günde 105 gr protein alsa bu 420 kalori eder. Yani 3000 calorinin sadece %15 i protein olmuş olur , geri kalanı karb ve yağ olmuş olur , yanlış mıyım ? Böyle bi beslenme de bana pek yeterli gelmiyor , şahsen bu yeterliyse benim için daha iyi , carb tüketmeyi proteine tercih ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • trybskts T kullanıcısına yanıt
    Hayvansal protein olarak karşılayacaksan gayet yeterli olur. Vücudun yakıtı karblar olacak zaten. Spor yapan biri için daima karb çok olur(definisyonun ilerleyen safhaları hariç)

Dediğim gibi inanmakta güçlük çekiyorsunuz bu değerlerin yeterli olduğuna :) bizzat bu şekilde gidiyorum.

Paran bolsa, her öğün 200-300gr et yemek istiyorsan yine kendin bilirsin. İdeal miktarı sorarsan açıklama yukarıda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pound para birimi değil mi ne saçma bişey bu

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Executor06

LBS başına 1gr yani kg başına 2.2gr ın aslında abartı olduğu kanıtlanmış >>http://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/

Makaleye göz atarsanız kilo başına 1.4gr almanın oldukça yeterli olduğunu, sadece olağanüstü hormon düzeyine sahip kişilerin kilo başına 1.8 e çıkmaktan fayda görebileceği belirtilmiş.

Ayrıca seviye ilerledikçe ihtiyacın arttığı da çok doğru bir şey değil çünkü vücut git gide kas yıkımlarına adapte olup çok daha az protein harcayarak bu durumları kurtarmaya başlıyor. Makalede 98 de yapılan bir araştırmada ileri seviye sporcuların yeni başlayanlardan daha az proteine ihtiyaç duyduğuna dair bir çalışmadan bahsetmiş.

Ayrıca haftada 6 gün 1.5 saat antrenman yapan bireylerin lbs başına 0.75gr protein (kg başına 1.6gr civarı) tüketiminin fayda gördükleri üst sınır olduğu belirtilmiş.

Biliyorum çoğu insan bu yazdıklarımı iplemeyecek ve daha fazla proteine ihtiyaç duyduğunu düşünmeye devam edecek çünkü hergün duydukları yalanlar hayatlarının temeli olmuş. Sektörde dönen milyar dolarları anladığınızda neden tüm dergilerde bu yalanlardan bahsedilip de yukarıda attığım makalelerden-araştırmalardan hiç söz edilmediğini anlarsınız diyeyim.

90 kgyim 140 gr civarı alıyorum o bile yeterince gelişmemi sağlıyor

• boy 175 kilo 68.8 kg yaş 15 120+ protein alıyorum günlük yeterli oluyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: trybskts

Salonlardaki hocalar kilonuzun 1.5 katı gramında protein yeterli diyorlar. Türkçe forumlarda aratınca da böyle yazılıyor. Yani atıyorum 70 kg bir insana günde 105 gram protein yeterli. Profesyonel olanlar için 2 katı yeter diyorlar ki 70 kg için 140 gram yapar.

Halbuki yabancı forumlarda araştırdığım zaman orada kilonuzun 1.5-2 katı diyorlar ama onlar kilo olarak kg değil pound hesaplıyorlar. Yani 70 kg olan bir adamı onlar 155 pound olarak söylüyorlar , yani 1.5 katı protein al derken günlük 225 gram protein , 2 katı protein al derken günlük 310 gram protein al diyorlar. Zaten hazırladıkları diyet programlarının içeriğinde de genelde 250+ gram protein oluyor.

Yani türkçe kaynaklara göre 70 KG olan birisi 100-140 gr protein alması yeterli gözükürken,
    Yabancı kaynaklara göre 70 KG olan birisinin 225-300 gr civarı protein alması gerekiyor.

Nedir bunun doğrusu , günlük 250 gr protein tüketmek zor açıkcası ama yapabilen yapıyor.

Yani 70 kg olan bir adamı onlar 155 pound olarak söylüyorlar , yani 1.5 katı protein al derken günlük 225 gram protein , 2 katı protein al derken günlük 310 gram protein al diyorlar. Zaten hazırladıkları diyet programlarının içeriğinde de genelde 250+ gram protein oluyor.

Hatan var

70kg=155 lbs
    155x1.5= 225 LBS (sen gram demişsin)

225lbs(pound olarak alıyoruz.)= 110 gram

birimleri karıştırmışsın. 310 gram protein filan al demiyorlar. bizde 70kgx1.5 onlarda 155lbsx1.5 ama daha sonra çıkan sonucu 1.5'a bölmen gerekiyor gram şeklinde bulabilmen için. eğer 1.5'a bölmezsen sonucu pound cinsinden bulursun. 225 pound=110 gram

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senceroo -- 17 Ocak 2015; 12:28:37 >

• Senceroo kullanıcısına yanıt
    Yok hocam kiloyu pound cinsinden yazıyorlar ama gram pound cinsinden yazmıyorlar genelde. Mesela 2 grams per your weight diyor örnek olarak weight 150 lbs diyor , 150x2= 300 diyorlar. 3000 calorie bodybuilding diet diye aratıyorum googleda , hem makalelerde , yazılarda hem de bodybuilding forumlarında üyelerin yazmış oldugu kişisel diyetlerinde herkesin 200-300 arası protein aldığını görüyorum. Zaten 100-110 gram protein alınca protein oranı %15 olmuş oluyor ve internette protein oranı %15 olan bi diyet bulamassınız , %30-40 arası oluyor hep. Yani ben olayı çözemedim. zaten 100 gram proteinin yetecek olması benim de işime gelir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kuzey Fırtınası

Pound para birimi değil mi ne saçma bişey bu

ya birader uza git troll müsün 10 yaşında mısın nesin
  • quote:

Orijinalden alıntı: trybskts

Yok hocam kiloyu pound cinsinden yazıyorlar ama gram pound cinsinden yazmıyorlar genelde. Mesela 2 grams per your weight diyor örnek olarak weight 150 lbs diyor , 150x2= 300 diyorlar. 3000 calorie bodybuilding diet diye aratıyorum googleda , hem makalelerde , yazılarda hem de bodybuilding forumlarında üyelerin yazmış oldugu kişisel diyetlerinde herkesin 200-300 arası protein aldığını görüyorum. Zaten 100-110 gram protein alınca protein oranı %15 olmuş oluyor ve internette protein oranı %15 olan bi diyet bulamassınız , %30-40 arası oluyor hep. Yani ben olayı çözemedim. zaten 100 gram proteinin yetecek olması benim de işime gelir

onlar hatalı kullanıyor ozaman. 2 grams per your weight (pounds) yazıyorsa hatalı bu. bi tarafta gram bi tarafta pound var. bu birimleri çevirirsek 4 pounds per your weight (pounds) veya 2 gram per your weight (grams) yazarlarsa doğru olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senceroo -- 17 Ocak 2015; 15:28:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kuzey Fırtınası

Pound para birimi değil mi ne saçma bişey bu

Ohooo Beyler beni fark etti siz kaçın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.