Şimdi Ara

GM 5 PLUS OREO (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
330
Cevap
5
Favori
33.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
400 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kernel in güç yönetimi ve anakart ın kendi güç yönetimi vasat altı, kaynak kodlarda düzeltilip custom kernel yapılsa da anakart ekran açıkken 1,5 amper çekiyor 4g de. 3g de de 1a, yani maksimum 3-4 saat ekran süresi sosyal medya gibi bir basit kullanımda bile. Genellikle 2 saati bulmuyor benim. Facebook lite.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Crazy Goat kullanıcısına yanıt
    hocam banka uygulamaları kullandığım için root yapamıyorum..root yapınca banka uygulamaları hata veriyor.Bak root kullanıyorsun bir şey olursa sorumluluk sana ait diyorlar
  • senseman62 kullanıcısına yanıt
    hocam rootu banka uygulamalrindan saklamak mümkün beboyle yapıyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmetay74 A kullanıcısına yanıt
    hocam anakarrin ne kadar guc cektiginu yazılımsal ogrenme sansimiz var mi? baska bir cihazım var rootlu ben de merak ettim dogrusu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılımdan çok daha fazla çekiyor, anakartı ölçmek için içini açmak gerek, ama yazılım üzerinden Ampere uygulaması işinizi görür

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben olsam hakkımı arardım 4G kullanıcısıyım GM 5'in Nisan ayında 8.0'ı almasını bekliyorum dolaylı yollardan 4G'yede gelecek tabi ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mc_aliko

    2.5 yıl önce GM android one almıştım 650 liraya, şuan hala memnun bir şekilde kullanıyorum. Güncellemeleri alıyorum, telefonda en ufak bir yavaşlama yok, hiç sorun çıkarmadı. Burdaki yorumları görünce çok şaşırdım.

    Yeni modellerde kaliteyi düşürmüşlerdir belki de?

    Bende 2015'te 4G aldım Android One Güncellemeler takır takır geldi sorunsuz, sanırım 4G'den sonra Güncellemeler direkt bize gelecek şekilde değilde GM'e bırakıldı onların yollamasınıda discovery zamanlarından biliyoruz Google böyle bir rezilliğe nasıl ses çıkarmıyor anlamış değilim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ★ Temmuz 2014 - Temmuz 2015 tarihleri arasında piyasaya sürülen Android One kapsamındaki cihazlar 1. jenerasyondur = GM 4G

    ★ Temmuz 2015 - Temmuz 2016 tarihleri arasında piyasaya sürülen Android One kapsamındaki cihazlar 2. jenerasyondur = GM 5 Plus

    ★ Temmuz 2016 - Temmuz 2017 tarihleri arasında piyasaya sürülen Android One kapsamındaki cihazlar 3. jenerasyondur = GM 5, GM 6

    ★ Temmuz 2017 - Temmuz 2018 tarihleri arasında piyasaya sürülen Android One kapsamındaki cihazlar 4. jenerasyondur = GM 8




    * [1. Jenerasyon = Google] = 2 yıl boyunca güncelleme garantisi" "

      --> GM 4G doğrudan Google'dan -beta güncellemeleri de dahil- tüm güncellemeleri almıştır.


    * [2. Jenerasyon = Google + OEM = "Tüm Android One telefonlar en az bir tane önemli yazılım güncellemesi ve birden fazla daha küçük güvenlik güncellemesi alacaktır"

      --> GM 5 Plus 7.0 -ana sürüm- almış; verilen söz tutulmuştur fakat gerisi -ana sürüm olarak- garanti edilmemesine rağmen Oreo'nun geleceği de duyrulmuştur.


    * [3. Jenerasyon = Google + OEM] = "Android One telefonlar "Nougat yüklü" gelir; ve 1 ana sürüm yükseltme garantisi içerir"

      --> Oreo gelmeyecek diye yaygara koparılan GM 5 ondan Oreo alıyor.


    * [4. Jenerasyon = Google + OEM] = "Android One ile telefonunuz, 'en az' iki yıl boyunca güncellemeler alarak size Android’in son versiyonunu sunar"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GM Savunucusu -- 6 Mart 2018; 18:3:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:


      Çıkardığı üst model cihazlar, bir alt model cihazdan işlemci vs. olarak neden düşük/değişik?

      General Mobile Orta - Üst segment arasında neden cihaz çıkar-a-mıyor?

      General Mobile neden beta olarak güncelleme ver-e-miyor?

      General Mobile'ın neden bir PC Suite programı yok?

      Bu sene General Mobile güncelleme konusunda neden patladı?

      Bu sene Android One'ın kendisi neden bizzat patladı?

