Şimdi Ara

Garip bir olasılık sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    çözebilen çıkacak mı acaba

• Benzerini çözmüştüm yarın yazıp atarım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Robin Hood. kullanıcısına yanıt
    bekliyorum hocam
  • cevap a mı

• 3 kutu var ve rastgele birinden bir bilye çekiyor. Çektiği bilye kesinlikle sarı değil. O zaman sarıları ele.

1.kutuda 3 mavi 2 yeşil
    2.kutuda 1 mavi 3 yeşil
    3.kutuda 2 mavi 1 yeşil kalıyor.

Bize bu çekilen bilyenin 2.kutudaki yeşil bilyelerden birinin olma olasılığı kaçtır diye soruluyor. Öncelikle 2.kutuyu seçme ihtimali 1/3. Daha sonra 2.kutudaki 4 bilye içinden yeşil olanı seçme ihtimali ise 3/4. Hem 2.kutuyu hem de yeşil bilyeyi seçme ihtimali ise (1/3)*(3/4)=1/4. Cevap E.

Ama sayıları birbiriyle orantısız kesirler varken 1/4 gibi sade bir sonuç bulmak belki yanlıştır diye düşünmeme sebep oluyor.
  • Yılan Yiyen Bal Porsuğu Y kullanıcısına yanıt
    sarıları tamamen elemek doğru mu hocam? sarı oranının fazla olduğu kutudan sarı çekmememiş olma ihtimalimiz daha düşük değil mi? o zaman herhangi bir kutudan çekilmiş olma ihtimaline 1/3 diyemeyiz
  • Soruda sarı olmadığını bildiğine göre diyor. Elindeki kesin olarak sarı değil. Bu yüzden sarıları eliyoruz. Ve herhangi birinin içinden bir bilye diyor. Şu kutudan çekiyor diye belirtmemiş. Yani 3 kutu arasından 2.yi seçme ihtimali 1/3. Bu ihtimal oldu ve 2.kutuyu seçti diyelim. Sonra buradan bir bilye seçecek. Sarıları saymadım çünkü sarı gelmeyeceği kesin. 4 bilyeden yeşil gelme ihtimali 3/4. Hem 2.kutuyu seçip hem de yeşil seçme ihtimali ise (1/3)*(3/4)=1/4
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Kümeler konusu zor mu ?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Hocam şöyle anlatayım; sizin dediğinize göre kutulardaki sarı sayısı farketmez. Ama mesela ben 1. ve 3. kutuya 100er tane sarı ekledim. Rastgele bir top seçildi ve bunun sarı olmadığı biliniyor. O zaman ben derim ki bu çok büyük ihtimalle 2. Kutudan çekilmiştir. Çünkü 1 veya 3. kutudan seçilip de sarı gelmeme olasılığı çok düşük. Ama senin yaptığın hesaba göre sarıları yok sayıp yine 1/4 buluruz ama.1/4'ten çok daha yüksek bir ihtimal var.
    Bu yüzden kutulardaki sarıları da hesaba katmalıyız.
    Umarım kendimi anlatabilmişimdir

• https://forum.donanimhaber.com/guzel-bir-olasilik-sorusu--137535079

Zaten 11 ay önce de aynı soruyu sormuş, aynı cevabı almış ve tatmin olmamışsın. Onlar da, ben de sana aynı şeyi söylemişiz. Normalde sarıları da dahil edersin. Çünkü çıkma ihtimali var. Ama sarı çekmediğini biliyor. O ihtimal ortadan kalktı. Sarı olma olasılığı 0. Hiç. Asla sarı gelmeyecek. Bu yüzden sadece mavi veya yeşil çekme olasılığı var. Ve çektiği 2.kutunun yeşillerinden biri olmalı. Soruda açıkça sarı olmadığı, olamayacağı söylenmiş ama hala sarı olabilir diyorsun. Aşırı düşünüyorsun. E dışında başka bir cevap bulursan çözüm yolunu buraya yazarsın.

Bu kafayı anlamıyorum. 11 ay önce sorduğu soruyu bir daha niye sorar ki bir insan :D
    Shsbsbsbsbsb

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Öncelikle neden atarlandığınızı anlayamadım, sizi aşağılamadım, herhangi bir ithamda bulunmadım. Geçen sene karşıma çıktı bu soru, çevremdeki insanların yanlış düşündüklerini düşündüğüm için buraya konu açtım, forumda da o zaman insanlara kendimi anlatamadığımı düşünüyordum. Burada ne gibi bir sakınca var bilmiyorum. Eski mesajlarıma bakarken denk geldim, yeniden sormak istedim. Sonuçta foruma yüzlerce kişi katılıyor her sene. Belki birisi farkedemediğim bir noktayı söyler. Yine cevap bulamazsam seneye tekrar konu açarım, siz yazıp yazmamakta özgürsünüz. Olasılık, benim üzerine düşünmeyi, tartışmayı sevdiğim bir konu, yapamadığım sorular hakkında uzunca düşünmem gayet normal bir durum, aşırı düşünüyorsun demek, bu şekilde bir fikri kestirip atmak saçma bir yorum.
    Ayrıca yukarıda fikrimi belirttim, ki pek umrunuzda değil bu, sizin de bu konudaki düşüncenizi merak ediyordum ki ummadığım ve nedenini bilmediğim bir tepki ile karşılaştım.

Şunu da merak ediyorum, geçen sene de aynı soruyu sormuş olmamın sakıncası nedir, burada sizinle alay ettiğimi mi düşündünüz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fantilatör -- 14 Şubat 2020; 18:48:20 >

• Hocam siz sınava mı hazırlanıyorsunuz ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Up

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.