Arkadaşlar son zamanlarda bios update edecekler iyi okusun lütfen. Asus TUF X570 Makinede 4204 Bios var, ara ara üstüne bios çıkıyordum üst üste birkaç tane çıkınca updateliyorduk işte. Şimdi Lexar Nvme disk aldım ve onu takayım dedim ama ondan önce de bir bios yükliyim bari diye düşündüm. Baktım listeye mevcut duruma göre Bios'u 4204'den 5003'e çekiyorum, ardından beş tane bios çıkmış sonuçta. Bios'u indirip yeniden adlandırdım, iki dosya geliyor ritüel gibi biosu renamer üstüne çekiyorsun adı değişiyor ne alakaysa anlamadım valla. Fix isim olsa ne olur olmasa ne? Sen niye adını Feriha koyup atmıyorsun zaten? Neyse belleğe attım bios'u, restart edip update etmeye başladım. Bilirsiniz bir erkeğin bu hayatta terini endişeden akıtan bir kaç an vardır, uçak düşmesi, araba kazası, seks performansı ve bios güncellemesi vs. Başladım güncellemeye evde turluyorum ya elektrik giderse, ya kedi bir yere atlarsa ya şu olursa vs aklımda deli düşünceler ve ter akıyor.. (Evde UPS var ama yaptırmadım, hep yusuf moddayken aklıma gelir) Bios güncellendi tuvaletten çıkmış gibi rahatladım ve enter'a basım. Bu yeniden başlattı ve karşıma ahiretten donanım sorusu çıktı. Normalde 3600x'den 5600X'e geçtiğimde iki buçuk yıl önce bak burada upgrade var hoop, Ftpm, cart curt, güvenilir platform falan soru sormuştu, uzun bir Yusuf duraklamasından sonra yesleyip geçmiştim. Simdi sadece bios yüklemiş olsam bile aynı soruyu sordu bir de kırmızıyla ortada başka bir soru daha var. Bitlocker passwordundan bahsediyor, gece gece benim yusufum coşmaya başladı dedim ulan çalışan sistemin biosu ellenir mi? Aynı Cpu'yu niye tekrar soruyor angut, hay gerizekalı beynim kafama sokayım! falan diyorum bir yandan da ulan 10 yıl böyle mi kullancam eninde sonunda yapmam lazımdı vs vs. It's not me it's patricia diye elemana döndüm gecenin sessizliğinde.. Telefondan duruma bir baktım yeslemekten başka çare yoktu ben de NO'ladım tabi. Orada eski biosa dönersin yazıyordu çünkü olmadı 4204'e geri dönerdim. Makine restart attıktan sonra NO işe yaramadı diye düşündüm sonra bir daha geldi bu sefer YES'lemezsek sistem devam etmeyecek diye düşündüm. YES falan deniyorum, en sonunda yeslediğim için bilgisayar fix olarak biosa atmaya başladı, bir baktım lan Kingston A2000 windows'umun yüklü olduğu sürücü boot'da görünmüyor. Sistem de paso bios'a geçiyor. Burada Yusuf King oldum, windows diskim mi kilitlendi şimdi, key arıyorum diğer makinem var onda hotmail'e girdim bi baktım recovery için password oluşturmamışım. O recovery key oluşturmamışsınız yazısını görünce Auschwiz kampında adımın okunmuş olması gibi hissettim. Sonra hemen bios ekranına gittim orada şey yazıyor TUF GAMING X570-PLUS BIOS 5003 Sürüm 5003 16.19 MB 2023/11/01 "1. Update AGESA version to ComboV2PI 1.2.0.B 2. Update AMD 5000/3000 Series CPU fTPM version, please back up Bitlocker recovery key before updating this version BIOS." Adamlar burada not düşmüş, biosu geri döndürecektim içimde dedim "HASSİKOMENZİ" ulan diski lexar üsüne clone edecektim!! Her programı yeniden mi kurucam? Diskler mi kilitlendi yoksa? Her şey gitti de format mı atmam lazım? Windowstan tut diğer programlar ve onların pluginleri ayarları vs komple bir günüm yada iki günüm gider! Ya giden projeler şunlar bunlar? Buradan sonra başladım donanımı sök tak iki saat uğraşmaya. Bios'u geri çektim Lexar diske hızlıca windows kurdum sonra bilgisayarı kurcalamaya başladım. Elimde Silverstone ECM20 adaptör kart vardı diskin birini ona taktım üç tane nvme arasında gidip geliyorum. Gittim denetim masasından Bitlocker Sürücü Şifrelemesini tıkladım orada TPM ayarına da denk geldim. Tpm'yi temizleyip yeniden oluşturdum dedim güvenli donanımlarımı tekrar oluştursun belki kara liste falan kalkar boot yapabilirm, bu TPM güncelleme işlemi yaptım geri geldim boot'a bakıyorum Kingston yine yok çıldırıcam!! Tabi ilk birinci saatte bol bol nvme söküp durmuştum, Elimde üç nvme var Nvme adaptörüne güvenemiyordum dedim bu acaba sistemi yakar mı falan. Bir noktadan sonra sök tak sök tak ambale oldum konnektörler de aşınıyor, kafam kadar ekran kartını da tak çıkar uyuz oldum "sogacam yabacağız işe" diyerek zamandan kazanmaya karar verdim. Bu noktada windows kurulumundan sonra diğer disklerin içeriğine zarar gelmediğini gördüm orada rahatladım ama Windows hala Kingston diskten açılmıyordu. Bir sürü boğuştuktan sonra internette biri legacy boot açmayı tavsiye etmiş, gittim bios'un her yerini incelerken o ayarları kurcaladım, aslında bundan önce kendim de legacy boot ayarlarını bi ellemiştim ama ne olur ne olmaz diyerek değişikliğe gitmemiştim ama başkasının çözümü görünce işte legacy enable edip kaydettim ve restart attım. Daha sonra bi baktım boot menüsünde bütün diskler görünüyor oradan Kingston'u seçip enterlayınca en sonunda sistemi oturtabildim. En sonunda üstümden on yüz milyon yusufçuk kalktı. İyi ki bitlocker enable falan yapmamışım, daha önce hatırlıyorum kendi kendime demiştim bunlarla uğraşılmaz veri hırsızlığı falan ne işim var bu dizüstü mü? şirket mi?... iyiki de açmamışım. Son biosları güncellerken dikkatli olun, bitlocker açıksa recovery key falan oluşturun, adamlar bir tek satırla uyarmış, ne olur ne olmaz bilmiyorum artık, bitlocker'ı geçtim Trusted Platform denen şeyi anlayıp doğru düzgün özümseyene kadar çok ter aktı kıçımdan. Sistem ve Güvenlikten > Bitlocker Sürücü Şifrelemesi > TPM Yönetimi falan tıklayıp oradan silip TPM güncelleyebiliyorsunuz onu da söyliyim. Buraya kadar okuduysanız tebrik ederim saygılarımı sunarım. İyi yusufladım gece gece. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 2 Şubat 2024; 3:12:3 > |
Gece gece başıma gelenler. (Bios Update ve Yusuf Yusuf)

-
-
Geçmiş olsun bios işi sakat iş. Genelde yapmam.
