Şimdi Ara

FPS(Frame Per Second) ile ilgili deneylerim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Daha önceden oynadığım oyunlara bakarak ideal FPS oranının oyun motoruna bağlı olduğuna kanaat getirdim.

Örnek olarak Gold Source ile Source'yi ele alayım.

Half-Life 1 ve Counter-Strike 1.6 oyunlarını 60 fps oynadığımda gözlerim çok fena rahatsız oldu,her oyunu açtığımda mutlaka ve mutlaka fps_max 30 komutunu girerim.

Half-Life 2 ve Counter Strike:Global Offensive oyununu saatlerce 200-300 arası fpslerde oynamama rağmen (monitör 60HZ bu arada) hiç bir sorun yaşamadım.

Aynı şekilde GTA:SA'yı 60 fps oynayamazken GTA 5 60 fps de gözlerim bayram etti (ha ben grafiğe önem verdiğim için çoğunlukla 30 fps oynadım orası ayrı.)

Aşağıda hangi oyunları hangi fps oranlarında oynadım yazayım

Red Alert 2-30 fps
    COD 1,MW 1-2-3,BO 1 ve Ghosts 1-30 fps
    Crysis 2 ve 3-30 fps
    Hitman 1,2,3 ve 5-30 fps
    Payday 2-60 fps
    The Walking Dead (Telltale)-30 fps
    Suvivalcraft ve Minecraft-30 fps
    Star Wars:Force Unleashed-30 fps
    Prototype 2-60 fps
    Age Of Empires ve Empire Earth-30

Bu arada 60 fpsye alışınca (Prototype 2'yi 11-12 saat civarında aralıksız oynayarak bitirdim ve hiç bir şekilde fps drop yemedim.) 30 fps istemezsin olayı bende olmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anti Fanboy -- 12 Temmuz 2018; 16:43:38 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle deneyim ve kanaatini paylaştığın için teşekkür ederiz.

Yalnız tecrübeni yanlış ve eksik bilgi ile yansıttığını düşünüyorum. Açıklık getirecek olursam;

>C.S 1.6 'yı 60 fps oynadığında gözlerinin rahatsız olduğunu yazmışssın. Bu noktada bahsetmek istediğin kalite ayarlarını tamamen düşürüp performans olarak 60 fps'ye çıktığında görüntü kalitesiz olduğu için mi gözlerin rahatsız oluyor ?

>Yoksa kalite ayarları maximumda olmakla birlikte 60 fps alırken yinede sana oyun rahatsiz edici geliyor ve sen FPS yi düşük tutuyorsun?

Eğer 1. seçenekse diyecek bir şeyim yok. Ama 2. seçenekse tamamen garip bir durumla karşı karşıyayız demektedir. Genellikle herhangi bir oyunda 60 FPS altına düşmek oynanışı ve oyun akışı olumsuz etkilemektedir. Özellike oynadığınız oyun CS gibi yani Shooter tarzı oyunlar ise burada FPS önemi ortaya çıkmaktadır. Çünkü oyun motoru ve oyun amacı hızlı çalışmakta, anlık hareketler ve emirler ile doğru sonuçlara ulaşmaktadır. Siz CS 1.6'da 30 FPS alarak bırakın zevk almayı mousenizi hareket ettiremez, ortaya çıkan hedefleri göremez, ateş ettiğiniz mermiler hedefini asla tutmaz ve sonuçta da inanılmaz berbat bir oyun deneyimi alırsınız. Bu size veya başkalarına göre değişen bir durum değildir. Oyunun temeli yüksek FPS üzerine kurulmuştur.

Diğer oynadığınız oyunlara baktığımda GTA 5 ve Minecraft dikkatimi çekti. Söz konusu oyunlarda da 30 FPS ile GTA'da araba sürmekte zorlanır viraj dönemezsiniz. Minecraftta yakınınızda komplike bir redstone devresi varken o fpslerde acı çekersiniz.

Aslında yazınızda da tam olarak ne anlatmaya çalıştığınızı da anlayabilmiş değilim. Büyük ihtimal demek istiyorsunuzki;

Hiç öyle üst seviye sistemlere,
    144 160 240 HZ monitörlere,
    GTX 1080Tİ'ya

hiç gerek yok. Hepsi tamamen boşuna üretilmiş şeylerdir. Siz oynacağınız oyunun oyun motorlarını araştırın 30 çoğu zaman yeterli olacaktır?

• g3nj kullanıcısına yanıt
    CS-GO'da fps limitsiz oynuyorum zaten,ama iş CS 1.6 olunca 30 a sabitlemezsem oynayamıyorum. Bu arada en üst ayarlarda oynuyorum.

GTA 5'te dediğiniz tarzda bir problem yaşamadım. Keza Minecraft'ta da öyle. Tabii 30-60 fps arasında hayvani fark var GTA 5'te ama 30 fps oynarken daha hoşuma gidiyor.

Benim mesajım kesinlikle "30 fps üstü gereksizdir" değildir. Ben ideal fps oranlarının oyun motoruna göre değiştiğini düşünüyorum. Ayrıca high-end donanımlar olmasa nasıl detay-grafik ve yüksek fps oranları göreceğiz. Kendi adıma konuşayım,ben 4K için 8700+1080Ti alacağım mesela.

• Anti Fanboy A kullanıcısına yanıt
    Bakın yıllarca CS 1.6 oynadım profesyonel. 30 FPS'de oynuyorsanız silah kullanmayı hareket etmeyi bırakın, sadece map manzaralarını seyrediyorsunuz sanırım. 30 FPS'de mousenizi döndüremez önünüze çıkan adamı aimleyemez ateş etmekte zorlanırsınız. Bu subjektif bir durum değil. Yani burda yanlış bir durum var.

FPS yüksekliği hiç bir zaman hiç kimseye rahatsız edici gelemez. Bu dünyanın, yaşamın, göz ornagının doğasını aykırı. FPS ne kadar yüksek olursa oyun kareler o kadar hızlı yenilenilir ve gerçek hayattaki akıcılığa o kadar yaklaşır. Kaliteden de ödün verilmeden çok yüksek FPS'lere ulaşılıyorsa bundan mükemmel bir şey yoktur.

Allah aşkına zaten son 30 yıldır özellikle ekran kartı ve işlemcilerin amaçları, teknolojileri yüksek kalitede en yüksek FPS'yi verebilmek. Slikon vadisi bunla ugraşıyor siz tam tersini söylüyorsunuz. Yapmayın lütfen gerçekten kafa bulduğunuzu düşünücem artık.

Monitör hz değeri ayrı bir şey. 60 HZ monitörde 500 FPS'de alabilrsiniz oyunlarda ama 60'ın üstünü size hissettirmez o okadar ama oyun performansı yine çok yüksek olur

• g3nj kullanıcısına yanıt
    Bakın,kalın,büyük harflerle ve heceli olarak yazacağım çünkü göz ardı ediyorsunuz.

BEN O-TUZ F-P-S ÜS-TÜ GE-REK-SİZ-DİR DE-Mİ-YO-RUM

Önce bunda bir anlaşalım . Ayrıca CS:GO'yu 200 fps civarlarında oynadığımı da söyledim.

Ama

Gold Source kullanan oyunlarda 30 FPS üstü sorun yaşarken Source oyunlarında 200 FPS oynayabilmem bu işin oyun motoru ile alakalı olduğunu gösterir.

Hadi gözümde sorun var diyelim,yanlış hatırlamıyorsam RenderWare kullanan GTA SA'da da 30FPS üstü gözüm ağrıyorken RAGE kullanan GTA 5'te neden sorun yaşamıyorum? Yada neden Prototype 2'yi 60 fps oynayabildim?

Bu arada,UE4 mümkün değil 30 fps oynatmıyor mesela. PUBG'de nişan bile alamadım ve oyun kasıyor gibi geldi.

Bu arada CS 1.6 da silahı çevirebiliyorum, hassasiyet ayarı sağolsun

Ben "30 FPS üstü gereksizdir" dediniz demedim. Sadece ilk paylaşımınızdan bunu mu çıkarmalıyız diye tahmin de bulundum ve bir daha da üstelemedim. Tekrar tekrar belirtmenize gerek yok göz arda etmiyorum.

Temel mantık olarak hala anlam veremedim ama "GTA SA'da da 30FPS üstü gözüm ağrıyorken" sözünüzden oyunlardaki FPS fazlalığı, oyun akcılığını arttırdığı için gözünüz rahatsız oluyor diye anlıyorum. Bunu destekleyebilirim tabiki. Daha dinamik ve daha çok kare yenileyen oyun ortamı düşük fpslere göre gözü daha fazla yorabilir.

Bir başka taraftan da sizin için oyundaki performansdan çok bu performansın sizin gözünüzde ne gibi etkiler bıraktığıyla ilgili deneyimler yaşamışınız.

İlk msjınızı tekrar yavaş yavaş bir daha okuyun. 3. bir gözle bakan bir kişi ve bu konularla herhangi bir fikri olmayan biri onu okuduğunda ne anlatmaya çalıştığınızı anlamayacak ve benim örnek verdiğim gibi yanlış çıkarımlarda yapabilecektir.

Beni sakın yanlış anlamayın amacım size muhalefet etmek değil sadece anlamaya çalışıp karşıt veya parelel tezler üretmek. O yüzden kalın,büyük harflerle ve heceli olarak yazmanıza gerek yok.

İyi forumlar.

• 'Cpu render ahead target' değeri 1 olsun.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kabul edilebilir minimum FPS orani oyunun motoruna bagli bunda bir hata yok, ancak fps arttikca senin oynayamiyor olmanin aciklamasi su olabilir. Sistemin 60fps'yi stabil olarak kaldirmaya yetmiyordur, hele de vsync filan acik ise stutterdan kanser oluyorsundur. 30 fps oldugunda sistemin yetiyordur drop olmadigindan stutter filan da olmuyor, akicilik degismeden oynuyorsundur.

Olsa olsa bu geliyor aklima, cunku fps arttikca rahatsiz olan adam muhtemelen tip literaturune girer...
  • TheLawMan kullanıcısına yanıt
    Hocam her oyunda yaşamıyorum bunu yukarıda belirttim.

• quote:

Orijinalden alıntı: g3nj

Öncelikle deneyim ve kanaatini paylaştığın için teşekkür ederiz.

Yalnız tecrübeni yanlış ve eksik bilgi ile yansıttığını düşünüyorum. Açıklık getirecek olursam;

>C.S 1.6 'yı 60 fps oynadığında gözlerinin rahatsız olduğunu yazmışssın. Bu noktada bahsetmek istediğin kalite ayarlarını tamamen düşürüp performans olarak 60 fps'ye çıktığında görüntü kalitesiz olduğu için mi gözlerin rahatsız oluyor ?

>Yoksa kalite ayarları maximumda olmakla birlikte 60 fps alırken yinede sana oyun rahatsiz edici geliyor ve sen FPS yi düşük tutuyorsun?

Eğer 1. seçenekse diyecek bir şeyim yok. Ama 2. seçenekse tamamen garip bir durumla karşı karşıyayız demektedir. Genellikle herhangi bir oyunda 60 FPS altına düşmek oynanışı ve oyun akışı olumsuz etkilemektedir. Özellike oynadığınız oyun CS gibi yani Shooter tarzı oyunlar ise burada FPS önemi ortaya çıkmaktadır. Çünkü oyun motoru ve oyun amacı hızlı çalışmakta, anlık hareketler ve emirler ile doğru sonuçlara ulaşmaktadır. Siz CS 1.6'da 30 FPS alarak bırakın zevk almayı mousenizi hareket ettiremez, ortaya çıkan hedefleri göremez, ateş ettiğiniz mermiler hedefini asla tutmaz ve sonuçta da inanılmaz berbat bir oyun deneyimi alırsınız. Bu size veya başkalarına göre değişen bir durum değildir. Oyunun temeli yüksek FPS üzerine kurulmuştur.

Diğer oynadığınız oyunlara baktığımda GTA 5 ve Minecraft dikkatimi çekti. Söz konusu oyunlarda da 30 FPS ile GTA'da araba sürmekte zorlanır viraj dönemezsiniz. Minecraftta yakınınızda komplike bir redstone devresi varken o fpslerde acı çekersiniz.

Aslında yazınızda da tam olarak ne anlatmaya çalıştığınızı da anlayabilmiş değilim. Büyük ihtimal demek istiyorsunuzki;

Hiç öyle üst seviye sistemlere,
    144 160 240 HZ monitörlere,
    GTX 1080Tİ'ya

hiç gerek yok. Hepsi tamamen boşuna üretilmiş şeylerdir. Siz oynacağınız oyunun oyun motorlarını araştırın 30 çoğu zaman yeterli olacaktır?
    Zamanında 144hz monitör neymiş 60hz yeter hepsi boş falan diyen biri olarak sadece şunu söyleyebilirim; 60hz ve 144hz arasında o kadar uçurum var ki bırak oyunu masaüstünde mouse u hareket ettirirken bile o farkı anlayabiliyorsun hele CS:GO da ilk deneyimlediğim de dedim ki ben bu zamana kadar sürünmüşüm ya resmen sürünmüşüm ama dediğim gibi kullanmadan, deneyimleyemeden anlamak kesinlikle imkansız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Echo Sabre -- 13 Temmuz 2018; 18:15:9 >

Tamam iste 60 la oynayabildigin oyunu kaldiriyordur makinan, oynayamadiklarini kaldiramiyordur stutter ediyordur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Echo Sabre

Zamanında 144hz monitör neymiş 60hz yeter hepsi boş falan diyen biri olarak sadece şunu söyleyebilirim; 60hz ve 144hz arasında o kadar uçurum var ki bırak oyunu masaüstünde mouse u hareket ettirirken bile o farkı anlayabiliyorsun hele CS:GO da ilk deneyimlediğim de dedim ki ben bu zamana kadar sürünmüşüm ya resmen sürünmüşüm ama dediğim gibi kullanmadan, deneyimleyemeden anlamak kesinlikle imkansız

Alıntıları Göster
    +1 bunu yazmaya geldim ama geç kalmışız. 144hz deneyimlemeden (sürekli +120fps üzeri) 60hz panelde yok 30 oynatmış yok 300 oynatmış pek olayı yok.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.