Şimdi Ara

GASTRİD NEDENLERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
82.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SELAM ARKADAŞLAR YA BU ARA ACAYİP DADANDI ONDAN BİLMEYENLERDE FAYDALANSIN


    GASTRİT

    Genel Bilgiler

    Hastaların genel olarak midede ekşime, yanma ve ağrı şikayetleri ile tarif ettikleri gastrit, mide iltihabı ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında teşkil eden mide mukozasının iltihabi bir reaksiyonudur. Mide mukozasında çok zaman bölgesel veya yaygın bir kızarıklık şeklinde görülür. Çok sık rastlanılan gastritin kadın ve erkeklerde görülme oranı hemen hemen eşittir.

    Gastritin Nedenleri
    Çok çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkan gastrit, beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere alkol, sigara, çeşitli ilaçlar, vs.. etkenlerle ortaya çıktığı gibi Helicobakter Pylori adı verilen bakteri ve stres sonucu da ortaya çıkmaktadır. Alkol ve kötü beslenme alışkanlıkları direkt olarak mide mukozasını tahriş ederek gastrite neden olabilir. Stres ve nikotin de mide siniri olan Vagus'un uyarılması sonucu fazla asit salgılanmasıyla gastrite neden olur. Son yıllarda ise gastrit ve mide ülserinin nedeni olduğu iddia edilen Helicobakter Pylori adı verilen bir bakteri tesbit edilmiştir. Gastrit şikayeti olan hastaların % 60'ında bu bakteri tespit edilmiştir.

    Gastrit tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Teşhisinde mide röntgeninin pratik bir değeri yoktur. Gastroskopi ile kesin teşhis konur.


    Gastriti bilmeyen, hatta çekmeyen yok gibi. Peki sonundaki 'it' takısı ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Cem Kalaycı gastriti, "Tıpta herhangi bir organ isminin sonuna 'it' eki gelmesi, o organın iltihabı anlamına gelir. Gastrit, mide iltihabı, sinüzit sinüs iltihabı, apandisit apandis iltihabı, kolit kolonun iltihabıdır. Gastrit de mide iç cidarının, yani midenin en iç tabakasının iltihabı demektir" diye tarif ediyor.
    Mide neden iltihaplanır?
    Çeşitli nedenleri var. Ama yüzde 90 sebebi midede yerleşmiş olan helikobakter pilori adlı mikroptur. Muhtemelen yediklerimizle ilgili olduğu düşünülen bu mikrobun mideye girişi genellikle çocuklukta
    olur. Bu mikrobun Türkiye'de rastlanma sıklığı konusunda noktayı koyan çalışma, benim de içinde olduğum bir grup tarafından yaklaşık bir yıl önce gerçekleştirildi. Araştırmamıza göre Türkiye nüfusunun yüzde 80'inden fazlasında helikobakter pilori var.
    Peki bu mikrop mideyi nasıl etkiler?
    Mide şikâyeti olan kişilerin çoğu "Gastritim var" der. Mesela strese bağlı mide ağrısını ya da ülserini gastrit diye nitelendirir. Oysa bizim anladığımız anlamda gastrit, çok büyük ihtimalle sizde de var, ben de de var. Bu da herhangi bir şikâyet oluşturmaz.
    Gastrit, yalnızca helikobakter pilori adlı mikrop ülsere yol açarsa şikâyet verir. Mikrobun ülsere yol açma ihtimali ise sadece yüzde 5. Aslında bilinmeyen nokta da bu:
    Hâlâ, neden hemen hemen hepimizde olan bu mikrobun yalnızca yüzde 5 hastada ülser ortaya çıkardığını bilmiyoruz. Ama genetik faktörlerin rol oynadığından eminiz. Örneğin ailenizde ülser varsa, bu mikrop sizde kolaylıkla ülsere yol açabilir.
    Gastritin diğer nedenleri neler?
    Midenin en önemli düşmanları aspirin ve romatizma ilaçları. İlaca bağlı gastrit mide ağrısı, bulantı, kusma, kanama yapabilir.
    Bu ilaçları ne kadar süre kullanmak mide için tehlikelidir?
    Süre kişiden kişiye değişir. Bazen tek bir tablet bile gastrite ve mide kanamasına yol açabilir. Ya da beş sene kullanıldığı halde, hiçbir şey yapmayıp altıncı sene midede dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Bu ilaçları kullananlarda maalesef gereksiz bir emniyet hissi var. Çoğu "Ben bu ilacı beş yıl kullandım, hiçbir şey yapmadı. İlaç mideme zarar vermiyor ki" der. Oysa ilaç altıncı sene yan etki yapabilir.
    Hasta, romatizma ilacı ya da aspirin kullanmak zorundaysa ne yapacak?
    Eğer bu ilaçları kullanması gerekiyorsa ve daha önce ülser geçirdiyse, hasta ömür boyu bir de ülser ilacı almak zorunda. Ülser ilaçları, aspirin ve romatizma ilaçlarının yan etkilerini çok büyük olasılıkla önler.
    Başka ilaçlar da mideye zararlı mı?
    Evet, yutulan her ilaç mide şikâyetine yol açabilir. Özelikle bulantı yapabilir. İlaçlar midenin iç cidarını tahriş edebilir, ülsere ve gastrite yol açabilir.
    Gastrit daha çok hangi yaşta çıkar?
    İlaca bağlı gastrit genellikle 50'den sonra görülür. Ama helikobakter pilori gastriti her yaşta, hatta çocuklarda bile görülebilir.
    Stres, gastrit oluşumunda etkili mi?
    Sanılanın aksine, günlük hayatın olağan stresleri, gastrite ya da ülsere yol açmaz. Stres sadece ağrı, bulantı, ekşime, şişkinlik yapabilir. Tıpkı baş ağrısı gibi. Stresten dolayı başınız ağrır, ama beyninizde kanser, başınızda migren olmaz. Ülser midede ve mide çıkışında yara olmasıdır. Bu yaradan da, helikobakter pilori adlı mikrop sorumludur. Bu mikrop, midede iltihap yani gastrit yapar, gastrit de bazen ilaçlar, bazen genetik nedenlerle ülsere dönüşür.
    Ülser mideye nasıl zarar verir?
    Midede veya mide çıkışında yaraya yol açar. Bunun sonucunda ağrı olur. Ağrı, karnımızın orta üst kısmında, herkesin mide olarak bildiği yerdedir. Ağrı, gece uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Hastalar ülser ağrısını bazen batma, bazen de bıçak saplanması şekilde tarif eder. Sıklıkla sırta vurur. Açken de tokken de ortaya çıkabilir. Açken ülser ağrısı ortaya çıkıyorsa, yemek yemesi hastayı rahatlatır. Ağrı dışında hastaların yüzde 25'inde ilk belirti mide kanaması şeklinde ortaya çıkabilir.
    Mide kanaması nasıl oluyor?
    Gastrit şiddetli olunca midenin yüzeyinde tahriş yaptığı için o bölgedeki damarlara ulaşır ve kanamaya neden olur. Kusma sırasında ağızdan kan gelmesi veya dışkının siyah gelmesine mide kanaması diyoruz.




