Şimdi Ara

Foruma Edebiyat bölümü açılsın.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
641
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

(En Son Oy Tarihi: 9.7.2020)
Giriş
  • Sayın DH yöneticileri ve sevgili arkadaşlar;

Bildiğiniz üzere forumumuzda ihityaçlarımızı giderebileceğimiz ya da bilgi
    paylaşımlarında bulunabileceğimiz hemen hemen her bölümden içerik/başlık mevcut.

Forumumuzda hemen hemen her bölümden içerik bulunsa dahi, bu içerikler
    kimimiz için yeterli kimimiz için de yetersiz olabiliyor.
    Öyle ki ben, forumda bir de edebiyat bölümünün bulunmasından yanayım.

Forumda, edebiyata benim gibi ilgi duyan, edebiyat ile ilgilenen arkadaşlarımın
    olduğunu düşünüyorum ve foruma "Edebiyat" adı altında bir
    bölüm açılmasının sadece benim için değil
    tüm arkadaşlarım için faydalı olacağına yürekten inanıyorum.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

EDEBİYAT

Olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır.

EDEBİYAT'IN TANIMI

Edebiyatın edebiyatçılar tarafından ortak bir kanıya varılmış bir tanımı bulunmamaktadır. Edebiyat tanımlanması Platon'un Devlet eserinden günümüze kadar sürmektedir. Platon, edebiyatın genel anlamı ile hayatı yansıması olarak tanımlamış ve bu betim günümüze kadar yaşarlığını korumuştur. Fransız roman yazarı Stendhal "Bir roman yol boyunca gezdirilen ayna demektir.", Georgi Plehanov ise "Edebiyat ve sanat, hayatın aynasıdır" demiştir. Bu tanımlamaları M. Parkhomenko ve A. Myasnikov "Sanat çoğu kez aynaya benzetilir. Bu benzetmenin yanlışlığı, on dokuzuncu yüzyıl klasiklerinin bile gözünden kaçmamıştır. Ayna, karşısında duran nesneleri donuk biçimde yansıtmaktan öte bir şey yapmaz, oysa sanat gerçeğin özüne doğru çok inebilmek için gerçeği seçer, çözümler ve yeniden biçimlendirir." şeklinde eleştirmişlerdir.

Boris Suchkov ise iki fikrin sentezi "Sanat ve edebiyat yapıtlarının çizdiği dünya, gerçekliğin körü körüne bir kopyası değildir, ama, dünyanın rengini ve kokusunu kendinde muhafaza eder, şu basit nedenle ki, sanat her zaman için doğanın ve insan hayatının en özlü yanlarını ele almışıtır. Her hakiki sanat yapıtının bir bildirisi olması gerekir; bu bir sanat yapıtının varolabilmesinin temel koşulu ve hayatî öğesidir. Sanat, gerçekliğin büyük disiplinine ancak boyun eğebilir, ona yardım edemez..." tanımını oluşturmuştur.

İngiliz edebiyat eleştirmeni Terry Eagleton "Sağlam ve değişmez değerleri olan ve birtakım ortak özellikleri paylaşan eserler anlamında bir edebiyat tanımı olamaz" demiştir.

ETİMOLOJİ

Edebiyat kelimesi Arapça adabiyyāt أدبيّات kelimesinden gelir. Kelime Adb kökünden gelen ve 1. görgü, terbiye, konuk ağırlama adabı, 2. yaşam tarzına ilişkin hikaye ve gözlemlerden oluşan anlamlarına gelen adab أدب kelimesinin çoğul halidir.

Edebiyat kelimesi Tanzimat Dönemi'nden sonra kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelimeden önce ilim-i edeb, şiir ve inşa gibi terimler kullanılmaktaydı.

EDEBİYAT KURAMLARI

Edebiyatın sınırları önceden belirlenmiş form ve kurallara göre tasarlanarak oluşturulan bir üretim mi yoksa baştan tasarlanamayan üretim sırasında bilinçaltı ve geçmiş tecrübelerin ışığında oluşturulan özgün bir yaratı mı olduğu Eski Yunan'da bu yana tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Öyleyse edebi metnin üretimini sorgulayan iki ana görüş vardır.

A) Kurgucu anlayış

İlk temsilcisi Aristoteles olup, ünlü düşünür Poetika adı çalışmasında tragedyayı enine boyuna incelerken kurguyu ön plana çıkararak,sanatsal dışavurumu ikinci plana atmıştır.

B) Dışavurumcu anlayış

MS. 1. yüzyılda Eski Romalı düşünür Longinus ait Peri Hypsous (Yücelik Üzerine) adlı çalışmasında bir yapıtın sanatsal değerinin içindeki coşku miktarı ile ölçülebileceğini iddia ederek kurgucu anlayışı reddetmiştir.

20. yüzyıl'dan itibaren her iki anlayışın ortaklaşa yansıtıldığı eserler üretimiştir. Sözgelimi James Joyce’un Ulysses adlı romanı hem kusursuz bir kurguya hem de dışavurumun en abartılı ve yoğun kullanıldığı devrimci bir çalışma olarak dikkat çekmektedir.