-
Atalar derki " Gecenin hayirindan, gündüzün şerhi daha iyidir " demekki gece gece bios update yapilmaz. Şaka bir yana gecmis olsun bu isler gunden gune zorlamaya başladı. Bende gece kuşuyum. Pc ile ilgili gicik isleri hep gece yaparim. Başıma sizinki gibi sayisiz olay gelir.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Gecenin ilerleyen saatlerinde donanımdan kurtarmışken yazılımdan çuvalladım.
Hasleo vardı bedava clone yapıyordu, onu denedim başka başka diskleri falan da seçiyor, sadece istediğim iki diskten diğerine kopyalayamadım, dedim bu ne ya.
Halbuki elimdeki eski sistemde bunu dün denemiştim windowsu diğer diske güzelce aktarmıştı.
Diskleri sökmekle de uğraşmadım başka program aradım.
Sonra Maxium Reflect'in clone programını deneyeyim dedim o da bedava clone yapıyordu ve işte bunda clone yapınca iki diskte aynı dataya sahip oldu, windows açılmaz hale geldi.
Nedense migrate tipi bir clone yapmadı, Şimdi Lexar'a format atıp windows kurdum, Kingston'dan dosyaları alıyorum cidden rezilliğin bini bir para.
Windows başlangıcını da tamir edemedim, olmadı.
Bir gün çöpe gidecek başka diske kurduğum program da nasıl çalışacak bakalım.
Off off.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 2 Şubat 2024; 15:35:49 > -
Bukadar aksiyondan sonra Windows'u tekrar legacy modda kurmamışsındır umarım 10 yıllık üyesin bu sürede az çok donanım geçmişin olmuşdur. bu mod uefi desteklemeyen donanım, yazılım v.s yoksa kullanılmıyor tarih oldu. bios sıfırlanınınca legacy desteği devredışı kaldığından daha önce legacy modda kurduğun windows'u görmedi muhtemelen. gayet normal.
Asus biosun tool Menusünde secure-erase aracı olması gerek. yedekleri aldıktan sonra legacy modu devredışı bırakıp bu araçla diski silip UEFI modda TPM ve secure boot açık temiz kurulum yap.
Otomatik Bitlockerı güncel RUFUS versiyonlarında devredışı bırakma özelliği var onunla çözersin.
-
Pc de sorun yoksa bios update etmem çalışıyorsa elleme atasözü buradan geliyor :)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Yeniden kuracağım her zaman kapadım zaten, bu şey Windows'u geçici olarak çözüm üretmek açıp taşımak içindi.
Benim legacy bir durumum yoktu da, üç buçuk yıldır aynı sistemi kullanıyorum. Bios güncelledim diye sistemde eski sayılacak bir donanım yok ki?
Gece yarısından beri bugün dördüncü windows falan, üçüncüde oturtmuştum işleri ama mal mal sıkıntılar oldu, eski ve yeni setupdan kalan
dosyalarım ile programlarım entegre olmadı. kimi kurulumda lisanstır, eski setuplardır bunları sıfır kurulum programın datası üstüne yazmak
sıkıntı oldu, artık folofoş oldum PC'nin köpeği falan oldum bitsin yeter valla. Elimde temiz bir setup yedeği vardı o da bir boka yaramadı.
Diske yazmalar falan da hikaye oldu. Clone - Backup vs bir bokuma yaramadı inanın.
Hatta yedeğini aldığımı sandığım masaüstü öğelerinden bazılarını bu sefer kesip almamışım ne halt oldu anlamadım masaüstündeki
bir sürü video, script falan vardı kısayollar vs gitti. İyi ki almam gereken temel şeyleri almışım.
Bitse de kurtulsam az kaldı yine bir sürü aynı şeyi kurdum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 3 Şubat 2024; 1:2:18 >
-
arktek markalı anakartlara nasıl bios update yapılıyor bilgisi olan var mı ,arktegın sıtesınde bios dosyası yok ve hicbir yerde bulamıyorum , yardım edin lütfen
-
Ana kartının tam Modelini söyler misin?
-
Ben özel mesaj attım arkadaşa, sitede zaten bios sayfası falan yok.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X