Şimdi Ara

Fragman (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
450
Cevap
10
Favori
17.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mr. Mercedes 2017-2019

    Stephen King in üç romanlık serisinden uyarlama bir dizi. Konusu; Emekli polis dedektifinin çözemediği mercedesli katil davası onu bir türlü rahat bırakmaz. Konu ortalama senaryo ortalama ancak Hitchcock tarzı gerilim yaratarak izleyiciyi diken üstünde tutmayı başarıyor. Oyunculuklar iyi , özellikle Brendan Gleeson ın oyunculuğu. Zaten King in karakteri onu düşünerek yarattığını okumuştum. Cuk oturmuş. Daha önce de dediğim gibi dizi meraklısı değilim, mecburiyetten seyrediyorum. Dizi öyle çok müthiş değil ama uzun zamandır (X Files tan beri) ilk defa bir dizi bitince bir eksiklik, bir boşluk hissettim. Ben beğendim.


    Stranger Things 2016-

    Meşhur bir Netflix dizisi. Konusu ; Arkadaş gurubundan bir çocuk kaybolur , onun yerine tersine tebbet dünyadan bir kız çocuğu gelir. Konu ortalama , senaryo ortalama , oyunculuklar ortalama. 80 lerin aile gerilim/ korku filmi tadında bir atmosferi var. İlk sezon iyi , yapımcılar parayı bulup cgi ye abandıkça senaryo kötüleşiyor. İzlenebilir.


    Not: Son incelememin üzerinden baya zaman geçmiş. Bu arada boş durmadım , birkaç film ve bol bol dizi (mecburen) izledim. Pek vaktim de yok. O yüzden kısa kısa incelemeler yazacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 4 Haziran 2022; 1:44:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cracow Monsters 2022

    Slav mitolojisinden yola çıkan , Polonya yapımı bir Netflix dizisi. Konusu; bir takım güçleri olan gençler , Slav kötülük (gibi bişey) tanrısını durdurmaya çalışır. Kısaca olay bu. Konu iyi (konu mitoloji olunca ilgimi çekiyor. Değişik kültürlerin mitolojisini okumak , seyretmek ilginç. O toplumlar hakkında çok şeyi açıklıyor) senaryo ortalama , oyunculuklar kötünün iyisi. CGI ler kötünün kötüsü. Velhasıl benim gibi mitoloji meraklıları için idare eder. Ancak bu işin Polonya dan çıkması takdire şayan.


    Archive 81

    Amerikan yapımı Netflix dizisi. Konusu ; Bir yangından kurtarılan video kaset arşivini onarmak için tutulan gencin başından geçenler. Konu iyi , senaryo ortalama altı. Anlaşılan konu senaryo ekinine birkaç numara büyük gelmiş. Ortaya attığı bir şok şeyin altını dolduramıyor. Anlatılanların yarısından çoğunun ucu bir yer bağlanmadan havada kalıyor. Baş rol oyuncusu tutuk ve yetersiz. Bazıları için konu bazında ilginç olabilir ama totalde benim için dizi kifayetsiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Home Before Dark 2020-

    Amerikan yapımı Gizem/Macera dizisi. Apple TV+ da yayınlanmış. Öncelikle Apple TV+ a değinelim. İlk olarak servis Netflix in değil , daha çok Disney+ ın rakibi. Bir kaç film ve dizisini seyrettim. Daha çok ailelere yönelik , hep beraber seyredilecek yapımlar sunuyor. O bakımdan Netflix e tercih ederim (gelecek olursa). Diziye dönersek , 9 yaşında uluslar arası gazeteciler cemiyetine kabul edilen Hilde Lysiak dan esinlenilerek yaratılmış. Konu , Geri döndükleri kasaba da , babasının kayıp arkadaşının peşinden giden gazeteci küçük kızın maceraları. İlk sezon konu ve senaryo itibarı ile fena değil. Ancak diğer sezon da bu konuya bağlanınca bariz mantık ve senaryo hataları baş gösteriyor. Onun haricinde gerek oyunculuklar, gerek konu ve senaryo olarak tam aile ile izlenecek bir macera dizisi. Hele o yaşlarda kızınız varsa (benimkiler biraz küçük ve dizi altyazılı) bence bayılacaktır. Ben beğendin.