      Bu sene Google güncellemeleri AO iş ortakları için neden 2-3 ay geciktirdi?

      AO iş ortakları neden Google sloganlarını kullanmak zorunda?


    Uzatmadan, direk konuya gireceğim:

    Sebepler hep politik.

    Ve buna mecburlar...

    Ülkenin durumu yüzünden yeni çıkardıkları cihazların halini görüyorsunuz... GM 6 da dahil.

    Diğer firmaların yeni çıkardıkları bir üst model cihazları, bir alt model cihazlarından işlemci olarak vs. hep daha yüksek. General Mobile'da ise bu maalesef daha düşük/değişik...

    Neden?

    Çünkü General Mobile'ın adam akıllı satış yapabileceği tek segment bu...

    Kur artsın artmasın, ekonomi batsın batmasın; şu an için 1200'ü geçmemeli hiçbir cihazı...

    Ve her geçen gün bu değer 1100'e, 1000'e doğru düşecek, düşüyor, düştü bile...

    One Plus'ı... Samsung'u... Yetmedi Xiaomi'si... Şimdi de Nokia'sı...

    General Mobile'a artık 1200 üzerinde yer yok, General Mobile oralarda yer edinme fırsatını galiba kaçırdı. Görüyorsunuz...

    Oralarda başkaları krallıklar, imparatorluklar kurdu... Biliyorsunuz...

    Bir cihazı 2000'i geçerse (içine ister Snapdragon 821, 835 koysun; ister yanına en iyi kamerayı koysun) pek alan olmaz; büyük zarar etme potansiyeli var:

    Çünkü tanınmıyor, bilinmiyor ki o segmentte. Ve orada kendini uzun süre göstermiş, kanıtlamış, bilinen, artık o segmentin kralı, imparatoru olmuş türlü türlü markalar var. 1200'lerden sonra da artık Xiaomi'nin imparatorluğunu görmeye başladık.

    General Mobile'ın kral olduğu segment ise işte bu; segment diyorum ama aralık demem daha doğru olur:

    Giriş - orta seviye arası...

    Buralarda kral olmaya devam etmesi için de yine uçuk özellikler eklemeye devam etmesi gerek. Ama eklerken de bir yerlerden kısmaya mecbur; yoksa fiyat yine uçar, yine satamaz.

    Kur ~3.80... Hep kur kur diye öttüm/ötüyorum/öteceğim ama bu; ham fiyatı, alınan ÖTV'yi, bandrolü, KDV'yi vs. her şeyi arttırıyor. Arttırmıyor mu?

    Misal dolar kuru 1.5 olsa, alınan %25 ÖTV ile çıkan değer neredeee; 3.80 ile alınan %25 ÖTV'nin verdiği o değer nerede... Çok fark var.

    Yeni çıkardığı/çıkaracağı bir cihazın -giriş ve orta segment arasında- herhangi bir yerine uçuk özellikler koymak zorunda olmasa ve bundan dolayı başka yerlerden (işlemci, ekran çözünürlüğü, kasa) özellik kısmaya mecbur olmasa; her şeyiyle normal bir cihaz çıkarsa diyelim:

    O zaman yine General Mobile cihazlarını pek alan olmaz. Çünkü giriş ve orta segment arasında da böyle sürüsüyle cihaz mevcut. Mevcut değil mi?

    General Mobile'ın işi gerçekten zor.

    Ülkenin şu an içinde olduğu durumlardan dolayı General Mobile, izlemek zorunda olduğu politikalar ile; ucuz ve uçuk özellikli (bu anlamda f/p), fakat yeni nesil düşük işlemcili ve düşük/orta malzeme kalitesine sahip cihazlar üretebiliyor.

    Yine misal:

    Her şeyiyle sağlam bir cihaz çıkarsa ve fiyatı da 1500'ü vs. bulsa ben alırım ama GM'e dışarıdan bakan biri yine almaz. Çünkü o aralıkta da yine kendini uzun süre boyunca göstermiş, kanıtlamış, tanınmış ve artık o aralığın yine "kralı" olmuş çeşit çeşit markalar var. GM'e dışarıdan bakan biri doğal olarak o markaları tercih eder.

    Ve herkesin bir telefona 1500 lira verecek kadar imkanı da yok bu ülkede... 200 ekle daha iyisini al diyenler var ama o 200'ü eklemeye imkanı olmayıp o uçuk özelliklerden faydalanmak isteyenler de var... GM'de onlar için var.

    Mesela GM 8... Artılarını da eksilerini de yazdım ana konuda. Artıları da eksileri de göze çok batıyor. Ciddi artıları var, ama ciddi eksileri de var... Fakat gözü gibi bakan, koruyan adam yine kullanır, yine memnun kalır, tatmin olur. Bu bir gerçek. Lakin bir sakarlık, şanssızlık, dalgınlık ile bir problem yaşayan adam yine mağdur olur, yine isyan eder, maalesef bu da gerçek...

