Şimdi Ara

Fotoğraf boyutlandırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdi bu fotoğraf resize olayında anlamadığım birşey var kullandığım programda belli bir ölçeğe göre küçültme yapma seçeneği olduğu gibi bir de quality diye bir seçenek var yani çözünürlük aynı kalıyor ama fotoğraf boyutu küçülüyor
    benzer birşey photoshopla ya pixelmatorle bir fotoğrafı jpeg olarak kaydederken de oluyor jpeg olarak kaydet dediğimde bir kutu çıkıyor kalite imleci çıkıyor seçtiğim kalite seviyesine göre dosya boyutu değişiyor. farklı kalitede kaydediyorum sonra bakıyorum 2sinin de çözünürlükleri aynı ama dosya boyutları farklı...
    bu tarz bir ayarın mekanizması nasıldır. çözünürlük sabit kalarak fotoğrafın boyutu nasıl değişir bunun fotoğraf sıkıştırmayla bir ilgisi var mıdır.

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosbağa 06 -- 1 Ekim 2015; 21:10:10 >

Orijinalden alıntı: taksiye otostopçeken adam

şimdi bu fotoğraf resize olayında anlamadığım birşey var kullandığım programda belli bir ölçeğe göre küçültme yapma seçeneği olduğu gibi bir de quality diye bir seçenek var yani çözünürlük aynı kalıyor ama fotoğraf boyutu küçülüyor
    benzer birşey photoshopla ya pixelmatorle bir fotoğrafı jpeg olarak kaydederken de oluyor jpeg olarak kaydet dediğimde bir kutu çıkıyor kalite imleci çıkıyor seçtiğim kalite seviyesine göre dosya boyutu değişiyor. farklı kalitede kaydediyorum sonra bakıyorum 2sinin de çözünürlükleri aynı ama dosya boyutları farklı...
    bu tarz bir ayarın mekanizması nasıldır. çözünürlük sabit kalarak fotoğrafın boyutu nasıl değişir bunun fotoğraf sıkıştırmayla bir ilgisi var mıdır.

teşekkürler

Tabi , sıkıştırma ile alakalı olarak byte cinsinden boyutu değişir fotoğrafın. Jpek sıkıştırma oranı yükseldikçe mega byte olarak boyut küçülür. %90 %99 arası fark görülmez ama %80 ve aşağılarında fark edilir bir kayıp yaşanabilir.

• Evet sıkıştırma kalitesi ile alakalı bir durum. Mp3 lerde 384kbps ile 128kbps farkı gibi düşünün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: jiddi

quote:

şimdi bu fotoğraf resize olayında anlamadığım birşey var kullandığım programda belli bir ölçeğe göre küçültme yapma seçeneği olduğu gibi bir de quality diye bir seçenek var yani çözünürlük aynı kalıyor ama fotoğraf boyutu küçülüyor

teşekkürler

Tabi , sıkıştırma ile alakalı olarak byte cinsinden boyutu değişir fotoğrafın. Jpek sıkıştırma oranı yükseldikçe mega byte olarak boyut küçülür. %90 %99 arası fark görülmez ama %80 ve aşağılarında fark edilir bir kayıp yaşanabilir.

hocam peki bu ölçekli küçülmede mesela 800x600 lük bir fotoğrafı 400x300e küçültürken olan şey de mi sıkıştırmadır? ojinal fotoğrafı küçültmek maksadıyla yapılan bu işlemde çıkarılacak pikseller neye göre belirleniyor bu küçültme işlemi nasıl oluyor

• quote:

Orijinalden alıntı: çekomastik

Evet sıkıştırma kalitesi ile alakalı bir durum. Mp3 lerde 384kbps ile 128kbps farkı gibi düşünün.

yani hocam aradan piksel mi çıkıyor yani çözünürlük aynı kalıp mevcut piksellerden temsil anlamında eksilme mi oluyor

quote:

Evet sıkıştırma kalitesi ile alakalı bir durum. Mp3 lerde 384kbps ile 128kbps farkı gibi düşünün.

yani hocam aradan piksel mi çıkıyor yani çözünürlük aynı kalıp mevcut piksellerden temsil anlamında eksilme mi oluyor

jpeg diye aratın wiki'den bilgi bulursunuz. Benim kafamın almadığı acayip algoritmalar var.
    pixel yönünden ufaltmada da elbette pixel olarak kayıp oluyor. Var olan pixellerde eksilme oluyor ki ufaltılan şey geri eski kalitesinde büyütülemiyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Image_scaling

Bu konuda ben de bir ara nasıl daha kaliteli bir format olabilir diye düşünür iken mevcut "vektör grafik" formatını düşünmüştüm ama vektör grafik işleyen programlardan bildiğim kadarı ile görüntüyü vektöre çevirmek çok yüksek hesap işlem gücü gerektiriyor ve bu nedenle sanırım günümüzde böyle bir şey düşünülse de uygulanamıyor. Vektör grafikte pixel yoktur, belki biliyorsunuzdur. Her şey tümüyle rakamsal verinin işlemci tarafından işlenmesi ile oluşturulur. İstediğiniz kadar ufaltın yada büyütün görsel kalitede fark olmaz vektör grafikte.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vector_graphics

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

quote:

quote:

jpeg diye aratın wiki'den bilgi bulursunuz. Benim kafamın almadığı acayip algoritmalar var.
    pixel yönünden ufaltmada da elbette pixel olarak kayıp oluyor. Var olan pixellerde eksilme oluyor ki ufaltılan şey geri eski kalitesinde büyütülemiyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Image_scaling

Bu konuda ben de bir ara nasıl daha kaliteli bir format olabilir diye düşünür iken mevcut "vektör grafik" formatını düşünmüştüm ama vektör grafik işleyen programlardan bildiğim kadarı ile görüntüyü vektöre çevirmek çok yüksek hesap işlem gücü gerektiriyor ve bu nedenle sanırım günümüzde böyle bir şey düşünülse de uygulanamıyor. Vektör grafikte pixel yoktur, belki biliyorsunuzdur. Her şey tümüyle rakamsal verinin işlemci tarafından işlenmesi ile oluşturulur. İstediğiniz kadar ufaltın yada büyütün görsel kalitede fark olmaz vektör grafikte.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vector_graphics

teşekkür ediyorum hocam size 2 küçük sorum daha olacak

1) jpeg olarak yüksek oranda sıkıştırılmış bir resim tekrar orjinal kalitesine yükseltilebilir mi.

2) nasıl ki bir resmi worde attınız üzerine tıkladınız köşesindeki kutucuktan tutup en boy oranı korunacak şekilde büyütünce görüntü bozuluyor, tam tersi olduğunda yani kaliteli bir resmi aynı şekilde en boy oranı korunacak şekilde küçülttüğümüzde de bu sefer sanki pikseller üst üsste binmiş gibi resimde tırtıklanmalar başlıyor. bu 2 durum mekanizma olarak aynı olup ve birbirinin tersi değişimler midir ve benzer mantıkla ben 1080p bir videoyu iphoneumda tam ekran izlerken birden telefonu dik konuma getirdiğimde ve iphone videoyu küçülttüğünde görüntü kalitesi bu nedenle bozulur mu yani tersine bozulma diyelim, fazla miktarda pikselin küçük bir alana sığdırılmaya çalışması diyelim. bu da bir olumsuzluk mudur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosbağa 06 -- 1 Ekim 2015; 22:33:29 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fotoğraf ayıklama işlemi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ahiret soruları. :))
    Bu kadar teknik detayda kaybolmaya gerek yok, çık fotoğraf çek.:)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. Hayır mümkünü yoktur. Giden gelmez :) Jpeg %0 sıkıştırma özelliği ile dahi kullanılsa algoritması gereği bir işlem yapar ve ham görsel olan RAW'dan yine de daha ufak byte içerikli dosya oluşturur. Bildiğim kadarı ile TIFF sıkıştırma yapmadan kayıt edildiğinde en yüksek veri içeren dosya formatıdır. Buna rağmen (RAW'da pixel olarak boyutu ufaltılabilir) hiçbir zaman ufaltılan pixel içerikli veri eski boyutuna aynı kalitede geri getirilemez diye biliyorum. Var ise bilmediğimiz böyle çok özel ve gizli bir başka şekli tabi o zaman başka.

2. Word'de fotoyu sanal olarak gözünüz öyle görecek şekilde ufaltırsınız. Aslında orijinal dosya boyutu ve pixel olarak da boyutu değişmez. Ayrıca orada gördüğünüz görsel bozulma da aslında kaliteli bir çıktı alsanız gerçekte de görülmez. Word bu bakımdan örnek verilebilecek bir ortam değil bence. Hatta deneyin. Word'e attığınız bir fotoyu önce boyutlandırmadan kayıt edin, bir de ufaltıp farklı isimle kayıt edin, word dosyası boyutlarını mb olarak kıyaslayın.

Cep telde de hiçbir fiziki işlem uygulanmaz orijinal videoda. Sadece görüntü ortamının çözünürlüğü değişir. İşletim sistemi de görseli değişen ekran çözünürlüğüne göre sanal olarak(geçici olarak) ayarlayarak gösterir. Bu sebeple videoda gözlemlenen bozulma aslında video dosyasında herhangi bir değişimden değil, kayıt çözünürlüğünün gösterilen ortamın çözünürlüğüne uyumsuzluğu nedeni ile bize öyle görünür.

• Fotoğraf boyutu düşürme konusunda beğendiğim bir program: Forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=110532256
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.