Şimdi Ara

Gençler olarak meslek,iş,para konusunda ne yapacağız ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
95
Cevap
7
Favori
5.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Birincisi benim ingilizce öğrenmem için bir sene çalışmama gerek yok istesem maksimum 2-3 ayda yurt dışında yaşamaya yetecek seviyeye getiririm fakat yüksek lisans-master gibi düşüncelerim param da yok okul hayatından da sıkıldım onun dışında düzgün bir geliri yakaladıktan sonra ben de keyfine 2.3. üniversiyi bitirebilim üniversitem bu imkanı sağlıyor çok ahım şahım bir şey yok askerden kaçmak isteyen çoğu insan 2. 3. yü okuyor zaten ailenin durumu iyi değilse onun dışında minimum da yaşın 30 ya da yakın en az 5-7 yaş var aramızda sen de profesör olmamışsın memursun abartmaya gerek yok belki ben o yaşlarda senden daha iyi bir konum o yüzden sidik yarıştıracak yaşlarda değiliz o yaşlara geldiğimde yazarım sana ne noktada olduğumu
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Şunu hiç tereddütsüz net bir şekilde söylüyorum hiçbir insan köpek gibi sevmediği bir iş dışında aslında o artık iş de olmuyor para kazandığı bir hobi gibi bir şey oluyor onun dışın 15 saat çalışıp mutlu olamaz ya kendinden nefret ediyordur o insan ya hayatından ya da yeni bir icat falan yapıp milyarder falan olacaktır başka açıklaması yok bu kadar çalışma hacı valla ölürsün kanser falan olursun karına anana babana zaman ayır sonra çok ararsın onları geçimini belli standartlarda sağladıktan sonraki para çok da gerekli değil keyfini çıkar hayatın.
  • strange01 kullanıcısına yanıt
    birincisi; kuzenim de zengin değildi, burs alarak okudu. onun için de biraz daha çalışmak lazım o da sana uymuyor gördüğüm kadarıyla.

    ikincisi; 15 saat yük taşımıyorum hamallık yapmıyorum, memurum, kanunen memura hizmetli işi verilemez zaten, bilgisayar başında çalışıyorum, işim her an olmuyor, gece nöbete kalıyorum, işim olduğu anda yapıyorum bir saat çalışıyorum geri kalan zaman dinlenme oluyor, bilgisayarda forumda geçiyor zaman, o yüzden toplam mesajıma bakarsan konu dışında da çok yazdığımı görürsün. tek sorun bazı günler gündüz de arkadaşların yerine çalıştığım zaman uykusuz kalıyorum biraz ama idare ediyorum. ben okulu bırakıp 5 sene fırıncılık yaptım, uykusuzluk konusunda deneyimliyim.
    ondan sonra yıllarca eşşek gibi ders çalıştım, Kİ EŞŞEK GİBİ ÇALIŞMAYALIM İŞ HAYATINDA, ÇOK ŞÜKÜR ONUN MEYVESİNİ DE ALMAYI ALLAH KISMET ETTİ, okulu dereceyle bitirdim, üniversitede yüksek onur belgesi aldım ilk sene ortalamam 3.8/4 falandı. ama sonraki yıllar biraz salınca dediğin gibi memur oldum. yaş 36 oldu. BENİM DE HEDEFİM ÖZEL SEKTÖRDE YÖNETİCİ KONUMUYDU O YÜZDEN BAZI BÖLÜMLERİ OKUDUM, AMA... HAYALLER VE HAYATLAR
    Sen daha kötü salmışsın anladığım kadarıyla. ben yine arada kpss falan çalıştım 88-89 puan aldım. sen ona da çalışamıyorsun demek ki.

