Şimdi Ara

[Genel Rehber] Destek (Support) Oyuncusunun El Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Boqe arkadaşımın daha iyi görsellendirilmiş bir rehber hazırlama amacı bulunması sebebiyle bu rehberi askıya alıyorum arkadaşlar

Boqe'nin konusu buradadır:http://forum.donanimhaber.com/m_70363197/tm.htm

...::: İÇİNDEKİLER :::...

1. Support nedir? Sizi neler support yapar?
    2. Support olarak görevleriniz nedir?
    3. Kaç tip support vardır?
    4. Support oynanabilen şampiyonlar
    5. Rün ve Mastery'ler
    6. Eşyalar

1. Support nedir? Sizi neler support yapar?

Summoner's Rift haritasında oynanan normal bir oyunda 5 farklı rol bulunmakta. Bunlar bilindiği üzere solo top, jungler, mid laner, ad carry ve support'tur. Support, bot lane'de AD carry'nin arkasını kollayan, onun last hit atmasına ve kill almasına yardımcı olan ve takımı olası tehlikeler karşısında koruyan şampiyonların rolüdür. Support şampiyonlar bir şampiyona ya da minion'a son vuruş yapmaktan kaçınmalıdır. Bir support oyuncusu az altın ve eşya ile idare edebilmelidir. Bununla beraber nerede bir kill varsa, orada olmaktan kaçınılmamalı ve assist alınmalıdır. Nidalee'yi bir kenara koyarsak, tüm support şampiyonların en az bir CC (Crowd Control - Kalabalık Kontrolü) yeteneği bulunmaktadır. Bazı support şampiyonlarının da aura yetenekleri (belli alandaki tüm oyuncuları etkileyen yetenekler) bulunmakta.

2. Support olarak görevleriniz nedir?

Support rolü çoğu oyuncu tarafından kolay ve zevksiz bir rol olarak tanımlanır. Oysaki support oynamak gözüktüğü kadar kolay değil. Kendinizi bir plaza'da çalışan 10 yaşındaki temizlikçi gibi düşünün. Kocaman adamların arasında hayatta kalmaya çalışıyorsunuz, hem de onların arkasını toplayarak. Kolay gözükmüyor değil mi?

Oyuncuların support rolünü zevksiz olarak tanımlasında en büyük etken bir support'un kill almasının normal şartlarda (ahlaken) yasak olmasıdır. Support iken penta alırsanız, bu sizin kötü bir oyuncu olduğunuzu gösterir, iyi bir oyuncu olduğunuzu değil. Support oynamanın zevkli olması yanına gelirsek, çoğu kez "sinek" olarak görünmenize rağmen mide bulandırırsınız. İyi oynanan bir support rolü ile karşı tarafın ad carry'sini mental olarak devredışı bırakabilirsiniz.

Bunları bir kenara bırakıp support'un görevlerine gelelim:

2.a. Ward'lama/ Ward atma: Tecrübeli bir support oyuncusu olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki hiçbir zaman ward atmanın sizin görevlerinizden olduğunu ve takımınızın sizden çoğunlukla ward atmanızı beklediğini unutmayın. Çoğu kez siz jungle'dan gelen bir düşmanı ward olmadan fark edip AD carry'inize dikkatli olmasını söyleseniz de orada ward olmadığı sürece o dikkatsiz oynamaya devam edecek ve boş bir anında sizi suçlayacaktır.

Oyunun başlarındaki ward'lama hatalarınız bot lane'i kaybetmenize ve dolayısıyla oyunun tehlikeye girmesine sebebiyet verebilir. Çok şükür, sezon 3 ile çıkan 2 adet ward taşıyıcı item ile paralarımız boşa gitmekten kurtuldu. Bu sebeple ward konusunda cimri olmayın, AD carry'nizin kendini güvende hissetmesini sağlarsanız o da last hit yapmaya odaklanacak ve altın konusunda üstünlük kuracaktır. (Çoğunlukla yanımdaki başarısız supportlar yüzünden AD carry oynayamıyorum, devamlı gözüm haritaya kayıyor.)

