Şimdi Ara

Görüntünün gerçekliği ve eş zamanlı olması...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçenlerde discovery de seyretmiştim. Çok uzak gezenlerden Dünyamıza bakıldığında 100 yıl öncesinin görüntüsünün gideceğinden bahsediyordu.

Görüntünün gelen yansımalarla oluşması sebebiyle bunun oluştuğundan sözediyordu. Yani uzak mesafelerde cisimlerin yansımaları geç gideceğinden, eş zamanlı görüntüleri oluşmayacak.

Örnek olarak farzedelim; Dünya yörüngesindeki bir uyduda bulunan bir insanın önünde bir teleskop var ve çıplak gözle Dünyaya bakıyor. Uydudan baktığında tam olarak bir insanı görebildiğini farz edelim, o kişiye baktığı anda kişinin yürüdüğünü görmekte ancak kişiye araba çarpmıştır. Ona görüntüler 2 saniye geç gidiyor. Kişiye aracın çarptığını 2 saniye sonra görebilecektir. Bu da açıklıyorki görüntüler sadece yakın mesafelerde eş zamanlı ve gerçek. Uzak mesafelerde eş zamanlı göremiyorsunuz.

Diğer bir örnek ise, teleskop ile ay a bakıldığında ay ın o anki konumunu değilde 3-5 saniye önceki görüntüsünü görüyorsunuz. Baktığınız anda büyük bir krater görüyorsunuz misal, ancak gerçek görüntüde kraterin yarısı görülebiliyor. Ay dönüş yapıyor çünkü.

Umarım açıklayacı olmuştur. Benim kafama takıldı biraz bu konu, sizlerinde yorumunu almak istedim.

Aslında o kadar önemli bir konu değil. Çünkü zaten insanların görüş mesafesi görüntülerin gerçek ve eş zamanlı olmasına yetiyor.

• eş zamanlı olmamasının da bir avantajı vardır. açık alanda işlenen bir faili meçhul cinayet aydınlatılabilir. tabii ki bu durumda ışıktan daha hızlı bir şekilde karşı tarafa izlemesi için talimat verilmesi gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

eş zamanlı olmamasının da bir avantajı vardır. açık alanda işlenen bir faili meçhul cinayet aydınlatılabilir. tabii ki bu durumda ışıktan daha hızlı bir şekilde karşı tarafa izlemesi için talimat verilmesi gerekir.

Değişik ve fantastik bir düşünce, ne diyeyim.
  • Aavso klübü icin veri toplarken hocamız bana bi yıldızdı sanırım emin olamıyorum bir cisim gostermisti. Suanda bu cismin bir kac yıl onceki goruntusunu goruyoruz belki suanda o orada degil demisti.
  • quote:

eş zamanlı olmamasının da bir avantajı vardır. açık alanda işlenen bir faili meçhul cinayet aydınlatılabilir. tabii ki bu durumda ışıktan daha hızlı bir şekilde karşı tarafa izlemesi için talimat verilmesi gerekir.

Işıktan hızlı haberleşilebilse böyle birşey olabilirdi: Gelecekten haber alabilirdik! Zaten nedensellikle ilgili kaygılar da bu durumla ilişkili.
  • çok çok uzaklar için anormal bir durum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mfiz

quote:

Işıktan hızlı haberleşilebilse böyle birşey olabilirdi: Gelecekten haber alabilirdik! Zaten nedensellikle ilgili kaygılar da bu durumla ilişkili.

