Şimdi Ara

go-kart yapalım (346. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14.130
Cevap
134
Favori
3.347.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 344345346347348
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: profezor


    quote:

    Orijinalden alıntı: Pisiko23

    ya kerdeşler bn bı araba yapmak ıstıyorum ama motoru olmucak sadece dıreksıyon fren bayır aşağı gıtcm cunku ımkanım yok lutfen bana yardım edın dıreksıyon sıstemını nası yapıcam bılemıyorum


    Tornet türü birşey yap, bineceğin yer asfalt yada betonsa eski çıkma rulmanlardan oto tamircilerinde bedavaya bile bulabilirsin.Ayrıca direksiyonlada uğraşma.Aracını tahtadan yap ön tarafa 2 takoz çak dikine ,rulmanıda göbeğinden bir tahtaya sıkıca geçir, tahtanın bir ucunu çiviyle takoza çak diğer ucunu çakma boşta kalsın, Al sana ayağınla kumanda edebileceğin bir direksiyon sistemi.Arka tarafada 2 tekeri monte ettinmi sana yokuş aşağı hız yapacak bir araç

    tornet resimleri




    'O zamanlar “scooter”, kaykay, razor, gingers, akülü araba gibi oyuncaklar yoktu. Otobüse dolmuşa, ayda bir binebilir, taksiye binmeyi sadece hayal ederdik. İki tekerlekli, üç tekerlekli bisiklet bile ulaşılamaz bir hayaldi. Olsa bile sürebileceğimiz düz bir arazi yoktu. Mahallemiz kış mevsiminde sadece birkaç haftalığına kızakla kaymak için müsait olurdu, onun dışında ise en vazgeçilmez “ulaşım” aracımız tornet idi.
    Babalarımızın getirdiği bilyeleri kullanarak (rulman da deniliyor) küçücük ellerimizle yaptığımız ve her biri birer sanat şaheseri olan tornetlerimizle sokak aralarını yarış pistlerine çevirirdik. Bir metre kadar uzunlukta ve 25 santim eninde bir tahtanın önce arkasına bir tahta mil takar, iki ucuna bilyeleri bağlardık. Önde ise iki takoz bulunur, ön teker bu takoza tek çiviyle tutturulmuş dönebilen mile takılırdı. Bazı modellerde arka tekerler üzerine meşinle ya da naylon terlik parçasıyla fren de yapılırdı. Bu malzemeyi bulamayanlar tornetin yanına dikey bir çubuk takıp fren olarak kullanırdı.
    Zengin mahallelerinde bize özenip tornet yapanlar vardı ama bizim aldığımız zevki alamıyorlardı. Hem asfaltları vardı, hem şimdiki “scooter”lara benzeyen ve tek ayakla binilen, uzun çubuklu bir direksiyonu bulunan tornetleri vardı; ama sokakları bizim kadar şenlendiremiyor, bizim kadar numaralar yapamıyorlardı.
    Tornetin yapımı da, kullanımı da ustalık isterdi ve çocuklar arasında hem prestij, hem de rekabet unsuruydu. İyi bilyelere, iyi malzemeye, süslü tornetlere sahip olmak yetmezdi; aynı zamanda torneti iyi de kullanmak gerekirdi. Tornetinizin üzerine titremeniz gerekirdi. Bilyelerin bakımı, bozulan tahta parçaların onarımı, yıpranan parçaların değiştirilmesi önemliydi. Acemilere tornet verilmez, zemin etüdü yapılmamış yerde tornete binilmezdi.
    Tornet adabına harfiyyen uymak gerekirdi. Sabahın çok erken saatlerinde binmek kesinlikle yasaktı. Çok gürültü çıkar, yokuşun etrafındaki evlerden insanlar çıkıp mutlaka taşlayarak kovalarlardı. Akşam belli bir saatten sonra, özellikle babalarımız eve geldikten sonra da binilmezdi. Zaten sokak lambaları yoktu ve ay ışığı olmadığı zamanlarda akşam binmek mümkün de değildi. Bu saatler dışında her an binilebilirdi tornete. Güneşin en kızgın olduğu anlarda bile 5 yaşından 18 yaşına kadar çocuklar bıkmadan usanmadan ve asla yorulmadan saatlerce tornet sürebilirdik.
    Biz diğer mahallelerin çocuklarına göre biraz daha şanslıydık. Parkurumuz çok uzundu ama aynı zamanda dikti. Yokuşun başından binip aşağı kadar iner, sonra yokuşu hiç üşenmeden hızla tekrar çıkardık. Dönüş yolunda tornet ya kucağa, ya sırta alınır, ya da arka iki tekeri üzerinde itilerek çıkılırdı.