    YANİ SORUN ÇALIŞMAMAK. DERS ÇALIŞMAMAK AMA ASGARİ ÜCRETLE DE ÇALIŞMAMAK. OLMUYOR ÖYLE, YA BU DEVEYİ GÜDERSİN YA BU DİYARDAN GİDERSİN




  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Ben çalışmıyorum demiyorum ki 1 Şubat da başladım çalışmaya ilk başlarda 4-5 saat çalışıyordum bazen 6 ya falan çıkıyordu ilk ay böyleydi 3-4 haftadır azalttım sadece 2-3 saat falan çalışıyorum ki 1 ay kala bütün konuları bitirip tamamen soru çözmeye geçmeme yetiyor bu süre bu sene atanır mıyım atanmaz mıyım bilmiyorum fakat fena halde temelimi oluşturuyorum gelecek sene %80-90 atanacağımı biliyorum.Sen de bilirsin 20 li yaşlardan sonra ders çalışmak daha zor oluyor senin yaptığın işi ben şu an hiç yorulmadan yaparım fakat 4-5 saat ders çalışmak yani kafayı çalıştırmak 15 saat düz çalışmaktan daha yorucu.Yaşın benden çok büyük akıl vermek gibi olmasın ama karşılığını almıyorsan başkasının işini yapma sen o kadar çalışabiliyorsan onlar da çalışabilir önce kendini düşün.
  • strange01 kullanıcısına yanıt
    çalışamıyorum, günde 2-3 saat anca... buralar sıkıntı kardeşim. çok çalışacaksın ya da şikayet etmeye hakkın olmayacak.
    günde 12 saat ortalama ders çalıştım ben aylarca, bir gün 8 saate düşse bir gün 14 saat ile ortalamayı 12 saate çekerdim, tabi bu öss zamanları, kpss için o kadar çalışsam 95 ve üzeri alırdım herhalde, şu anda yaşadığım bazı sıkıntıları da aşmış olurdum böylece. ben de 90 üzerine çıkacak kadar çalışamadım, çalışmak zor değil motive olmak zor. devam ettirmek zor. iş kafada bitiyor yani.
    bölümün girerken % 33 atanıyordu ama şimdi % 3 ise o kısma girecek kadar çalışman lazım. ben de öğretmenlik bitirdim ama öğretmenliğe atanamadım çünkü eğitim bilimleri çalışamadım, tr mat iyi de eğitim psikolojisi sıkıntı benim için de.

    memur olursan görürsün muhtemelen, birini idare ediyorsan o da seni idare eder sen de fazladan tatil yaparsın sonraki hafta. o konu sıkıntı değil yani

    demem o ki sorun da çözüm de sende, ne kadar çalışırsan o kadar kazanırsın. % 33 alınıyorduk şimdi yüzde 1 oldu falan bunlar senin tek sorunun değil. ona bakarsan benim abim okurken öğretmenler sınavsız puansız başlıyordu göreve. 99 da dms kms neyse çıktı 2000 lerin başında sıkıntı olmaya başladı atanmak. şu anki hükümet ile de alakalı değil yani sadece. konu oraya gidiyor çünkü hükümet senin çalışma hakkını elinden almış gibi anlıyor ergenler veya muhalefetten başka bilgisi olmayanlar. bizim bölüm birincisi amerikada mastera kabul aldı, 2-3-4. olanlar doğrudan müfettiş olarak bir bankada göreve çağrıldı, 3. kabul etmeyince 2.-4.5. olanı aldılar, çünkü 3. olan arkadaş daha çok kazanıyordu özel sektörde. okurken kitap yazıyordu adam. ne kadar çok çalışırsan o kadar rahatsın iş hayatında. sonra kafayı duvara vurmak çare olmuyor. SİSTEMİ ELEŞTİRMEKLE DE BİR YERE VARILMIYOR, SİSTEME EN İYİ ADAPTE OLAN ONA UYGUN EN İYİ ÇALIŞAN KAZANIYOR. hayırlısı olur inşallah




  • Fizik bölüm birincisi kpss'den elendi, sen istediğin kadar çalış, kafadan elenmişsin zaten..