    Ondan kamikazi telefonlar diye yazdım ya başlığa.

    General Mobile'ın kamikazileri...

    İçleri güzel, yetenekli ama beyinleri garip, ve belli bir amaç için intihara meyilliler.

    GM 8 dedik, artıları güzel dedik:

    Ama bir düşüreceksin ekran, kasa, pil, anakart... Bitti(!) Servisin çıkaracağı fatura en az ₺400(!) Telefon içten hasar alacak; sürekli türlü türlü yerinden sıkıntı verecekmiş gibi...

    İşlemcisi yeni nesil Snapdragon 435'li teknolojik bir kamikazi. (Kamikazi dememin Japonya'nın kahramanlarıyla zerre alakası yok tabi ki; onlar kahraman; yani demek istediğim bu teknolojik kamikazilere gözünüz gibi bakmazsanız bunların 1-2 sene içinde pırtı çıkacağı bir gerçek.)

    Gözünüz gibi bakmanız, evladınız gibi sevip kollamanız gerektiği gerçek. Bir sakarlığınız, şanssızlığınız, dalgınlığınız anında ciddi şekilde mağdur olabilirsiniz.

    Uzun bir süre boyunca hiç problem yaşamadan kullanmayı hedefliyorsanız normal bir kullanıcı değil de kullanıcı-geliştirici arasında bir çizgide olmanız, bazı şeylerden anlamanız gerektiği bir gerçek. (Tabi artık ben bile bıktım. Yani bu kadar dikkat etmek istemiyorum. Her güncellemeden sonra bakım yapmak istemiyorum. Eskiden zevkliydi, artık vakit kaybı gibi geliyor.)

    quote:

    Orjinalden alıntı: balamirkan

    GM savunucusu diyor ki normal vatandaşın bu telefonla işi olmaz.



    olması gereken senaryo,



    Telefoncu: buyurun nasil yardımcı olabilirim



    Alıcı; telefon bakıyorum.



    Telefoncu: Android'den anlar mısınız?



    Alıcı: çok anlamam. Ama GM iyi dediler.



    Telefoncu: iyi de amca sen wipe cache format, geliştirici seçenekler vs bölümlerine girip ayar çekebilir misin? Root atabilir misin? Sen bu telefonun hücrelerine girebilir misin?



    Alıcı: ????



    Telefoncu: o zaman sana yaramaz. Sen bozarsin. Garantide sıkıntı çıkar. Ekranı sarartırsın , çıtaları kirarsin. Güncelleme gelse üstüne format atamazsin. Anlayan adam da bulamazsin. Telefonun uyumaz, uyusa uyanmaz, Sıradan kullanıcı işi değil bu.

    Alıcı: sen ordan bana başımı agritmayacak birşey ver.

    Telefoncu: Tamam amca.





    Demem o ki Samsung, Huawei, xiaomi savunucusu gelse de bir kapışsanız.

    (Halk)


    Bu gidişle o her şeyden anlayan adamların da artık GM alamayacağı da ortada, gerçek... Firmanın orta - üst segment arasında da cihazlar üretmesi lazım, bu hep böyle devam etmemeli. Bir şeylere cesaret etmeli. Aslında hiç risk almadan bunu başarabileceklerini düşünüyorum; bir cihaz çıkardığında bunu büyük zararlar edecek kadar üretmesin, mesela 3.000 - 5.000 adet üretsin. Olur da çabucak tükenirse yine talebe göre üretimini 25.000 - 50.000 arttırsın. Öyle böyle zamanla o üst segmentlerde başkalarının krallıkları, imparatorlukları olmasına rağmen oralarda kendini tanıtabilir, belki yer edinebilir, edinemez mi? Belki birden patlama yaratır kim bilir... Tabi böyle kolay değildir bu işler, buradan yazmak kolay. Ümit işte...

    Geciken güncellemeler konusuna gelecek olursak:

    Şu günlerde, GM 5 Plus'a Oreo'yu verirse Android P vs. çıkana kadar GM 8'i istediği, hedeflediği miktarda satamayacağı gerçek. Çünkü GM 5 Plus bir bütün olarak GM 8'den hala daha iyi ve daha ucuz. Trajikomik ama gerçek... Nedenleri de te işte yukarıda, kapı gibi ortada.

    GM 6: Aralık... GM 5 Plus: Şubat(?)... GM 5: Nisan(?)... Aralarında hep 2 ay... Niye? Geliştirme ve test süreçlerinden falan mı? Evet ama bunun yanında satış politikalarının da olduğu bir gerçek.

