Şimdi Ara

Google'ın quantum bilgisayarı normal bilgisayardan 100 milyon kat hızlı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Google'ın quantum bilgisayarı normal bilgisayardan 100 milyon kat hızlı
    Quantum hesaplamalarla ilgili birkaç başarısız deneme sonrasında Google sonunda D-Wave X2 süper bilgisayarıyla başarıya ulaştı. Quantum bilgisayarın yapılan testlere göre normal bir masaüstü bilgisayardan 100 milyon kez daha hızlı işlem yapabildiği ortaya çıktı.
     
    Google 2013 yılında NASA ile birlikte yapay zeka laboratuvarunda deneylere başladığını duyurmuştu. Bugüne kadarki testler normal bilgisayardan daha iyi bir performans verememişti. Son yapılan denemede ise özenle hazırlanmış karmaşık bir problem Google'ın Quantum yasalarına bağlı süper bilgisayarı tarafından normal bilgisayardan 100 milyon kez hızlı bir şekilde yanıtlandı. Teori bu bilgisayarın belirli algoritmaları yıllar sonra değil, saniyeler içinde yanıtlamasıyla kanıtlandı.
     
    Peki Quantum bilgisayarlar neden gerekli? Transistörlerin giderek küçülmesi ve atomik boyutlara indirgenmesi sonucunda quantum yasaları devreye giriyor ve işlemler yapılamaz hale geliyor. Normal bilgisayardaki bit'ler yerine Quantum bilgisayarlar ise qubit'leri kullanarak bu sorunu aşıyor. Qubit'ler aynı anda hem "0"dan hem de "1"den biraz barındırabiliyorlar. Bu duruma "süper pozisyon" deniyor. Yani müdahale edilmediği-izlenmediği sürece bir qubit süper pozisyon içindedir ve "0" mı, "1" mi olacağını tahmin edemezsiniz. Sadece müdahale ettiğiniz anda iki belirli durumdan birine geçer.
     
    Aşağıda resmi olarak Türkçe hazırlanmış videoda Quantum temelli süper bilgisayarın mantığı daha detaylı bir şekilde anlatılıyor. İnsan teknolojisinin limitlerine nasıl ulaşıldığı gerçekten de heyecan verici.









  • kimse sormadan ben sorayım

    GTA açıyor mu?

  • Hakikaten eksi tuşu geri gelsin. Troller geri durmayacaklar ama en azından bir şey bildiğini zannedenler belli olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Haberi okumanıza bile gerek yok. Çok detaylı ve anlaşılır bir video eklemişler. Güzel haber

  • Quantum bilgisayarların evimize girmesi 2030'lu yıllarda ancak olur diye tahmin ediyorum :)

  • ilk makine başarısız olmadı ! tam tersine tüm başarısızlık olasılıklarını hesapladı ama o kadar çok fazla veri sonucu çıktı ki eşleştirme anlamıyla üretilen doğru cevabı anca paralel bir şekilde çalışan 2. bir makine sonuçlarıyla eşleştirilince çıkan sonuçlar arasında doğru olanı direk bulmak daha kolay oluyor ! çünkü paralel evrenlerin sonu yok ! :)

  • Biz görmeyiz herhalde bu pc'leri. Hatta belki kişisel kullanıma yasaklarlar. Çünkü teorik olarak potansiyeli çok yüksek.

  • "konsolun verdiği keyfi vermez. hem onda uncharted falan yok bi kere"

    daha konsollar gerçek gücü....

    otomatiğe bağlamış konsol fanatiği (temsili)

  • Videoyu izledim, moleküllerimi kasapta çektirmeye gidiyorum. Kafam çok karıştı

  • Quantum bilgisayarı ile çok hızlı brute force attack yapılabilir bu da demek oluyor ki bu makineler kişiel kullanım için uygun değil.Zaten teknoloji bu hızla giderse gelecekte veri güvenliği kalmayacak

  • Işınlayacakmıyız Quantum la

  • render için kulandırırlarmı ki acep _?