    EN iyisi akp gençlik kollarından işe başla.
  • "Torpil falan da yok gibi bir belediye başkanı adayı bulduk ciddi bir konu olursa gel dedi kpss den sonra bi gideceğim de işe yarama olasılığı pek var gibi gelmedi,bilemiyorum belki yarar(Bu konuda tepki verecek arkadaşlar hiç vermeyin ben de isterim hakkımla düzgün gelirli bir hayat yaşayayım ama pek mümkün değil ülkemizde herkes gemisini kurtaran kaptan anlayışında ülkeyi kurtaracak durumum da yok şu an o yüzden yapacak bir şeyim de yok onur gurur çerçevesi içinde bütün fırsatları değerlendireceğim."
    Biz ne ara bu hâle geldik yahu, ben böyle düşünmesem sen böyle düşünmesen o böyle düşünmese, birisi çıkıp "arkadaşlar ne oluyoruz, torpil adamcılık kul hakkıdır, ne müslümanlıkta ne insanlıkta yeri yoktur" dese, herkes de toplu tepki verse böyle olmazdık. Herkes kendini kurtarma peşine düşmüş ve bu liyakatsizlik devam ettiği sürece toplum çürümeye mahkumdur, çok yazık.
    Not:Herhangi bir yerden torpil istemeyen 9 aylık işsiz mezun. Allah hayırlı helâl rızk kapıları açsın bizlere...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    İyi diyorsun da sistemi eleştirmemek mümkün değil o kadar bozuk ki yığılma varken hala eğitimci yetiştiriyorlar doğu da hala birçok öğretmeni olmayan köy var atama yapılmıyor okul yapılmıyor 2020 ye geldik hala okullarda 30-40 kişilik sınıflar var düzgün bir eğitim için ilkokul ve liselerde 15-20 kişilik sınıflar olmalı olmalı ki öğretmen öğrencilerle bireysel ilgilenebilsin ücretli-sözleşmeli saçmalıkları var onun dışında ben mesela coğrafya öğretmeniyim fakat sınavda aşağı yukarı öğretmeni kadar bir türkçe bir tarih bir vatandaşlık öğretmenliği kadar olmasa da bir matematik bilmek zorundayım uzmanlaşma imkanı sıfır hadi sınavı geçtin puanı aldın neye göre olduğu belli olmayan mülakatı var onu geçtin güvenlik soruşturması var akrabaların işlediği suç sana köstek olur mu bilemiyorsun adam kayırma rüşvet gırla.Şu an hiçbir motivasyon kaynağı yok bu ülkede.Bunları geçti diyelim o insan,o insandan ondan sonra ne beklenebilir ki o kadar yoruluyor ki öğretmen veya memur olana kadar sonra salıyor ekstra bir şey sağlamıyor insanlara.Devlet insanlara para vermeye çekiniyor özel sektörü iyileştirmeye çekiniyor iş vermeye iş kaynağı açmaya çekiniyor çok saçma insanlarda para olacak ki bir şeyler alsın vergi kazandırsın ülkeye ülke gelişsin mesela ben şu an her ay 500 tl geçiyorsa elime 100 lira vergi ödüyorum her ay 5000 tl geçse elime 1000-1500 tl ödeyeceğim vergiyi her türlü iki tarafta kazanacak ama koyun yönetemeyecek insanlara ülke yönetimi teslim ediliyor bunu da biz gençler çekiyoruz işte.Çalışsan dert çalışmasan dert.




  • MusaRami kullanıcısına yanıt
    Toplum çürümüş durumda ben de her gün sövüyorum ama yapacak bir şey yok ben yapmadım diye ülkenin düzeleceğini bilsem ölene kadar işsiz beklerim ama düzelmeyecek en az 10-20 yıl daha böyle devam edecek yapmazsan ya ana baba eline bakmaya devam edeceksin ya emeğinin çok altında ücrete çalışacaksın ya da gururu biraz salıp onlar gibi yapacaksın onlar gibi asla olmam fakat köprüyü geçene kadar kullanmayı şu dönemde çok da yanlış bulmuyorum maalesef
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    Bu tip şeyler insanın içindeki çalışma isteğinin motivasyonun ağzına sıçıyor köpek gibi çalışsan da aklının köşesinde duruyor ya hak edip de hak ettiğini sana vermezlerse diye.
  • @strange01