     GASTRİD NEDENLERİ


     GASTRİD NEDENLERİ


     GASTRİD NEDENLERİ


     GASTRİD NEDENLERİ



    FARKLI VE DAHA DETAYLI

    gastrit
    Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir. Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir. Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar. Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.

    Genel Bilgiler
    Hastaların genel olarak midede ekşime, yanma ve ağrı şikayetleri ile tarif ettikleri gastrit, mide iltihabı ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında teşkil eden mide mukozasının iltihabi bir reaksiyonudur. Mide mukozasında çok zaman bölgesel veya yaygın bir kızarıklık şeklinde görülür. Çok sık rastlanılan gastritin kadın ve erkeklerde görülme oranı hemen hemen eşittir.

    Gastritin Nedenleri
    Çok çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkan gastrit, beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere alkol, sigara, çeşitli ilaçlar, vs.. etkenlerle ortaya çıktığı gibi Helicobakter Pylori adı verilen bakteri ve stres sonucu da ortaya çıkmaktadır. Alkol ve kötü beslenme alışkanlıkları direkt olarak mide mukozasını tahriş ederek gastrite neden olabilir. Stres ve nikotin de mide siniri olan Vagus'un uyarılması sonucu fazla asit salgılanmasıyla gastrite neden olur. Son yıllarda ise gastrit ve mide ülserinin nedeni olduğu iddia edilen Helicobakter Pylori adı verilen bir bakteri tesbit edilmiştir. Gastrit şikayeti olan hastaların % 60'ında bu bakteri tespit edilmiştir.

    Gastrit tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Teşhisinde mide röntgeninin pratik bir değeri yoktur. Gastroskopi ile kesin teşhis konur.

    Günümüzde sağlıklı beslenmeyen pek çok kişi mide ağrısından şikayetci. Prof. Dr. Mustafa Taşkın yaptığımız yanlışları ve ağrılarla nasıl başa çıkılacağını anlattı.
    Sürekli mide ağrısından şikayet ediyor, ülseriniz olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Çoğu insan gibi sizin de midenizde değil, 12 parmak bağırsağında ülseriniz olabilir. Genel cerrah Prof. Dr. Mustafa Taşkın, mide ülserinin tok, 12 parmak bağırsağı ülserinin ise açken ağrı yaptığını söylüyor ve ekliyor, "Sarımsak, soğan ve sütü az tüketin. Bunlar midenin baş düşmanıdır."

    ¯ Neden midemiz ağırır?
    Düşünün, mide yıkanmış yıkanmamış her şeyi içine alıyor. Mide öyle bir organ ki hem yediklerimizi ayırıyor hem de ayırdıklarını öğütütüyor. Dolayısıyla, dışardaki ajanlarla bu kadar muhatap olan bir organın tabii ki hastalıkları çok olur.

