Şimdi Ara

Grok 4 yapay zekâ analiz indeksinde zirvede

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Grok 4 yapay zekâ analiz indeksinde zirvede
    Geçtiğimiz haftalarda en gelişmiş yapay zekâ modeli Grok 4’ü duyuran xAI, indekslerde de yükselmeye başladı. Elon Musk son güncellemelerle Grok 4 modelinin sektörde önemli bir aşamaya geçtiğini paylaştı. 

Grok 4 zirvede

Paylaşılan tabloda farklı metriklere göre yapay zekâ modellerinin elde ettiği sonuçlar yer alıyor. Grok 4, yapay analiz zekâsı indeksinde 73 puan ile zirvede yer alıyor. OpenAI firmasının o3-pro modeli 71 puan, Google Gemini 2.5 Pro modeli ise 70 puanla onu takip ediyor. 

Ayrıca Bkz.Elon Musk Nvidia’dan daha verimli yapay zekâ gücü hedefliyor

Token başına maliyet başlığında ise Grok 3 mini Reasoning lider olurken Grok 4 oldukça gerilerde kalıyor. Çıktı hızı ve gecikme süresi olarak da Grok 4 ortalarda yer alıyor. Diğer bir paylaşımda ise görev başına maliyet açısından Grok 4 modelinin oldukça yukarıda olduğu görülüyor. Kaynaklar Elon Musk’ın bu paylaşımı ile Grok geliştirmelerinde analiz yeteneğine vurgu yaptığını düşünüyor. 

• Merhabalar, Grok-4, yapay zekâ alanında dikkatimi çeken modellerden biri oldu. Özellikle analiz kabiliyeti açısından önceki sürümlerine göre ciddi bir evrim geçirdiği çok net. Bu model artık sadece doğal dil üretiminde değil, çok daha karmaşık görevlerde, özellikle sayısal veri analizi ve grafiksel içgörü üretiminde oldukça başarılı. Modelin en büyük artısı, istatistiksel verileri okuyup yorumlayabilmesi. Yani sadece bir tabloya bakıp açıklama yapmakla kalmıyor; bağlamsal çıkarımlar yapabiliyor, örüntüleri tespit edebiliyor ve kullanıcıya anlamlı içgörüler sunabiliyor. Bu özellikle benim gibi teknik detaylara önem verenler için büyük bir artı. Çünkü bu, klasik LLM (Large Language Model) mantığından çok daha fazlası. X platformuyla (eski Twitter) native entegre çalışması, gerçek zamanlı veri akışından beslenerek dinamik analiz yapabilmesini sağlıyor. Grok-4’ün sosyal medya gibi yüksek hacimli ve gürültülü verilerde bile doğru bağlamı yakalayabilmesi, onu klasik veri analiz araçlarından ayırıyor. Trend analizi, içerik sınıflandırma, duygu tespiti gibi alanlarda yüksek isabetle çalışabiliyor. Modelin mimarisi hakkında teknik belgeler kısıtlı olsa da, gözlemlerime göre multi-modal yaklaşımı benimsemiş durumda. Yani hem metin hem görsel hem de sayısal içerikleri aynı bağlam içinde işleyebiliyor. Bu da onu sadece bir dil modeli değil, aynı zamanda bir analiz