    Parkurumuz asfalt olmadığı için en büyük problem bilyelerin arasına kum kaçmasıydı. O zaman tornet ters yatırılır, kum kaçan bilyeler tek tek alıştırılarak açılırdı. Sonraları kapalı tornetler çıktı, bilyelerin üzeri metal bir korumayla kapanmıştı. Ancak bunlar “racon”a tersti. Yeterli gacırtıyı çıkarmadıkları ve toz çektikleri için çok rağbet görmezlerdi. Parkurun kenarında oturan bazı afacanlar ellerine bir avuç kum alır, önlerinden geçen tornetlerin bilyelerine atarlardı. Bazı tornetler hızlı olduklarından bu kumdan etkilenmez, bazıları ise kilitlenir, kızaklama yapardı.
    Bir başka problem de bilyelerin tahta millerde sabit durmamasıydı. Yüzlerce kez kayınca tahtalar aşınır, bilyeler yerinden çıkardı. O zaman bulabilirsek çiviyle, bulamazsak tahta kamalarla bilyeleri sabitlemeye çalışırdık.
    Tornetleri akşam eve park etmek de kimi zaman dert olurdu. Kömürlük varsa sorun değildi, ama balkona ya da bahçeye bırakılmazdı; çünkü ya kendisi, ya da aksesuarları çalınırdı. Evin içine koyunca da annelerimiz kızardı. Evin kullanılmayan bir köşesine dik olarak park etmek en yaygın yöntemdi. Akşam gezmelerine gittiğimizde hemen her evde, genellikle girişte park edilmiş bir tornet görürdük.
    Akşama kadar tornetle uğraştığımız için elimiz yüzümüz toz içinde olurdu. Kirler terin de etkisiyle vücudumuza yapışır, ellerimizin üstü ve dirseklerimiz katmer katmer kir olurdu. O zamanlar musluktan su akmadığı için, hatta musluk olmadığı için temizlenmek de kolay değildi. Torneti park edip yorgunluğun etkisiyle hemen uyuduğumuz günler çoğunluktaydı.
    Başka mahallelerin çocuklarıyla tornet turnuvaları yapılırdı. Bu turnuvalar asfaltta olurdu. Asfaltta sadece büyüklerimiz sürebilirdi, çünkü bu iş cesaret isterdi. Asfaltta tornet çok hızlı gider, arabaların yanından geçer, tornetten düşüp yaralanma riski artar, en çok da bekçiler ya da canı sıkılmış adamlar ellerinde sopayla tornetçileri kovalar, yakalarlarsa bir de döverlerdi. Asfalt uzak olduğu için tornetin taşınması da büyük dert olurdu. Akşama kadar asfaltta kaydıktan sonra o torneti eve taşımak zulüm haline gelirdi.
    Tornet kaymaya mola verdiğimizde hep tornetlerimizin üzerinde otururduk. Sanki arabalarımızın ön koltuğuna oturmuş, kapıyı açmış, bir elimiz direksiyonda müzik dinler gibi oturup sohbet eder, diğer kayanları seyrederdik.
    Tornet kazaları çok olurdu. Çarpışmalar genellikle yarasız beresiz atlatılırdı. Ama kayarken parmakların bilyelere sıkışması, yerle tornet arasında kalması ve düşme gibi durumlarda kanamalar olur, yıllarca silinmeyecek izler bırakırlardı. Yaralara üflenir, biraz beklenir, sonra kaymaya devam edilirdi. Yara kendi kendine kapanır, unutulurdu.
    Bir de ticari tornetler vardı. Onları sadece çok büyükler sürerdi. Bu tornetler dört bilyeli ve kasalı olurdu. Öndeki iki teker kalın bir tahta milin iki ucuna bağlanır, iplerle kasanın arkasından kumanda edilirdi. Frenleri arkada olurdu. Bizim tornetlere göre çok karmaşık aletlerdi. Yapması da kullanması da zordu. Bu tornetlerle pazardan eşya taşınırdı. Salı günleri kurulan semt pazarına bizim gecekondulardan onlarca tornet sabahın erken saatlerinde akın ederdi. Sabah giderken kasada muavin oturur, akşam dönüşte tornet sahibi kasaya oturur ve muavine sürdürürdü.
    Tornet deyip geçmeyin; hepimiz için bir hayat tarzıydı. İmkansızlıkların ürettiği en mucizevi oyuncaktı. Sapandan, uçurtmadan, misketten, ilik ya da kovboyculuk oynamaktan bıktığımızda, daha karmaşık işler arayışına girdiğimizde torneti icat ettik. Akülü arabadan, uzaktan kumandalı oyuncaklardan, hatta bilgisayar oyunlarından bile daha muhteşem bir buluştu tornet.
    Tornet, sokaklarımızın sesiydi. Asfalt geldi, arabalar geldi, televizyon geldi, en son da bilgisayar geldi ve tornetler sustu. Biz büyümedik aslında, sokaklar küstü.