    Öncelikle seninle başlayayım arkadaşım. Yazım biraz uzun olacak ve senden sonraki arkadaşa yükleneceğim. Umarım istediğin şeyler hayallerindeki gibi gider. Ülkemizin durumu malum, berbat ötesi. Bundan dolayı kendini yetersiz görme. Bu şartların oluşmasını sen sağlamadın. Elinde Kuran, ağzından Allah lafını düşürmeyenlere sorgulamadan oyunu veren büyüklerimiz bugünün böyle olmasını sağladılar. Her halk hak ettiği gibi yönetilir. Tabi bu insanların akıllarını kullanmamalarının yanında bizler yanıyoruz. Umudunu kaybetmemeni istiyorum. Aklındaki şeyleri planlı bir şekilde yapmaya devam et.

    @MaDMaxiBo

    Gelelim sana, burada coğrafya okuyan arkadaşımıza daha seçtiği bölümden bile vurmaya çalışmışsın. İnsanlar istediği bölümü okuyabilir, bunu kabul edeceksiniz. Bugün berbat bir nesil yetişmişse, deneyimsiz doktorlar etrafta cirit atıyorsa, niteliksiz mühendis doluysa bunun nedeni şurada çok para var, ben bunu olayım düşüncesidir. Yani tıpkı senin şunu bunu okudum, şunu bunu yapacağım demen gibi. Demişsinki ben çok çalıştım, şöyle yaptım böyle yaptım. Elbette çalışkan olmak iyidir lakin sen burada seninle aynı sınıftan olan bir kişiyi ezmeye çalışıyorsun.

    Senin cümlelerini çevireyim.

    Ben çok çalıştım, işte fırıncılık falan da yaptım. Uykusuzluk deneyimim var. Bilgisayar başındayım falan filen.

    =

    Saatlerce çalıştım. Hak ettiğim ücreti alamadım. Gerekirse uykusuz kaldım. İşletme sahibim benim üzerimden deli gibi para kazanırken ben işsizliğin getirdiği korku ile susturuldum. Kazandığım 3-5 kuruş ile mutlu olmayı öğrendim. Oysa fırıncının oğlu 10 numara arabasıyla karı kızı götürüyordu. İçime oturdu. Yıllar geçti. Çalışmalarımın emeğini alamadım ama işte 10 hak ediyorsam 5 alıyorum. Bu da ortalamanın üstünde tutuyor beni. Fırıncıda çalışırken sahip olamadığım egoyu burada, yolun başında olan arkadaşları ezerek çıkartıyorum. (Daha doğrusu buna ezmek denmez, ezmeye çalışmak denir.)

    Avrupa'daki insanlar insancıl şartlarda çalışırken Türkiye'de nedense eşek gibi çalışmak terimi hoş algılanıyor. Sen eşek gibi çalış canım kardeşim. Ben insancıl şartlarda çalışacağım. İstediğim mesleği yapacağım. Bu ülkeyi rant batağına çevirenlerin hatası benim suçum değil. O arkadaş coğrafya öğretmeni olacak ve sevdiği mesleği yapacak. Sen git, üçüncü üniversiteni mi okuyorsun, eğer doğruysa tabi, kendi yoluna bak. Hiçbir insanın hayatını eleştirme, küçük görme hakkına sahip değilsin küçük adam.

    Kuzeni varmış da günde kaç saat çalışıyormuş :) İnsan hayata bir kere gelir. Hayata şöyle bir bakarsın, geliş amacını sorgularsın. Edebiyat, kültür ve sanatla uğraşırsın. Felsefik yazılar okursun. Dünya görüşünü oluşturursun. Tabi senin için lazım değil bunlar. 2 ekmek ver bana, sıcak olsun.




