Merhaba. Son bir aydır ne zaman oyun girsem 2-3 dakika sonra işlemcimin frekansı 3.5'ten 1.4'e kadar 10 saniyeliğine düşüp tekrardan 3.5 seviyesine geri çıkıyor. Oyun oynanmayacak dereceye geliyor fakat herhangi bir kapanma söz konusu değil. Fotoğraftan da gördüğünüz gibi sorun ısı kaynaklı değil. İnternette dolaşırken bir sıkıntı yaşamıyorum 3.5 hızında sabit duruyor. Ne zaman oyun girsem bir süre sonra kendiliğinden frekans düşürüyor işlemcim. İşlemci frekans düşürdüğü zamanda ekran kartı kullanımım %0 oluyor ve güç kullanımı (watt) da yarıya kadar iniyor. Aşağıda konuyu destekleyecek fotoğrafları koyuyorum. OCCT testi de yaptım onu da atıyorum. Yardımınızı bekliyorum. Sistem özellikleri: İşlemci: AMD FX 6300. Ekran kartı: MSI AMD Radeon RX 460 2 GB. Anakart: ASUS M5A78L-M LX3. RAM: 8 GB. Güç kaynağı: Dark Force 600W 3xsata 3xıde 6+2pin PCI-e ![]() ![]() ![]() ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldritchcurrent -- 2 Ağustos 2023; 21:44:39 > |
FX 6300 işlemcime yük bindiğinde GHz düşürüyor

-
-
Quickcpu da Coreparking i %0 a getir uygula ve bir dene. Windows güç ayarlarından Performansı da seç. Olmadı bios uda bir default yükler denersin.
İşlemci hızını ya kritik ısıya yaklaştığın da soğumak için düşürür. Veya güç çekmesini engelleyen bir sınırlama yada power ile ilgili bir sorunu vardır. İşlemcin 95W fakat %100 de 53 watt çekebiliyor. ip ucu burası.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horifaydo -- 2 Ağustos 2023; 23:38:21 > -
-
bios u dene, eskiden ne alıyordun ne olduda düşmeye başladı bilemedim, olmadı bi format at.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horifaydo -- 3 Ağustos 2023; 0:21:3 > -
format attım. biosu kurcaladım. cool'n quiet özelliğini kapama gibi yöntemleri denedim ama sonuç değişmedi. İşlemcim 10 yıllık ve bundan 5 yıl önce de böyle bir sorunla karşı karşıya kalmıştım sorun kendiliğinden düzelmişti.2-3 sene sonra da güç kaynağımda arıza çıkmıştı değiştirmek zorunda kaldım. Yeni aldığım güç kaynağı daha 2 yıllık. Sorun direkt işlemci de olabilir mi? NFS heat oynarken amd wattman hatası aldıktan sonra oldu bu olay bu arada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldritchcurrent -- 3 Ağustos 2023; 0:24:36 > -
Bunu anlaman için başka bir sağlam anakart veya cpu lazım ki sorun işlemcimi anakartmı ayırt etmek lazım. Sahibindende 400-500 tl işlemci.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
yakınımda ddr3 veya fx serisi işlemci kullanan bir arkadaşım olmadığı için test edemiyorum da. PC nin 2.el fiyatı toplasan 2.000 tl yaptığı için bilgisayarcıya gidip 500 tl de bırakmak istemiyorum. Kesin olarak çözüm bulacaklarına da emin olamıyorum çünkü sorunumu anlattığım zaman termal macun ve temizlik lazım diyorlar 300-500 tl arası para istiyorlar. Sorunu bulsalar bile parça için kim bilir kaç para isteyecekler. Benimle aynı sorunu yaşayan birilerini buldum ama konularını yıllar önce açıp bırakmışlar cevap da gelmemiş. Genellikle aşırı ısı kaynaklı frekans düşüklükleriyle alakalı konu açılıyor onlarda işime yaramıyor zaten benim sorunum ısı kaynaklı değil. Neyse artık yeni pc alana kadar bunla devam etmeye çalışacağız :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldritchcurrent -- 3 Ağustos 2023; 1:30:56 > -
-
Yanda duran küçük fanı yatay bir şekilde koysam olur mu? kule tipi fan engelliyor biraz ama deneyeceğim yatay bir şekilde. Bende dediğiniz yerden şüphelenmiştim. Orta 1R2 ve onun tam karşısındaki küçük silindirde metal aşınması (kömürlenme oluyor galiba) vardı ve orta 1r2 diğerlerine göre biraz daha yamuk duruyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldritchcurrent -- 3 Ağustos 2023; 21:23:3 >
-
Sadece fanın üflemesi yeterli gelmeyebilir, direkt chiplerin üzerine aluminyum soğutma bloğu yapıştırabilirseniz daha verimli olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Daha önceden hiç alüminyum soğutma bloğu almadım ve yapıştırmadım. Kule tipi soğutucu ve güç kaynağımla aynı marka olan bir soğutma bloğu buldum sizce bu işe yarar mı? ürünün ismi bu Dark M.2 Nvme, Ngff Alüminyum Soğutucu + Termal Pad + Vida Seti (DK-AC-M2SCRW). Eğer bu doğru değilse daha uygun bir ürün tavsiyesi verirseniz çok mutlu olurum.
Bir de montaj kısmı zor oluyor mu? Herhangi bir video bulamadım nasıl yapıldığıyla alakalı. Bu arada fanı yatay bir şekilde çevirdim direkt chiplere üflüyor fakat dediğiniz gibi yeterli gelmedi sorunum devam ediyor.
-
Oraya doğrudan uyacak bir blok bulabilirmisiniz bilmiyorum. Ekran kartı ramlerine yapıştırılan soğutucular bu iş için çokta uygun olmasada şansınızı deneyebilirisiniz. Aşağıya örnek bir ürün linki bırakıyorum.
www.n11.com
Chipset Ram Anakart Ekran Kartı Soğutucu Mini Alüminyum Fiyatları ve Özelliklerihttps://www.n11.com/urun/chipset-ram-anakart-ekran-karti-sogutucu-mini-aluminyum-3361902?magaza=koodmax&gclsrc=aw.ds&gclid=Cj0KCQjwoK2mBhDzARIsADGbjep-6jcYBYrfvo9ALZk5CIY8BlhridXzEYKs0Lhl4LLMD-O1m95CVRkaAm41EALw_wcB#unf-review
-
Attığınız soğutucuyu aldım ve fps drop olayım çözüldü. Yardım ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Son iki bir sorum olacaktı. Ben bu mini soğutuculardan denemek amaçlı iki tane aldım ve koyduğum yerleri de resimde gösterdim. Sizce 2 tane daha alıp diğer iki chiplerinde üstünü doldurmalı mıyım? Chiplerin üstüne tam oturuyor bu arada. Son sorum ise ekran kartımın sıcaklığı 60-65 derecelerde geziyordu bu mini soğutucuyu taktığım zaman 70 lere çıkmaya başladı. Bunun bir etkisi var mıdır?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldritchcurrent -- 11 Ağustos 2023; 15:19:26 >
-
Sorunun hallolduğuna sevindim. Tamamını soğutursanız daha iyi olur. Havalar aşırı sıcak ekran kartının sıcaklığının artması bundan kaynaklı olabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X