    ¯ Mideye farkında olmadan nasıl zarar veriyoruz?
    Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor. Oysa biz, sıcak şeylerin mideye iyi geldiğini düşünür, soğuk gıdalardan kaçınırız. Halkın en büyük yanlışlarından birisi bu. Sıcak vücudun düşmanıdır çünkü sıcak kanlanmayı arttırır. Bu da dolaşımı bozar ve vücutta ödem oluşturur. Örneğin, ülserli bir hasta çok sıcak yediği zaman ödeminini artırmış olur. Mesela Japonlar'da ve Çinliler'de yemek borusu ve mide kanseri daha çok görülüyor. Çünkü çok sıcak yiyorlar.
    Oysa dondurma ya da benzeri soğuk şeyler yediğimizde "midemi üşüttüm" deriz.
    Bu tamamen yanlış, soğuk mideye zarar vermez. Yediklerinizin ılık veya soğuk olmasına özen göstermelisiniz.

    ¯ Kimi ülserden, kimisi de gastritten yakınır. Ülserle gastrit arasındaki fark nedir?
    Ülser midenin ya da 12 parmak bağırsağının herhangi bir yerinde "mukoza" dediğimiz, yani midenin ya da bağırsağın içini örten örtünün zarar görmesidir. Orada mukoza zarar gördüğü için yoktur artık; ülseri ağzınızda çıkan aft gibi düşünün. Bu gelip geçici bir yara da olabilir, arada sırada da oluşabilir. Gastrit öyle değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır. Mukoza yerindedir ama sulanmış bir yara gibidir, yani iltihaplıdır.

    ¯ Peki ülser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
    Eskiden "Stres eşittir ülser"deniliyordu. Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin çok salgılanmasıdır. Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ülseri değil, 12 parmak bağırsağı ülseri olur. Midesi sapasağlamdır. Sakin, içine kapanık insanlarda mide ülseri çok daha sık görülür.

    ¯ Mide ve bağırsak ülserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ülsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
    Birisi tokluk, diğeri açlık ağrısı yapar. 12 parmak bağırsağı ülserinde korkunç açlık ağrıları olur. Ama mide ülseri varsa, tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar, tokluk ağrısı. Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır.

    ¯ Çoğu kişi açlığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor...
    Mide ülseri fakiri, yani açlığı; 12 parmak ülseri ise zengini, yani tokluğu sever.

    ¯ Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
    Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere geçerken ağrı yapar. Konuşurken, yemek yerken içimize bir miktar gaz girer. Sonra geğirerek bir kısmını çıkartırız; bir kısmı da aşağı, anüse kadar gider. Bazı insanlar konuşup, yemek yerken çok gaz yutar... Bazılarında da bakterilere bağlı olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur. Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, aralıklı olarak gelir gider.

    ¯ Diyelim, gün ortasında aniden midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu. O anda ne yapmalıyız?
    En doğrusu bir bardak ılık su içip, rahat bir pozisyon almak. Çünkü bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da. Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır. Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir.

    ¯ Bağırsaklarınının düzenli çalışmamasından şikayet eder insanlar. Normal düzeni ne olmalıdır?
    İnsanlar her gün büyük abdeste çıkmak istiyor. Çıkabilir de, çıkmayabilir de... Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir. Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı. Posanın çıkabilmesi için daha uzun zamana ihtiyaç vardır. Bazı insan günde iki defa, bazısı da iki günde bir çıkar büyük abdestine. Bu, o insanın bağırsağı çalışmıyor demek değildir. Yani “bir insan her gün büyük abdeste çıkmalıdır”, diye bir kaide yok. Ancak sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir durum varsa doktora başvurulmalıdır.

    ¯ Beslenme alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe iter mi?
    Tabii, kesinlikle... Mesela şişmanlar çok yemek yedikleri için zaman içinde bağırsakları genişler. O kadar genişler ki ancak üç günde bir tuvalete çıkarlar. Posalı yiyecek tüketmeyenler de öyledir. Mesela köylülerin böyle bir sorunu yoktur çünkü hep doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler. Şehirlerde yaşayan insanlar sürekli ayak üstü hazır yiyecek ve sıvı şeylerle beslendikleri için zorluk çekerler.

    ¯ Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı çalıştırdığı bilinir. Bunları yemenin gerçekten yararı var mı?
    Kayısı ve incir potasyum bakımından çok zengindir. Bağırsak hareketlerine de potasyum çok iyi gelir. Ama bir insanın vücuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok. Sağlıklı bir vücut potasyum fazlasını hemen atacaktır.