  • Aelfwig kullanıcısına yanıt
    atmasyon hep. işsizlik korkusuyla işe devam etmişim de ezilmişim de... ben çıkmak istiyorum diyordum bırakmıyorlardı ne istiyorsun maaş fazla izin ne diyorlardı... sebebi de işimi iyi yapmam olabilir mi sence ? bırakıp okumaya tekrar başladım sonunda.

    bu da ayrı bir konu, çok adam işsiz ama işini iyi yapan adama sen git yerine gelip çalışacak çok diyemezler.

    insan istediği bölümü okuyabilir, işsiz kalmayı göze alarak okumuyor kimse biliyorum, çünkü hep o yüzde 33 e girerim ben, kaç kişi alınacaksa alınan ben olurum, çalışırım en birinci de olurum gerekirse düşüncesi var. O ZAMAN ÇALIŞ GİR O YÜZDEYE, ÇALIŞAMAM DİYE YAKINMAYA HAKKIN YOK. PEŞİN PEŞİN KABUL ETMİŞTİN ÇÜNKÜ. öğrencinin psikolojisini, fikrini zikrini bana anlatma, 30 yıldır öğrenciyim, bir 10-15 yıl daha okumayı düşünüyorum.

    kimseyi ezmiyorum, gerçekler bunlar, herkes çalışmadan kazanma peşinde. yok öyle bir dünya. çalışacaksın ki kazanabilesin diyorum. bu ezmek değildir.

    ekmeği fırından al. eve servis yapmıyorlardı en son.




  • strange01 kullanıcısına yanıt
    tamam kardeşim sen sistemi eleştirmeye ve işsiz kalmaya devam et ömür boyu
    sen kararını vermişsin madem, bize de hayırlısı olsun demek düşer.
  • kardeşim tr den kaçan kurtulur.

    antalyada orda burda çalış yazları yurtdışında yaşayan gurbetçi türk aileler gelir turistik yerlere. kızlarıyla tanış ve o kızla evlen kendini kurtar.

    atanmazsan o meslek yapılmaz. özel dersanede falan yapılmaz o iş. tabi bu benim görüşüm.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    herşeyi açıklıyorsun da şu kontenjan olayını da açıkla. arkadaş coğrafya okumuş belki isteyerek belki istemeyerek. bu ülkenin ne kadar coğrafyacıya ihtiyacı olduğu aşağı yukarı bellidir. peki neden şu kontenjanları sınırlandırmıyorlar. bu dediğim her bölüm için geçerli. herkesin üniversite okuması mı gerekiyor bu ülkede? ha sen diyeceksin okumayıp napıcaklar. o zaman o baştaki zat meydanlarda 3 çocuk istiyorum diye bağırmayacak. sen o bölümü açtıysan ordan mezun olacak adama istihdam alanı yaratmak zorundasın. yok yaratamam diyorsan kontenjanı kısıtla. ülkenin katma değeri yok sırf oraların ekonomisi canlansın diye her yere fakülte açıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam senin yolun bu gidişle bahsettiğin asgari ücretli işlere gidiyor. Eğer kpps ile atanacağına inanmıyorsan başka bir meziyetin de yoksa gidip asgari ücrete çalışıcaksın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1. ben aslında sistemi eleştirmeyin demiyorum çünkü kendim de eleştiriyorum, coğrafyacıya matematik sormak ona göre sıralamak yanlıştır, alan sınavı da çıktı sonradan, bu haksızlığı bir nebze gidermek için ama her bölüme yok o da coğrafya için var mı bilmiyorum. sonuçta eşit şartlarda yarışıyor olmak bir nebze azaltıyor haksızlığı, herkes aynı konulara çalışmak zorunda. çalışmak istemeyen çalışmaz.

    2. sistemden çok insanların/öğrencilerin hatası var bence, TEMBELLİK en büyük sorunumuz ülkece. ÇALIŞKAN FALAN DEĞİLİZ. 4 milyon kişi sınava giriyor memur olayım da masabaşı iş yapayım, fiziksel yorgunluk olmasın en azından vs vs kafam rahat solsun. çalışıp özel bir şirkette işimi en iyi yapan olayım da en yüksek maaşı alayım diyen yok, bunun sebebi de ekonomik iyileşme ile birlikte memur alımlarındaki artık son yıllarda. eskiden çok az alınırdı ve sınav yoktu, torpili olan mv bulur girerdi, bizzat duydum ziraat bankasında güvenlik hiçbir vasfı olmayan adam bir mv tanıdık bulduk arattık aldılar dedi sene 99 şimdi öyle mv tanıdık ile olmuyor o işler çünkü o konuda torpil bitti. sınavsız alım olan yerler için farklı olabilir durum ama kpss ile atamalarda durum iyi. öğretmenlik için de mülakatlarda puan farkını kaldırdılar bu sene, iyileşme var, geçen yıllarda haksızlık oldu diyorlar ama artık olmaz umarım. akrabası için fetö bağlantısı olanlar alınmıyordu yeni meb bakanı onu da kaldırdık sadece kişinin kendisi için araştırma yaptırıyoruz dedi ve ailesinde fetöden hüküm giyen olup da bu sene çğretmen olanlar varmış memurlar nette yazıyorlar. kendin fetöden nemalanmadıysan, ülkeyi sömürmeye aracı olmadıysan sorun yok gibi yani.

