Dizi gayet güzel galiba, yeni başlayan bir dizi için konu kısa sürede baya ilerlemiş.
Dizinin kitabını okumaya başladım. Kitaba ne kadar bağımlı kaldıklarını görünce çok şaşırdım. İlk bölüme neler olduğunu hatırlıyordum. Arada minik minik şeyleri değiştirmişler dizide ama çoğu şey, önemli lafların hepsi aynı. Yalnız karakterler pek uyuşmuyor. Mesala kitapta Eddard Stark (NED) 35 yaşlarında bir adamken dizide 50 küsür yaşında adamı oynatmışlar. Diziyle bu kadar aynı beklemiyordum okurken arada sıkılıyorum ama yine de okumaya devam ediyorum. Böyle bir kitap nasıl çok ünlü olmamış anlamıyorum. Çevirisi 2005 yılında yapılmış gözüküyor. Yani 8 yıl kadar sonra. Taht oyunlarının iki kitabını aldım bitireyim diğer kitapları alıcam, bulabilirsem tabi. Yoksa kim bekleyecek Nisan ayına kadar 2.sezon için.
quote:
Orijinalden alıntı: mertjonathan
Dizinin kitabını okumaya başladım. Kitaba ne kadar bağımlı kaldıklarını görünce çok şaşırdım. İlk bölüme neler olduğunu hatırlıyordum. Arada minik minik şeyleri değiştirmişler dizide ama çoğu şey, önemli lafların hepsi aynı. Yalnız karakterler pek uyuşmuyor. Mesala kitapta Eddard Stark (NED) 35 yaşlarında bir adamken dizide 50 küsür yaşında adamı oynatmışlar. Diziyle bu kadar aynı beklemiyordum okurken arada sıkılıyorum ama yine de okumaya devam ediyorum. Böyle bir kitap nasıl çok ünlü olmamış anlamıyorum. Çevirisi 2005 yılında yapılmış gözüküyor. Yani 8 yıl kadar sonra. Taht oyunlarının iki kitabını aldım bitireyim diğer kitapları alıcam, bulabilirsem tabi. Yoksa kim bekleyecek Nisan ayına kadar 2.sezon için.
Evet yaş konusu aslında ciddi bir şey. Fakat bütün tarih uyarlamalarında olan şey bu. Genelde yaşlar büyütülür zaten. Kitabı okuyorsan bazı ''özel'' sahneler kitapta daha detaylı anlatılıyor. O yaştaki kişilerin o olaylara tv ekranında girmesi biraz abes kaçar yani O yüzden yaş olayını aslında sorun etmemek gerekiyor.
Ayrıca Epsilonun çevirisini aldıysan rica etsem 39. bölümü upload edebilir misin buraya. Eddard'ın bölümü ve diziye yansımamış bir yer. Fakat acayip ''epik'' bir bölüm. Çevirisini merak ediyorum. Ona göre alıp almamaya karar vereceğim. Kitap bölümüne de yazmıştım ancak pek cevap veren çıkmadı
quote:
Orijinalden alıntı: Cypon
Daha önce Mount and Blade'de Game of Thrones modu olsa ne güzel olur yahu diye düşünmüştüm. Netten araştırıp güzel bir mod bulamamıştım ne yazıkki. Ancak Türk Total War Cemiyeti'ndeki bazı arkadaşlar böyle bir mod üzerinde çalışıyorlarmış. Bende şans eseri siteyi bulmuş oldum.
Konu linki bu şimdiden ilerleme kaydetmişler. Modun ikinci sezon başlamadan çıkacağını umuyorlar. Bir göz atın derim ben.
TTW bu konularda gayet iyi bir site.
quote:
Evet yaş konusu aslında ciddi bir şey. Fakat bütün tarih uyarlamalarında olan şey bu. Genelde yaşlar büyütülür zaten. Kitabı okuyorsan bazı ''özel'' sahneler kitapta daha detaylı anlatılıyor. O yaştaki kişilerin o olaylara tv ekranında girmesi biraz abes kaçar yani O yüzden yaş olayını aslında sorun etmemek gerekiyor.
Ayrıca Epsilonun çevirisini aldıysan rica etsem 39. bölümü upload edebilir misin buraya. Eddard'ın bölümü ve diziye yansımamış bir yer. Fakat acayip ''epik'' bir bölüm. Çevirisini merak ediyorum. Ona göre alıp almamaya karar vereceğim. Kitap bölümüne de yazmıştım ancak pek cevap veren çıkmadı
Epsilon değil yayın. Arkabahçe. Çeviri fena değil okutuyor.
