Şimdi Ara

Gümüş Felsefe Kulübü (+18)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sevgili forumdaşlar şu sıralar içimde inanılmaz bir yazma isteği var öyleki günlük hayatın kısa boş anlarında kafamdan çok şey geçer. Rastgele cümleler kurarım, sıralarım onları nihayetinde ortaya bir şey çıkmaz. Söz uçar yazı kalır mantığı ile daha çok yazmak istiyorum. Ve felsefe üzerine yazmak istiyorum biraz. Kendimce. Bu konu hakkında deneyim veya bilgim yok. Sizlerden yardım istiyorum.

Buraya merak ettiğiniz soruları yazın felsefe -daha çok insan doğası ile ilgili olan konular ilgimi çekiyor- bende sorularınızı yanıtlayayım.

Biliyorum iddialı bir konu oldu biraz ama bir o kadar da eğlenceli olacağını tahmin ediyorum sizlerin yardımıyla.

Örnek;

Soru:
    Hep mi bunlar beni buluyor bilmiyorum ki, adaletin bu mu dünya. Gerçekten, söyler misin adalet nedir?

Cevap
    Tarihin en büyük yanılgısı dünyada adaletin olduğuna inanmaktır. Bir düşünün, başınıza kötü bir şey geldiğinde en azından diğer insanların başına her zaman gelmeyen kötü bir şey olduğunda “neden ben?” diye bir soru belirir insan aklında. Bazıları tanrıya isyan eder kaygısızca, bazıları da içine kapanır olabildiğince.  

Size bu dünyanın adaletli olduğunu kim söyledi? Kim size bu dünyanın her kişi için eşit olduğunu bildirdi? “Anneniz mi? Yoksa hayatınızın ilk saniyelerinde gördüğünüz bir ebe mi?” hiç biri değil. Gerçekten hatırlayın. Hiç kimse size adaletten bahsetmedi. Siz ise herkesi eşit görmek istediniz. Buna kendinizi de dahil ettiniz. Ancak gerçekler hiç de zannedildiği gibi değildir. İlk insandan bu yana adaletsizlik dünyanın düzenidir. İlk cinayette buna dahildir. İlk cinayetin konusu her ne kadarda kıskançlık olsa da bu kıskançlığı yaratan olgu adaletsizliktir. Kabil kardeşi hakkında şöyle düşünmüştür: “Neden tanrı Habili daha çok seviyor da beni daha az seviyor?” Bu duygu adaletsizliğin başlangıcıdır. Hatta daha da eskiye gitmek isterseniz islam bakış açısı şöyle der. “Tanrı şeytana insana secde etmesini söyledi. Şeytan “Hayır” dedi, “Ben ateşten yaratıldım. Ben ondan daha üstünüm.””

Nereden bakarsanız bakın. İster varoluşçu ister ilahî bir bakış açısı hiç fark etmez. İkisinde de ilk kavgalar adaletten çıkmıştır. “Neden o daha büyük bir et parçası aldı? Neden o daha iyi bir eşe sahip? Neden o daha fazla güce sahip?” Tüm bu sorular adalet sisteminin olmazlığından kaynaklanmaktadır.

Bir arkadaşım zamanında şöyle demişti: “ Herkes eninde sonunda hak ettiği yeri bulacaktır.” Ona o zaman o kadar çok katılmak istedim ki anlatamam. Ancak gerçek öyle değil. İnsan ne kadar çalışsa da türlü değişkenler sonucunda hak ettiği yeri alamayabilir. Bu da onu yukarıda belirttiğimiz “adaletsizliğe haykırış” sendromlarından birine sokabilir ki bunlardan herhangi biri de adaletsizliğin büyük besleyicileridir. Bu durumlardan çıkmanın en kolay yolu kabulleniş sürecinden geçer.

Bu dünyada sorunsuzca yaşamanın en yegane aracı adaletsizlik olgusunu kabul etmekten geçer. Eğer dünyanın gerçekten adaletsiz olduğunu inanırsanız hayat çok daha kolaylaşacaktır. Hırslarınızdan ve kişisel egolarınızdan kurtulup sosyal faydanın yüksek doruklarına çıktıktan sonra adaletin çok da sabit bir olgu, bir gerçek olduğuna o kadar da inanamayacaksınız.

Eğer adalet dünyada hakim olsaydı dünya üzerinde tanrı var olamazdı. Çünkü
    mutlak adalet tanrının kendisidir.

Beğendiğim yazıları blog adresimde yayınlayacağım. Blog adresim:http://siradaninsan.wordpress.com/

Önemli: Bu konu, DH ya da konu dışı ile ilgili değildir. Kendime ait bir kulüptür. Üye alımı yoktur.
    Okunası: Her soruyu değil istediğim sorudan başlar istediklerimi cevaplamam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Entropi Canavarı -- 22 Şubat 2012; 1:26:16 >
  • konu tutmadı. O zaman şöyle yapayım erotik hikaye de yazarım.
  • ekle beni.

• quote:

Orijinalden alıntı: Debaser

ekle beni.

seve seve eklerim hikayeye seni. Altta mı üstte mi olmak istersin?

• Vurucu ben olabilirim, ekle beni.
  • Amaç konun tutması için şaklabanlık yapmak mı? Yoksa gerçekten yazmak istediğin için yazmak mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kroto

Amaç konun tutması için şaklabanlık yapmak mı? Yoksa gerçekten yazmak istediğin için yazmak mı?

konu tutsa ne olacak? hit yapıp para mı kazanıcam? Söyleyin bişey de yazak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • felsefeden haz etmem ancak mantık da iyiyimdir
  • kocaeli üniversitesi felsefe bölümü öğrencisiyim eksik kaldiğin her noktada yardim edebilirim ,aklinin ucunda bulunsun.
  • Dünya üzerindeki erkek ve kadınların fiziksel olarak benzerlikleri tıpa tıp aynı olsaydı, farklı olan tek noktaları ise sesleri olsaydı, o dünyada yaşam nasıl süregelirdi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Espâda

Dünya üzerindeki erkek ve kadınların fiziksel olarak benzerlikleri tıpa tıp aynı olsaydı, farklı olan tek noktaları ise sesleri olsaydı, o dünyada yaşam nasıl süregelirdi?

tuzak soru az kalsın oltaya geliyordum.
  • Buralar eskiden tarlaydı
  • quote:

Orijinalden alıntı: SilverQuasar

quote:

Orijinalden alıntı: Debaser

ekle beni.

seve seve eklerim hikayeye seni. Altta mı üstte mi olmak istersin?

Felsefeden bahsetmiştim, terbiyesiz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.