Yeni bir harita oluşturmaktansa bu haritayı kullanmanın daha iyi olduğunu düşündüm:

Haritada kırmızı ile gösterilen bölümler ward'lanması en mantıklı, ward'lanması gereken yerlerdir. Üst kısımı 15. dakikadan sonra ward'lamanız gerekiyor, 15. dakikaya kadar kimse size orası niye ward'suz diyemez zira Baron Nashor amcamız 15'nci dakikada canlanıyor. Her ne kadar dragon ilk dakikalarda kesilemese de orayı düşman jungler dolayısıyla ward'lamanız gerekiyor. Turuncu ile gösterilen bölgeler ise karşı tarafın oyunu ofansif ve gank üzerine kurulu oynaması durumunda ward koymanız gereken yerler. Özellikle karşıda mobility'si yüksek (haritada kolayca yol alabilen) şampiyonlar varsa buraları ward'lamanız tavsiye edilir. Diğer bölgeler ise tamamıyla duruma göre ward'lanması gereken yerler. Yani buraları karşıdaki oyuncuların tutumlarına göre ward'lamanız gerekiyor.

2.b. AD carry'e destek:

2.c. Map awareness (harita kontrolü):

3. Kaç tip support vardır?

Support şampiyonlarını belli kategoriler altına toplamak kolay, fakat her zaman bu kategorilendirmelere uyarak oynamak zorunda değilsiniz. Oyunun gidişatına, yanınızdaki oyuncunun tutumuna ve karşıdaki oyuncuların oynayışına göre oynayış tarzını değiştirmek zorundasınız yoksa başarılı olamazsınız. Supportlar temel olarak defansif ve ofansif olarak iki kategoriye ayrılabilir. Bununla beraber tanky (tankımsı) ve squishy (zayıf) olarak da ayrılabilirler. Ekstra olarak buff'a sahip olan ya da olmayan olarak da ayrılabilirler.

Bir de temel olarak support oynanmayan ama CC yetenekleri sayesinde support olarak oynanabilen şampiyonlar da bulunuyor. Bunlar ayrı kategoride ele alınacak.

• Ofansif Support'lar: Ofansif oynanan support'ların özelliği karşı takımın oyuncuları üzerine devamlı olarak baskı kurmaya çalışması, karşı takımın özellikle AD carry'sini rahatsız ederek last hit yapmasını engellemesi ve hasar verme olanağının olmasıdır. Bu tarz şampiyonlara örnek olarak Alistar, Blitzcrank, Leona, Lulu, Nautilus, Nami, Sona, Taric ve Zilean verilebilir.

• Defansif Support'lar: Defansif support'ların en büyük özelliği lane'de bir kill alması için öncelikle AD carry'nin harekete geçmesi gerekliliğidir. Bu sebeple gözünüzün AD carry'de olması gerekir. Defansif support'ların bulunduğu lane'de çoğunlukla kill almak için jungler'lar beklenir. Defansif support'lara örnekler genel olarak Janna, Karma, Nunu ve Soraka'dır.

• Tanky Support'lar: Böyle bir support'u oynamak bazen can sıkıcı oluyor çünkü takımınız sizden tanklık yapmanızı isteyebiliyor. Tabi ki böyle bir şey yapmayacaksınız zira öncelikli göreviniz AD carry'inizi korumak. Tanky support olarak bot lane'de göreviniz ad carry'nizi Ezreal ve Ashe gibi şampiyonların yeteneklerinden korumaktır. Tanky support'lara örnek olarak Alistar, Blitzcrank, Leona, Nautilus, Nunu ve Taric verilebilir.

• Squishy Support'lar: Bu tür bir support'u oynamanın en kötü yanı çoğu kez takım dövüşlerinde "kim vurduya gitmeniz"dir. İyi bir pozisyon yakalayamazsanız tamamıyla yararsız olursunuz. Yararsız olduğunuz gibi diğer takımın feed'lenmesine olanak sağlarsınız. Kaba tabirle ekmek olursunuz. Janna, Karma, Lulu, Nami, Sona, Soraka, Zilean bu tarz şampiyonlara örnektir.

• Buffer Support'lar: Oynaması en az tehlikeli support tipidir. Hiç bir şey yapmasanız bile en azından AD carry'inize birtakım özellikler katarak onları destekleyebilirsiniz. Alistar, Janna, Karma, Lulu, Nunu, Sona, Taric, Zilean örnek olarak düşünülebilir.

• Non-buffer Support'lar: Her şey sizin elinizde, AD carry'nizin performası ne kadar iyi olursa olsun sizin bir şeyler yapamamanız durumunda lane olarak bir "double kill" verme ihtimaliniz çok yüksek. Aslında sadece 3 heromuz bulunuyor burada: Blitzcrank, Leona, Nautilus.

