Şimdi Ara

General HT500 Set akıllı oda termostatı kullanıcı yorumları ve önerileri (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
599
Cevap
20
Favori
69.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ersoy92337

    3 günlük deneyimden sonra edindiklerim

    hemen hemen bütün modları denedim. konum modunu aktif ettim fakat belirlediğim alandan çıkmış olmama rağmen devreye girmedi.

    En mantıklısı Ozan Bey ın dediği gibi program modu.düzenli olarak takibini yaparsanız ev için ideal sıcaklıkları yakalıp o saatte olmasını istediğiniz sıcaklığı ayarlayabiliyorsunuz. çoğu zaman termostat devreye girmiyo ama programlama modunda kendiniz yönettiğiniz için daha verimli oluyo .

    Osmaniye ilindeyim

    3 günün ortalaması günlük 2.9 metreküp ( 165 metrekare yalıtımlı fakat alt dairem boş , dış ortam sıcaklığı 5 -15 derece arası )


    mesala aşağıdaki durum , termostat devreye girmiyo ama belirli bir süre sonra program modunda ayarladığım için termostat otomatık devreye girmiş olacak ve kombiyi durdurucak

    Evet program modu en kullanışlı mod. Doğrusu program modu olmasaydı ben HT500'ü almazdım.

    Konum modlarıyla ilgili sıkıntı var. Sanırım yakında bununla ilgili güncelleme gelecek ve sorun çözülecek. Mesela ben akıllı konum özelliğini kapatmama rağmen bildirim geliyor. Ben de çözüm olarak bu programla ilgili bildirimleri kapattım bu şekilde gereksiz bildirimlerden kurtuldum....

    Günlük 2,9 metreküp ortalama çok iyi bir değer.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TearsOfdewiL

    Merhaba.henuz evde net olmadigi icin termostadi yeni aldigim pil ile kullaniyorum. 2 cift pil degistirdim. 3 gun sonra pil gostergesini bos olarak gosteriyo.sikintilimidir acaba.sizdede boyle problemler oluyormu
    Normalde termostat , pilli modda çok az enerji çekiyor. Piller sıkıntılı olabilir ya da cihazda sorun olabilir. Alkalin pille denermisiniz?
  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    Ozan Hocam teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için, içim rahat alabilirim artık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: enderbilgi

    Yerden ısıtma sistemde sorun yaşayan arkadaşlar için yazıyorum. Yerden ısıtmanın konforunu tasarruf ile kullanmak isteyen arkadaşlar bu işin on/off çalışan termostat ile olamayacağını anlamalılar. Yerden ısısıyı kontrol etmek için çok daha kompleks özellikli kombi, termostatik ve servo vanalar ile çok daha karmaşık bir kontrol sistemi gerekmekte. Isı kaynağı yer olunca ısınan hava tavandan tabana doğru birikince su ve havanın ısıl kapasite farkından dolayı on/off termostat ve kombiyle verimli ısınamazsınız. Yerden ısıtma sisteminin çok daha kompleks ısı kontrol sistemine ve kombiye ihtiyacı var. Zaten aslında temelde en ucuz ile en pahalı kombiler arasındaki fark kombi içindeki kontrol kartı ve sensörlerin kalitesi belirliyor.
    Sorun yerden ısıtmanın kendisi. Her yenilik ilerleme değildir. Bence yerden ısıtma, kullanıcıları birçok yönden sıkıntıya sokan verimsiz bir ısıtma şeklidir.