    From 2022-

    Amerikan yapımı Gizem/Gerilim dizisi. epix de yayınlanmış. Konusu ; Olayların orta yerinden daldığımız için konusunu yazmayacağım. Ama konu , senaryo iyi. Oyunculuklar iyi. Biraz ara vermiştim , son bölümü bu gece seyrettim. Birkaç sahne dışında aile ile seyredilebilir. Gizem / Gerilim dozu yerinde. (Şimdilik) göze batan pek mantık hatası da yok. Ben beğendim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 4 Haziran 2022; 3:4:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Prehistoric Planet


    Fragman

    BBC tarafından hazırlanan ,Apple TV+ da yayınlanan belgesel serisi. Daha önce yine BBC tarafından hazırlanan CGI animasyon belgesel dizisini sunmayı reddeden ünlü belgesel sunucusu David Attenborough tarafında sunuluyor. Belgeselin gerçekçiliğini buradan hesap edebilirsiniz. Adama yeminini bozdurmuş. Yeni keşifler ışığında dinazorların gerçeğe en yakın hal ve hareketlerini aktarmışlar. Konuya meraklı veya meraksız , bence herkesin izlemesi lazım. Beğenmenin de ötesinde…Bayıldım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Trapped 2015


    İzlanda (bisürü daha var aslında) yapımı bir polisiye. Global de yayınlanan ilk İzlanda yapımı Netflix dizisi. Konusu ; fiyortlardan birinde ki sakin kasaba , limanı Çinlilere satma çabasının ortasında , gelen tur gemisinden atıldığı düşünülen ceset in (bir kısmı) bulunmasıyla karışır. Fırtınanın yolları kapatmasıyla katili bulma görevi yerel polise kalmıştır. Konu iyi , senaryo iyi, oyunculuklar iyi. Özellikle kadın polisi “Fargo” da ki kadın polise benzettim ben. Netice itibarıyla ben beğendim.

    Not; 2. Ve 3. Sezonları da var ama…cık , olmamış. İlk sezon kafi.

    The Valhalla Murders

    Yine İzlanda yapımı polisiye dizisi. Netflix de yayınlanan 2. İzlanda dizisi de buymuş (herhalde) Trapped ın gazıyla seyrettik. Pişman mıyız? Evet. Amerikan filmlerinin dizilerinin bir taktiği dir , problemli kahramanlar , şahsi , ailevi sorunlar. Kahramanları (çoğunlukla) bir sorunu vardır , kimi içki , kimi ilişki , kimi bok , kimi püsür. Kahramanın mükemmel olmaması seyircinin kendisini onunla daha iyi özdeşleştirmesini sağlıyor. Ancak dengeyi kuramazsan sonu böyle oluyor. Dizinin ortalarından sonra bölümlerin yarısından çoğu ailevi sorunlarla çarçur oluyor. Bir de senaristlerine tüyo..,kahramanı katilin önünde , salya sümük ağlatırsan “beni öldürmeeğğ” diye kahramanın hiç bir haysiyeti kalmaz. Beğenmedim.

    Ha bir de , diziye göre İzlanda nın nüfusu 300 kişi falan olmalı. Bu ne lan , şey olan biri çıkıyor öteki şey olan öbürü çıkıyor yok o onun evlatlığı çıkıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 5 Haziran 2022; 3:46:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dark 2017-2020

    Alman yapımı bir Netflix dizisi. Konusu; Bir çocuk kaybolur (klasik) , hadi bakalım nereye gitti. Konu iyi , senaryo iyi, oyunculuklar iyi, atmosfer iyi, gerilim/ gizem dozu iyi. İlk sezon gayet iyi. İkinci sezon “Hadi bakalım ne olcak şimdi?” Gazıyla geçiyor. 3. Sezonda iş “Hepimiz yok olalım da bitsin bu işkence” noktasına kadar geliyor. 3. Sezonu bitirmedim ben “Adem ve Havva” dedi , bende film (bu durumda dizi) koptu. İlk sezon iyi , ikincisi eh , üçüncü sezon no I am not.


