Şimdi Ara

FPGA kullanmadan bilgisayara yüksek hızlı ADC (10 Msps) verisi iletme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    8 bit veri yollu saniyede 10 milyon civarı örnek alan ADC verisini USB veya ethernet yoluyla bilgisayara göndermek istiyorum. Raspberry Pi 2 ile C dilinde low level GPIO kullanarak saniyede 8-10 milyon örnek toplayabiliyorum ancak bu işlem işlemcinin tüm zamanını alıyor.İşareti işlemeye kaynak kalmıyor. Ben bu veriyi sayısal işaret işleme teknikleri kullanarak (son sınıf lisans öğrencisiyim) işleyip FM ve AM demodülasyonunu sayısal olarak yapmak istiyorum. FPGAler hakkında pek bilgim yok, fiyatları da pahalı. Bu yüzden bu veriyi dizüstü bilgisayarımda işlemem gerek. Sorun belirtiğim gibi 8 bit, saniyede 10 milyon örnek veriyi bilgisayara bir yolla iletmem gerek bunu nasıl başarabilirim. 100 Mbps ethernet controller alsam bunu nasıl bir işlemci veya mikrokontrolör ile sürmem gerekir. Bu alanda ilgi ve çalışmaları olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. (Amacım kendimi geliştirmek ve hobi)
    Yardımlarınız için teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• lucky16 L kullanıcısına yanıt
    Hocam adc den aldığın sayisal işareti pc ye yollayip pc demi isleueceksin tam anlamadım

• Evet, yapmak istiğim tam olarak bu.

• Pi3 ya da odroid-c2 alırsan harici bilgisayar ile uğraşmana gerek kalmaz.

• Hep aklıma takılan bir soru var. Belki cevabı senin işlemini de çözebilir.

Grafik işlemcisi ile çözümleme yoluna gidilse fizik motoru sinyal sıkışmasını sayısal olarak sana verebilir mi?

GPU
  • görüntü işleme tekniğinde kullanılan yüksek hızlı seri 1bit seri ADC chiplerine bakın işinize yarayabilecek çok fazla veri bulabilmeniz mümkün

modulasyon ve demodulasyona gelince yüksek hızlı sayısal veriyi module edip demodülasyonla tekrar yüksek hızlı dataya dönüştürmek PC de işleme bakımından bir farklılık yaratmaz
    ancak , DMA direct acces memory konseptini inceleyip işlenen ile işleyen arasındaki zaman uyumunu nasıl gerçekleştirdiklerini öğrenebilirsiniz
  • İlgilendiğiniz için teşekkürler.
    RPi 3 ve diğerinin daha ileriki projeler için tam olarak işimi göreceğini sanmıyorum, 16 bit ve daha yüksek örnek hızlı ADC kullanmak istersem onlar yavaş kalacak. Ayrıca RPi'ye gidecek kabloların uzunluğu nedeniyle yüksek frekansta veri sinyalinin şekli bozulacak bozulacak, ISI artacak.

@goçhisar sorunum işlemekten çok, veriyi bilgisayara ulaştırmak, RPi 2'nin GPUsunun yeterli olup olmayacağından emin değilim.

@ozgur_teknik
    1 bit ADCyi inceledim, bana daha çok, çok bitli ADC üretmek için kullanılan bir karşılaştırma aracı gibi geldi.
    DMA, tam aradığım şeye benziyor. ADC'den gelen veri taşıma yükünü işlemciden atmak iyi olacak. Tabi bu biraz karmaşık bir işlem olacak. Biraz araştırma yapmam gerek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba. RP'de Linux kullandığınızı varsayıyorum. Siz o verileri toplarken sistemi verimli kullanmak istiyorsanız SPI ve DMA gibi donanımları kullanmalısınız. Mikrokontrolördeki kadar basit değildir tabii, kernel modülü yazmayı öğrenmeniz gerekir. Linux'a biraz aşinaysanız bu Windows'tan çok daha kolaydır. Ben henüz uğraşmadım ama biraz araştırmıştım. Belki bunları hazır yapan modüller de vardır. Ama tamam siz şimdilik 1 tane işlemciyi böyle yakın, ne de olsa 3 tane daha işlemciniz var Ya veri toplayan program ile veri gönderecek programı basitçe birbirlerine paralel çalıştırın ve pipeline ile (https://en.wikipedia.org/wiki/Pipeline_%28Unix%29 ) veri aktarımını kabuk komutu üzerinden kurarak halledin. Ya da doğrudan multithread bir program yazın.

10/100 eth. RP'de var.

• Pi de hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Raspbian Lite sürümü denediniz mi? Grafik üretmediği için kaynak verimi artar. Programlama bilginiz yeterli ise bare metal programlama yapabilirsiniz.

Alternatif olarak Pi2 lerden ya da PiZero lardan cluster yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CarnageTR -- 7 Temmuz 2016; 11:14:12 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.bitscope.com/product/BS05/

Sanırım bu bir fikir verecektir. DSP kullanmaya yatkın mısın bilemiyorum.

Birde kamera girişinde hızlı bir iic modülü var. Bu modül üzerinden veri alma hızın epey yüksek.

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=33&t=116020

DMA fikri zaten süper.

• Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim,
    @Liu Kang
    Önerilerinizi beğendim fakat zihnimde RPi(aslından Raspbian'ın)'nin bu işler için yeterli olamayacağı fikri oluştu. Önceklikle 10 milyon örnek Nyquist örnekleme teoremine göre 5 MHz ve aşağısı için yeterli fakat 8 bit çözünürlük yapacağım iş için yeterli değil. Daha iyi bit ADC kullanmalıyım. Amacım temelband PAL vidyo sinyalini sayısal ortamda çözmek. Karşılaştığım diğer bir sorun da örnekleme işlemi sırasında Raspbian ve programlarından kaynaklanan kesinti ve programların işlemci zamanını paylaşımından kaynaklanan gecikmeler. (Araştırdım; periyodik bellek interrupları vs bir sürü şey var). C seviyem orta üstü sayılır(az buçuk x86 assembly ve Microchip PIC assembly, işlemciler vs hakkında bilgim var), kernel modülü, driver vs. uğraşırsam yazabilirim belki. Şuna karar verdim
    Ya RPi'de gerçek zamanlı işletim sistemi kullanacagım ya da başka ARM Cortexlerden bir MCU kullacağım
    @CarnageTR SSH istemcisini kullanıyorum x-server kapalı genelde. Doğrudan real time os denemeye karar verdim.
    Teşekkürler tekrar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 12 Temmuz 2016; 3:43:14 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.