    ¯ Peki ya vitamin ve mineralleri? "Vitamin depoluyorum" derken kendimizi mi kandırıyoruz?
    Normal beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb. değerleri normaldir. Siz isterseniz her gün C vitamini alın, vücudun alacağı miktar bellidir. Örneğin, sigarayı bırakamayanlar durmadan portakal suyu içiyor. C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı nötürleştiriyor kendince. C vitamini eksiği yok ki, yararı olsun...

    ¯ Hangi besinler midenin düşmanıdır? Ne yiyip, ne içmeliyiz?
    Eskiden, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen süt tavsiye edilirdi. Oysa süt ülseri azdırır. Biz 15 yıldır ülseri olan hastalara süt vermiyoruz. Süt, gaz yapıcı bir elemandır. Midenin diğer iki düşmanı ise sarımsak ve soğandır. Ayrıca sindirimi zor olan tüm çiğ gıdalar... Sigara ve mayalı içkiler de mideye iyi gelmez.

    ¯ Acı yemek mideye zararlı mı?
    Acının ülser üzerinde büyük bir etkisi yok. Soğan sarımsağın yanında acının lafı bile olmaz. Örneğin acı biber çiğ yenirse, sindirimi zor olduğundan ağrı yapabilir. Ama yemeğin içersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez.

    ¯ Tüm çiğ sebze ve meyveler ağrı yapar mı?
    Hayır, sadece kabuğuyla birlikte sindirimi zor olan, çok asit salgılayan meyve ve sebzeler. Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri. Ama ülserli insanın her zaman ağrısı yoktur. Yani ülser bir yerde yerleşen ve kalan bir hastalık değil. Ülser aft gibidir demiştik. Kapanır ama yeniden oluşabilir. Hastalara sorarsanız "10 yıldır ülserim var" der. Öyle bir şey olmaz, o zaman ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip içebilirsiniz.

    ¯ Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
    Doğal çünkü gıdalar değişiyor. Bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku düzeni de değişiyor. Daha geç saatlerde yatıyor kışa göre, daha çok yiyip içiyor. Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor.

    Nedenleri çok çeşitli olan bir rahatsızlıktır. Hastanın midesinde yanma ile birlikte ekşime de vardır. Ağzına ekşi ve yakıcı bir sıvı dolar. Bu belirtiler aç veya tok karnına görülebilir.
    Ağır yemekler, bozulmuş yiyecekler, mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri, safra kesesi iltihabı, mide ekşimesine neden olabilir. Tedavinin ilk şartı, hastalığı doğuran nedeni bulmaktır. Doktora gitmek gerekir.
    Mide ekşimesinden şikayet edenlerin, yemeklerini gayet iyi çiğnemeleri, biberli, baharatlı, ekşili, salamura yapılmış gıdaları terk etmeleri gerekir.
    Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında birçok insanda görülen çok yaygın bir rahatsızlık. Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.

    Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.


    Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.


    Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.


    Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.


    Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın. Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.


    Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.


    Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.


    Sigaradan uzak durun.


    Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.


    Bunlardan Uzak Durun


    Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.


    Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.


    Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.


    Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.


    Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın.


    Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.


    Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.


    Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz...


    Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.


    Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.


    Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.


    Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.


    Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.


    Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.


    Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.


    Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.


    Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.


    Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.


    Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu.Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.


    DEVAMM

    Günümüzde sağlıklı beslenmeyen pek çok kişi mide ağrısından şikayetci. Prof. Dr. Mustafa Taşkın yaptığımız yanlışları ve ağrılarla nasıl başa çıkılacağını anlattı.
    Sürekli mide ağrısından şikayet ediyor, ülseriniz olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Çoğu insan gibi sizin de midenizde değil, 12 parmak bağırsağında ülseriniz olabilir. Genel cerrah Prof. Dr. Mustafa Taşkın, mide ülserinin tok, 12 parmak bağırsağı ülserinin ise açken ağrı yaptığını söylüyor ve ekliyor, "Sarımsak, soğan ve sütü az tüketin. Bunlar midenin baş düşmanıdır."

    ¯ Neden midemiz ağırır?
    Düşünün, mide yıkanmış yıkanmamış her şeyi içine alıyor. Mide öyle bir organ ki hem yediklerimizi ayırıyor hem de ayırdıklarını öğütütüyor. Dolayısıyla, dışardaki ajanlarla bu kadar muhatap olan bir organın tabii ki hastalıkları çok olur.

    ¯ Mideye farkında olmadan nasıl zarar veriyoruz?
    Bunların başında sıcak şeyler yemek geliyor. Oysa biz, sıcak şeylerin mideye iyi geldiğini düşünür, soğuk gıdalardan kaçınırız. Halkın en büyük yanlışlarından birisi bu. Sıcak vücudun düşmanıdır çünkü sıcak kanlanmayı arttırır. Bu da dolaşımı bozar ve vücutta ödem oluşturur. Örneğin, ülserli bir hasta çok sıcak yediği zaman ödeminini artırmış olur. Mesela Japonlar'da ve Çinliler'de yemek borusu ve mide kanseri daha çok görülüyor. Çünkü çok sıcak yiyorlar.
    Oysa dondurma ya da benzeri soğuk şeyler yediğimizde "midemi üşüttüm" deriz.
    Bu tamamen yanlış, soğuk mideye zarar vermez. Yediklerinizin ılık veya soğuk olmasına özen göstermelisiniz.