    The Night Manager

    john le carre'ın romanın dan uyarlanmış 6 bölümlük bir mini dizi. BBC (İngiliz kanalı. Aklınız başka şeye gitmesin.) de yayınlanmış. Konu ; Sevdiceği(?) uluslar arası bir silah kaçakçısı yüzünden öldürülen , eski asker gece müdürünün intikam macerası. Konu sıradan , senaryo ortalama , oyunculuklar iyi. Özellikle topal doktor ve Loki nin oyunculukları. Fena değil. İzlenebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • True Detective 2014–2019


    Amerikan yapımı polisiye. HBO da yayınlanmış. Konusu (ilk sezon) törensel bir cinayeti araştıran dedektifler çok daha kötü bir şeylerin döndüğünden şüphelenir. Konu iyi , senaryo iyi, oyunculuklar iyi. Özellikle ilk sezon Matthew McConaughey in. Woody Harrelson bile iyi oynamış daha be diyeyim. 2. Sezon ise Colin Farrell ın oyunculuğundan çok Vince Vaughn ve karısını canlandıran oyuncuyu beğendim. İlk sezon zaman içinde ileri geri gidip gelen kurgusu , konusu , oyunculuğu ile harika. İkinci sezon işler değişiyor. O gizem gerilim havası kayboluyor. Ancak gerek yan hikayeleriyle , gerek çatışma sahneleriyle (tam kapatamasa da) arada ki farkı azaltıyor. Üçüncü sezon , ilk sezon havasına geri dönme çabası pek işe yaramıyor. Çok kötü değil ama , nasıl diyeyim biraz “Boş”

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Creepshow 2019-


    Amerikan yapımı Korku dizisi. Shudder da yayınlanmış. George A. Romero nun 1982 de çektiği aynı isimli filmin uyarlaması (aslında tam uyarlama da sayılmaz sanırım. Hikayeler farklı galiba) 1982 de ki gibi bir Stephen King hikayesi barındırıyor. Korku arayanları beklentisini günümüzde karşılayacak bir yapım değil. Daha çok CGI den bıkan 80 ler tarzı bir şeyler arayanlar için. Her bölüm 20 şer dakikalık iki kısa film Bir bölüm hariç) sayısız , amatör , yarı profesyonel ve profesyonel kısa film (çoğu korku olmak üzere) izlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim; dizi “Kısa film nedir , nasıl çekilir” dersi olarak gösterilmeli. Değişik hikaye anlatım ve çekim teknikleri ile her kısa film kendine has bir tat bırakıyor. Hikayelerin bazıları iyi , bazıları çok iyi. Ortalama altı hikaye yok gibi. CGI olmadan yapılan efektler ayrı bir hava katmış. Ben beğendim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İki gün önce Disney+ Üyeliği aldım. Hayatımda ilk defa bir platforma paralı üye oldum. Öncelikle fiyat ; pahalı mı? Pahalı. Bu konuda (pahalılık) kararımı değiştiren yorgan şiltesi oldu. Hanım iki yorgan , iki yastık şiltesine 300 TL verince yıllık üyeliğe 350 TL ödemek daha makul geldi. Üç tarafı dikili kumaş parçaları o para eder hale geldiyse vay geldi halimize. Benim gibi cimri biri beden para verdi? Kendim için değil zira süper kahraman filmlerinden bıkmış biri olarak , ilgimi çeken pek birşey yok. Ben çocuklar için aldım. Zaten bu kadar platform arasından Disney i seçmemin sebebi de onlar. Neredeyse bütün içerikleri dublajlı ve aile izlemeye uygun. Benim zaten evde tv seyretmeye zamanım yok. Yütüp çöplüğünden kurtulup doğru düzgün birşeyler izlesinler istedim. Çocuk içerikleri kuvvetli. Disney kanalın arşivleri tamamen (sanırım) var , Disney , Pixar , Marvel içerikleri iyi. İtiraf edeyim birkaç film olur diye tahmin ediyordum. Sonuçta adamlar sinemada film göstererek , film satarak ve kiralayarak para kazanan bir şirket. Ancak beni şaşırttı. Film arşive iyi sayılır. İçerinde benim ilgimi çeken kısım “Yetişkin” içerikler arasında yer alan Fox filmleri. Gerçi içlerinde izlemediğin film sayısı az ama olsun. Beni hayal kırıklığına uğratan taraf Natgeo nun bu kadar zayıf olması.