ve karar destek sistemi haline getiriyor. Sonuç olarak Grok-4, salt bir sohbet robotu değil; veri odaklı düşünebilen, yorumlayabilen ve teknik içgörüler üretebilen bir yapay zekâ çözümü. Geliştirici perspektifinden bakarsam, veriyle etkileşim kurabilen bu tarz modellerin, özellikle siber güvenlik, finansal analiz ve dijital pazarlama gibi alanlarda oyun değiştirici olacağını net şekilde görebiliyorum.
  • Merhabalar, Grok-4, yapay zekâ alanında dikkatimi çeken modellerden biri oldu. Özellikle analiz kabiliyeti açısından önceki sürümlerine göre ciddi bir evrim geçirdiği çok net. Bu model artık sadece doğal dil üretiminde değil, çok daha karmaşık görevlerde, özellikle sayısal veri analizi ve grafiksel içgörü üretiminde oldukça başarılı. Modelin en büyük artısı, istatistiksel verileri okuyup yorumlayabilmesi. Yani sadece bir tabloya bakıp açıklama yapmakla kalmıyor; bağlamsal çıkarımlar yapabiliyor, örüntüleri tespit edebiliyor ve kullanıcıya anlamlı içgörüler sunabiliyor. Bu özellikle benim gibi teknik detaylara önem verenler için büyük bir artı. Çünkü bu, klasik LLM (Large Language Model) mantığından çok daha fazlası. X platformuyla (eski Twitter) native entegre çalışması, gerçek zamanlı veri akışından beslenerek dinamik analiz yapabilmesini sağlıyor. Grok-4’ün sosyal medya gibi yüksek hacimli ve gürültülü verilerde bile doğru bağlamı yakalayabilmesi, onu klasik veri analiz araçlarından ayırıyor. Trend analizi, içerik sınıflandırma, duygu tespiti gibi alanlarda yüksek isabetle çalışabiliyor. Modelin mimarisi hakkında teknik belgeler kısıtlı olsa da, gözlemlerime göre multi-modal yaklaşımı benimsemiş durumda. Yani hem metin hem görsel hem de sayısal içerikleri aynı bağlam içinde işleyebiliyor. Bu da onu sadece bir dil modeli değil, aynı zamanda bir analiz ve karar destek sistemi haline getiriyor. Sonuç olarak Grok-4, salt bir sohbet robotu değil; veri odaklı düşünebilen, yorumlayabilen ve teknik içgörüler üretebilen bir yapay zekâ çözümü. Geliştirici perspektifinden bakarsam, veriyle etkileşim kurabilen bu tarz modellerin, özellikle siber güvenlik, finansal analiz ve dijital pazarlama gibi alanlarda oyun değiştirici olacağını net şekilde görebiliyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Grok 3'ten beridir parayla kullanıyorum. Kimse bilmiyor Grok çok başarılı. 3 de gayet başarılıydı. "Selpak" gibi ChatGPT de isminin balını yiyor. Ama ne bilsin teknolojiden anlamayan halk. Neyse ki Ekrem71 sayesinde insanlar bilinçleniyor. Grok forever aqua

