< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Thanatos97 -- 27 Temmuz 2019; 2:7:25 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Ne Yesem Kusuyorum: Nedenleri ve Çözümleri
Sürekli kusma sorunu yaşıyorsanız, bunun nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak çok önemlidir. Ne yerseniz yiyin kusmanız, çeşitli tıbbi sorunların bir belirtisi olabilir.
Ne Yesem Kusuyorum: Nedenleri
- Gastroenterit: Mide ve bağırsak iltihabı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.
- Ülser: Mide veya on iki parmak bağırsağında oluşan yaralar da kusmaya neden olabilir.
- Reflü hastalığı: Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması, mide bulantısı, kusma ve ağrıya yol açabilir.
- Yeme bozuklukları: Anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları, aşırı kilo kaybı, kusma ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Bazı ilaçlar: Kemoterapi ilaçları, antibiyotikler ve ağrı kesiciler gibi bazı ilaçlar kusmaya neden olan yan etkilere sahip olabilir.
- Hamilelik: Erken gebelikte, hormonlardaki değişiklikler mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.
- Stres ve kaygı: Stres ve kaygı, mide-bağırsak sistemini etkileyerek kusmaya yol açabilir.
Ne Yesem Kusuyorum: Çözümleri
Ne yerseniz yiyin kusuyor olmanızın nedenini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olacaktır.
- Gastroenterit tedavisi: Genellikle sıvı alımını artırmak, dinlenmek ve antibiyotik almak gibi destekleyici bakım içerir.
- Ülser tedavisi: Proton pompa inhibitörleri (PPİ'ler) gibi ilaçlar ülserleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Reflü hastalığı tedavisi: PPİ'ler, H2 blokerleri ve antasitler gibi ilaçlar mide asidini azaltarak reflü semptomlarını hafifletebilir.
- Yeme bozukluğu tedavisi: Psikoterapi, beslenme danışmanlığı ve ilaç tedavisi yeme bozukluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
- İlaç yan etkileri: Kusmaya neden olan ilaçlar alıyorsanız, doktorunuz bunları alternatif ilaçlarla değiştirebilir.
- Hamilelik kusması: Doktorunuz, mide bulantısını ve kusmayı hafifletmek için ilaçlar reçete edebilir.
- Stres ve kaygı yönetimi: Stres ve kaygıyı yönetmek için terapi, meditasyon veya yoga gibi teknikler yardımcı olabilir.
Su İçsem Bile Kusuyorum
Su içtiğinizde bile kusuyorsanız, bu ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Hemen tıbbi yardım almanız önemlidir. Bazı durumlarda, kusma dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir.
Kusma sorunu yaşıyorsanız, nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için doktorunuza görünmek çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde, kusma ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.