    Kime yarar? Benim gibi küçük çocukları olan aileler , süper kahraman filmlerini seyretmek isteyenler, Star Wars meraklıları nın hoşuna gidebilir. Kullanım kolaylığı , kalitesi iyi (ki benim bağlantım zayıf olmasına rağmen) Apple TV de ve iPhone da aynı anda farklı yerlerden kullanabiliyorum (4 e kadar sanırım) iki ortamda da gayet kullanışlı ve kalitesi yeterli. Ayrı yerlerden “ Birlikte izle” seçeneği var(henüz beceremedim). Dediğim gibi ben çocuklar için aldım. İnşallah arşivi daha da gelişir.(Türk işi diziler ile uğraşacaklarına Amerika da ki arşivi buraya komple getirmeye uğraşsalar keşke)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 20 Haziran 2022; 1:38:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Derin Sular (Underwater - 2020)




    Fragman


    Amerikan yapımı gerilim/macera filmi. Disney+ ta izlediğim ilk film. Konusu; Yaşanan deprem sonrası Marianna çukurundaki sondaj istasyonunda mahsur kalan birkaç kişi , deniz seviyesinin 11 km antında hayatta kalma mücadelesi verir. Oyunculuklar fena değil , çekim kalitesi yeterli, gerilim düzeyi iyi sayılır. Konu bildik , film bunu bir avantaja çevirmeyi beceriyor. Daha film başlamadan bize “Falan , filan” kısmını anlattığı için hızlı bir giriş yapıyor ve hızlı ilerliyor. Böylece seyircinin zaten aşina olduğu konunun teferruatından onu kurtarıp gerilimli ve tempolu bir maceraya sürüklüyor. Ben beğendim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Miller's Crossing - 1990



    Fragman


    Amerikan yapımı Suç/macera filmi. Konusu ; Aslında konusunu anlatmaya gerek yok. Sergio Leone nin 1964 yapımı “Bir avuç dolar” filminin uyarlaması desek kafi. Bu uyarlama da aynı filmin diğer bir uyarlaması olan “Last man standing-1996” gibi 30 ların Amerikan gangster aleminde geçiyor. Konuyu biliyoruz, senaryo iyi , oyuncu kadrosu , filmin tarzı tanıdık gelmişti. Meğer Coen biraderlerin işiymiş. Fena değil seyredilir. Bu arada Disney+ ta seyrettiğim 2. Film (bedava mı sandın , para virip aldım , tiridine tiridine tiridine bandım)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 23 Haziran 2022; 0:47:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Karakomik Filmler -2019