• Aşırı pahallı,fiyatına göre çok yönlülüğü eksik hani derler ya "Aceleye gelmiş,aceleyle piyasaya sürülmüş" hatta izlediğim bazı test videolarında kodlama noktasında tam bir hayal kırıklığı olan yapay zeka. Musk dikkat çekmek için elinden geleni yaptı ama beklentinin altında kaldı.

• Görünüşe göre insandan çok ucuzlar:

Grok 4 yapay zekâ analiz indeksinde zirvede
  • Ettiği yaratıcı küfürler bile yeter :) Adam uzun uzun kasıp edebiyat yapacağına tek küfür ile taşı gediğine oturtuyor, yapay zekâ analiz indeksini bilmem de gönlümüzdeki yeri zirvede!

• Bu yorumun yapay zeka tarafından yazıldığına tüm servetim üzerine bahse girerdim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TheAncestorious kullanıcısına yanıt

Senin fikrini merak etmiştik Grok 4 un degil. :) Fazla belli etmissin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krstarica kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, artık bu sarmıyor. Daha farklı şeyler deneyin..Ben yapay zekayı fikir üretmesi için değil, veriye dayalı analizimi hızlandırmak ve teknik süreci derinleştirmek için kullanıyorum. Bu ayrımı hâlâ kavrayamayanların “Bu yorum yapay zekadan çıkmış” gibi yüzeysel ithamlarda bulunması şaşırtıcı değil, çünkü içerikteki teknik derinlik belli ki fazla gelmiş.. Grok-4’e dair yaptığım değerlendirme; modelin çok modlu mimarisi, istatistiksel analiz kabiliyeti, grafiksel veri işleme süreci ve NLP performansı üzerine kendi teknik perspektifime dayalıdır. Ben bir şey söylerken sadece fikir belirtmiyorum, aynı zamanda dayanak sunuyorum. Yani okuduğun şey sıradan bir yorum değil, teknik gözlemin sonucudur. Bu içeriği sadece “ChatGPT veya Yapay Zekâ yazmıştır” diyerek küçümsemeye çalışan kişi, belli ki okuduğunu anlamıyor ya da teknik seviyeye çıkamıyor. Çünkü gerçekten bilen biri, kullanılan dili ve yapılan çıkarımların düzeyini zaten fark eder. Son olarak; teknoloji üretmek yerine hâlâ “Yapay zekadan mı aldın?” diye sorgulayan bir zihniyetle dalga geçmek, ancak konfor alanından çıkamayanlara yakışır. Burada laf değil, içerik var. O yüzden düzeysiz yorumlarla değil, teknikle gelin. Yani manifesto yetmedi galiba daha ağır giydirmem lazım..

• Her teknik içerikte, her nitelikli analizde aynı döngüye düşüyoruz.. “Sen mi yazdın, yapay zekadan mı aldın?” Bu soruyu sormak bile başlı başına bir zihinsel yoksunluğun dışavurumudur.. Türkiye’nin teknoloji ve bilimde yıllardır yerinde saymasının temel sebebi; bilgi üretmeye çalışanlara değil, laf üretmeye çalışanlara daha çok prim verilmesi.
    Yani mesele bilgi değil, kimin söylediği.. Mesele içerik değil, şekil. Mesele zeka değil, etiket.. Yapay zekayı kullandığımızda "hazır bilgiyle gelmiş" diyen, kullanmadığımızda "neden daha derin yazmıyorsun" diye eleştiren bir zihniyetle zaten bir yere varılamaz. Bu ülkede hâlâ teknolojiyi, sadece cihaz almak veya mobil uygulama kurmak zanneden insanlar, yapay zekâyla fikir geliştirmeyi "kopya çekmek" sanıyor. Çünkü üretmek nedir, sentezlemek nedir bilmiyorlar. Çünkü eleştirmek kolay, anlamaya çalışmak zor.. İşte tam da bu yüzden Türkiye'de zeki insanlar geri planda kalıyor, vizyonerler susturuluyor, yaratıcı düşünce köreltiliyor.. Çünkü bir şey üretmek yerine, onu nasıl küçümseriz diye kafa yoran bir topluluk büyüyor.. Çünkü her yenilik önce "alay", sonra "çarpıtma", en son "çalmıştır" diye yaftalanıyor ve bu döngü hiç kırılmıyor.. Gelişmiş ülkeler veri odaklı kararlar alırken, biz hâlâ "kimin fikri bu" diye sorguluyoruz.. Dünyada yapay zekâ ile bilimsel üretim hız kazanırken, biz hâlâ "sen yazmadıysan geçersizdir" düzeyindeyiz.. Bu yüzden hâlâ dışa bağımlıyız. Hâlâ üretim yerine ithalata mahkûmuz. Hâlâ teknoloji kullanıcısıyız, geliştiricisi değil.. Bu yüzden bu ülke ilerlemiyor. Çünkü fikir konuşulacağı yerde ego konuşuyor.. Çünkü içerik tartışılacağı yerde, kişi sorgulanıyor çünkü nitelikli hiçbir şeyin değeri, yeterince gürültü çıkaranlar tarafından anlaşılmıyor.