Bu belki yapılabilir. Dünyanın 5 ışık dakikası uzağına büyük ve iyi yansıtan ve dünyaya bakan bir ayna konur.
    Sonra da buna yine dünyadan teleskopla bakılabilir. Tabi bunda da açıyı ayarlama sorunu olabilir. Tek ayna yerine küçük küçük değişik açılı bir dolu ayna koyarak belki bu sorun da aşılabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dünya'ya doğru bakıp görüntü yakalayan sonra da radyo dalgalarıyla onu bize gönderen bir sistem olsa. Diyelim ki cihaz dünyadan 10 ışık dakikası uzakta olsun. Dünyada şu anda olan bir hareketi 20 dk sonra cihazdan gelen görüntülerde izleyebiliriz. Tabii ne işe yarar onu bilemem ama bir işe yarar mutlaka.
  • ama radyo dalgası ışık hızını geçmeli. bu ancak böyle mümkün olur. bence
  • aslında görüntü yakındada eş zamanlı değildir, sadece algılayabileceğimizden daha aza bir sürede meydana gelir bu zaman farkı. mesela ben saniyenin milyonda birinin farkında olabilseydim dibimde meydana gelen bir olayı dahi biraz gecikmeli görecektim. burda tamamen ışığın hızıyla sınırlıyız. baktığın cisim 10 ışık yılı uzaktaysa gözüne gelen her foton 10 yıl önce ortaya çıkmış demetir. hatta daha ötede 13 milyar yıl öncesini bile görebiliriz.

gözlemleme olayıda zaten sürekli yapılıyor, yörüngede çeşitli uzaklıklarda pek çok uydu var. fakat sözkonusu olan uzaklıklar görece düşük olduğundan zamanda kaymadan pek sözedilemez.
  • quote:

Orjinalden alıntı: archuman

aslında görüntü yakındada eş zamanlı değildir, sadece algılayabileceğimizden daha aza bir sürede meydana gelir bu zaman farkı. mesela ben saniyenin milyonda birinin farkında olabilseydim dibimde meydana gelen bir olayı dahi biraz gecikmeli görecektim. burda tamamen ışığın hızıyla sınırlıyız. baktığın cisim 10 ışık yılı uzaktaysa gözüne gelen her foton 10 yıl önce ortaya çıkmış demetir. hatta daha ötede 13 milyar yıl öncesini bile görebiliriz.

gözlemleme olayıda zaten sürekli yapılıyor, yörüngede çeşitli uzaklıklarda pek çok uydu var. fakat sözkonusu olan uzaklıklar görece düşük olduğundan zamanda kaymadan pek sözedilemez.

Evet 10 metre ötemizdeki olay bile eş zamanlı gözükmez bize. Işık o kadar hızlı ki mesafe kısa olduğu için anlayamıyoruz. Aynı şeyi ses için düşünürsek sesin de eş zamanlı olmadığını çok daha kolay görürüz. Görüntüden tek farkı daha yavaş olduğu için duyu organlarımız bunu hissedebiliyor.

Demek ki göz ve kulaklarımız bize gerçeği tam anında göstermiyor. Tabi burada onların suçu yok. Suç fotonlarda.

• gökyüzünde parlak gördüğümüz yıldızların, belki şu anda bazılarının sönmüş olduğunu duymuştum.
  • Bende şöyle bir şey duydum.
    Ses dalgaları kaybolmuyormuş ve uzayın derinliklerinde bir yerde. Teknoloji gelişir ve bu ses dalgalarını yakalayabilecek bir cihaz yapılırsa, geçmişe yolculuk gibi bir şey olacak..........

Biraz konunun dışına çıktık herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pcdunyasi -- 15 Temmuz 2006; 11:06:53 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: hamido3

ama radyo dalgası ışık hızını geçmeli. bu ancak böyle mümkün olur. bence

Radyo dalgası da ışık gibi elektromanyetik bir dalga ve hızı da ışığın hızıyla aynı

Işık demekle görünen ışığı kastetmiyoruz sadece: elektromanyetik dalga olan herşey aslında aynı fiziksel yasalara uyuyor. Radyo dalgası da fotonlardan oluşuyor, gama-ışını da fotonlardan oluşuyor. Daha genel bakarsak:

Radyo, Mikrodalga, Kızılötesi, Görünür (optik), morötesi, X-ışını ve Gama-ışını olarak düşük enerjiden yüksek enerjiye doğru elektromanyetik tayfı adlandırıyoruz. Adı ne olursa olsun hepsi hem Maxwell denklemlerinde öngörülen "elektromanyetik dalga" hem de kuantum mekaniğinde bahsedilen "fotonlar". Hem parçacık hem de dalga yani.