    3. sistemi eleştirip yerinde oturmak kimseye fayda vermez. ELEŞTİRİNİ YAP AMA OTUR DERSİNE DE İŞİNE DE İYİ ÇALIŞ. YOKSA KAZANMAYI BEKLEME MÜMKÜNSE, HAYIR GELMEZ O PARADAN.
    ben fırında çalışırken de memurken de amirlerim hep iyi çalışıyorsun dedi, yeri geldi ücret almadığım halde mesaiye kaldım teşekkür ettiler, yeri geldi sorunum oldu idare ettiler. ama çalışırken işin hakkını vermek lazım. ders çalışıyorsan da 4 milyonda 10 bine girmeye çalıman lazım.
    kolay gelsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Okuduğunla anladığın aynı şeyler değil eleştirmekle çalışmamak da aynı şey değil mecbur çalışıyorum ve başarana kadar çalışmaya devam edeceğim ama bu sistemin yanlış olduğunu ve eleştirilmesi,değiştirilmesi gerektiği gerçeğini değiştirmez senin çalıştığın yerde her şey mükemmel mi işliyor hayır işte eleştirmezsen,değiştirmeye çalışmazsan aynı yanlışlarla yaşamaya devam edersin şu an değiştirme gücüm yok o yüzden eleştiriyorum ve çalışıyorum ileri değiştirecek bir konuma gelirsem de değiştirmeye çalışırım kafamı sallayıp maaşımı alıp boş vermem.
  • pakaji kullanıcısına yanıt
    Bir şansım var bakalım 2020 ye kadar atanamazsam para biriktirip deneyeceğim
  • -iceinmyveins- kullanıcısına yanıt
    amerikadaki tanıdığımdan örnekle açıklıyorum onu; lisans mezunu olmak hiç bir işe yaramıyor, Türkiyedeki lise mezunu olmak ile aynı şey, mc de köfteci olursun lisans diploması ile, sıradan bir öğrenci isen. işe girmek için yüksek lisans yani master ve doktora yaptım diyor adam. o zaman işte büyük firmalar eleman ararken bu bölümde lisans mezunu milyon tane genç var, bize daha çok okumuşunu isteyelim diyorlar ve doktora yapmış adamı alıyorlar işe. o şekilde ancak okuduğum bölümle alakalı iş buldum diyor adam.

    bölümü okuyan gençlerin sayısının fazla olması özel sektör açısından iyi çünkü seçme şansı oluyor ve en iyisini alıyor. devlet işletmeleri için de bu böyle. sınav yapıp iyisini almak mı daha ileri taşır kurumu yoksa her mezun olanı almak mı ?

    meb bakanı açıklama yaptı artık lisans mezunu olanı öğretmen olarak almayı uygun bulmuyoruz diye, en az yüksek lisans şart olacak hatta halihazırda öğretmen olanlara da yüksek lisansa girme şartı getirilebilir. on yıl yirmi yıl sonrası doktora bunun. doktora bitirmeyen öğretmen olamayacak.
    çünkü lisans okumak birçok yerde bizim zamanımızda, 90 larda iyi bir liseyi okuyup bitirmekten kolay olmuş. ama gelişmiş ülkelerde de bu böyle.
    bu şekilde gelişiriz ancak biz de. kalifiye eleman çalışacak her işte, özel sektör veya kamu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.