    ¯ Kimi ülserden, kimisi de gastritten yakınır. Ülserle gastrit arasındaki fark nedir?
    Ülser midenin ya da 12 parmak bağırsağının herhangi bir yerinde "mukoza" dediğimiz, yani midenin ya da bağırsağın içini örten örtünün zarar görmesidir. Orada mukoza zarar gördüğü için yoktur artık; ülseri ağzınızda çıkan aft gibi düşünün. Bu gelip geçici bir yara da olabilir, arada sırada da oluşabilir. Gastrit öyle değildir, gastrit mukozanın iltihaplanmasıdır. Mukoza yerindedir ama sulanmış bir yara gibidir, yani iltihaplıdır.

    ¯ Peki ülser ve gastritin oluşmasında stresin etkisi var mı?
    Eskiden "Stres eşittir ülser"deniliyordu. Bunun sebebi stresli olan insanlarda mide asitinin çok salgılanmasıdır. Bu bir nebze doğru olsa da, yanlış bilinen bir şey var: stresli insanlarda mide ülseri değil, 12 parmak bağırsağı ülseri olur. Midesi sapasağlamdır. Sakin, içine kapanık insanlarda mide ülseri çok daha sık görülür.

    ¯ Mide ve bağırsak ülserinde şikayetler aynı mıdır, hangi ülsere yakalandığımızı nasıl anlayacağız?
    Birisi tokluk, diğeri açlık ağrısı yapar. 12 parmak bağırsağı ülserinde korkunç açlık ağrıları olur. Ama mide ülseri varsa, tam tersine yemek yenildiği zaman ağrılar başlar, tokluk ağrısı. Mide ülseri olanlar bir şey yemedikleri sürece çok daha rahattır.

    ¯ Çoğu kişi açlığın ağrıyı tetiklediğini zannediyor...
    Mide ülseri fakiri, yani açlığı; 12 parmak ülseri ise zengini, yani tokluğu sever.

    ¯ Peki ya kıvrandıran gaz sancıları, onlar nasıl oluşuyor?
    Gaz, bağırsaklar kasıldığında, bir yerden bir yere geçerken ağrı yapar. Konuşurken, yemek yerken içimize bir miktar gaz girer. Sonra geğirerek bir kısmını çıkartırız; bir kısmı da aşağı, anüse kadar gider. Bazı insanlar konuşup, yemek yerken çok gaz yutar... Bazılarında da bakterilere bağlı olarak kalın bağırsaklarında gaz oluşur. Gaz ağrısı bazen doğum sancısı gibidir, aralıklı olarak gelir gider.

    ¯ Diyelim, gün ortasında aniden midemiz ağrımaya başladı ya da gaz sancımız tuttu. O anda ne yapmalıyız?
    En doğrusu bir bardak ılık su içip, rahat bir pozisyon almak. Çünkü bu bir safrakesesi ağrısı da olabilir, karın ağrısı da. Bir şey yemek mideyi de, safrakesesini de yoracaktır. Ilık su gazınızı da dağıtacağından hepsine iyi gelir.

    ¯ Bağırsaklarınının düzenli çalışmamasından şikayet eder insanlar. Normal düzeni ne olmalıdır?
    İnsanlar her gün büyük abdeste çıkmak istiyor. Çıkabilir de, çıkmayabilir de... Herkesin bağırsak yapısı ve biyolojik ritmi aynı değildir. Kiminin daha uzun ve daha kalındır bağırsağı. Posanın çıkabilmesi için daha uzun zamana ihtiyaç vardır. Bazı insan günde iki defa, bazısı da iki günde bir çıkar büyük abdestine. Bu, o insanın bağırsağı çalışmıyor demek değildir. Yani “bir insan her gün büyük abdeste çıkmalıdır”, diye bir kaide yok. Ancak sizi rahatsız eden sancı, kusma gibi bir durum varsa doktora başvurulmalıdır.

    ¯ Beslenme alışkanlıkları da bağırsakları tembelliğe iter mi?
    Tabii, kesinlikle... Mesela şişmanlar çok yemek yedikleri için zaman içinde bağırsakları genişler. O kadar genişler ki ancak üç günde bir tuvalete çıkarlar. Posalı yiyecek tüketmeyenler de öyledir. Mesela köylülerin böyle bir sorunu yoktur çünkü hep doğal sebze, meyve ve dolayısıyla posalı yiyeceklerle beslenirler. Şehirlerde yaşayan insanlar sürekli ayak üstü hazır yiyecek ve sıvı şeylerle beslendikleri için zorluk çekerler.