• Güzel yorumlar geldi hepinize teşekkürler. İlginç bir konu kafama takılmıştı, farklı yorumlar güzel oldu. Özellikle archuman saolasın hacım yorumun için.
  • quote:

Orjinalden alıntı: SaintEagle

Bu da açıklıyorki görüntüler sadece yakın mesafelerde eş zamanlı ve gerçek. Uzak mesafelerde eş zamanlı göremiyorsunuz.

bu, gözlemciye göre değişen bir durumdur.. gerçekliliğin bizim algıladığımız şekliyle olduğunu söyleyemeyiz.. belki de bize yakın mesafede eş zamanlı ve gerçek görünen şey Allah C.C. katında öyle değildir..
  • quote:

Orjinalden alıntı: competanxp

quote:

Orjinalden alıntı: SaintEagle

Bu da açıklıyorki görüntüler sadece yakın mesafelerde eş zamanlı ve gerçek. Uzak mesafelerde eş zamanlı göremiyorsunuz.

bu, gözlemciye göre değişen bir durumdur.. gerçekliliğin bizim algıladığımız şekliyle olduğunu söyleyemeyiz.. belki de bize yakın mesafede eş zamanlı ve gerçek görünen şey Allah C.C. katında öyle değildir..

noluyo yaw
  • o zaman soyle dusunebilirmiyiz cep telefonundan bir arama yaptigimizda hat hemen dusmuyor biraz nekliyoruz bu baz istasayonunun uzak olmasına baglanabilirmi
  • quote:

Orjinalden alıntı: akreplertimi

o zaman soyle dusunebilirmiyiz cep telefonundan bir arama yaptigimizda hat hemen dusmuyor biraz nekliyoruz bu baz istasayonunun uzak olmasına baglanabilirmi

evden eve ararkende bekliyor
  • evet güneş ışığıda dünyamıza 3 dakikada geliyor. güneş batarken güneşi izlediğimizi varsayalım. güneş batmadan tam üç dakika önce aslında güneş bizim göremeyeceğimiz şekilde batmış. ama biz bunu ışığın güneşten çıkıp dünyaya gelene kadar 3 dakka geçtiği için 3 dakka sonra farkediyoruz.

100 metre ötemizde ve görüş alanımızda bir patlama olduğunu düşünelim. bu patlamanın olduğu anda patlamadan çıkan ışık bize (saniyede 300000 km yol aldığını varsayalım)(300000X1000=300.000.000 metre eder) 1/300.000.000 saniye sonra ulaşacaktır. bir başka deyişle saniyenin üçyüz milyonda biri gibi kısa bir süre içinde patlamadan çıkan ışk bize ulaşacak. bizim duyularımız bu kadar küçük bir zaman dilimini ayırabilecek kabiliyette değil malesef. haliyle patlamayı olduğu an gördüğümüzü hissederiz. yani gördüğümüzü eş zamanlı görürüz yada öyle olduğunu düşünürüz.

ama şöyle olduğunu varsayarsak.. bizim görme olgumuz ışığa değilde sese duyarlı olsaydı eğer. yani bizde görme olayını ses dalgaları sağlıyor olsun. ses ışıktan çok daha yavaş olduğu için (340 m/s) saniyenin 3 te birine yakın bir zamanda bize ulaşacaktır.100 metre ötemizde bir patlama olduğu zaman görme eylemimizi eş zamanlı olarak algılamamış olacaktık.

umarım karmaşık bir açıklama olmamıştır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_point -- 28 Temmuz 2006; 11:54:59 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.