    +++1

    biz de bilyalı derdik tornetlere. Babasına ufak tefek kaynak yaptırabilenler şanslı sayılırdı. Rulmanları kazıklarla sıkıştırmak hem zor hemde kısa ömürlü olurdu. yine de dikine çiviler çakarak rulmanları yerinde tutmaya çalışırdık. Sokağımızın en havalı bilyalısı demir direksiyonlu bi aletti ki hepimizin gözü üstündeydi. Zamanla farklı bilyalılar deneyenler oldu. 3 kişilik, 6x6, römorklu, neler neler...
    Hele sesleri kulaklara zarar olurdu. çünkü genelde 3-4 bilyalı birlikte sürülürdü. İlçemiz engebeli bi yer olduğu için sokaklar betondu. gürültünün alası çıkardı.
    Bi ara arnavut kaldırımlarında altı sabunlanmış tahtalara binmek moda oldu. daha hızlı gitmesi için yapmadığımız numara kalmazdı. Ceviz kabuğu sürenler, evden yağ kaçıranlar, bahçelerden düzgün tahta çalanlar,.. Ayrıca ne freni ne de direksiyonu vardı meretin .. Zamanında durabilenler şanslı sayılırdı. istisanasız her akşam poposu yırtılmış pantolonlarla eve dönerdik. Anamızdan yediğimiz dayakta cabası..




  • beyler bu go-kart a motor olarak pancar, mobilet, su motorları olur mu? bizim burda adam 350 tl ye mobilet satıyor 110-120 rahat gördüm diyor onu alıp go-karta taksak olur mu uyar mı??

    ya da mesela bu olur mu?http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-motorlari-icten-takma-honda-5-beygir-icten-takma-faturali-750-tl-48274503/detay/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focktor -- 17 Ağustos 2011; 0:14:29 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: focktor

    beyler bu go-kart a motor olarak pancar, mobilet, su motorları olur mu? bizim burda adam 350 tl ye mobilet satıyor 110-120 rahat gördüm diyor onu alıp go-karta taksak olur mu uyar mı??

