Şimdi Ara

GES, RES ve şarj istasyonlarında yerli üretim zorunluluğu genişletildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • GES, RES ve şarj istasyonlarında yerli üretim zorunluluğu genişletildi
    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarında uygulanacak teşvikler için yerli üretim şartlarını artıran yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe aldı. 21 Haziran 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarında kullanılan bazı temel parçaların artık Türkiye'de üretilmiş olması gerekecek. 2026’dan itibaren uygulama daha da genişletilerek şarj istasyonları ve rüzgar türbini bileşenlerini de kapsayacak. Düzenleme, teşvik belgesi alacak yatırımlarda yerli üretimi artıracak.

GES ve RES’te yerli üretim şartı

Yeni düzenlemeye göre, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarında kullanılacak panellerin, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesinden başlayarak yurt içinde üretilmiş hücrelerden imal edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca, güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemlerinin de yurt içinde üretilmiş olması zorunlu hale getirildi.

Ayrıca Bkz.Bataryaların ucuzlamasıyla 7/24 güneş enerjisi mümkün hale geldi

Rüzgar enerjisi yatırımlarında, kanat ve kulelerin yurt içinde üretilmiş olması, teşvik alabilmenin ön koşulu haline geldi. 1 Ocak 2026’dan itibaren yapılacak başvurularda ise bu şart genişliyor; kanat, kule, jeneratör ya da naselin içindeki jeneratörün de mutlaka Türkiye'de üretilmiş olması gerekiyor. Bu tarih öncesinde YEKA ihaleleriyle sözleşme kazanmış ya da ön lisans/lisans almış projeler bu zorunluluktan muaf tutulacak.

Şarj istasyonları için de yerli üretim şartı getirildi

Tebliğ, elektrikli araçlar ve elektronik cihazlar için kurulacak şarj istasyonlarını da kapsıyor. Teşvik alabilmek için her bir şarj ünitesinin asgari 120 kW hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekiyor. Ayrıca, 1 Ocak 2026 itibarıyla bu ünitelerin de yerli üretim olması zorunlu hale gelecek.

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/06/20250621-14.htm

• yerli derken? yerli bir girişim mi var? ortalık etiketi altında olmadan %100 yerli girişim varsa tebrik ederim. alman ve çin patentlerini nasıl aşmışlar? bunu da merak ettim.

• Hala vatansever insanların olduğunu hissetmek güzel.

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Yerlilik ile millik farklı şeyler burada yerli üretim aranıyor. Çin’li gelip burada fabrika kurup bundan yararlanabilir ve yararlanıyorlar zaten.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Güzel bir haber. Yurt dışında üretilen ve döviz ödenerek alınan, Türkiye’de de montajlanarak ürettim diye piyasaya çıkaran zihniyetin yok olması gerekiyor. Yerli üretimle ekonomimiz güçlenir, hazır alarak değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çini ayağa kaldıranda yerli üretim oldu

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.