Bölümler numaralandırılmamış. Sadece İsimler var. Taht oyunları iki cilt halinde.
Evet o yaşlar dizide olsa ben de yadırgardım herhalde. Dizi de kitapta olmayan ekstra sahneler, kitapta da dizide olmayan bölümler var. Bran'ın gördüğü üç gözlü karga ile ilgili rüya iki yerde de farklı mesala. Daha 160'lardayım toplamda 700 sayfa falan sanıyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: mertjonathan
quote:
Epsilon değil yayın. Arkabahçe. Çeviri fena değil okutuyor.
Bölümler numaralandırılmamış. Sadece İsimler var. Taht oyunları iki cilt halinde.
Evet o yaşlar dizide olsa ben de yadırgardım herhalde. Dizi de kitapta olmayan ekstra sahneler, kitapta da dizide olmayan bölümler var. Bran'ın gördüğü üç gözlü karga ile ilgili rüya iki yerde de farklı mesala. Daha 160'lardayım toplamda 700 sayfa falan sanıyorum.
Arkabahçe'nin çıkardığı ilk kitap için olumlu konuşuluyor. Ancak İkinci kitap zayıf kalıyormuş çeviri yönünden.
Ben diziyi bitirdikten sonra ingilizcelerine başladım ikinci kitaptan nasıl olsa kitapla birebir dizi diye. Sana sorduğum yer ilk kitapta Ned'in ayağı kırıldıktan sonra milk of popyden kafası bir milyon oluyor ve geçmişe ait bir rüya görüyor. İngilizcesini okuduğumda acayip gaza geldim kesinlikle dizide olmalıydı o sahne. Çok da güzel oturtulabilirdi bölüme. Ama koymamışlar. O yüzden Türkçe çevirisini merak ediyorum baya. D&R'da da ciltlemişler kitabı okumasınlar diye heralde bakamadım
JCB;
Gerçekten mükemmel bir iş çıkarıyorlar. Baya baya Westeros'u oluşturacaklarmış. Modellemelerden örnekler var ağzım açık kaldı diyebilirim sana Game of Thrones'un tam böyle bir oyuna ihtiyacı var. Çok büyük bir hayran kitlesi var serinin, Mount and Blade tarzı bir oyunu çıksa çok ses getirir bence.
Dizinin 10 bölümü de büyüleyici. Ancak kitabı daha da büyüleyici. Kitaba fazlasıyla bağlı bir dizi olsa da kitabın verdiği haz başka. Ben henüz ilk kitabını okuyabildim. Epsilon'dan tek cilt halinde çıkan. Çevirisi iyiydi. Sadece "Jon Snow"a "Jon Kar" demeleri ve "winterfell"e "kışyarı" demeleri eğreti durmuş. Onun harici çevirisi güzeldi. İkinci kitap "A Clash of Kings" de yakında Epsilon tarafından piyasaya sürülecek. İnşallah ikinci sezonun yayınlanacağı bahar ayından önce çıkar kitap.
Ve umarım ikinci sezonda "savaş sahneleri" bakımından cimri davranmazlar. İlk kitapta gayet güzel şekilde savaş sahneleri anlatıldığı halde dizide Jaime Lannister'ın esir alındığı, Tywin Lannister'ın kandırıldığı savaşlar gösterilmedi.
Arkadaşlar Jon Kar konusuna takılmayın, Fantastik Edebiyatta çok normaldir bu Türkçe'ye çevirmeler. Hele yer isimlerinin neredeyse hepsi çevrilir.
quote:
Orijinalden alıntı: bugraltu
Arkadaşlar Jon Kar konusuna takılmayın, Fantastik Edebiyatta çok normaldir bu Türkçe'ye çevirmeler. Hele yer isimlerinin neredeyse hepsi çevrilir.
Şehir isimleri elbette çevrilmeli. Çünkü her ismin bir hikayesi var. Lakaplar da çevrilmeli. Çünkü lakap almalarının ardında da bir hikayeleri var. Fakat ''Kar'' mevzusu canımı sıkıyor çünkü diğer bütün isimler çevrilmemişken, hikaye boyunca adını sıkça duyacağımız birinin soyadının ''Kar'' olarak çevrilmesi biraz garip kaçıyor okuyorken. Diziyi izlemeden kitaba başlasanız bile garip geliyor yine. İsmini ''Snow'' yapıp dipnot olarak anlamını yazabilirdi çevirmen. Zaten Snow bilindik bir kelime ve neden Snow dedikleri de açıklanıyor. Tek bir isim çevrilmiş olunca garip duruyor demek istediğim o. Daenerys'in ''Fırtınadadoğan'' olarak söylemesi normal mesala. Çünkü bu bir lakap onun için. Serçeparmak gibi. Ama sürekli kullanılan bir soyismin çevrilmesi bana göre yanlış diğer hanedan isimleri çevirlmiyorken ki çevrilmemeliler de zaten.