    Bana göre ısıtma sisteminin olması gereken özellikleri

    1-)Sağlık sorununa yol açmamalı.-Yerden ısıtma yerden toz kaldırdığı için bazı evlerde bu soruna yol açıyor ve insanlar mağdur oluyor.
    2-)Evin kullanımına etki etmemeli-Yerden ısıtma evde halı koyamazsınız halı koyduğunuz yerden ısı alamazsınız.Halı olmadığı için toz kalkma durumu daha da artar.
    3-)Isıtıcı mümkün olan en kısa sürede ısıtmaya başlamalı- Yerden ısıtmada 2-4 saatte ısıtma başlar
    4-)Isıtma sistemi, sistem içindeki suyun sıcaklığını yüksek oranda ısıtılan ortama aktarmalı.(
    Demirdöküm ve krom petekler, suyun sıcaklığını hızla ortama aktarır.Yerden ısıtmada ise su ,yalıtkan olan plastik borularda dolaşır buradan düşük verimle ısıyı tabana aktarır. Taban , seramik de olsa tahta da olsa iyi iletken olmadığı için yine düşük verimle ısıyı oda içine aktarır. Bu şekilde verimsiz bir ısı aktarımı söz konusu olur.

    Yani aynı hacimde(örn 100 litre) su içeren 2 adet sistemimiz olsun. Biri yerden ısıtma , diğeri demirdöküm petek ..
    Yerden ısıtmaya giren su sıcaklığı 40 ise çıkan su sıcaklığı 38 olur. Demir döküm petekli sistemde ise giriş su sıcaklığı 40 derece ise çıkış su sıcaklığı 36 olur.Yani Delta T, yerden ısıtmalı sistemlerde her zaman daha düşük olur. Bu da yerden ısıtmalı sistem ısıtıcısının daha çok ve daha sarfiyatlı çalışması anlamına gelir...

    5-)Isıtma sistemi, tasarruf için mümkün olan en az süre çalışmalı(24 saat açık tutarsanız daha tasarruflu olur önermesi tam bir şehir efsanesidir.Yerden ısıtmada uzun süre sistemi çalıştırmak zorundasınız.)

    6-)Arızalarda kolaylıkla müdahale edilmeli.Petek arızaları kolaylıkla giderilir. Yerden ısıtmada ortaya çıkacak arızanın giderilmesi için tabanın açılması gerekir...
    7-)İlk yatırım maliyeti oldukça yüksektir.
    8-)Termostatla kullanımı oldukça zordur. Çünkü sistem ısıtması kesildiğinde de tabanda biriken sıcaklıkla oda sıcaklığı artmaya devam eder..

    Bu sebeplerle yerden ısıtma sistemine karşıyım.

    Şimdi böyle bir sistemin termostatla ısı yönetimi de elbette çok zor. 0,5 hassasiyetli bir oda termostatıyla yerden ısıtma sistemi idare edilemez. Bunun için 0,1 hassasiyetli oda termostatları olmalı.
    Ya da 0,5 hassasiyetliler, program moduyla 0,1 hassassiyete getirilmeli.




  • Viessman vitodens 50 w kombi kullanıyorum. Ht 500 set termostatım var 10 gündür kullanıyorum. Fakat civalı termometrenin gösterdiğinden düşük gösteriyor dereceyi. 0,5 - 1 derece arası bir sapma gözlemleniyor. Ayrıyetten oda sıcaklığında dalgalanmalar yaşıyorum. Oda sıcaklığı yükselmesine rağmen termostatın gösterdiği sıcaklık düşüyor vb. Bir öneriniz var mı? Sizce bu cihazı iade etmeli miyim? Bunun yerine önerebileceğiniz daha kaliteli bir ürün var mı? Honeywell ile görüştüm onlar da kendi termostatları için benim kombimle alakalı hem olumlu hem olumsuz geri dönüş aldıklarını bildirdiler ve bir model önermediler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RemoxiL

    Viessman vitodens 50 w kombi kullanıyorum. Ht 500 set termostatım var 10 gündür kullanıyorum. Fakat civalı termometrenin gösterdiğinden düşük gösteriyor dereceyi. 0,5 - 1 derece arası bir sapma gözlemleniyor. Ayrıyetten oda sıcaklığında dalgalanmalar yaşıyorum. Oda sıcaklığı yükselmesine rağmen termostatın gösterdiği sıcaklık düşüyor vb. Bir öneriniz var mı? Sizce bu cihazı iade etmeli miyim? Bunun yerine önerebileceğiniz daha kaliteli bir ürün var mı? Honeywell ile görüştüm onlar da kendi termostatları için benim kombimle alakalı hem olumlu hem olumsuz geri dönüş aldıklarını bildirdiler ve bir model önermediler.
    Civalı termometreyle karşılaştırmak çok uygun değil bence. Vitodens 50-t , on off termostat ile uyumsuzdu 50 w de durum ne bilemiyorum.

    HT500, gerçek sıcaklığı değil algılanan sıcaklığı ölçüp gösteriyor bu sebeple nemdeki yükselme ve düşmelerden etkileniyor...

    Eğer konunun başlarında anlatılan algoritmayla program yaparsanız, sıcaklık dalgalanmaları azalabilir.


    Bendeki son durum şu:

    Akşam 23.00 den itibaren sabah 06.00'ya kadar program modunu 21,6 derecede tutuyorum ve 21.1-22.1 dalgalanmasına izin veriyorum...06.30-07.00 arasını 22.6 derece olarak ayarladım.

    Bu şekilde sıcaklık 22.1 dereceye çıkınca ısı pompası kapanıyor sıcaklık 21.1 olunca çalışmaya başlıyor.
    Ben , bu şekilde bir ısı dalgalanmasının daha sağlıklı olduğunu gözlemledim. 0,1 hassasiyetle çalıştığında sanki hasta olma riski daha da arttı...




  • Termostatın kullanımında herhangi bir sıkıntı yok. Rahatlıkla kontrol edebiliyorum uygulamadan da. Ben başka dijital termostatla da karşılaştırıp bu sonuca vardım. Sıcaklık algılaması cok ağır ve 0,5-1 derece bandında az ölçüyor. Hissiyat olarakta öyle zaten, evin içi baya sıcak oluyor ama düşük gösteriyor. İade edip Honeywell almayı düşündüm ama uyumlu olmayabilir diye vazgeçtim. Bu kışı böyle idare edeceğiz artık. Ama alacak arkadaşlara pek önermiyorum. İlk beklentimi karşılamadı termostat.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    Nazar ettik herhalde :) , haberlerde görmüşsünüzdür belki Adana Osmaniye bu bölgelerde doğal afet yaşanıyor hava çok soğuk yağmur fırtına , ama bunlara rağmen dış ortam sıcaklığımız 4-9 derece arasında.

    bugün 5,3 metreküp yaktık :(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ersoy92337

    Nazar ettik herhalde :) , haberlerde görmüşsünüzdür belki Adana Osmaniye bu bölgelerde doğal afet yaşanıyor hava çok soğuk yağmur fırtına , ama bunlara rağmen dış ortam sıcaklığımız 4-9 derece arasında.

    bugün 5,3 metreküp yaktık :(
    Bu gece bizde de hava soğukdu.Sabah 7 derece idi . Biz de 20 kwh lık elektrik yakmışız ısı pompasıyla. Normalde 10-15 kwh arası gidiyoruz.
  • Bu sabah termostat 21.7 dereceyi gösterirken deneme amaçlı termostat ışığını açtım ve sıcaklık 22.0 dereceye çıktı.

    Bu şekilde termostat ışığı açıkken termostatın sıcaklığı fazla hissettiği doğrulanmış oldu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RemoxiL

    Termostatın kullanımında herhangi bir sıkıntı yok. Rahatlıkla kontrol edebiliyorum uygulamadan da. Ben başka dijital termostatla da karşılaştırıp bu sonuca vardım. Sıcaklık algılaması cok ağır ve 0,5-1 derece bandında az ölçüyor. Hissiyat olarakta öyle zaten, evin içi baya sıcak oluyor ama düşük gösteriyor. İade edip Honeywell almayı düşündüm ama uyumlu olmayabilir diye vazgeçtim. Bu kışı böyle idare edeceğiz artık. Ama alacak arkadaşlara pek önermiyorum. İlk beklentimi karşılamadı termostat.
    Sıcaklık ölçen hemen hemen her dijital termostatta kalibrasyon özelliği var. Kalibrasyon yapabilirsiniz...Buna rağmen düzelmiyorsa sensör arızalı olabilir.Odanızdaki nem düzeyi acaba çok mu düşük? Çünkü düşük nemde de sıcaklığı düşük gösteriyor.