    Yani General Mobile öyle bir halde ki; ne yapsa kendi ayağına sıkmış oluyor. ("Öyle bir halde ki" diye bir tabir kullanıyorum ama iflas ediyormuş gibi algılanmasın: bilmem kaç kadar ülkedeler ve hala da yayılmaya devam etmekteler. Ülkemizde de fabrika kurmuşlar. GM 8'in burada toplandığı ve bir kaç parçasının da burada üretildiği söyleniyor.)

    General Mobile'ın garip bir halde olduğu ama büyümeye de devam ettiği; birden büyüdüğü; ve bu büyümeden dolayı bizlerin de biraz mağdur olduğu bir gerçek. (Sebepleri de yukarıdaki/aşağıdaki tüm yazdıklarım/yazacaklarım)

    General Mobile'ın bu GM 8'i taaa 2017 Temmuz'unda tasarlamaya başladığı da muhtemel.

    Google'ın, kendi Pixel politikasından dolayı, Oreo'yu (kaynağı) Android One iş ortaklarına 2-3 ay geç gönderdiği bir gerçek.(***)

    Bu 2-3 aylık gecikmenin; General Mobile'ın -ülke ekonomisini göz önünde bulundurarak- taa aylar öncesinden belirlemiş olduğu o politikaları ve planları ile birlikte, adeta zincireme bir kazaya dönüştüğü bir gerçek; GM geliştirici ekibinin elinin ayağının birbirine dolaştığı da muhtemel:


      MWC 2018'e stabil bir şekilde yetiştirilemeyen ve Mart'ın sonunda satışa çıkması planlanan bir GM 8 Go

      Yine Mart'ın sonuna kadar satışa çıkması planlanan GM 8'in 64/4 GB'lık versiyonu

      Şubat ayı güvenlik güncellemesi hala dağıtılamayan bir GM 6 ve GM 5

      Yine Şubat ayı içinde Android 8.0 Oreo'yu alması planlanmış ama maalesef alamamış olan bir GM 5 Plus

      Yine Nisan ayının ortalarına kadar GM 5 için yetiştirilmesi gereken bir Oreo


    Yani geliştirici ekibinin elinin ayağının birbirine dolandığı gerçekten de muhtemel. Ama başka bir mantıkla da düşünecek olursak; ekip de hiç sorun olmayabilir; belki de tüm bunların başlıca nedeni zoraki satış politikaları olabilir. General Mobile:


      GM 8 satışlarının etkilenmemesi için, şu an GM 5 Plus'a Oreo'yu vermiyor, bunun için geciktiriyor olabilir.

      GM 6 stoklarını tüketmek için de GM 5 Plus'a Oreo'yu vermiyor, bu nedenle erteliyor olabilir.

      Şu an Şubat ayı güvenlik güncellemesine sahip olan GM 5 Plus'ın yine o stoklarını tüketmek için de, GM 5'e Şubat ayı güvenlik güncellemesini vermiyor olabilir. (verildi)

      MWC 2018'de tanıtılan GM 8 Go'nun, stabil bir şekilde yetiştirilememesinin nedeli belki de sadece GM 5 Plus için yapılan Oreo çalışmaları olabilir.

      Ama ülkenin durumundan, ve dolayısıyla General Mobile'ın izlemek zorunda olduğu politikalardan ötürü; GM cihazları kendi kendinin rakibi oluyor... "General Mobile öyle bir halde ki" diyerek bunu kastediyorum ya zaten... GM 5 Plus'a şu an için Oreo gelirse GM 8 satışlarının etkilenebileceği bir gerçek. Firma bu satışları 1 gram bile olsa sekteye uğratmak istemiyor olabilir, bu yüzden erteliyor olabilir.... Çünkü pil tüketimi, kamera performansı, hız, sarj olma vs. her şey işlemciye bağlı... Bağlı değil mi? İşlemci gerçekten önemli. En üst modelde Snapdragon 435, 2 sene önce çıkmış bir modelde ise Snapdragon 617...


