s.a. elimde 5 adet beyaz led var. 3 volta kadar direniyor. bu ledleri herhangi bir bağlama tekniğiyle (seri-paralel) 3.7 voltluk telefon bataryasına bağlayacağım. bir de açma kapama anahtarı var. ilk sorum nasıl bağlasam? ikincisi ne kadar direnç kullansam? ledlerin olabildiğince güçlü yanması gerekiyor. bir de her seferinde en az yarım saat yanacak. yardımcı olursanız memnun olurum. şimdiden teşekkürler.
quote:
Orijinalden alıntı: mandakulağı
s.a. elimde 5 adet beyaz led var. 3 volta kadar direniyor. bu ledleri herhangi bir bağlama tekniğiyle (seri-paralel) 3.7 voltluk telefon bataryasına bağlayacağım. bir de açma kapama anahtarı var. ilk sorum nasıl bağlasam? ikincisi ne kadar direnç kullansam? ledlerin olabildiğince güçlü yanması gerekiyor. bir de her seferinde en az yarım saat yanacak. yardımcı olursanız memnun olurum. şimdiden teşekkürler.
Resimdeki gibi bağlaya bilirsin her led'e seri 36ohm direnç ve 5 adet bu şekilde hazırlanmış Led-direnç grubunu paralel bağlayarak kullanabilirsin.
boşyokB
kullanıcısına yanıt
teşekkür ederim yardımınız için. şemayı slayer_ank sayesinde gördüm. sağolun.
slayer_ank
kullanıcısına yanıt
size de teşekkür ederim ancak direçlerden birimizinki yanlış. acaba ben mi yanlış hesapladım?
led'lerin üstündeki voltajı 3.3V olarak alabilirsin.buda demek oluyorki paralel bağlama olacak.parlaklık ayarını ise ledlerin ardına bağlayacağın dirençlerin büyüklüğünü değiştirerek ayarlayabilirsin
quote:
size de teşekkür ederim ancak direçlerden birimizinki yanlış. acaba ben mi yanlış hesapladım?
Senin kullandığın sistemde tek bir direnç paralel led grubuna bağlı dikkat ettiysen. Burada ise hep lede 1 adet direnç bağlı. Yani dirençler orada paralel bağlı. 36ohm Rtoplam= 36x36x36x36x36/36+36+36+36+36 diye hesaplarsan yaklaşık olarak gene 3-6 ohm arası bir değer elde edeceksin. Bu durumda tek bir tane 3-6ohm arası direnç bağlaman bile yeterli gelir. Yani iki sistemde de pek bir sıkıntı yok. Programın algoritmasına göre gene farklılıklar göstere bilir. Ben burayı kullanıyorum hesaplarken ve şuana kadar pek bir sorun yaşamadım.
quote:
Orijinalden alıntı: slayer_ank
quote:
Resimdeki gibi bağlaya bilirsin her led'e seri 36ohm direnç ve 5 adet bu şekilde hazırlanmış Led-direnç grubunu paralel bağlayarak kullanabilirsin.
Merhaba normalde dirençler ledin + bacağına takılmıyormu ? yoksa fark etmezmi + , - merak ettim şimdi
Merhaba normalde dirençler ledin + bacağına takılmıyormu ? yoksa fark etmezmi + , - merak ettim şimdi
Fark etmez dostum. Akımın yönü +'dan -'ye doğru olduğundan oradaki direnç akımı gene sınırlayacaktır.
faruk_ultrasF
kullanıcısına yanıt
kusura bakmayın cevaplayamadım. teşekkürler.
slayer_ank
kullanıcısına yanıt
sizde kusura bakmayın cevap varemedim. evet fark ettim ama sonradan :) eğer direnç sayısı o kadar fark etmiyorsa bir tane kullanayım. bulunduğum şehir pahalı bir yer. dirençlerin fiyatını sormadım ama pahalı olduğundan eminim. 3 ohm luk tek direnç işimi görecektir yanılmıyorsam. çünkü parlak olması gerekiyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme