Devreye 12V verildikten sonra çeken ve 0-5 sn (potansiyometre ile ayarlanabilen) sonra bırakan röle devresine ihtiyacım var.
İkinci bir versiyon olarak devreye 12V geldikten sonra bir butona basılınca çeken ve yine ayarlanan zaman aralığında kapanan röle devresi de olabilir.
Yardımcı olabilecek arkadaşları bekliyorum. (Zaman gecikmesinin çok hassas olmasına gerek yok yani pic kullanmaya gerek yok, basit elemanlarla mesela 555 ile yapılabilecek bir devre işimi görür)
Saygılar...
Arkadaşım sizin için basit bir devre. Lamba yerine röle kullanarak istediğiniz yükü kontrol edebilirsiniz. Lamba kullanırsanız lamba hem gecikmeli hemde yavaş yavaş soluklaşarak sönüyor. Süreyi devredeki kondansatör sağlıyor. Çalışma prensibi kapı sivici ile (-) arasına koyacağınız bir anahtar/buton ile çalışır.
Saygılar...
"07 Osman" gönderdiğiniz şema için teşekkürler bunu 0-5 saniye gibi bir aralık için zaman ayarlı hale getirmek mümkün mü? 4.7k lık direnci pot ile değiştirsek mesela?
O kadarını bilemiyorum.Devrenin açıklamasında süreyi kondansatör ve 1 k lık direncin belirlediği yazıyor.Bunu arabamın tavan lambasında kullanıyorum bu haliyle tavan lambasında bulunan 12 adet normal led ve 4 adet 1 wattlık power ledleri söndürmesi 6-7 saniye falan sürüyor. Size tavsiyem süreyi kondansatörün değerini düşürerek ve yükselterek değiştirebilirsiniz.
hocam araca nasıl bağlafınız peki ben orginal lambası ile kullanmak istiyorum
quote:
Orjinalden alıntı: 07 Osman
Arkadaşım sizin için basit bir devre. Lamba yerine röle kullanarak istediğiniz yükü kontrol edebilirsiniz. Lamba kullanırsanız lamba hem gecikmeli hemde yavaş yavaş soluklaşarak sönüyor. Süreyi devredeki kondansatör sağlıyor. Çalışma prensibi kapı sivici ile (-) arasına koyacağınız bir anahtar/buton ile çalışır.
Saygılar...
@graphpix senin schmitt trigger zamanlayıcıya ihtiyacın var verilen şemalar işini görmez ise lise kitabımdan taratıp ekleyebilirim çok sade ve kullanışlı birazdan ekleyeceğim..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anıl_35 -- 17 Şubat 2009; 16:35:11 >
quote:
Orjinalden alıntı: [TaRıK]
quote:
Saygılar...
Arkadaşım öncelikle sürücü tarafında ayakların sol tarafındaki kablo kümesini söküp tavan lambasına giden kabloyu bulacaksın. Ama dikkat et bu devre (+) tetikleme ile çalışıyor. Benim aracımın kapı sivicinden ise (-) geliyor. Bende aracımdan gelen (-) tetiklemeye bir röle bağladım, rölenin ayaklarına da (+) bağlayarak bu devreye uyarladım.Dediğim gibi tavan lambasının kablosunu buldunuz, aradan kestiniz, araçtan gelen kısmını röleyi tetikleyeceğiniz uca, lambadan gelen ucunu da devrede görüldüğü üzere transistörün kollektörüne bağlayınız tamamdır.
Osman kardeşim zahmet olmazsa bir şema şeklinde anlatabilirsen çok sevinirim. yanlış bişey yapmak istemiyorum. anladığım kadarıyla swich çıkışına giden kısmı röle üzerinde sürüyorsun. ama şema ile görürsem daah kolay olacak.
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: [TaRıK]
quote:
Saygılar...
Arkadaşım öncelikle sürücü tarafında ayakların sol tarafındaki kablo kümesini söküp tavan lambasına giden kabloyu bulacaksın. Ama dikkat et bu devre (+) tetikleme ile çalışıyor. Benim aracımın kapı sivicinden ise (-) geliyor. Bende aracımdan gelen (-) tetiklemeye bir röle bağladım, rölenin ayaklarına da (+) bağlayarak bu devreye uyarladım.Dediğim gibi tavan lambasının kablosunu buldunuz, aradan kestiniz, araçtan gelen kısmını röleyi tetikleyeceğiniz uca, lambadan gelen ucunu da devrede görüldüğü üzere transistörün kollektörüne bağlayınız tamamdır.
Tabii arkadaşım buyrunuz...
çok tşk ederim sistemi kurup yakın zamanda denemeye çalışacağım sorun olursa başını ağrıtırım :))
Rica ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme