Şimdi Ara

FPS Vs AKICILIK (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • akıcılığın olması için fps'nin 25'in altına düşmemesi gerekir. oyunlarda özellikle her zaman fps aynı olmaz. bazı bölümlerde(mesela strateji oyunlarındaki savaşlarda) fps bir anda 15'lere düşer sonra 25'in üzerine çıkar. bu da akıcılığı bozar.
    sonuç olarak senin akıcılık dediğin şey zaten fps sayısının asla 25'in altına düşmemesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x_tol -- 25 Ekim 2007; 10:55:37 >
  • fps akıcılığı belirler ama 25 fps ye kadar bundan sonra akıcılıktı bişey fark etmez görüntü kalitesi artırır.
  • Bir oyunda 30 fps takılma hissi verir,altına düşerse dirak takılmalar olur
    40-60 fps'de oyun ağırlaşır ama pek önemi yoktur
    60+ fps tam performans gösterir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi htahsin -- 25 Ekim 2007; 11:36:18 >
  • fps nin görüntü kalitesine etkisi yoktur. ekran kartının vermiş olacağı min fps oyuncular için en önemli kriter olmalı. bu arada benim kendi gözüm adına normal bir oyunda akıcılık kavramım statik oyunlarda 25 normal oyunlarda 30 dan başlıyor ama fps oyunlarının bir çogunda 50 lere çıkıyor hatta o oyunlarda vsync ile ne kadar sabitliyebilirsem o kadar iyi çünkü ani fps değişimleride akıcılığı az da olsa etkiliyor.

Arada teorik veya pratik olarak %10 fps performansi farkları olan kartlar için tartışmak çoğu zaman yersiz her iki kartında %90 ileride akıcı oynatamıyacağı oyunlar aynı olacaktır.
    min fps:20 olsun %10 ek: 22 %15 ek: 23 %20 ek:24 (her iki kartın overcloklu en üst performanslarında arada %10 luk fark olduğu düşünülerek söylenmiştir.) fps oyunlarında akıcılık kavramı benim gibi olanlar için min fps:45 ise %10 ile 49,5 (kısacası kartların miadı aslen aynı benim kartım seninkinden daha hızlı diyebilirsiniz bu işe yarar ama her iki kartı da aynı tarihte mezara gömersiniz)

• göz 80fps ile 100fps yi ayırt edemez
    25fsn nin altına düştümü baya etki olur 20nin altına düştümü tam belli olur 12ile 15arasında zaten ful takılma olur
  • bazı arkadaşlar 25-30 fps nin yeterli olacağını düşünüyor ancak hesap edemedikleri şey bu fsp nin o ekran kartları için yeri geldiğinde 5-10fps ye düşeceği o nedenle ben elbette 100fps veren kartı alırım bu durumda kartın göstereceği fps en az 30-35 olur
  • 25 ile 30 arasındaki farkı hissedebiliyorum benim için 30 un altına düşmesin yeter ama oyunun tümü için konuşuyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: myd

Birde önemli bir husus var. Şimdi bir ekran kartı alıyorum mesela ama çıkmış olan oyunları 25-30 sınırında oynuyorum. Tamam buraya kadar iyi ama bundan sonra hiç oyun çıkmayacakmı??? Bu gün bu oyunlar var ve sınırda oynuyosun yarın yeni ve daha iyi oyun çıkacak onu napacaz 15 fps ilemi oynayacaz. Bende en yüksek fps veren ekran kartı seçilmeli ki çıkacak oyunları bi süre daha oynayabilelim Hem 30 dan sonrada fps değerleri çok açık bir çekilde anlaşılıyor. Ben 50 nin altına inen fps den zevk alamıyorum ne hikmetse

Bir oyunda sistem 250 kare vermesi gerekirken 200 veriyorsa bu büyük bir sorundur.

Bir de, sanırım bazı kişiler ortalama kare/sn'ye göre yorum yapmış.

Burada, yorumlar arasında karışıklık olabilir.

Benim yorumlarım olacaksa, ekranda o an gördüğüm kare/sn'ye göre olacak, şimdiden belirteyim. 50'yi zaman zaman 35'e düşeceği, yani ortalama olduğu için değil, 50 ile 60 arasında (ekranda 50 ve 60 görürkenki) fark rahatlıkla anlaşıldığı için önemserim.

• ilk basta yuksek iyidir denmis yine ama sonradan toparlanmis mesaj anlasilmamis olabilir ama 25 fps derken 25 in kesinlikle altina dusmemesinden bahsediyorum.15 fps film izleyin bir de 23.kusur fps film izleyin amerikada 30 fps galiba bu filmler 30 un uzeri fps film yok.film de oyun da ayni sey goz icin sinirin altina dusmeden sabit oynadiktan sonra 30 ken 60 a ciksa filmlerde haberiniz olmaz oyunlarda da ani hareket patlama filan olmasa 30 60 90 olsa gene farkedemezsiniz.

