Forumda baskı ile ilgili bir konu yok sanırım. Bu yüzden profesyonel fotoğrafcı ya da baskı konusunda tecrübeli arkadaşlar bu konuda bizi aydınlatırlarsa ben dahil bir çok kişinin çok işine yarar diye düşünüyorum.
Öncelikle baskıda olası sürprizlerle karşılaşmamak için fotoğraf işleme konusunda neler yapmayalız. Özellikle sormak istediğim birkaç soru var;
1) Temel baskı büyüklükleri için fotoğraflarımızı hangi çözünürlükte ve aspect ratio'da kaydetmeliyiz? Örneğin sevdiğimiz bir fotoğrafı 15x21cm bastırmak isteyince crop yapmak zorunda kalabiliyoruz.
2) Renk uzayı olarak ne seçmeliyiz? sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB 'nin avanatajları ve dezavantajları nelerdir?
3) Bit/Channel olarak ne seçmeliyiz? 8 Bit/Channel, 16Bit/Channel, 32Bit/Channel?
4) Fotoğraflarımızı kaç dpi olarak kaydetmeliyiz?
5) Fotoğraflarımızı Tiff, PSD, JPG ya da başka formatlarda vermemizin gözle görülür bir etkisi olur mu? Olursa hangisi seçmeliyiz?
6) Birçoğumuzun monitörü standart laptop ya da masaüstü monitörü. Doğal olarak renkleri pek doğru gördüğümüz söylenemez. Bu monitör etkisi minimuma indirmek için pratik olarak kullanılabilecek bir yöntem var mıdır? Örneğin lightroom'da Auto Tone yapınca bazen aşırı pozlama yapmış gibi oluyor ama monitörümden kaynaklı bir sorun mu yoksa gerçekten aşırı pozlamamı yaptı emin olamıyorum.
Şimdi bunların birçoğunu internetten araştırarak öğrenmek mümkün ama teori ile pratik her zaman çakışmıyor. Örneğin ProPhotoRGB 16Bit/Channel 300dpi ve orjinal aspect ratio'da TIFF olarak kaydettiğim fotoğrafımı fotoğrafcıya götürdüğümde bu şekilde basamayıp 8Bit/Channel ve PSD'ye dönüştürüp üzerine crop gerektiğini söyleyebiliyor. Belki renk uzayını bile değiştirmiştir.
Bildiğim kadarıyla ;
1) Photoshopta Pixel olarak açtığınız bir fotoğrafı CM oranında kayıt edebilirsiniz.
2) Basılı malzemelerde CMYK kullanırsanız çok daha doğru sonuç alırsınız.
4) En iyi kalite için 300 Dpi altına düşmemek gerekiyor.
5) Gene kalite için Tiff formatını tavsiye ederim.
6) Bunu ya profesyonel kalibrasyon cihazları ile yada basılı materyal ile halletmeniz lazım. 1-2 deneme baskısı ile doğruyu bulacağınıza eminim
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Yanlız halen kafamda tam oturmayan hususlar var.
1) Photoshop'da cm cinsinden bir ayar var ama bu işin sonu yine crop'a gidiyor ve doğal olarak kadraj değişiyor. Yok crop yapmadan değiştirirsek muhtemelen fotoğrafın en/boy oranı değişeceği için saçma bir durum ortaya çıkacak. Fotoğraf makinesinin standart çekimi nasıl oluyorda standart baskı boyutuna uyumsuz oluyor bunu anlayamıyorum. Yani bundan kurtulmanın bir yolu var mı? Ya da 15-21 yerine hangi kağıda baskı almalıyım ki bu sorundan kurtulabileyim?
2) Bazı forumlarda CMYK kullanılınca minilab'ın sapıttığı, fotoğrafçılardaki baskı cihazlarıın genelde sRGB'ye ayarlı olduğunı okudum. Sanırım baskı almadan önce bunu fotoğrafçılardan teyit etmek gerek. Bir de örneğin raw olarak çektiğiniz bir fotoğrafı işlerken ilk önce sRGB ya da CMYK'ya geçirip bu şekilde mi çalışmalıyız? Yoksa en geniş uzayda(ProPhoto RGB) çalışıp baskıya vermeden sRGB ya da CMYK dönüşümü mü yapmalıyız?
Ben normal Apple RGB kullanıyorum. Baskıya verceğim fotoğraflarımı CMYK yapıyorum. CMYK yaptığım anda bilgisayar ekranında fotoğrafın rengi hemen değişiyor. Daha soluk bir fotoğraf oluşuyor. Baskıda ise Apple RGB gibi görüyorum renkleri
Benimde bir sorum olacaktı. Amatör olarak, evdeki printer'ımdan (mürekkep püskürtmeli) 10x15 foto bastırmak istediğimde, elimdeki 3:2 fotoları tam boyut ile kağıda bastıramıyorum. Her durumda baskıda kenarlarda kayıp oluyor, çerçeveli basınca da eşit kenar boşlukları ile basması gerekirken bu sefer bi tarafta fazla boşluk kalmakta. Printer'ım HP F4180 All in one printer. Sorun printer kaynaklı olabilir mi? Ayrıca HP'nin kendi fotoğraf baskısı için verilen HP Photosmart Essential uygumasını kullanıyorum. Sorunu bi türlü ayarlar ile çözemedim.