    ya da mesela bu olur mu?http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-motorlari-icten-takma-honda-5-beygir-icten-takma-faturali-750-tl-48274503/detay/


    Adamın 110-120 rahat gördüm demesine bakma , bin bir arabaya, sür bakalım kaç yapıyorsun bir göreyim de 110-120 yapabiliyomu bi bak. mobiletin normalde yapacağı 80-90 dır. Araba yaparsan araba içinde oldukça zayıf olacaktır. Tek kişilik ve hafif araç yapacaksan işini görebilir.
    İlandaki motoruda boşver hiç bulaşma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi profezor -- 17 Ağustos 2011; 4:03:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: profezor


    quote:

    Orijinalden alıntı: focktor

    beyler bu go-kart a motor olarak pancar, mobilet, su motorları olur mu? bizim burda adam 350 tl ye mobilet satıyor 110-120 rahat gördüm diyor onu alıp go-karta taksak olur mu uyar mı??

    ya da mesela bu olur mu?http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-motorlari-icten-takma-honda-5-beygir-icten-takma-faturali-750-tl-48274503/detay/


    Adamın 110-120 rahat gördüm demesine bakma , bin bir arabaya, sür bakalım kaç yapıyorsun bir göreyim de 110-120 yapabiliyomu bi bak. mobiletin normalde yapacağı 80-90 dır. Araba yaparsan araba içinde oldukça zayıf olacaktır. Tek kişilik ve hafif araç yapacaksan işini görebilir.
    İlandaki motoruda boşver hiç bulaşma


    bu sabah gittim bir deneme sürüşü yapabilir miyim? dedim satan adama yok dedi sen süremezsin şimdi kaza yaparsın cart curt etti bende kalsın demek söylediğin hızlara çıkmıyor motor dedim kaçtı gitti evine :S cevabın için teşekkürler profezor

    Edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focktor -- 17 Ağustos 2011; 10:28:01 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: receprs

    resim 2

    cumartesi pazar günleri yaptıgım araçç

     go-kart yapalım



    receprs kardeş sen bugyyni difransiyelli mi yapacaksın birde şase ölçülerini rica etsem alabilir miyim
  • kardeşler siz direksiyon sistemini nerden alıyonuz
  • hurdacı yada çıkmacıdan ben beleş aldım

    tofaşın direksiyon kutusunu yada broadway felan dişliden sonra gelen yerini kes rot milini kaynat :D
  • bulursam nedn kesıyım dırek takarım :D saollasın
  • çünkü uzun olur kesmessen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: receprs

    hurdacı yada çıkmacıdan ben beleş aldım

    tofaşın direksiyon kutusunu yada broadway felan dişliden sonra gelen yerini kes rot milini kaynat :D


    Hurdacı beleşe günahını bile vermez ama nasıl oldu seninki?
  • peki sadce kremayeer ve pinyon bulabılrm 36 tlye buldum iyimmidir
  • işi bilcen öğrenci ayağı yapcan :)
  • receprs kardeş arabanın resımlerını sık sık paylaşırsan menun olurum bnde yapcam da nası bısı olcak merak ettim
  • arabanın resimlerinin atmasına atarımda arabamı haftada 2 gün yapabiliyotum ondan rötarlı geliyo resimler araç bitince çok güzel olacagına inanıyorum.

    bu arada aracın şasi halini almak isteyen olursa satabilirim
  •  go-kart yapalım


    araç bitince bu hale gelecek lastikler hariç :(
  •  go-kart yapalım


     go-kart yapalım


     go-kart yapalım




  • fort t yapmak için motorsikletlerin kemik cantını kullansak nasıl olur
  • normal fort t gibi büyük iki kşilik
  • abi ön tekerlekleri nerden buldunuz fiyatı nasıl
  • kime sordugunu bilmiyorum ama bana sorduysan resimleri temaili koydum o arabadan yapıyorum aynısını ama
    jant + lastik tanesini 150 ye bulursun
  • 
Sayfa: önceki 344345346347348
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.