Şimdi Ara

GPU Kullanımı limitlemek ve Ekran kartı soğutması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.987
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Oyundayken laptop'um çok aşırı ısınıyor bu durumu güç seçeneklerinden işlemci kullanım oranından hallettim fakat ''Dungeon Defenders'' gibi oyunlarda ileriki wavelerde gelen yaratık sayısı fazla olduğu için bilgisayarım bir hayli coşuyor. Ekran kartı kullanımıda limitleme şansım var mı? Ekran kartımı optimus olarak kullanıyorum.
    Nvidia 740m / İntel HD 4600

Bir başka konum ise arkadaşımın kullandığı ekran kartı İntel HD 4000. İkimizde aynı oyuna girdiğimizde onun laptopu hiç ısınmazken benim laptopum niye bu kadar fazla yükseliyor? Bunun çözümü var mı?

Şimdiden teşekkürler
    Aslında konuyu nerede açacağımı bulamadım, yalnış yerde konumu açtıysam şimdiden özür dilerim

• notebook bölümü var belki orada birinin daha başına gelmiştir.

http://forum.donanimhaber.com/forumid_216/tt.htm

buradan cevap yazmak gerekirse benim aklıma şu geliyor acaba arkadaşınızdaki notebook intel 4600 kullanarak mı oynatıyor?sizdeki 740m kullanarak oynatıyorsa bu aslında iyi bir şey çünkü çok şikayet görüyorum buraya da açıyorlar ekran kartım oyunda çalışmıyor diye.sizinki çalışıyormuş demek ki ısındığına göre.ekran kartı limitleme nasıl oluyor bilmiyorum ama v-sync açtığınızda fps 60'da kilitlenir ve gpu kullanımı düşer bu çare olabilir.
  • hocam cevabınız teşekkür ederim arkadaşım İntel HD 4000 kullanıyor benimki dediğiniz gibi 740m. Bana göre laptoplar arasında kalite farkı olabilir çünkü onunki toshiba benimki lenovo. bildiğim kadarıyla v-sync fazla kalan fps'yi görüntü kalitesini veriyor, v-syncyi açtığımda bilsiyarım klavyesi de ısınıyor. Sadece tek isteğim işlemciyi limitlediğim gibi gpu'yuda limitlemek. İnternetten bazı şeyeri araştırdım ''Nvidia Cuda'' ile yapılabildiğini söyledir nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrim yok. Dungeon Defenders oynarken işlemci limitini kaldırdığımda bilgisayarımın sıcaklığı 80 dereceye kadar çıkıyor limitlediğimde 65-70 derece arası oynuyor, yani işlemciyi ve gpu'yu limitlersem laptopum 60dereceyi göreceğinden eminim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cryptocavern -- 18 Şubat 2015; 11:09:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cryptocavern

hocam cevabınız teşekkür ederim arkadaşım İntel HD 4000 kullanıyor benimki dediğiniz gibi 740m. Bana göre laptoplar arasında kalite farkı olabilir çünkü onunki toshiba benimki lenovo. bildiğim kadarıyla v-sync fazla kalan fps'yi görüntü kalitesini veriyor, v-syncyi açtığımda bilsiyarım klavyesi de ısınıyor. Sadece tek isteğim işlemciyi limitlediğim gibi gpu'yuda limitlemek. İnternetten bazı şeyeri araştırdım ''Nvidia Cuda'' ile yapılabildiğini söyledir nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrim yok. Dungeon Defenders oynarken işlemci limitini kaldırdığımda bilgisayarımın sıcaklığı 80 dereceye kadar çıkıyor limitlediğimde 65-70 derece arası oynuyor, yani işlemciyi ve gpu'yu limitlersem laptopum 60dereceyi göreceğinden eminim
    peki masaüstünde nvidia kontrol panel diye sürücünün programı yok mu?masaüstü makinelerde sürücü programına girip kartın gpu ve bellek hızlarını oynayabiliyoruz sen bu dediğimi yapabiliyor musun en güzel kısıtlayacağın yer.ekran kartından ziyade işlemcin de ısıtıyor olabilir bunu anlamak için masaüstünde prime95 gibi işlemciye yüklenen bir program açıp bekleyebilirsin eğer çok ısınıyorsa ekran kartının bir suçu yoktur limitlemezsin.işlemci nasıl limitlenir biosta hız ayarı olduğunu sanmıyorum ama Windows altında hız ayarlayan program vardır belki.