    Bunlar dışında 0,5lik ölçüm hatasından dolayı ya da yavaş ölçüm yaptığı için bu kadar kaliteli bir termostattan vazgeçmeyi doğru bulmuyorum. Ben bugüne kadar bu termostatla ilgili hiç bağlantı hatası görmedim ama diğer markalarda ciddi anlamda bu sorunlar var.

    300-350 tlye evinizi akıllı ev yapmış oluyorsunuz bunun rahatlığı tarif edilmez. Yine de siz bilirsiniz ama büyük sıcaklık farkı sorunları olmadıkça bunu dert etmeyin ve termostatın keyfini çıkarın derim.

    Geçmiş yıllarda bu tarihe kadar (Aralık sonuna kadar) en az 6-7 defa doktora gitmişizdir. Bu sene bu termostatı kullanmaya başladıktan sonra hiç hasta olmadık.

    Benim şuandaki memnuniyet düzeyim %95lerde...




  • Evet yerden ısıtma , termostat kullanımında da sıkıntı çıkartıyor. Eğer kombi sıcaklığını düşük tutarsanız ıstıma çok geç oluyor. Eğer bu sıcaklığı çok yükseltirseniz o zaman da oda termostatı off yaptırdığında sıcaklık artışı hızla devam ediyor ve insanlar terleyip hasta oluyor...

    Önceki mesajlarda verdiğim algoritma, yerden ısıtmalarda çok uygun olmayabilir. Yerden ısıtma için şu program denenebilir.

    1-)Kombi sıcaklığı 45-50 derece civarında olmalı (yalıtım düzeyinize göre değişebilir)

    2-)örn: Isıtmanın başlama saati 21.00; istenen sıcaklık 22.00 derece
    yani program , ısıtma başlama saatinden 4 saat önce başlatılacak


    Program modu

    Saat----Ayarlanan derece
    17.00-----19.6
    17.30-----19.9
    18.00-----20.2
    18.30-----20.5
    19.00-----20.8
    19.30-----21.1
    20.00-----21.4
    20.30-----21.7
    21.00-----22.0
    Bundan sonra 0,1 hassasiyetle koruma modu
    21.30-----21,9
    22.00-----22.0
    22.30-----21.9
    23.00-----22.0
    23.30-----21.9

    İstenirse saat 00,00 dan sonraki uyku döneminde bu değer daha da aşağı çekilebilir ancak derece kaç olursa olsun her programda farklı derece ayarlanmalıki 0,1 hassasiyet devam etsin.
    Yani saat 23.00de , 22.00 derece ise saat 23.30 derecesi de 22.00 olmamalı . O zaman 0,1 hassasiyet işi bozuluyor...


    Formüle edecek olursak
    1-) Kombi sıcaklığı normalden yüksek tutulmalıki program modundaki sıcaklık değerine bir an önce ulaşılsın
    2-) Evin en düşük sıcaklığı ve istenen sıcaklık arasındaki fark 8'e bölünecek ve çıkan sonuç kadarlık derece artışı yapılacak.

    Yani eviniz ısıtmadan önce 18 derece ise ve siz 22 derece istiyorsanız, 22-18=4/8=0,5 derece yapar. Bu durumda program modundaki dereceleri şu şekilde ayarlamalısınız

    18.00
    18.5
    19.0
    19.5 v.b

    Bu şekilde yerden ısıtmalarda da kararlı bir sıcaklık sağlanabilir..




