Şimdi Ara

Güncel işlemci ve Anakart Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun zamandır yeni çıkan sistemleri takip etmiyorum ve yakın zamanda bir sistem düzmeyi düşünüyorum. Bu işi tek seferde değil de çıkması beklenen parçalar çıktıkça veya indirim oldukça almayı düşünüyorum yani acil değil. İşlemci ve anakart konusunda kararsız kaldım zaten bu ikisi birbirine bağımlı parçalar.

İşlemci olarak yıllardır olduğu gibi hala intel-amd tartışması devam ediyor. Genel olarak baktığımda amd işlemcilerin soğutucusunun intel kadar iyi olmadığı, ısınma ve uyumluluk gibi problemler yaşattığını duydum ve özellik-fiyat durumuna baktığımda önemli bir fark göremedim.

İntel için ise çekirdek sayısı ve üretim teknolojisi olarak amd işlemcilerin gerisinde kaldığı fakat saat frekansı olarak düşük hızlar sunduğu ile ilgili iddialar var.

Ben alacağım sistemin en güncel parçalardan oluşmasını tercih ediyorum ve anakartın da özellik olarak en iyisini almayı düşünüyorum. Çünkü en son teknolojileri desteklemesi benim için önemli ve 2 sene sonra yeni bir ram, ssd vs. çıktığında anakart değiştirmek istemiyorum ve bu sistemi minimum 10 yıl kullanma düşüncem var(şuan ilk çıktığında aldığımız i7-920 işlemcili ve gigabyte x58 ud3r anakartlı sistem çok stabil bir şekilde çalışmaya devam ediyor).

Bu konuda önerilerinizi alabilir miyim? İşlemci olarak maksimum 3000, anakart olarak da maksimum 1500 tl bütçe ayırmayı düşünüyorum.

• Sana naçizane tavsiyem gelecek amd b550 anarkartlardan alman yönünde olacaktır, haziranın ortasında çıkacaklar kendileri.
    ryzen 3600 alıp birlikte kullanabilirsin veya belirttiğine göre çok acelen yok ise ryzen 4000 serisini bekleyip sadece anakartı alabilirsin.

peki neden intel değil de amd öneriyorum ?
    çünkü amd yenilikçi, bkz:pci-e 4.0 desteği, 14nm>>12nm>>7nm üretim süreçleri
    çünkü amd nesiller arası uyumluluk konusunda kullanıcılara daha uzun bir vade tanıyor intelde ise durum böyle değil.
    örneğin bugün bir ilk seri a320 veya b350 anakart hala daha ryzen 3000 serisini çalıştırıyor ama intele bakarsan soket 1151 skylake,kabylake z170,z270 te çalışabiliyor. soket 1151 Coffee lake ve coffee lake refresh ise z370,z390 da çalışabiliyor. (soketin 4 nesildir aynı oluşuna fakat desteğin 2 ye bölünmesine dikkat çekerim) yani kıascası bir sistem 2 nesil sonra güncellenemez hale geliyor intelde.amd'de ise ryzen 1000,2000,3000 tüm am4 anakartlarda çalışabiliyor yani 3 nesildir destek hala var.
    amd orta segment anakartlarda b550,b450,b350 overclock desteği sunuyor, intel ise bu desteği sadece "Z" serisi anakartlarında sunuyor.ayrıca amdnin tüm am4 işlemcileri(apuları bilmiyorum)çarpan kilidi açık overclock yapmaya musait işlemciler ama intelde sadece sonunda "K" ibaresi bulunanları overclock edebilirsin diğerlerini "Z" sınıfı anakartlara taksan bile kısıtlama nedeniyle overclock edemezsin. yani bu da demek oluyor ki sistemin amd ise ve eskidiyse biraz overclock edip daha uzun vadede kullanabiliyorsun.
    ufak bir ayrıntı tüm amd işlemcileri kötü de olsa bir soğutucu ile geliyor. intelde ise sadece K serisi dışındakiler fan ile geliyor.

oyunlarda genelde intel biraz daha iyi performans gösteriyor ama bu tamamen çoğu oyunun intelin işlemci mimarisine göre yazılmış,optimize edilmiş olmasından kaynaklı.
    tek çekirdek performansı olarak intel amd'den 1 tık önde multicoreda da amd 1 tık önde.
    soğutmayaya gelirsek özellikle 2000 serisini de kullandım 3000 serisini de kullandım.2000 serisi daha az ısınıyor 3000 serisinin özellikle boştayken sıcaklıkları biraz daha yüksek ama yük altına girince sıcaklıklar öyle deli gibi artmıyor fanlar yüksek devire geçince sistemi frenleyebiliyor.iki nesilde de arctic freezer 34 esports duo kullandım occt stres testinde r5 2600 4ghz overclockta 73 dereceyi r5 3600 4ghz overclockta 76 dereceyi geçmedi.

fiyat olarak amd daha uygun ürünler sunuyor güncel nesillere bakarsan i5 9600k muadili ryzen 5 3600'dür ve türkiyede aralarında 500 küsür amazonda ise 30 küsür dolarlık bir fark mevcut.
    hatta bırak 3600'ü bir tık üstü olan 3600x bile daha ucuz.

son olarak ise amd depolama konusunda daha kabul edilebilir bir çözüm sunuyor kullanıcılarına örneğin storemi vs optane
    storemi ssd ile hddni birleştirmeni sağlıyor kısaca ama optane apayrı bir modül ve ona da ayriyetten para vermen gerek.intel gene kitliyor anlıcağın. storemi'de ise istediğin ssd ve hdd markasını kullanabilirsin.

sözün özü daha az paraya, daha çok özelleştirilebilir daha uzun ömürlü ve daha yenilikçi ve rakibi ile kafa kafaya performans veren sistem almış oluyorsun amd sistem alarak.ben naçizane fikirlerimi paylaştım seçim senin :)

NOT1:b550 tavsiye etmemin nedeni b450 x470 anakartların ryzen 4000 serisini ne yazık ki desteklemeyecek olmasından kaynaklı.
    NOT2:Storemi programı şuan amd sitesinden edinilemiyor yerine daha iyi çözüm getireceklerini söylüyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dreadfrost -- 9 Mayıs 2020; 14:9:5 >

• Intel tarafında 10700F, AMD tarafında 3700X almanız f/p açısından en iyi çözümlerdir.

Minimum 10 yıl kullanma düşünceniz varsa bütçenizi aşıp Ryzen 9 3900X ve Asus X570-F ikilisini kullanmanızı öneririm
  • Önerileriniz için teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İşlemci Ve Anakart Önerisi
    10 ay önce açıldı
    Ryzen sistem için ram tavsiyesi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.