• Bilgisayarım coşuyor ne demek ?

Ekran kartı kullanımını ayarlayabiliriz onda sorun yok.

V sync fps i sabitleyip kalite mi veriyor ? Tam demek istediğinizi açıklayın daha iyi olur. Pc ısındığı için mi limitleme istiyorsunuz fps fazlası olduğu için mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Edward Teach

peki masaüstünde nvidia kontrol panel diye sürücünün programı yok mu?masaüstü makinelerde sürücü programına girip kartın gpu ve bellek hızlarını oynayabiliyoruz sen bu dediğimi yapabiliyor musun en güzel kısıtlayacağın yer.ekran kartından ziyade işlemcin de ısıtıyor olabilir bunu anlamak için masaüstünde prime95 gibi işlemciye yüklenen bir program açıp bekleyebilirsin eğer çok ısınıyorsa ekran kartının bir suçu yoktur limitlemezsin.işlemci nasıl limitlenir biosta hız ayarı olduğunu sanmıyorum ama Windows altında hız ayarlayan program vardır belki.

Alıntıları Göster
    işlemcimi denetim masasından gelişmiş güç seçeneklerinden kullanım oranını %60 olarak limitleyebiliyorum, biosta malesef yok, overclock'ta yapılamıyor. evet hocam nvidia control paneli var orda zaten gerekli ayarlamaları yaptım performans moduna aldım bilgisayarımı, sadece ekran kartımı gelişmiş güç ayarlarındaki gibi limitlemek istiyorum :(
    aynen dediğiniz gibi işlemcim başa bela limiti kaldırdığım anda 80dereceyi zorluyor. dediğiniz programı denemedim asc'nin performance monitör üzerinden baktığım da işlemci ile ekran kartımın sıcaklığı aynı anda ilerliyor, dediğiniz programı deneyeceğim teşekkür ederim. asıl sorun sadece dungeon defenders'te değil başka oyunlarda da ekran kartım büyük sorun çıkarıyor

• Laptoplarda gpu kritik değere rahat çıkıyorsa gpu mhz i duşurulse bile ısınma azalacak fakat devam edecektir dramatik duşurmelee yapmadıkça çok değişmeyecektir. Arkadaş tam açıklasın yazacağım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sıcaklıkları yazar mısınız kaç derece

• turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    v-sync'yi açtığımda 60fps'yi görüyor fakat bilgisayarımın sıcaklığı o kadar ısınıyorki klavye üzerinden işitebiliyorum oyundaki bazı şeylerin kaliteside artıyor. evga precision x ile fps'yi 60 dereceye sabitlediğimde sorun yaratmıyor oyunun ileriki wave'lerinde gelen yaratık sayısı arttığı için bilgisayarım çok ısınıyor, donma felan olmuyor. laptopum ısındığı için limitleme istiyorum
    dungeon defenders oynadığımda ileriki wavelerde 70 - 75 derece(ekran kartım ve işlemci)
    normal tavern olayında 65 derece(ekran kartım ve işlemci)
    League of legends oynadığımda 55-60 derece (ekran kartım ve işlemci)
    ama işlemci limitini kaldırdığımda
    dungeon defenders 80-85 derece(oyun kapanır) (ekran kartım ve işlemci)
    league of legends 60-65 derece(klavye ısınır) (ekran kartım ve işlemci)
  • Şimdi burada en önemli kısım şu size göre ısınıyor ama 90 dereceyi aşmıyorsa bırakın devam etsin sorun yok

Evga dan limitlemeyi biliyormuşsunuz fps i 40 a alıraanız gpu usage duşecektir alın size limitleme. Vsync kalite artışı sağlamaz yırtılmaları engeller

mhzi zaten düşüyorum hocam fakat laptopumda pek etki etmiyor sadece masaüstü bilgisayarımda dediğiniz olayı anladım onu ''evga precision x'' adlı programda kolayca yapabiliyorum ama ben kullanım oranını limitlemek istiyorum işlemciyi bu şekilde limitleyince ısınma sorunu %30 civarında düşüyor. diğer yöntemler 3-5 derece fark yaratıyor.
     GPU Kullanımı limitlemek ve Ekran kartı soğutması