Bunun dışında kitapta Jon'a gayrimeşru diyorlarmış malum kelime yerine.. Neden öyle çevirmiş o da ayrı bir tartışma konusu.
İki yeni oyuncu daha katılmış ikinci sezona.
İlki, Dreadford Lordu ve Robb'un seferinde önemli rol oynayacak ve Starkların kuzey sancaklarından biri olan Roose Bolton. Bu rolü Michael McElhatton canlandıracak.
Diğeri ise Duvar'ın arkasında bir han işleten ve kızları ile eşlerine terör estiren Craster adlı bir han sahibi. Bu rolü de Robert Pugh canlandıracak.
kar özel bir isim değil kuzeyde piç doğan çocuklara verilen lakap o yüzden çevirilmesi normal gene kitapta geçen çiçek ve doğuda verilen diğer isimler gibi (hatırlayamadım)
quote:
Orijinalden alıntı: Lucifer Roses
kar özel bir isim değil kuzeyde piç doğan çocuklara verilen lakap o yüzden çevirilmesi normal gene kitapta geçen çiçek ve doğuda verilen diğer isimler gibi (hatırlayamadım)
Biliyorum. Her hanedana mensup olanların farklı isimleri var. Ancak bir lakap değil o. Olanların hepsine verilen bir soyad. Tanınsınlar diye. Yani Şerçeparmak, Dağ, Örümcek gibi bir sıfat değil Snow adı. Genel bir soy isim. O yüzden bence çevrilmemeli, dipnot olarak da işte Snow kar demektir. Yazar burda kuzeyin karlı olmasıyla bir bağlantı kuruyor gibi bir açıklama yapılabilirdi. Tıpkı Fırtına Sonu'ndaki p*çler için Storm denmesi gibi. İyidir kötüdür diyemem yetkili mercii değilim tabi ama bence çevrilmemeliydi.
dizinin bu kadar ilgi çekmesinden sonra izledim 1 günde bitirdim 10 bölüm hemen bitti zaten senaryo mekanlar karakterler tek kelime ile süper yeni sezonda meraklandığım tek bişey var oda ejderhalar onları nasıl tasarlıyacaklar büyüdüklerinde çok merak ediyorum ateş efekti vs merak ettiğim bi konu 3 tane koskoca ejderha olucak az bişey deil
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Lucifer Roses
Biliyorum. Her hanedana mensup olanların farklı isimleri var. Ancak bir lakap değil o. Olanların hepsine verilen bir soyad. Tanınsınlar diye. Yani Şerçeparmak, Dağ, Örümcek gibi bir sıfat değil Snow adı. Genel bir soy isim. O yüzden bence çevrilmemeli, dipnot olarak da işte Snow kar demektir. Yazar burda kuzeyin karlı olmasıyla bir bağlantı kuruyor gibi bir açıklama yapılabilirdi. Tıpkı Fırtına Sonu'ndaki p*çler için Storm denmesi gibi. İyidir kötüdür diyemem yetkili mercii değilim tabi ama bence çevrilmemeliydi.
vs... hep çevrilmiştir. Yani, özel bir hanedan ismi hariç Türkçe karşılığı olanlar çevirilir ve doğrudur. Bu serideki "Taş,Fırtına,Yaprak,Kar" gibi. Ancak Greyjoy'un "Gri Neşe"diye diye çevrilmesi yanlıştır. Alışık olmadığınız için farklı geliyor size. Aslında normal.
Diyorum zaten karar verici bir insan değilim. Az çok aşinayım öyle herşeyi okudum demiyorum. Ama bence çevrilmeden bırakılmalıydı. Snow bir lakap değil. Bir sıfat değil. O kişiye sonradan belirli bir hareketi, yapısı vb şekilde verilmiş bir ad değil. Kuzeyde farklı anneden olan kişilere verilen genel bir soyad. Demek istediğim bu. Doğrudur yanlıştır diyemem. Kendi fikrim bu.