25 in altina dusurmeyen kart ya da 25 in altinda oynamadigim oyun bana keyif verir ama 100 fps oynatiyor olm bu kart bilmekaca kacta diye bir hava unsuru oldu tepki buna yoksa iyi kart kullanmayin demiyorum ben sahsen.herkes kendi ayarlarina donanimina ekranina butcesine yeten ekran kartini alsin gereksiz tartismalar yapilmasin demis konuyu acan arkadas ben de katiliyorum.sizin vay kotu dediginiz karti alamayan ya da 17 inc de 1024 oynayan ya da agir grafikli oyunlar oynamayan bir ton adam var fps hersey demek degil son lafim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 25 Ekim 2007; 18:08:47 >

• quote:

30 ken 60 a ciksa haberiniz olmaz fraps olmasa gene zor anlayacaksiniz ya oyunlarda neyse...

Katılmıyorum.

FRAPS gerekmez. 30 - 60 arası çok büyük bir farktır.

Tabii, bir 15 - 30 arası gibi değildir.

Ama, 30 - 60 arası kimileri için sistemi yeniletecek kadar mühimdir.
  • 24 kareden sonrasının farketmemesi sadece sinema perdesinde varolan birşeydir(ondaki de tartışmalıdır zaten). Ardarda gelen resimlerden değil de üst sol köşeden başlayıp tek tek çizilen piksellerden oluşan monitörlerde durum farklıdır. Zaten boşu boşuna 100 Hz'lik televizyonlar icat edilmedi, normal NTSC TV'ler 25, PAL TV'ler 30 kare verirken bunlar 50 kare görüntü vermekte ve fark epeyce hissedilmekte. Sinemada ardarda gelen sahneler sebebiyle oluşan blur efekti PS2'de de kullanılmıştı, budur aslında kare farkını hissetmememizin sebebi.
  • peki daha acik konusayim o zaman ve soylediklerim soyledikleinle ters dusmeyecek diger bazilarindan bahsedecem cunku.

ben 2. makinemde 8500 sonicle airborneyi bitirdim takilma olmadi rahatsiz olmadim dedigimde muhahah yapti herkes bir baslikta derdimi anlatamadim. ben haftada 1-2 saat oyun oynayan bir adamim ve 1950 de aldim oteki sisteme o bile fazla geliyor kullanmiyorum bile.laptopta 8400 gs ile airborne oynadigimda berbatti acikcasi adamlar hedeften kaciyordu ben ates edene kadar.8500 8600 yeterliymis demek ki bana ama ne 8500 mu ne 7000 3d mark mi muhaha olayina taktim ben.50 bin alsan ne 500 fps ile oynasan ne sonucta ben de zevk alarak oynuyorsam puan ve fps hava unsuru olmamali ki benim icin bir deger tasimiyor zaten ama her seferinde aciklama yapmak durumunda kaliyorum bu sinirime dokunuyor.fps onemli degil akicilik onemli derken konuyu acan arkadas bundan bahsediyor yoksa 30-60 arasi icin sistem degistirir adam onlara zaten kimse bir sey demiyor ama herkesin ihtiyaci farkli herkes en yuksegini almak zorunda degil illa maddi yonden olmak zorunda degil diyorum.8800 ultra alsam o da yatacak milletin 3dmarki ile yarismak icin ihtiyacimin 10 kati kadar kart mi alayim??forumda gorgusuzler var diyorum yani yoksa hic bir zaman gamer tabir edilen insanlari hedef almadim.

• quote:

ben 2. makinemde 8500 sonicle airborneyi bitirdim takilma olmadi rahatsiz olmadim dedigimde muhahah yapti herkes bir baslikta derdimi anlatamadim. ben haftada 1-2 saat oyun oynayan bir adamim ve 1950 de aldim oteki sisteme o bile fazla geliyor kullanmiyorum bile.laptopta 8400 gs ile airborne oynadigimda berbatti acikcasi adamlar hedeften kaciyordu ben ates edene kadar.8500 8600 yeterliymis demek ki bana ama ne 8500 mu ne 7000 3d mark mi muhaha olayina taktim ben.50 bin alsan ne 500 fps ile oynasan ne sonucta ben de zevk alarak oynuyorsam puan ve fps hava unsuru olmamali ki benim icin bir deger tasimiyor zaten ama her seferinde aciklama yapmak durumunda kaliyorum bu sinirime dokunuyor.fps onemli degil akicilik onemli derken konuyu acan arkadas bundan bahsediyor yoksa 30-60 arasi icin sistem degistirir adam onlara zaten kimse bir sey demiyor ama herkesin ihtiyaci farkli herkes en yuksegini almak zorunda degil illa maddi yonden olmak zorunda degil diyorum.8800 ultra alsam o da yatacak milletin 3dmarki ile yarismak icin ihtiyacimin 10 kati kadar kart mi alayim??forumda gorgusuzler var diyorum yani yoksa hic bir zaman gamer tabir edilen insanlari hedef almadim.

Tabii ki, ne kadar önemli olduğu kişiye göre değişecektir.

Ben de şöyle diyeyim:
    8800 gts'den önce 2,5 yıl 9550, gene bir 2,5 yıl MX 440 kullandım. Şu anki 30 - 60 kare görüşüm o zamanlar da aynen geçerliydi (artık düşünün, ne büyük eziyet çekmişim).

30 - 60 farkını anlamamak imkânsızdır. Anlamayacak insan yoktur.

Cevabım sadece bunu belirtmek içindi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 25 Ekim 2007; 18:39:24 >

• quote:

Orjinalden alıntı: mehmet=game

fps akıcılığı belirler ama 25 fps ye kadar bundan sonra akıcılıktı bişey fark etmez görüntü kalitesi artırır.

he tabi tabi...

hayatimda duydugum en yanlis mesajlardan birini atmissin

ya bu lafi kim cikardi yok insan gozu 24 fps'den yukarisini goremiyormus vs vs...

Insan gozunun FPS'si diye biseyden bahsedilemez. Cok farkli durumlarda cok farkli olur cunku. Ornegin simsiyah bi ortamdasiniz diyelim en ufak isik dahi yok. Orda saniyenin 200de biri sure kadar bembeyaz bi isik yaksalar sinema perdesi gbi buyuk bir ekranda, farketmeyecek misiniz? Farkediceksiniz. Hatta ABD'de pilotlara boyle bi test yapilmis. O testte saniyenin 220de biri kadar bir zamanda tek bir ucak goruntusu ekrana yansitilip cekilmis. Pilotlarin cok buyuk bi kismi ekrana goruntu yansitildigini farketmenin yaninda ordaki seklin ucak oldugunu ve hatta ucagin modelini bile tespit etmisler. Yani insan gozu 220fps'yi farkedebiliyor dersiniz bu durumda.

Ama simdi tam tersi durumu dusunun. Bembeyaz, hayvan gibi bir sinema ekranina bakiyorsunuz. Saniyenin 220'de biri kadar bi zamanda ekran karartilip acilsa, bunu farketmezsiniz. Bu insan gozunun "afterimage" ozelligi yuzundendir. Bu yuzden insan gozunun FPS'si die biseyden soz edemiyoruz degisik durumlarda degisik tepkiler veriyor.

Ama bizi ilgilendiren kismi su, oyunlarda kac FPS'nin uzeri "gereksiz" ? Ben ozellikle First Person oyunlarinda ciddi tecrube sahibi biri oldugumu dusunuyorum, ilk Quake zamanindan beri netten FPS oynarim. Benim bu konudaki tecrubelerim su sekilde:

0-10 FPS arasi: oynanamaz, slide-show sifir akicilik
    10-20 FPS arasi: oynanamaz, burda biraz akici goruntu var ama kontrol yetersiz
    20-30 FPS arasi: single player oynanabilir ama CS, Quake'de filan cok buyuk bir dezavantaj.
    30-40 FPS arasi: yine dezavantajdasiniz
    40-50 FPS arasi: burda guzellesiyor, dezavantajiniz azaliyor
    50-60 FPS arasi: baya akici oluyor burda oyun
    60+ FPS: monitoru LCD olanlar icin zaten genelde refresh rate'ler 60Hz oldugu icin burdan sonrasi farketmez vsync acik da olsa kapali da olsa (vsync bazi kirilmalari duzeltiyor). Monitoru CRT olanlar ise 80'e kadar filan fark edebilirler akicilik olarak. Ben hayatim boyunca CRT kullandim ama yakin bir zamanda 226bw LCD monitor aldim. 60hz'de oynuyorum. Ozellikle CS'de akicilik olarak bir miktar fark var eskiye gore 60Hz oldugu icin, ama bi sorun olusturmuo bu.