    Fragman


    Cem Yılmaz ın iki film ve dört hikayeden oluşan yapımı. Öncelikle bazı eleştirmenlerin de dediği gibi , “Yapımcı” Cem Yılmaz, Türk sineması için el üstünde tutulması gereken bir kişi. Yaptığı işe verdiği değer , harcadığı emek ve para , daha da önemlisi işini (sinema) severek yapması beni etkilemiştir. Kişilik olarak ta yardıma ihtiyacı olan insanlara , özellikle zor durumda ki sinema emekçilerine yaptığı yardımlarla takdirimi kazanmıştır. Bu yüzden filmleri hakkında pek yorum yapmam. Çünkü yapılan haksız (bana göre) eleştirilere sert tepki verebiliyorum. Gelelim filmlere ; Hikayeler normal , senaryo eh (detaylandıracağım) oyunculuklar ortalama. Herkesin (çoğu kişinin diyelim) aksine filmlerin “Komik” kısmını ben eksik değil fazla buldum. Senaryo da ki “Eh” kısmı buradan kaynaklanıyor. Bu hikayeler ile “Komik” kısmını zorlamadan gayet “Kara” filmler çıkarmış. Ve ben o kara filmleri izlemek isterdim. Oyunculuklar da “Komik” kısmının etkisinde kalmış. Ben Cem Yılmaz ı sadece bir komedyen olarak görmüyorum. Oyunculuğu da iyi “karikatür karakter” oyunculuğundan kurtulsa çok daha iyi olacak. Mesela en sevdiğim karakterlerinden biri”Organize İşler” de ki mafya babası Müslüm dür.

    Filmleri bitirince aklımdan ilk geçen şey “ Ben bu insanları tanıyorum” oldu. Kimini gazetelerden kimin internetten kimini tv den ama çoğunu gerçek hayattan. Karakterlerin çoğu ile hayatımın bir döneminde karşılaşmış gibi hissettim. Cem Yılmaz filmlerinde görmeye alıştığımız karikatür tiplerden daha çok gerçek hayattan gerçek kişiler gibiler. Bu hikayelerin bir zamanda , bir yerde %100 olmasa bile en azından bir kısmının yaşandığından eminim.

    İnsanlar Cem Yılmaz dan “Komik” filmler bekliyor , ben ise “Kara” filmler. Gişe endişesini yenip , yiyeceği linçlere göğüs gerebileceğini düşünürse belki hayalim gerçek olur (çok zor olsa da “Benim hala umudum var”)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 30 Haziran 2022; 3:58:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Broadchurch 2013-2017


    İngiliz polisiye/dram dizisi. Konusu ; Sakin bir İngiliz sahil kasabasında bir çocuk öldürülür. Bu olayla birlikte kasabanın “Sakin” sakinlerinin bütün kirli sırları ve dramları ortalığa saçılır. Konu normal, senaryo iyi, oyunculuklar iyi, ben 2.-3. Bölümde katili buldum ( sebebini tutturamadım ama) polisiye kısmı pek parlak değil ama dram kısmı bazı karakterler özelinde baya sağlam. Bir bölümde neredeyse ağlatacaktı. İkinci sezona başladım (fena başlamadı) ancak o ara Disney+ alınca ona daldım. Ben beğendim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Wayward Pines 2015-2016



    Amerikan yapımı Gizem/gerilim dizisi. Şu an Disney+ ta yayında. Konusu ; Kayıp iki ajanı aramaya giden gizli servis ajanı , geçirdiği kaza sonrası kendini ormanda bulur. Ulaştığı kasaba biraz tuhaftır. Konusu normal , senaryo idare eder , oyunculuklar iyi sayılır. Gizem gerilim dozu orta karar. İlk sezon izlenebilir , ikinci sezonu daha izlemedim ama anladığım kadarıyla 2. sezon tutmayınca dizi iptal edilmiş. Yani ikinci sezonu izlemek için benim açımdan (şimdilik) bir sebep yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Disney +

    Almadan önce ve aldıktan hemen sonra “Platformda benim izleyebileceğim pek bir şey yok” diye düşünüyordum. Hala bu fikrim değişmiş değil. Ancak iyileşme var. Ama deyim yerindeyse tırnaklarınız ile kazımanın gerekiyor. Benim hoşlandığım tarzda film/ dizi bulmak çaba gerektiriyor. Ama biraz ümitlendim , zira Disney epix gibi başka platformlardan dizi almaya başlamış (belki “From” da gelir) kendi bünyesindeki Fox filmleri ve FX dizilerinin yanına diğer platformların iş yapan dizileri , filmleri eklenirse güzel olur.