  • İyi geceler,
    Oda termostatını şuan program modunda kullanıyorum yalnız şöyle bir sorunum var. Termostat yatak odasında wifi bağlantısını kaybediyor. Yatarken yanıma almamın daha iyi olacağını düşünüyorum çünkü o oda biraz daha soğuk olabiliyor. Wifi bağlantısı olmadan kullandığımda cihaz kombiyle iletişime ve program modunda çalışmaya devam edecek mi? Kombiyle iletişiminde bir değişiklik oluyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RemoxiL -- 27 Aralık 2019; 1:22:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RemoxiL

    İyi geceler,
    Oda termostatını şuan program modunda kullanıyorum yalnız şöyle bir sorunum var. Termostat yatak odasında wifi bağlantısını kaybediyor. Yatarken yanıma almamın daha iyi olacağını düşünüyorum çünkü o oda biraz daha soğuk olabiliyor. Wifi bağlantısı olmadan kullandığımda cihaz kombiyle iletişime ve program modunda çalışmaya devam edecek mi? Kombiyle iletişiminde bir değişiklik oluyor mu?
    Program modu General serverlarında yapılan bir ayar. Bu sebeple her 30 dakikada bir program modundaki istenen derecelerin oda termostatında geçerli olması için internet bağlantısı olmalı.

    Bildiğim kadarıyla şöyle oluyor:
    1-) program modundayken internet modemiyle oda termostatı arasındaki bağlantı kesilirse, oda termostatında istenen derece kaçta kaldıysa istenen derece değişmeyeceği için ordan devam ediyor. Mesela saat 22.00 istenen derecesi 22.5 derece. Saat 22.15te internet bağlantısı koptuysa, oda termostatı , manuel moda geçmiyor ama manuel moddaymış gibi sürekli olarak 22.5 dereceye göre çalıştırıyor ısıtıcıyı.


    2-)Zaten pilli kullanımda da internet modemi ile oda termostatı arası bağlantı olmuyor.
    3-)Buradaki en büyük sorun, Oda termostatı ile Ht500 modem arasındaki bağlantının kopması. Bu bağlantı koparsa Ht500modem 22 dakika daha aynı konumda kalıyor. Yani ısıtıcıyı çalıştıryorsa çalıştırmaya devam ediyor. 22 dakika sonunda oda termostatıyla hala bağlantı kuramadıysa o zaman ısıtıcıyı otomatik olarak kapatıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 27 Aralık 2019; 8:16:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Az önce ben de sipariş verdim. Siyah rengini hiçbir yerde bulamadım o biraz üzdü. Cosa ile arasında çok gidip geldim. Hatta schnell diye sadece radyo frekansıyla çalışan bir model vardı bir yakınımızın kullandığı onu alacaktım çalışmasını bildiğim için ama daha özellikli olmasını istedim alacağım termostatın ve ht500 modelinde karar kıldım.
    Hala cosa almam gerekir miydi şüphelerim var ama onun da pillisini mi adaptörlüsünü mü alayım derken iyice kafam karıştı ve kararsız kaldıkça baktım fiyat artıyor en iyisi çok kafanı karıştırma dedim kendime.
    Ozan Artun'un yazdıklarını okuyunca da siparişi verdim ama hala cosa mı diye içimde bir şüphe kaldı. Cosa bağlantı kopmasından yana şikayet edildiği için vazgeçtim en önemli etmen bu oldu benim için ve fiyat. Cosa v4 ün yapamayıp ht 500ün yapabildiği bir şey var mı onu merak ediyorum açıkçası?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nyiragongo

    Az önce ben de sipariş verdim. Siyah rengini hiçbir yerde bulamadım o biraz üzdü. Cosa ile arasında çok gidip geldim. Hatta schnell diye sadece radyo frekansıyla çalışan bir model vardı bir yakınımızın kullandığı onu alacaktım çalışmasını bildiğim için ama daha özellikli olmasını istedim alacağım termostatın ve ht500 modelinde karar kıldım.
    Hala cosa almam gerekir miydi şüphelerim var ama onun da pillisini mi adaptörlüsünü mü alayım derken iyice kafam karıştı ve kararsız kaldıkça baktım fiyat artıyor en iyisi çok kafanı karıştırma dedim kendime.
    Ozan Artun'un yazdıklarını okuyunca da siparişi verdim ama hala cosa mı diye içimde bir şüphe kaldı. Cosa bağlantı kopmasından yana şikayet edildiği için vazgeçtim en önemli etmen bu oldu benim için ve fiyat. Cosa v4 ün yapamayıp ht 500ün yapabildiği bir şey var mı onu merak ediyorum açıkçası?
    Selam.
    Okuduğum kadarıyla Cosanın üstünlükleri:
    -Raporlama çok detaylı
    -Klima kontrol imkanı
    -Yüksek hassasiyetle ayar yapabilme