    ¯ Kayısı, incir, kuru erik gibi meyvelerin bağırsağı çalıştırdığı bilinir. Bunları yemenin gerçekten yararı var mı?
    Kayısı ve incir potasyum bakımından çok zengindir. Bağırsak hareketlerine de potasyum çok iyi gelir. Ama bir insanın vücuttaki potasyum seviyesi normalse, ekstra kayısı, incir yemenin anlamı yok. Sağlıklı bir vücut potasyum fazlasını hemen atacaktır.

    ¯ Peki ya vitamin ve mineralleri? "Vitamin depoluyorum" derken kendimizi mi kandırıyoruz?
    Normal beslenen herkesin potasyum, protein, vitamin vb. değerleri normaldir. Siz isterseniz her gün C vitamini alın, vücudun alacağı miktar bellidir. Örneğin, sigarayı bırakamayanlar durmadan portakal suyu içiyor. C vitamini dokulara iyi geliyor diye, sigaranın verdiği zararı nötürleştiriyor kendince. C vitamini eksiği yok ki, yararı olsun...

    ¯ Hangi besinler midenin düşmanıdır? Ne yiyip, ne içmeliyiz?
    Eskiden, mide ağrısı şikayetiyle bir hekime gidildiğinde, hemen süt tavsiye edilirdi. Oysa süt ülseri azdırır. Biz 15 yıldır ülseri olan hastalara süt vermiyoruz. Süt, gaz yapıcı bir elemandır. Midenin diğer iki düşmanı ise sarımsak ve soğandır. Ayrıca sindirimi zor olan tüm çiğ gıdalar... Sigara ve mayalı içkiler de mideye iyi gelmez.

    ¯ Acı yemek mideye zararlı mı?
    Acının ülser üzerinde büyük bir etkisi yok. Soğan sarımsağın yanında acının lafı bile olmaz. Örneğin acı biber çiğ yenirse, sindirimi zor olduğundan ağrı yapabilir. Ama yemeğin içersinde yoğrulmuş bir acı zarar vermez.

    ¯ Tüm çiğ sebze ve meyveler ağrı yapar mı?
    Hayır, sadece kabuğuyla birlikte sindirimi zor olan, çok asit salgılayan meyve ve sebzeler. Mideniz sağlam değilse kabuksuz yiyin yiyecekleri. Ama ülserli insanın her zaman ağrısı yoktur. Yani ülser bir yerde yerleşen ve kalan bir hastalık değil. Ülser aft gibidir demiştik. Kapanır ama yeniden oluşabilir. Hastalara sorarsanız "10 yıldır ülserim var" der. Öyle bir şey olmaz, o zaman ne ağrıdan durabilirsiniz, ne de istediğinizi yiyip içebilirsiniz.

    ¯ Mevsim değişikliklerinde mide şikayetlerinin artması doğal mı?
    Doğal çünkü gıdalar değişiyor. Bir de bahar ve yaz aylarında insanın uyku düzeni de değişiyor. Daha geç saatlerde yatıyor kışa göre, daha çok yiyip içiyor. Bunlar da mide rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi racer007 -- 29 Kasım 2007; 11:08:23 >







  • Gastritin en büyük tetikleyicisi sinir ve strestir.. Siz siz olun sinirinizi içinizde tutmayın.. En minimum şekilde rahatlamaya çalışın.. Hatta mümkünse ağlayın..
  • ya bu meret mide de ses yaparmı? bnm midemden aç tok farketmiyo. gacır gucur sesler geliyo doktora gittik. bir sürü hap kullandırdı geçmedi bende bidaha gitmedim...4-5 senedir var bu ses bi türlü geçmiyo
  • Bunun pek çok nedeni olabilir direk gastride bağlamak yanlış olur.. Gastrit yanma ve bulantı ile belli eder kendini.. Ağzın ekşimesi vs gibi belirtileri de vardır.. Ama onca kontrole rağmen çıkmadıysa telaşlanmana gerek yok.. Endeskopi yaptırdın mı hiç??
  • gerek yok dedi.. bnmde işime geldi açıkçası korkuyodum çünkü.
    quote:

    Orjinalden alıntı: SAVIAR

    Bunun pek çok nedeni olabilir direk gastride bağlamak yanlış olur.. Gastrit yanma ve bulantı ile belli eder kendini.. Ağzın ekşimesi vs gibi belirtileri de vardır.. Ama onca kontrole rağmen çıkmadıysa telaşlanmana gerek yok.. Endeskopi yaptırdın mı hiç??
  • valla hocam bende bugun pardon dün(12,09,2006) doktora gittim midem feci şekilde agrıyordu. sigara içiyormusun kahvaltı saatlerini. aksam yemegı saatlerını sordu ve gastrit oldugumu soyledı aksam yemegını 7 de falan ye akamları yaglı yememeye ozen goster dedi. sigara içiyomusun dedi ewet dedim bişey demedi ona. ve galsicon mu neyse bi şurup verdi 1.5 ay kullan falan dedi. geceleri uyuyamıyordum. boş mideden afedersiniz istifar ediyordum yani midem agzıma gelecek gibi oluyordu. (cok özür dileyerek soylemek istedim) iki tane iğne sonucunda ağrı gecti bugun de doktora gittigimde gastrit oldugumu soyledı. ve ek bir not. gunde 2.5 lt cola içiyordum 1 aydır neredeyse içmiyorum içsemde 1 2 bardak içiyordum bardaklar su bardagıydı normalde 500ml bardaklarla içerdim. şimdi içmemeye karar verdim. meyve suyu en güzeli dedim. meyve suyu ıcmeye karar verdim. tavsiye ederim cola gercekten insanı kötü yapıyor