4. Support Oynanabilen Şampiyonlar

Yukarıda bahsettiğimiz şampiyonlar normal olarak support oynanan şampiyonlardır. Sezon 2'de jungler olarak da oynanan Alistar S3 ile sadece support olarak oynanıyor. Lulu çıktığı ilk zamanlarda mid'de de oynanmasına rağmen burst damage veremediği için artık tercih edilmiyor. Leona halen oyunda support olarak geçmemesine rağmen temel olarak support oynanan bir şampiyon, aynı zamanda Nautilus da. Bu 2 şampiyonunun support oynanmasının sebebi iyi CC'ye sahip olmaları olup artık Leona'nın top lane'de tutunamaması ve Nautilus'un jungle'da çok yavaş kalması da etkilidir.

Bir oyunda support olarak karşınıza çıkabilecek şampiyonlar şunlardır: Galio, Kayle, Lux, Malphite, Maokai, Morgana, Nidalee, Orianna, Shen, Teemo, Zyra. Tabi ki başka şampiyonlar da support olarak karşınıza çıkabilir ama karşınıza çıkacak farklı şampiyonlar büyük bir ihtimal sırf laf olsun diye oynanıyordur. Yoksa SivHD Malzahar'ı AD olarak oynayabiliyor! Nidalee hariç tüm bu şampiyonların en az bir CC yeteneği bulunuyor. Bu şampiyonların kendi ana rollerinde olmaları daha verimli olabilecekken support olarak rol almasının sebebi çoğunlukla kurulan takım düzeniyle alakalıdır.

5. Rün ve Mastery'ler

Her şampiyonun kendine göre bir mastery ve rün ihtiyacı var olmasına rağmen bir support şampiyona full AD, full AP, spellvamp vb. gibi mastery'ler ayarlanması mantıksız. Bu sebeple aşağıda vereceğim örnek mastery üzerinde birkaç cümle söyleyeceğim.

Not: Konu tamamlanmadı sevgili arkadaşlar, rehberin ismi de aslında "Destek Oyuncusunun El Kitabı" olması gerekiyordu, kusuruma bakmayın. :) Bir iki tane support rehberi olmasına rağmen bu konuların anlatımları ve tasarımlarını kullanıcı dostu bulmadığım için yaklaşık 1.5, 2 yıllık bir support oyunu olarak kendim bir konu açmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Echosm -- 17 Ocak 2013; 22:41:46 >

• Support oynamaya karar veriyorum ve Aynı günde support rehberleri ortaya çıkıyor .Teşşekürler rehber için.
  • masteryler eski değil mi ben mi yanlış görüyorum?

Bir kaç ward noktası;

Ayrıca tam dragon önüne ward atarsanız junglerınıza yardımda bulunmuş ve gank yeme ihtimalinizi azaltmış olursunuz.

Ward konusunda bir tavsitemde yeni gelen sup itemınları ile 3 ward dikebiliyoruz. Bu bazen yetmiyor. Ekstra ward taşıyın gerektiğinde, nasılsa item aldım bekliyim mantığı yanlış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Entropi Canavarı -- 17 Ocak 2013; 0:32:40 >

• quote:

Orijinalden alıntı: khanjui

http://forum.donanimhaber.com/m_70363197/tm.htm

Ne yazık ki o konu şu an için boş ve arkadaş çoğunlukla video üzerine yoğunlaşacak gibi duruyor.

quote:

Orijinalden alıntı: GnyMade

Support oynamaya karar veriyorum ve Aynı günde support rehberleri ortaya çıkıyor .Teşşekürler rehber için.

Teşekkürler, yazmaya devam ediyorum. :)

@Silver katkın için teşekkürler, ward haritasını kendim hazırlamayı düşünüyorum ama zamanım olmazsa sana sorup bunları kullanacağım. :) Mastery'nin eski olmasının imkanı yok çünkü "print screen" ile alınmış bir oyun içi görüntüsü. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Echosm -- 17 Ocak 2013; 16:22:55 >

• Forumda eksik olduğunu düşündüğüm için konu hazırlayacaktım ben de tam. Meğer çok güzel bir konu varmış bunun gibi. Çok beğendim, ellerinize sağlık.
  • Where's dikaçu ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • herşey tamam da elime alamıyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.