    Ht500 üstünlükleri
    -Modemle termostat arasında sorunsuz bağlanabilme elektrik kesintilerinden sonra tekrar kurulum v.b.ye gerek olmaması
    -Oda Termostatı üstünde istenen sıcaklığı, oda sıcaklığını, dış sıcaklığı aynı anda görebilme.
    -Programlama moduyla 0,1 hassasiyetle çalışma.
    -Neme dayalı sıcaklık algılama özelliği ile terleme hastalanma durumunun olmaması.

    Tabi en iyi kıyaslamayı ikisini de kullanan arkadaşlar yapabilir...




  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    Neme duyarlı sıcaklık algılama özelliği özelliklerinde mi yazıyor.tam olarak ne demek .İlk defa duyuyorum bu özelliği.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkostu

    Neme duyarlı sıcaklık algılama özelliği özelliklerinde mi yazıyor.tam olarak ne demek .İlk defa duyuyorum bu özelliği.
    Bu özelliklerinde yazmıyor. Gözlemle bulduğumuz bir özellik. Nem düşükken iç sıcaklığı normal oda termometresiyle aynı algılıyor. Ama nem yüksekse o zaman algıladığı sıcaklık yaklşık 0,5 -1 derece arasında yüksek oluyor. Yukarıda fotoları var. Bu da nemli havalarda kişilerde terleme olmasını engelliyor ve ısıtıcının daha az çalışmasını sağlayarak tasarrufu arttırıyor.

    Cihazın böyle bir hesaplama özelliği olmayabilir belki sensör bu şekilde algılıyor sıcaklığı ama sonuç olarak konforu arttıran bir özellik ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    ozan bey cihaz sıcaklık hassasiyeti konusunda herkes muzdarip durumda ben dahil
    benim evimde demirdöküm p24 nitromix kombi mevcut 150 m2 ısı yalıtımı çok iyi kombi sıcaklık suyu 45 derecede duruyor
    ht500 termostatı ise 23 derecede evde sürekli çocuk olduğundan hiç kaptmıyorum sabit açık vaziyette
    size sormak istediğim proglama modunda çalıştırıp hassasiyeti nasıl aza düşürebilirim bana bir günlük program çalışma algoritmasını yazabilirmisiniz sizden ricam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: djilkeruslu

    ozan bey cihaz sıcaklık hassasiyeti konusunda herkes muzdarip durumda ben dahil
    benim evimde demirdöküm p24 nitromix kombi mevcut 150 m2 ısı yalıtımı çok iyi kombi sıcaklık suyu 45 derecede duruyor
    ht500 termostatı ise 23 derecede evde sürekli çocuk olduğundan hiç kaptmıyorum sabit açık vaziyette
    size sormak istediğim proglama modunda çalıştırıp hassasiyeti nasıl aza düşürebilirim bana bir günlük program çalışma algoritmasını yazabilirmisiniz sizden ricam
    Selam.Evin içi sürekli 23 derece olsun istiyorsanız
    Saat---Derece
    00.00----22.9
    00.30----23.00
    01.00-----22.9
    01.30------23.0
    Bu algoritmayı devam ettireceksiniz. Bundan sonra ev içi sıcaklık 22.9-23.1 arası dalgalanacak. Bu programı yaptıktan sonra kombi çok fazla dur kalk yaparsa, kombi su sıcaklığını düşürerek bu dur kalkların sayısını azaltabilirsiniz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.