    Neyse:

    Bu sene General Mobile'ın bu güncelleme konusunda patladığı bir gerçek. Ama Google'ın patladığı da bir gerçek. Android One'ın bizzat kendisinin patladığı da bir gerçek. Google'ın ve Android One'ın patladığı nasıl gerçek? Ayrıntı girmek gerek:

    General Mobile'ı değil de Xiaomi'yi örnek alalım:

    Mesela Xiaomi Mi A1... 4. nesil Android One kapsamında, Android 7.1.2 ile Eylül 2017'de piyasaya sürülmüş bir cihaz. Ama 4. nesil Android One kapsamında olmasına rağmen Oreo güncellemesini stabil bir şekilde maalesef Ocak 2018'de, tam 5 ay sonra almış bir cihaz.... Bak yeni çıkmış; 4. nesil Android One kapsamında; ve Oreo'yu çıktıktan anca 5 ay sonra stabil bir şekilde alabilmiş, geri çekmeler de olmuştu biliyorsunuz. General Mobile bunca şeyin üstüne bir de bir güncellemesini geri çekse üff, kıyamet, aman yarabbi... GM 6 için Oreo güncellemesini Aralık 15'te Xiaomi'den daha stabil bi şekilde yayınlamaya başladılar. Lakin Xiaomi'nin 5 Aralık 2017'de Mi A1 için Oreo betasını kullanıcılarına açtığını da unutmamak gerek; Android One'ın patlayışını anlatıyorduk ama General Mobile'ın neden beta süreçlerini başlatmadığına da değinmek gerek; akıllarda hiçbir soru işareti kalmasın istiyorum: olur da çok ciddi şekilde kararsız olan bir beta sürümü yayınlanırsa, cihazını güncelleyenlerin, eski sürüme kolaylıkla tekrar dönebileceği bir PC Suite programı yok GM'in; ADB, Fastboot gibi terminallere 3-5 kod yazmaları, uğraşmaları gerek. Tabi kafalarda şimdi yine bir soru işareti türedi: GM'in neden bir PC Suite programı yok? Bilmiyorum ama garanti bittikten sonra yazılım attırma fiyatının 40 TL olduğunu gördüm Telpa'nın sitesinde; ben anlayış gösterdim... ADB, Fastboot kullanmayı öğrenin diye bir subliminal mesaj da veriyor olabilirler(!) Niye beta başlatmıyor konusuna geri dönelim: GM cihazları adeta bir kamikazi gibi demiştik; yetenekliler, uçabiliyorlar; yani güzel özellikleri var; ama beyinleri (işlemcileri) garip; ciddi kararsızlıklar yüzünden bu cihazların donanımlarının hasar görmesi de daha kolay. 28nm işlemciler çabuk ısınıyorlar; stabil olmayan bir sürümde eğer arkaplanda sonsuz bir döngüye, çakışmaya girdiren buglar, hatalar vs. olursa gerisini siz düşünün... Nerede kalmıştık: "Bu sene Google ve Android One neden patladı"yı anlatıyorduk... Inception filmi gibi oldu biraz kusruma bakmayın. En son şunu demiştik:

    quote:

    Mesela Xiaomi Mi A1... 4. nesil Android One kapsamında, Android 7.1.2 ile Eylül 2017'de piyasaya sürülmüş bir cihaz. Ama 4. nesil Android One kapsamında olmasına rağmen Oreo güncellemesini stabil bir şekilde maalesef Ocak 2018'de, tam 5 ay sonra almış bir cihaz.... Bak yeni çıkmış; 4. nesil Android One kapsamında; ve Oreo'yu çıktıktan anca 5 ay sonra stabil bir şekilde alabilmiş, geri çekmeler de olmuştu biliyorsunuz. General Mobile bunca şeyin üstüne bir de bir güncellemesini geri çekse üff, kıyamet, aman yarabbi... GM 6 için Oreo güncellemesini Aralık 15'te Xiaomi'den daha stabil bi şekilde yayınlamaya başladılar. Lakin Xiaomi'nin 5 Aralık 2017'de Mi A1 için Oreo betasını kullanıcılarına açtığını da unutmamak gerek.


    General Mobile ve Xiaomi tamam, diğer Android One telefonlar? Sharp, Motorola? Onlar da Xiaomi ve General Mobile gibi Oreo çıktıktan tam 4 ay sonra; Aralık'ta ve sonrasında almaya başlamamış mıydı güncellemeyi?

    *** Yani Google'ın Android 8.0 Oreo'yu, Android One iş ortaklarına, kendi Pixel politikasından dolayı -haklı olarak- 2-3 ay geç gönderdiği bir gerçek.

    İlk alan Android One cihaz ise HTC U11 Life idi. "Google'ın mobil bolümünü satın almış olduğu HTC'nin U11 Life'ı..."

    Peki ya Android One kapsamında olmayıp Oreo çıktıktan sonraki o 1-2-3 aylık süreçte kutusundan 8.0 ile çıkan, Oreo alan, Oreo betası başlatılan telefonlara ne demeli?

    Onların da (Sony, Nokia, Huawei, Samsung...) Google ile ciddi ortaklıklara gittiği ya da Google'a büyük paralar döktüğü de bir gerçek. Pixel cihazlarındaki Oreo'da LDAC teknolojisi var; LDAC ise Sony'nin... Ve Oreo çıktıktan tam 1 ay sonra "kutudan" Oreo ile çıkan bir Sony cihazı... O cihaza ROM geliştirilirken Google'ın da büyük destek verdiği bir gerçek.