    Şu an izlediğim diziler ;

    Godfather of Harlem
    Trust
    Touch

    Belgeseller ;

    Wild Crime
    City of Angels | City of Death

    Bunları “Yetişkin” profil ayarları ile izleyebilirsiniz.

    Ha birde Conan gelmiş la , bir ara izleyeyim , özlemişim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Light & Magic - 2022



    Fragman


    Disney+ ta yayınlanan 6 bölümlük belgesel. Bütün izlediklerimi bir yana bırakıp neredeyse tek seferde izledim. ILM nin hikayesi. Aynı zamanda Star Wars ve tüm sinema sektörünün. Tek bir filmin nasıl tüm sinema sektörünü değiştirdiğinin hikayesi. Ben beğendim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fragman Fragman şakamısın sen.Fragman Fragman 

  • Prey 2022




    Fragman



    Amerikan yapımı macera filmi. Disney+ ta yayında. Konuyu anlatmaya gerek yok. Olay 1700 ler de geçiyor. İlk iki film hariç serinin takipçisi değilim. Hatta seriden sıkılanlardanım. Ama bu film fena olmamış. Konu , senaryo kabul edilebilir , makul mantık hataları içeriyor. Oyunculuklar normal. İkinci filme yaptığı gönderme iyi olmuş. Predator serisi içinde “iyi filmler” listemde 3. Film olarak yerini aldı. Seyredilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Terminatör: Kara Kader (Terminator: Dark Fate) - 2019




    Fragman


    Amerikan yapımı macera filmi. Bu filmi bir yere not edin. Gişe sinemasının geleceğinin ayak seslerinden biridir. Dolaysıyla önemli bir film. Gişe sineması artık kalıplarına sığmıyor , yeni ufuklara yelken açıyor. Aynı sektörün farklı bir kolunun onlarca sene önce keşfettiği “Konusuz Film” türüne giriş yapıyor. Gişe sineması artık konu ve senaryodan azade , sadece sahnelerin belirli bir matematik ile arka arkaya dizildiği , ses efektlerine boğulan , bilgisayar efektlerinin , hikaye gibi gereksiz şeylerin önüne geçmeyi bırak , üzerinde tepindiği , “Mantık” denen gereksiz fazlalığın tamamen kesilip atıldığı yeni bir türe giriş yapıyor…Daha fazla yazacaktım ama gerek yok. Yeni “Konusuz Film” türü hepimize hayırlı olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ghoul - 2018




    Fragman



    Hint korku mini dizisi.Bir Netflix dizisi. Hindistan da Müslüm azınlığa baskıların arttığı bir gelecekte , Müslüm teröristin sorgusuna dahil edilen asimile Müslüm kahramanımızın başından geçenler. Uzun zaman önce seyrettiğim bir yapımdı. Yazıp yazmama konusunda karasız kaldım. Ancak (haberdar olmayanları) haberdar etmemeye gönlüm razı olmadı. Senaryo iyi sayılır , çekim kalitesi yeterli, oyunculuklar iyi, en azından her on beş dakikada bir dans etmiyorlar. Konuya ayrıca değinmek istedim. Hintlilerin müslümanlara uyguladığı baskı ve asimilasyonu ve sebep olduğu tepkiyi ele alması (ve ödül alması) ilginç. Sırf bu yönüyle (benim açımdan) seyretmeye değer. Korku düzeyi ortalama. Ama dediğim gibi alt hikayesi sağlam. Ben beğendim.


    Not : Ghoul bizdeki “Gul Yabani” (“Gül” değil) nin orijinalidir. İslam öncesi Arap kültüründen gelen , yolcuları yoldan çıkartan , tenha yerlerde ve çölde yaşayan , insan formunda, kötü bir yaratıktır. Yahudi mitolojisinde benzer yaratıklar ver (sanırım)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arghh -- 2 Ekim 2022; 20:16:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.