EDEBİYATTA GERÇEKLİK

Bazı edebiyat eserlerinde gerçeklik, kurmaca gerçeklik şeklindedir. Eseri ortaya koyan sanatçı gerçek hayattan esinlendiği olaylar ya da fikirler ile kendi kafasındakileri harmanlar. Bunun sonucunda eserler hem gerçek hayattan, hem de sanatçının duygu, düşünce ve hayallerinden izler taşır.

-Alıntıdır

Kaynak: Vikipedi

EDEBİYAT'A TEŞKİL EDEN OLAYLAR

1) Savaşlar: Toplumu derinden etkilediği gibi, bir toplum ürünü olan edebiyatı da etkilemiştir. Örnek: Kurtuluş Savaşı

2) Göçler ve tabii afetler: Bunlar bölgesel etkilerdir. Halkta derin izler bıraktığı için önemli derecede malzeme oluştururlar.

3) Kültürel değişim:Toplumun yaşam biçimi değişirse buna bağlı olarak edebiyat da değişir.

4) Aşk, sevgi: Bunlar bireysel etkilerdir.

5) Doğa: Bu unsur temel teşkil etmez, sadece farklı bakış açıları için ortam oluşturur.

EDEBİYAT İLE DİĞER BİLİMLERİN İLİŞKİSİ

1) Sosyoloji: Toplumda meydana gelen olaylar edebi eserlere yansır. Sosyologlar da bu eserlerden yola çıkarak toplumsal olgulara ulaşabilirler. Tam tersi de olabilir.

2) Tarih: Tarihçiler edebi eserlere bakarak, eserin yazıldığı dönem hakkında bilgi edinebilirler. O dönemdeki yaşam koşullarını bulabilirler.

3) Psikoloji: Edebiyatçıların yazmış olduğu eserlerden psikologlar veya psikiyatrlar psikoanaliz yapabilirler.

4) Coğrafya: Özellikle, yazılan gezi yazılarından coğrafyacılar, o eserdeki yerin coğrafi özelliklerini bulabilirler.

EDEBİ ESER (Sanat Eseri)

Malzemesi dil olan, sanat gayesi ile yazılmış, estetik, zevk ve heyecana yönelik olan bir anlatım veya ifade tarzının oluşturduğu yapının adıdır. Edebi eser, insan eseridir, orjinaldir, özgündür, tektir, bireyseldir. Faydaya bağımlı değildir; ama ondan bir takım faydalı bilgiler elde edilebilir. Toplumda yaşanan olayları ve durumları yansıtması bakımından bir ayna görevi görür. Edebi eser kurmacadır. Kurmaca(İtibari), sanatçının dış dünyadan aldığı malzemeyi, kendi anlayışı, dünya görüşü ekseninde yeniden bir kurguyla ortaya koyduğu sonuçtur. Sanatçı her ne kadar gerçeği anlatırsa anlatsın o eser bir kumacadır. Bu anlamda edebi eser bir ayna görevi görür.

EDEBİ ESERİN ÖLÇÜTLERİ

1) Eserin alacağı yapı(nesir, nazım)

2) Dil kullanımı

3) İfade biçimi

4) Üslup

5) Edebi sanatlar ve eserde uygulanış biçimi

6) Eserin hacmi

7) Konu seçimi

8) Sanatçının bakış açısı

EDEBİ AKIM

Belli bir dönemde, belli bir sanatçı gurubunun ortak bir sanat, estetik veya edebiyat anlayışı çerçevesinde oluşturdukları edebi hareket veya bu ortamda meydana getirmiş oldukları edebi eserlerin bütünüdür.

-Alıntıdır

Kaynak: Çok Bilgi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Genç Düşünür -- 14 Eylül 2013; 19:49:36 >

• Desteklerinizi bekliyorum...
  • Hocam Aslında Gerekli Bir Şey Ancak O Bölüm Ölü Halde Bulunur Söyleyeyim Size.Yine de Benden Destek +1
  • kitap bölümü var?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • yarına edebiyat ödevim var yapar mısınız aga pls
  • Destekliyorum
  • Yardımcı olurum hocam sana(edebiyat 3.sınıf öğrencisiyim)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kitap bölümü var.
  • paso şiir özlü söz paylaşacaklar nasılsa boşver.
  • kitap bölümü var ama edebiyat "kitap" ile sınırlandırılamayacak kadar büyük bir alan. şu forumda çok girenin olacağını sanmamakla birlikte destekliyorum.
  • Destekliyorum. Akrostiş yazarım.
  • Edebiyat bölümü açılsın diye anket koyuyorsun. Gerçekten çok demokratiksin (!) Ayrıca kitap bölümü var neyine yetmiyor.
  • destekliyorum,açılmalı böyle bir bölüm.
  • Merhaba konuyu ilgili bölüme açar mısınız?http://forum.donanimhaber.com/forumid_604/tt.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.