Şimdi Ara

Gpu ile Cpu Arasındaki Farklar neler ? Biri diğerinin yerine kullanılabilirmi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
1.553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biri anakartta, biri ekran kartında kullanılıyor. Biri sadece grafiksel işlemleri, diğeri tüm işlemleri gerçekleştiriyor. Peki yapı olarak ikisi arasında ne gibi farklılıklar var. Mesela önbellek, çift çekirdek gibi kavramlar GPU için de geçerlimi yoksa bunları sadece CPU mu kullanıyor. Benim bildiğim ortak yanları, sadece ikisinin de transistör kullanılarak yapılması.

Bunun dışında GPU ilerleme olarak CPU nun çok ilerisinde. İşlem gücü ve transistör sayısı olarak GPU lar her zaman önde oluyor. Normalde en pahalı işlemcilerle bile yapılamayan işlemler, belkide GPU kullanılarak yapılsa, çok daha kısa sürede işlem gerçekleştirilebilir. Peki sizce böyle bir yöntemin kullanılabilme ihtimali varmı ? Mesela çok fazla işlem gücüne gereksinim duyan programlar yapılırken, programın büyük bir kısmının CPU dan değil de GPU dan yararlanarak çalışması gibi bir durum söz konusu olabilirmi ? Veya böyle birşey için kullanılabilen programlar varmı ? Nvidianın physx özelliğiyle bu yöntem, sadece oyunlar için kullanılıyor ancak bunun diğer tüm programlar için de yapılabilmesi sizce mümkünmü ?
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• kimse buraya makale yazmaz dostum. arayıp bulacaksın geniş bi konu, bulunabilecek bişeyde değil birikim gerekli anlaman için meseleyi.
    ha dersenki dediğin olurmu? olur nvidia nın cuda porgramlama dili sayesinde gpular merkezi işlemcinin yaptığı işleri yapabilecek kısmen ama ne kadar uygulama cuda ile yazılabilir, rağbet görürmü orası muallakda. bazı özel programlar da işe yarar, yaygınlaşması zor.
    bu arada ufak bi hatırlatma daha öncede benzer bi soru olmuştu, tranisistör dediğimiz şeyin işlem yapma gibi marifeti yok, işlemle ilgili herşeyi transistör sayısıyla felan bağdaştırmamak lazım, transistör bi devre elemanıdır sinyal yükseltici/değiştirici bi zıbık, logic kapılarda kullanılır bolcaman, o yüzden micro işlemcilerde bolca bulunur. birsürü elektronik şeyde transistör kullanılır, işlemcilere has bişey değil.
  • CUDA ya da Stream duymadınız mı ki? Badaboom en bariz örneklerden biridir. nVidia'nın sitesinde zaten vardır diğer programların ismi.

Neyse siz Google ile ararsanız zaten ziyadesiyle fazla sonuca ulaşacaksınız. CUDA (nVidia) ya da Stream (ATi) arama kriterleriniz...
  • Konuyla ilgili çok geniş bir makale istemiyorum. Şuan için aklımda pek bişey olmadığından dolayı yüzeysel bilgi bana yetiyor. Zaten bu fikir bi anda aklıma geldi öyle uzun zamandır düşündüğüm birşey değildi. CUDA yı sanki biyerlerden duymuş gibiyim. Bilgilendirdiğiniz için saolun. Dediğiniz gibi biraz daha kapsamlı araştırma yapsam daha iyi olucak. En azından neyi arayacağımı biliyorum.
  • arkadaşım belki sana değil ama araştıran diğer arkadaşlara yardımcı olur.Gpu yu Cpu dan ayıran en önemli özelliği çalışma mantığıdır şöyleki cpu çekirdek sayısı kadar işlem yapar aynı anda 1 çekirdek = 1 işlem .Gpu için ise anlaman için şöyle bir örnek vereyim örneğin geforce gtx 580 de 5120 adet çekirdek bulunur 5120 işlem aynı anda yapılabiliyor demektir bu.Ancak tabikide gpu nun bu işleminin kıyası görüntü bazındadır zira gpu bir grafik işlemcisidir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.