• Dostum bu tur seyler cozum degil. Laptop kac yillik bilmiyorum ama termal macunlar kurumus olabilir. Fan cikisi toz baglamissa gene isinir ve en guzeli bir laptop sogutucu al en az 8-10 derece fark yaratir ki yukarida dediklerimi de yaparsan isinma olacagini sanmiyorum.

fakat fpsyi 40'a aldığımda herzaman donuk oynayacağım benim istediğim sadece o wave'ye özel donma olayı olması. yani bir düşük ekran kartı olarak oynamak istiyorum gibi birşey
  • Anlıyorum ki zaten ısınma sorununuz ki oyun kapanıyor demişsiniz işlemci ısısı ekran kartı ısısı değil gibi

Ekran kartı kıllanımını fps limiti haricinde limitleme şansınız yok ki zaten aynı hesaba gelir fps i alt seviyede limitlemek ekran kartını limitlemektir

• Siyah Kalem kullanıcısına yanıt
    hocam alalı 5-6 ay oldu bilgisayar ile sıkıntım yok sadece işlemciyi limitlediğim gibi gpu kullanımı da limitlemek istiyorum, o dedğiniz fanlar pek bir işe yaramıyor tam tersine ısı aşagığan çıktığı için 5-6 derece arttırıyor internetten araştırdım zalmanın soğutucuları var onlar en az 250tl
  • Dediğim gibi biraz duşunursen anlayacaksın , ekran kartını limitlersen de aynı şey olacak ki öyle yapılamaz dedim zaten.

Furmak yazılımıı kur 30 dakika stres testi yap sıcaklıkları buraya yaz o zaman bakalım

ama ekran kartımı limitlediğimde sadece oyunun bazı sahnelerinde donuk donuk oynayacağım, o benim için sorun teşkil etmez. yani bahsettiğini şeyleri yaptım şöyle izah edeyim masaüstü bilgisayarımda işlemci 60'dereceyi geçtiğinde kapanıyordu çünkü oturduğum yerde elektriklenme diye birşey yok işlemciyi clocklamaya denedim hiçbir işe yaramadı bu bulduğum kullanım oranını limitlediğimde ''dota2'' gibi oyunları 1920 çözünürlükte rahat 50 derecede oynuyorum. fakat işlemci sorununu hallettim ama ekran kartımda 65-70 dereceyi geçtiğinde bilgisayarım gene kapanıyor bunuda ekran kartımın fps'yi 50-60'a limitlediğimde ve clocklayarak halledebiliyorum ama 3-4 saat ard arda oyunu oynayınca gene kapanıyor bunuda işlemci gibi limitleye bilirsem akşama kadar çok rahat oynayabileceğim. laptopta ise işlemci kullanımı azalttığımda herhangi bir fps kaybı yaşamayacağım çünkü fps en fazla 60 olacak. yani oyunun minimum settingste yazan ekran kartına çevirmek gibi birşey genellikle 150 fps olarak gören ekran kartımı en fazla 60 fps olarak göreceğim bu sayede oyundaki ileriki wawelerimde fps 30'a kadar düşecek ama normalde 90 fps'yi görcektir ama limitlediğimde hep 60 fps olacağından dolayı ekran kartım gene ısınmaya devam ediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cryptocavern -- 18 Şubat 2015; 11:49:00 >

• Yukarıda yazdıklarım halen geçerli ekran kartınız 70 i geçimce kapanıyorsa cpu da 70 civarı ise o o arada bu durumda kapanıyorsa probleminiz başkadır

laptopda kapanmasının sebebi fan hızının yetersiz olması diye düşünüyorum zaten uyarı veriyor ''windows otomatik olarak kapattı'' diye . ama masaüstü bilgisayarımda kapanmasının sebebi elektriklenme gittim başka yer high settings'te açtım sıcaklık 50 dereceyi bile geçmiyor. dediğim gibi istediğim resimde gösterdiğim gibi aynısını ekran kartınada yapmak istiyorum. bunları gidip 1-2 günde bulmadım 6 ay araştırmalarım ve çalışmalarımın sonucu bu hocam yani internetteki herşeyi denedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cryptocavern -- 23 Nisan 2021; 16:12:54 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.