    not:17 yaşındayım coladan midem yanıyor artık.




  • EN KOTUSU COLA ASİTLİ İÇEÇEK LER COK KOTU AZDİRİR GASTRİT HASTALIKLARINI BENCE SEN COLA DA İÇME ASİTLİ ŞEYLER İÇME DAHA DOGRUSU AYNI OLAY BENDEDE VAR MİDE BULANTISI COK ACKEN OLUYO VALLA COK KÖTÜ YAW AGRISI HERKESE GEÇMİŞ OLSUN COK HASTA VAR GASTRİTİ OLAN

    FAZLA İÇME ŞAKA FELAN ÜLSER SONRADA ALLAH KORUSUN MİDE KANSERİ YAPAR HABERİN OLSUNN

    VALLA SEN ARTIK AŞMISSIN DİKKAT ET YANIYO MİDEM DEDİN İÇERKEN BU MİDENİN DİRENCİNİN COK DÜŞÜK OLDUGU ANLAMINA GELİRR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi racer007 -- 13 Eylül 2006; 2:32:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    zehirlenme belirtileri nedir?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bunun biraz daha kötüsü reflü sanırım. cola dan uzak durmak lazım ben kola yüzünden kaptım bu illeti. midemin içinde alien ile predator dövüşüyor sanki. iğrenç bir yanma oluyor. lav gibi dışarı fışkırırmış gibi şiddetleniyor arada (geğirimin geldiği sırada) sanki buz gibi su içsem cosss diye söncekmiş hissi veriyor. çok iğrenç birşey ama koladanda vazgeçemiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 13 Eylül 2006; 2:35:16 >
  • colayı yasak ettım kendıme artık ıcmeyecem. ankarada olan arkadaslar bılırler beledıyelerın vitamin deposu adı altında mtaze meyve suyu yapıyorlar (meyvelerın tazelıgı tartısılır) colaya 1 ytl vermektense portakal suyuna 1.30 ytl verırım saglıgım olur hemde değil mi. hazır meyve suları da pek guvenılır olmuyor bazıları. merak ettıgım bısey var ben sıgarada ıcıyorum genzımde kı nikotini alsın dıye bazen soda içiyorum onunda zararı olur mu acaba haftada 1 tane falan yetiyor nikotini almaya ama bazen hergun ıctıgımde oluyor onun bı zararı olur mu ki?
  • reco baba sinirlerine hakim ol dün iyidin ne oldu askerlik arkadasım ???
  • SELAM KARDEŞİM UMARIM İYİSİNDİR HAKLISIN DÜN YOKTU AMA ARADA OLUYO OLECEM SANIYOM AMA COLA ASİTLİ VEYA KAHFE GİBİ ŞEYLER BAŞLATIYO BAKALIM VİRUS PROGRAMINI BULACAM VE MİDEDEKİ VİRUSLER TARİHE KARİŞACAK
  • Merhabalar
    öncelikle bu faydalı bilgiler için cok cok teşekkür edıyorum.

    Bir sorum olucak size midemde ortalama 2.5 haftadır bir yanma tarzı ağrı var ve bazen beni inanılmaz rahatsız ediyo.
    Mide diyorum ama emin olamadığım nokta bu tam olarak göğüs kafesimin orta alt kısmında.
    kime sorsam gastrit diye yorum yapıyor. sanırım haklılarda. Beslenmem de bir degısıklık soz konusu degıl her sabah hemen hemen aynı senaryo ama şöyle bir durum var son ıkı senede fazla kılo aldım (25 kilo) ve evlilikten sonra haliyle bir takım streslerim olmaya basladı.

    sizce ne yapmalıyım ve bu gerçekten gastrid mi.