Akicilik monitorden monitore degistigi gibi oyundan oyuna da degisiyor. Ornegin Bioshock'un PC versiyonu rezalet kontrollere sahip. Mouse lag abarti, ve fps 50'ye dustugunde bu lag daha da abarti oluyor, kontroller (ozellikle dusuk mouse sensitivity'lerinde) cok zorlasiyor. Yani ben sahsen Bioshock oynarken 70+ fps istiyorum adam gibi oynamak icin. Ama CS'yi adam gibi oynamak icin mesela 40-50 fps yeterli olabilir cunku kontroller mukemmel isabetli o fps'de bile. (bu arada onemli bir not: bu bahsettigim kontrol sorunu refresh rate'den bagimsiz. ornegin oblivion'da vsync'i acarsaniz ve FPS'nizi refresh rate'nize sinirlarsaniz (60-85 arasi bi FPS olucak) ana menude mouse'i hareket ettirdiginizde super isabetli olmadigini gorursunuz. ama vsync'i kaparsaniz fps 500-600e cikacaktir ana menude, siz o frame'leri goremeseniz bile kontroller inanilmaz akicilasiyor. bu dedigimi mutlaka deneyin farki anlayacaksiniz. yani yukarda 60'tan sonrasi farketmez dedim ama o goruntu akiciligi icindi. Kontrol akiciligi icin, ne kadar FPS varsa o kadar iyidir.)

Min-Avg-Max FPS konusunda da sunlari soylemek istiyorum. Max FPS bittabii ki tamamen onemsiz bisey, tartismaya gerek yok. Bence bu ucu arasinda en onemli olan, Min FPS degerleridir. Bi kart min 30 avg 50 veriosa, diger kart min 20 avg 65 veriosa ben kesinlikle ilk karti tercih ederim. Avg FPS'nin onemi Min'in yaninda daha az cunku sizin oyun zevkinizi kisitlayan sey, en dusuk FPS'nin nerde oldugu.

Bi de artik su insan gozu 24 fps geyigini lutfen birakin. Bazilari dio ki, filmler o zaman nie 25-30fps? Filmde her saniye icin ayri 25 kare var ama, sen ona tuplu TV'den bakarken interleaving teknolojisi sayesinde FPS'nin iki kati kadar frame goruyorsun yani film 25fps'yse sen 50 defa goruyorsun o goruntuleri saniyede ve rahatsiz etmiyor. 25fps, akicilik icin olusturulmus alt limittir.

• ben moh u 60 fps de oynuyorum ama akıcılık yok sanki takılmalar oluyo çok çok ufak ama fps sabit
  • quote:

Orjinalden alıntı: badtr

bende gözün algılama sını 30 FSB biliyorudum o yüzden onun üstünün bi anlamı yokki , gözümüz farketmiyorki anlamı ne, katılıyorummmm.

benim gözümmü bozuk yoksa ben 15-20 fps de gayet akıcı bir şekilde most wanted oynuyorum
  • goz doktorumun adresini vereyim o zaman sana sen de benim gibi "acaip" gozlu insanlardansin. ben dirt i 1280 de 21 fps oynuyorum ve hata var oyunda patchi cikti yapamadik ilaci olmayinca ama 1280 de catir catir oynuyorum diyen adamlarin cogu 20 fps de oynuyor haberleri yok, kac kartta sordum milletin fps lerini.ben airborneyi 8500 le 20 25 fps oynuyormusum oteki makine 1950 ile 45-50 fps oynuyormusum.musum diyorum bak fraps kurunca farkettim.

imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 25 Ekim 2007; 22:41:09 >
  • Annihilator: fps den bağımsız lag olayını ben bir ara sık sık yaşadım dediğin gibi oyunu durup izlerken son derece akıcı olmasına ragmen mouse hareketlerinde atlamalar yapıyordu sanki fps değeri çok düşmüş gibi call of duty 2 bioshock serius sam 2 bu oyunlarda aşırı belirgindi (özellikle bellek kullanımın dolayısı ile grafik ayarlarının max oldugu yerlerde) driverları güncelledikten belli bir süre sonra kendiliğinden fps aynı olsa dahi bu sorun ortadan kalktı çok sinir bozucuydu
  • quote:

Orjinalden alıntı: cyrix120

goz doktorumun adresini vereyim o zaman sana sen de benim gibi "acaip" gozlu insanlardansin. ben dirt i 1280 de 21 fps oynuyorum ve hata var oyunda patchi cikti yapamadik ilaci olmayinca ama 1280 de catir catir oynuyorum diyen adamlarin cogu 20 fps de oynuyor haberleri yok, kac kartta sordum milletin fps lerini.ben airborneyi 8500 le 20 25 fps oynuyormusum oteki makine 1950 ile 45-50 fps oynuyormusum.musum diyorum bak fraps kurunca farkettim.

imla

ekranın tazeleme oranı min 60hz ise heralde en ideal fps de 60fps olmalı vsync açık sabit fpsde oynamak benim için en akıcı oyun oynamaya eşdeğer

• full detaylarda akıcıolsun yeter :)
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.