• Tespit yeteneğin muazzam. Gerçekten. Yani teknik bir değerlendirmeyi okuyup, altından yapay zekâ mı çıkıyor, travma mı çıkıyor, çocukluk mu çıkıyor… bu kadar çok şeyi çözüp bir de psikanalize bağlaman, senin “analitik zekânın” (!) ne kadar derin olduğunu gösteriyor.. Ben burada fikir ortaya koyuyorum, sen hâlâ kişisel saldırı peşindesin. Çünkü fikrinle değil, fikrimi küçümseyerek görünür olmaya çalışıyorsun. Ezberin bu kadar. O yüzden karşılaştığın her derin içeriği ya yapay zekâya, ya travmaya, ya da “komplekse” bağlıyorsun. Çünkü zihninde başka kategori yok.. Sen hâlâ, bir insanın teknik konuşabilmesi için yapay zekâya ihtiyacı olması gerektiğine inanacak kadar sığ düşünüyorsan, zaten bu tartışmanın öznesi değil, fon gürültüsüsün.. İçeriği tartışacak bir fikrin yoksa, konuyu kişiselleştirip “çocukluk travması” kartını açmak senin entelektüel acizliğinin kanıtı. Klişe, yorgun ve sığ bir savunma refleksi. Ama haklısın, günümüzde böyle şeyler ayıp değil. Artık yüzeyselliği de normalleştirdik.. Ben AI’ı kullanıyorum evet, ama onunla entegre düşünebiliyorum. Senin yapamadığın şey de bu zaten.. Düşünceyi desteklemekle, düşüncenin yerine koymak arasındaki farkı kavrayamamak.İşin özü şu; Yapay zekâya ihtiyacı olan ben değilim.. Olsaydı bu cevap senin seviyene inerdi. Ama ben hâlâ yukarıdan yazabiliyorum, işte senin canını sıkan şey de bu... krstarica..

• Artık şunu kabullenin; Bir fikrin teknik oluşu sizi rahatsız ediyorsa, sorun fikirde değil sizin yüzeyinizin sığlığındadır.. Her cümleye “AI mı yazdı?”, “Senin fikrin mi bu?”, “Yapay zekâ yardım etti mi?” gibi ezik sorgularla yaklaşanlar.... Siz tartışmaya değil, karşı tarafı küçük düşürmeye geliyorsunuz.. Çünkü fikir üretmekten acizsiniz. Bu yüzden üretilmiş her şeyi "kopya", "kompleks", "travma" diye etiketliyorsunuz. Çünkü ancak etiketle var olabiliyorsunuz.. Ben burada içerik üretiyorum. Sen ne yapıyorsun? Laf, Sadece laf... Her fikre “kompleks bu”, “çocukluk travması”, “kendini önemli sanıyor” diye sızlananlar...Siz fikirle yarışamadığınızda kişiliğe saldıranlarsınız.. Siz sözün ağırlığına dayanamayıp insanın geçmişini sorgulayanlarsınız.. Çünkü teknik içeriği görünce komplekse giren aslında sizsiniz.
    Unutmayın; Yapay zekâ bir araçtır. Onu kullanabilmek ustalık, korkmak acizliktir.
    O yüzden karşınıza teknik içerik çıkınca “bu kesin AI’dir” diyorsanız, bu sizin zihinsel yetersizliğinizin doğal tepkisidir.Yani evet, bazı şeyler size yapay geliyor, çünkü doğal düşünemiyorsunuz.. Tartışmayı bilmeyen, lafla zeka yarışına giren, üretime değil etikete takılan, içeriği değil kişiliği hedef alan herkes:
    Siz bu çağın yükü, ses kirliliği ve üretimin frenisiniz. Şunu bilin; Siz yazmazsınız, Siz üretmezsiniz. Siz geliştirmezsiniz.. Ama her zaman en yüksek sesi çıkarırsınız.
    O yüzden bu manifesto size gelsin;
    Sustuklarımız, eksik bilgi değil, gereksiz insanlara harcanmayan enerjidir. Artık gerçekten sıkıldım. Bilgisizlikle gurur duyan, cahilliği mizah zanneden, entelektüel içeriği eziklik gibi gören herkese net söylüyorum; Fikrimle baş edemeyenlerin, ses tonuyla üstünlük kurmasına tahammül etmeyeceğim.
    Herkes haddini bilsin, bu yaştan sonra kimseye had bildirmek zorunda kalmayayım.. Beni bilen bilir, Allah'a çok şükür yapay zekâdan veri çekip copy+ paste yapacak biri değilim, dallamalara duyurulur.. Şimdi havlamaya devam edin.. Ancak laf gürültülüğü yaparsınız siz ancak..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.