    ilginiz için şimdiden cok tesekkur edıyorum
    saygılarımla.
  • Arkadaslar vermiş oldugunuz bilgiler için cok tşk ederim benim soyle bi sorunum var ve asagı yukarı 5 senedir aralıklarla cekiyorum

    miğdemde inanılmaz bir agrı oluyor yani sancı ve batma flan degil saglam bir agrı oluyor şişkinli gaz oluyor yanma oluyor aç yada tok farketmiyor
    idrarımdan iltihap geliyor idrar yolu iltihabı degil ama cok az ve aralıklı geliyor ama nekadar cok iltihap gelirse agrım okadar cok gidiyor iltihap her seferindede gelmiyor cok nazlı bisey
    ama agrı basladıgında cekilir gibi degil ne uyku bırakıyor ne bişey mesajı yazdıgım saate bakarsanız anlarsınız bana bi oneride bulunabilecek kimse yokmu şimdiden tşk ediyorum
  • Ya benimde bir sorunum var geçen senede okulda oldu bu senede az kalsın oluyordu yine okulda kendimi rahatlatmaya çalıştım geçti mesela dısarda kola içsem birşey olmaz ama okulda böyle cok fena mideme birşeyler oluyor ve tuvalete gitmem gerekiyor tuvalettdede hiç birşey olmuyor yani stresten dedi doktor ama nasıl enicem bunu gaviscon diye surup vermişti ama birazcık işe yaramıstı bu sene yine olmasını istemiyorum ya derslere odaklanamıyorum napıcam ben ??
  • Aç karnınıza kola,çay,kahve,(sıgara) gibi etkenler girdiginde mideniz korumasız kalıyor mümkün olduğunca bu tür besinleri veya (zararlı maddeleri içmeyin öldürür ) tok iken almaya dikkat edin ..

    patates suyu rende ile rendeleyin suyunu sıkın aç karnınıza sabahları küçük çay bardağı kadar yapıp için ve beraberinde lansor 30 mg .. 1 saat akdar üstüne bişey yemeyin içmeyin
    bu förmül yakınlarımın nerde ise hepsinde etkili oldu ..


    zararı olmayan bir förmül arkadaşlar zararını degil kesinlikle çok faydasını göreceksiniz. her yıl tekrarlanan mide ağrılarım artık son buldu. çevremizin genel sorunu hep bilinçsizlikten




  • Slwer

    Genelde gastrid ülser agrı esnasında bişeyler atıştırdığınızda hemen etkisini gösterip ağrıda azalma gibi bir eylem gösteriyor ise farklı olasılık olması iktimali çok düşüktür .

    Mide metobolizması sorunlu hastalarda bir önceki cevabımda vermiş oldugum belirli zararlı etkenlerden dolayı hastalık kendini belirli dönemlerde (soğuk havalarda) belli etmeye başlar ..

    Gastrid türevi hastalıklar zararlı besinler . düzensiz yemek aralıkları.stres sıkıntı gibi belirli unsurlardan meydana geldigi kesin sonuç eksik kalınan faktörü bertaraf ederseniz çok kısa süreçlerde yararını görürsünüz..

    Sizde deneyin patates suyu rende ile rendeleyin suyunu sıkın aç karnınıza sabahları küçük çay bardağı kadar yapıp için ve beraberinde lansor 30 mg .. 1 saat akdar üstüne bişey yemeyin içmeyin..


    küçük şeyleri sıkıntı dert etmeyen insanımız yoktur mümkün olduğunca içinize atmayın .
    (atanların genelinde aft rahatsızlığı meydana geliyor . buda dayanılmayacak kadar ağrı veren ağız yarası türüdür 3 ila 10 gün arasında hasta rahatsızlık çeker)




  • çok sağol..
  • midede bakteri olanların çözüm önerileri var mı ilaç dısında. ben ilaç kullandım geçmedi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: racer007



    Aç karnınıza kola,çay,kahve,(sıgara) gibi etkenler girdiginde mideniz korumasız kalıyor mümkün olduğunca bu tür besinleri veya (zararlı maddeleri içmeyin öldürür ) tok iken almaya dikkat edin ..

    patates suyu rende ile rendeleyin suyunu sıkın aç karnınıza sabahları küçük çay bardağı kadar yapıp için ve beraberinde lansor 30 mg .. 1 saat akdar üstüne bişey yemeyin içmeyin
    bu förmül yakınlarımın nerde ise hepsinde etkili oldu ..


    zararı olmayan bir förmül arkadaşlar zararını degil kesinlikle çok faydasını göreceksiniz. her yıl tekrarlanan mide ağrılarım artık son buldu. çevremizin genel sorunu hep bilinçsizlikten




    çay hariç diğerleri doğru, çay mideye zararlı değil faydalıdır, dierlerinde kafein vb zararlı etkenler olduğundan mideye zararı çok. midenizde ülser yada reflü varken simit, boyoz,poğaça vb yağlı yiyeceklerden ve kola,fanta,gazoz gibi asitli içecekler uzak durmakta yarar var




  • BU NEBİÇİM YAZI? İÇİNDEN YANLIŞ BİLGİLER VAR.

    TANELİ BAKLAGİLLER YASAK.

    AYRICA ELMA SİRKESİNDEN BAHSEDİYOR, ÇILDIRCAM; SİRKE YASAK. ELMA OLUNCA ASİDİK OLMUYOR MU YANİ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.