  • benim kafama şu takıldı; tamam daha hızlı olacak işlemler ama hep bir "muhtemelen" olayı var videoda. normal bir bilgisayarda mesela klavyede b tuşuna bastığınızda o tuşun anahtarı açılır ve b karakteri ekranda görünür, ama bu kuantum olayında b ye bastığında acaba ç ye mi bastın. yoksa a mıydı gibi bir durum var videodan anladığım kadarıyla.

    yada kafam basmadı, bu daha basit bir çözüm :)

  • Google, merkezi amerika. Çok çok uzun bir süre, hatta kendi geliştirmediği müddetçe amerikadan başka hiçbir ülke quantum sistemlerini kesinlikle kullanamaz. Amerika hiçbir ülkeye bu konuda bilgi sızdırmaz çünkü çok büyük potansiyeli var. Moleküler düzeyde simulasyon yaptığınızı düşünün. Bu işlem en güçlü süper bilgisayarlar ile yüzlerce yıl alır. Fakat quantum ile gerçek zamanlı olarak yapılabilir gibi duruyor. Böyle bir imkan herkesin eline geçerse abd teknolojik üstünlüğünü kaybedebilir çünkü bir ürünü geliştirme aşamasında ar-ge masrafları milyonlarca kat düşer. Terör örgütleri bile deneme yanılma yoluyla acayip silah sistemleri tasarlayabilirler.

    Tabi ki daha uzun süre geliştirilmesi gerekli ama adamlar ipin ucunu yakaladılar artık bırakmazlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bodyman700

    benim kafama şu takıldı; tamam daha hızlı olacak işlemler ama hep bir "muhtemelen" olayı var videoda. normal bir bilgisayarda mesela klavyede b tuşuna bastığınızda o tuşun anahtarı açılır ve b karakteri ekranda görünür, ama bu kuantum olayında b ye bastığında acaba ç ye mi bastın. yoksa a mıydı gibi bir durum var videodan anladığım kadarıyla.

    yada kafam basmadı, bu daha basit bir çözüm :)

    Anlamak gerçekten zor ama kuantum zaten belirsizlik demek. Fizikçiler bile yeni yeni öğreniyor kuantum dünyasını. "Muhtemelen" denmesinin sebebi sanırım değeri ifade eden kuantum bilgisinin okunmadığı sürece, daha doğrusu gözlemlenmediği sürece içeriğinin asla bilinemeyeceği. Ne zaman ki değeri öğrenmek için erişmek istiyorsun o zaman nihai şeklini aklıyor. Fakat bu nihai şeklin, yani kubit çıktısının neye göre oluştuğunu ben de anlamadım.

    İzlemediysen çift yarık deneyini izlemeni tavsiye ederim. Bu deney daha maddenin en temel yapıtaşlarını bile anlamadığımızı gösteriyor.





  • yok crysis

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bodyman700

    benim kafama şu takıldı; tamam daha hızlı olacak işlemler ama hep bir muhtemelen olayı var videoda. normal bir bilgisayarda mesela klavyede b tuşuna bastığınızda o tuşun anahtarı açılır ve b karakteri ekranda görünür, ama bu kuantum olayında b ye bastığında acaba ç ye mi bastın. yoksa a mıydı gibi bir durum var videodan anladığım kadarıyla.yada kafam basmadı, bu daha basit bir çözüm :)


    Konu ile ilgili olarak Kozan Demircan'ın makelesini önerebilirim vakti olan herkesinde okumasını tavsiye ederim.
    http://khosann.com/kuantum-bilgisayar-klasik-bilgisayara-karsi-d-wavein-kuantum-bilgisayari-ne-kadar-hizli-ve-ne-kadar-akilli/





  • Böyle haberleri gördükçe çok moralim bozuluyor. Çok geri kaldık çok...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bodyman700

    benim kafama şu takıldı; tamam daha hızlı olacak işlemler ama hep bir "muhtemelen" olayı var videoda. normal bir bilgisayarda mesela klavyede b tuşuna bastığınızda o tuşun anahtarı açılır ve b karakteri ekranda görünür, ama bu kuantum olayında b ye bastığında acaba ç ye mi bastın. yoksa a mıydı gibi bir durum var videodan anladığım kadarıyla.

    yada kafam basmadı, bu daha basit bir çözüm :)

    Bazi konularda dediginde haklisin. Ama oyle bir sekilde dizayn edebilirsin ki, normalde tek tek inceleyecegin 1000000000000 tane durumu ayni anda paralel sekilde inceleyebilme avantaji var. Bu da yine "bazi" durumlar icin cok avantajli hale getiriyor aleti. Deterministik bir bilgisayar ile yeterince zamanin varsa her problemi cozebilirsin ( eger problem cozulebiliyorsa tabi ), ama kuantum ile bazi problemleri cok cok (cok ) daha hizli cozebilme sansi yakalayabilir Turkiye de olmayan bilim adamlari. Muhtemelen standart mimari ile kuantum mimarisinin birlikte kullanildigi hibrit bir makinedir, zaten aciklamada da "ozel dizayn edilmis problemi" daha hizli cozdugu soyleniyor.

    Biz de hayirlisiyla yerli aracimizi uretecegiz, %100 yerli.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • gta 5 açıyormu ? :D :D

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.