    Nokia ölmek üzereydi biliyorsunuz. Microsoft'un Windows Mobile platformu ile hayatta kalma mücadelesi veriyordu. Sonra Windows Mobile'ın da fişi çekildi... Nokia Foxconn'a satıldı, Foxconn da Nokia'yı Android'e geçirtti. Ve görüyorsunuz; Nokia'yı Android'e geçirtmesiyle bırakın diriltmeyi, adeta o eski günlerine geri döndürdü. Nokia şimdi Android One kapsamnda olmamasına rağmen -daha geçenlerde Nokia 6, Nokia 7 Plus ve Nokia 8 Siricco diye AO cihazlar duyurdu tabi, orası da ayrı- neredeyse tüm cihazlarına çatır çatır güncellemeler verdi/veriyor. Bunun da bedava olmadığı bir gerçek. Huawei ve Samsung için de aynı şekilde. Onlar bir dev.

    Android One platformunun hali fillerin altında ezilen çimenlere benzedi bu sene. Yani boşuna yazmıyoruz bu kadar. Google'ın geciktirmesiyle, Android One programının kendisi bizzat patladı, her şey ortada gerçek.

    Neyse...

    Android One bir cihaza sahip olup, 7-8 ay sonra güncellemeyi almış olacağımız için ciddi şekilde mağdur olduğumuz da bir gerçek, trajikomik, rezalet...

    Zaten Temmuz 2015'te, 2. nesil Android One'ın başlatılmasıyla Android One'ın en cazip tarafı olan "doğrudan Google'dan güncelleme alma" olayı bitmiş; Android One'ın ölümü duyrulmuştu.

    Google'ın nasıl patladığına da gelelim...

    Android One'ın resmi sitesinde -Hindistan, Endonezya, Türkiye, Amerika, İngiltere, Almanya, İspanya, Rusya, Japonya, Tayvan, Vietnam farketmez; hepsinde- "Google ile Her Zaman En Yenisi", "Google'dan En Yenisiyle Gerisini Düşünme" vs. vs. diye sloganlar yer alıyor. Bunlar Google'ın sloganları. Fakat Android One iş ortakları da kendi sitelerinde bu Google'ın sloganlarını kullanmak zorunda; bu da Google'ın pazarlama stratejisi... Android One programı da zaten onun; Android One cihazları satılmazsa kendisinin de zarar edeceğini biliyorsunuz... Ama Pixelleri, desteği süren Nexus'ları daha önemli. Belli bir süre boyunca en iyi, en hızlı, en yeni yazılım, Google'ın en iyilerinde olmalı. Bir de kendisiyle ciddi ortaklıklar yapan, kendisine para döken firmalarda olmalı...

    Yani Android One'ı; güncelleme çıktığında ilk o alacak, en yenisi onda olacak; 15 günde, 1 ayda gelecek bir platformmuş gibi düşünmeyin. Google'ın bu sloganları pazarlama stratejisi olarak kullandığı belli.

    Ama korkmaya gerek yok; gelecekte, bu güzel platformda böyle şeyler yaşanmayacaktır. En azından 1-2 tanecik AO cihazı olan firmalar ile... Android One iş ortakları, muhakkak geliştirici ekiplerine yatırımlarını yapacaktır. Ama, şu an güncelleme desteği sona ermemiş 4 adet AO cihazı olan General Mobile'ın, geliştirici ekibine gerekli yatırımları yapması zaten zorunludur. Ülkenin durumu da biraz iyileşir ve General Mobile'ın telefonları birbirinin rakibi durumuna düşmez ise zaten her şey yoluna girecektir.

    AO iş ortağının durumu ne kadar iyi olursa, Android One da o kadar iyi olur. Android One çok güzelleşti; Google Temmuz 2017'de 4. nesil Android One programını başlattı ve "en az 2 yıl" boyunca AO iş ortaklarına kaynak göndereceğini garanti etti.

    Bizzat android.com/one adresinde yazmakta:


    Yine android.com/one adresinde, en alttaki ibarelerde şöyle bir şey de yazmakta:
    "Temmuz 2017 ve sonrasında piyasaya sürülen Android One telefonlar için geçerlidir"


    General Mobile'ı savunmuyorum, sadece yapıcı bir şekilde eleştiriyor ve gördüklerimi söylüyorum. Ve kimseye de eleştirmeyin vs. demiyorum. Ama:

    Hepiniz hala tek tek acemice eleştirmeye devam ederseniz General Mobile da hala aynı politikaları izlemeye devam eder. Siz de duvarları tırmalama, böyle beklemeye devam edersiniz. Birlik olmalısınız.

    Sanki dava açacakmış kadar resmi, ciddi ama aynı zamanda saygılı ve tatlı bir dille güzel bir yazı yazmanız lazım ki en azından General Mobile gelecekteki politikalarında değişikliğe gidebilsin; cesur, kararlı adımlar atsın; ve gerektiğinde fedakar bir firma olsun.

    Ve General Mobile bilmem kaç ülkede varlığını gösteren bir firma, küçük bir firma değil. Bu kadar büyümüşken politikalarında ciddi değişikliklere gideceğini vs. hayal etmeyin. Kolay değil. Benim buradan yazmam kolay, bilip bilmeden eleştirmek de kolay. Bu yüzden ümidim yok ya bu tepkilerden. Ben de biraz aşırı mantıksallık olayı var. Ve bu iyi bir şey değil. Sizler böyle olmayın.

    General Mobile'ın şu an ne kadar kazandığı, ne kadar ivmeyle büyümeye devam ettiği vs. hakkında bir bilgim yok ama tüm dünyaya yayılmaya devam ettiği de bir gerçek...

    Fakat kendilerini seven bazı müşterilerini de kaybetmek üzere oldukları, bazılarını kaybettikleri ve bazılarının zaten kendilerinin hiç müşterisi olmaması gerektiği de bir gerçek. Bunu iyi/kötü her anlamda söylüyorum.

    Ve niye hala dürüstçe bir açıklama yapmıyorlar, küçük bir özür dilemiyorlar? Diğer firma çalışanlarının çeşitli yerlerde bu dürüstlüğü kötüye kullanacaklarını mı düşünüyorlar; iPhone'un, cihazlarını malum konuda yavaşlattığını itiraf ettikten sonra bazı dev firmaların iPhone'a yaptığı göndermeleri vs. kendileri de yaşayacakmış gibi mi düşünüyorlar? Ya da haklarında 450.000 tane dava mı açılacağını düşünüyorlar? Tabi böyle şeyler de gerçekten başlarına gelebilir. İlla dava eden birileri, ya da gönderme yiyecekleri firmalar olur. Ya da ne bileyim, Google bir şeylere müdahale mi ediyor; ondan mı gelmiyor şu dürüst ve tatminkar açıklama?

    Bu koca yazıyı okuduysanız her şeyi anlarsınız zaten. Açıklasa kötü, açıklamasa kötü, ne yapsa ayağına sıkacak bir halde, gerçekten zor. Ama bence anlayışla karşılayın derim.

    Neyse:

    Hayat kısa, canlarımız tatlı. General Mobile'ın durumunu anlatmak artık benim için vakit kaybı; boşuna bir uğraş. Bunun için artık 1 dakikamı bile kaybetmek istemiyorum.

    GM 5 Plus kullandım/kullanıyorum. 1.5 yıldır "kronik sorunlu" bir cihaz denmesine rağmen biraz titiz kullandığım için herhangi donanımsal bir problem ile karşılaşmadım. Yazılımsal her problemi de bir şekilde aştım, bazı şeyleri feda ettim, ama bazı şeylerden ben de bıktım...

    Artık sadece kullanıp memnun kalmak istiyorum... Uğraşınca cayır cayır çalışıyor, yağ gibi akıyor ama uğraş uğraş nereye kadar... Eskiden çok zevkliydi, artık vakit kaybı gibi geliyor.

    Bu yazdıklarım ile General Mobile'ı kötülemek, aşağılamak, karalamak gibi bir amacım olmadığını; bu durumlarını da anlayışla karşıladığımı; veya GM savunuculuğu yaptığımı sanan arkadaşlara da General Mobile'ı savunmadığımı; sadece gerçekleri aktarmaya çalıştığımı belirtmek isterim.






    Benim derdim Android One nedir, ne değildir sadece onu anlatmak.

    Google'ı, General Mobile'ı ya da GM cihazlarını aklamak değil.

    Ortada tartışılacak bir şey de yok; hepsi gerçek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Google, Android One ve General Mobile



    ★ "Google ile her zaman en yenisi" sloganı "Google'dan en yenisiyle gerisi düşünme" sloganı bir Google sloganıdır.

    Android One'ın resmi sitesinde, -tüm pazarlarda- ilgili kısımlarda "Google ile her zaman en yenisi" sloganı yer almaktadır:
    Japonya
    Hindistan
    Endonezya
    Türkiye
    Amerika
    İngiltere
    Almanya
    İspanya
    Rusya,
    Tayvan
    Vietnam

    Aynı şekilde www.android.com'da da, telefonlar bölümündeki yer alan Android One cihazlarının yanlarında -yine diğer ülkelerdeki sayfalar da dahil- bu sloganlar mevcuttur.


    Android One platformu onundur: General Mobile sadece iş ortağıdır. İş ortakları da bu sloganları kullanmak zorundadır. Bu bir pazarlama stratejisidir. Ve pazarlama stratejisi olmasına rağmen Google, her şeyi bizzat www.android.com/one adresinde, yukarıda da görüldüğü üzere belirtmiştir.


    Android One Türkiye sayfası değiştiği için Japonya sayfasındaki kanıtı atıyorum; linki de embed ettim; tıkla; gir; Türkçe'ye çevir; oku...




    4. jenerasyon ise "en az" 2 yıl boyunca sistem güncellemeleri garantidir ve Temmuz 2017 sonrası üretilen Android One cihazlarını kapsamaktadır. Yine Android One'ın resmi sitesinde ilgili yerde belirtilmektedir:






    General Mobile'ın sitesinin tasarlayanı da bellidir; daha geçen gün General Mobile'a ilk dizi reklam filmini çeken/çektiren ve yayınlayan da bellidir; Google'dır.

    Google ve General Mobile -çıkaracağı cihazlar ve fiyatları da dahil- her şeyi ortak planlamaktadır.*

    * Android One platforumunun ne amaçla çıktığı, hangi tür ülkeler için çıktığı, kimler için çıktığı bellidir. Ve ülkenin durumu da bellidir.

    * General Mobile'ın artık orta - üst segment arasında bir cihaz çıkarmasını istiyorsunuz ama bu, Türkiye'de, Android One programına aykırı olacaktır. General Mobile'ın da ötesinde, direk Google kaybedecektir. General Mobile, Türkiye'de, Android One programının temsili iş ortağıdır. Çıkaracağı cihazlar belli bir fiyatın üzerine çıkmamalıdır! Yoksa Android One, Türkiye'de hitap ettiği kesime ulaşamaz, hizmet götüremez, Google servislerini tanıtamaz. Fakat illa ki orta - üst segment arasında bir planları da olacaktır.

    * Daha önce size fısıldamaya çalıştığım o koca karmaşık yazılar ile ve yukarıdaki sebeplerden ötürü General Mobile'ın izlemek zorunda olduğu politikalar ve cihazlarında kullanmak zorunda olduğu bazı standartlarla, GM cihazlarının birbirine rakip duruma düştüğü ortadadır.

    * Yukarıdaki tüm bu sebeplerden ötürü; ve günümüz telefonlarına bakarak; General Mobile'ın nasıl bir cihaz yapması gerektiği bellidir.

    * Depolama olsun, RAM olsun, Kamera olsun, parmak izi okuyucusu vs olsun: nasıl bir cihaz yapmak zorunda olduğu bellidir.

    * Bu sebeple de maalesef işlemcilerden feragat edilmiş ve mesela GM 8'de Snapdragon 435 kullanılmıştır. Ve maalesef bu işlemcinin; hızı, kamera performansını, sarj süresini, pil tüketimini vs. her şeyi olumsuz etkileyeceği de ortadadır.

    * GM cihazları birbirien rakip duruma düştükleri de ortadadır.


    Fakat şu an yaşanan gecikme, rakip durumuna düştüğü için değil; test süreçlerinde problem yaşandığı ve Google'ın onayından geri döndüğü içindir.

    "En hızlı yazılım" sloganı "En yenisi" sloganından daha üstündür!

    Android One'ı Android One yapan hızdır, sadeliktir, kararlılıktır ve güncelleme garantisidir* (*ne şekilde güncelleme alacaklarını gördünüz.)

    Google, malum marka gibi değildir; hiç kimsenin cihazlarını yavaşlatmaz. "En hızlı yazılım" sloganı ile kastedilen budur; hızdır, stabilitedir, sadeliktir. Bu slogan da yine bizzat android.com/one adresinde -diğer ülkelerin sayfaları da dahil- mevcuttur.

    "En hızlı yazılım" sloganı "En yenisi" sloganından daha üstündür!

    Güncelleme sıralaması ise General Mobile cihazlarının rakip durumuna düştüğü içindir, politiktir; Google, General Mobile'ın çıkarlarını düşünmek de zorundadır.

    Aksi halde, General Mobile'ın da ötesinde bizzat kendisi -para dışında; "hizmet", "servis", "veri" vs. bakımından- zarar edecektir.

    Ve Google'ın kendi politikaları, kendi vizyonu ve misyonu vardır: Pixel politikası, Android One'dan maalesef daha önemlidir. Mecburdur.

    (Politik)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.