Şimdi Ara

Fortran Öğrenmek İstiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar ,daha önceden herhangi bir programlama temelim vs olmadı. Yalnızca python'da çok temel işlemlere bakmıştım. Başlıkta da yazdığım gibi Fortran öğrenmek istiyorum. Biraz araştırma yaptım ama herhangi bir Türkçe kaynağa rastlayamadım malesef. Temel düzeyden yavaş yavaş kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için kullanabileceğim kaynaklar(video,kitap,blog vs.)için yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :) Umarım konu doğru yerdedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chane -- 15 Mart 2017; 15:14:54 >

• Konu doğru yerde.http://www.google.com.tr/search?q=fortran+.pdf fortan ve pdf aramasında 127bin sonuç, ve onlarca pdf dokuman var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belirtmedigim için üzgünüm. Mümkünse Türkçe kaynak arıyorum. Örneğin Python için arama yaptığımda onlarca video ve güzel bloglar ile karşılaştım ancak aynısı malesef Fortran için mümkün olmadı . Temelden başlayıp bizi en azından orta seviyeye kadar getiren Türkçe kaynak arıyorum

Edit: Sanırım birkaç tane bulabildim , teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chane -- 15 Mart 2017; 20:53:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep diyoruz. Programlama yapacaksan Türkçe değil ingilizceye ihtiyacın var. Türkçe kaynak ile bir yere gelmek çok zor.
    Fortran öğrenmek istiyorsan ve ingilzicen yoksa önce ingilzice öğrenmen lazım sonra fortran. Hadi kitap buldun. sorun yaşadın nolacak? Kısaca her türlü ihtiyacın ingilizce
  • Chane kullanıcısına yanıt
    fortran nereden buldun :D ya anlamıyorum fortran öğrenmek için çok özel bir sebebin olmalı C den bile eski bi dil he amacın böyle low level programlama dili öğrenmek ise onun yerine assembly öğren yada C gerçi türkiyede assembly öğrenmek ingilizce bilmeden imkansız orası ayrı...
  • Harun2525 H kullanıcısına yanıt
    Fizik, matematik, inşaat mühendisliği gibi yazılımı yardımcı araç olarak kullanan bir şey okuyorsa (veya mesleğin sahibiyse) fortran on numara tercih. Herkes ıncık cıncık bilgisayarın her milimetresini öğrenmek istemiyor, işini görsün yeterli. Önceden python araştırmasına bakılırsa büyük ihtimalle böyle. Ha fortran eski mi, harbiden eski evet ama araştırma yaptım dediğine göre arkadaşın bir bildiği var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 16 Mart 2017; 20:11:13 >
  • aslında arkadaşta tam belirtmemiş ne istediğini tam olarak. ama matematik için bile bence fortran vakit kaybı çünki amaç performans falan değil yardımcı araçlar. bu yüzen python derim herşey var çünki hızlı ve gerçekten böyle çok ciddi düşünmeyenler için python gayet ideal
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ispanyolca öğrenmek istiyorum
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Harun2525 H kullanıcısına yanıt
    Hayır aksine, amaç performans. Belki bir grafik renderlamaya çalışıyordur, belki bir formülü bazı değerler için tekrarlı olarak işlemesi gerekiyordur. Binlerce sayıyla ilgili işlemler yapacaksın, amaç nasıl performans olmasın? Dilin eski olması demek kötü olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor. Python genel-amaçlı ve yorumlanan bir dil, fortran'ın yanında kağnı gibi yavaş kalır. Kıyaslanması bile hata. Fortranın kendi işinde rakibi olsa olsa C'dir. Kimse de fortran'ın yaptığı işi gidip C ile yapayım demez. Fortran direkt olarak belli bir kitleye hitap edecek, onların ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde inşaa edilmiş bir dil. Dolayısıyla o kişiler tarafından kolay öğrenilip kolay kullanılıyor.

Konuyu açan arkadaştan da özür dilerim konuyu şişirdik... Bedava up gibi olsun, belki birinde kaynak vardır, vesileyle ulaşır gerektiği yere. Bu söylediklerime istinaden, belki yayınlanmış makalelerde örnek fortran kodu bulup oradan hareket edebilirsin. Veya github.com'da matematik veya fizikle ilgili (veya computational science kapsamına giren ne varsa) bir konsept aratıp dili fortran'a filtreleyebilirsiniz. Büyük ihtimalle açıklamalarıyla birlikte örnek ve açık kaynak kodlarla karşılaşırsınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaramazovX -- 16 Mart 2017; 20:49:12 >

• Yorumlarınız için çok teşekkürler Şuanda Bilgisayar Mühendisliği okuyorum ancak hazırlık okurken birkaç yazılım kursuna katıldım ve açıkçası pek sarmadı yazılım yapmak. Ben de yukarıda da dendiği gibi yazılımı yalnızca araç olarak kullanabileceğim farklı bir bölüme geçmek istediğim için hazırlığı atladıktan sonra yarı dönemde ders almadım ve ağustosta yatay geçiş yapacağım inşallah. Havacılık ve Uzay Mühendisliği / Uçak Mühendisliği düşünüyorum şuanda ve bu bölümlerde verilen dilin Fortran olduğunu öğrendim. Bu birkaç aylık zaman diliminde epey boş vaktim olduğu için o boşluğu Fortran ile değerlendirmek istedim.

Ayrıca yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi her yerde İngilizce kaynak var. Malesef kaçışım yok, bir yandan da İngilizce çalışmalıyım sanırım

• İngilizce joker konudur. Orada havacılık, uzay, uçak müh demişsin, bunlar amerika-avrupa alanlarıdır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • uzay müh. okuyan ve yüksek lisans yapan bir arkadaşım var ve c# kullanıyor. Açıkcası dil ile bölümün bir alakası yok, sadece hocanız neyi biliyorsa onu anlatır.

Buna en iyi örnek:https://github.com/nasa

Adamların reposunda bir çok örnek ve çeşit çeşit de programalama dili var, javascript,c++, ruby ...

Son bir not: Bilgisyar mühendisliği sadece yazılımdan oluşmuyor.
    Sistem,
    Network,
    IoT,
    DBA
    Güvenlik,
    Gömülü sistemler.
    ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 20 Mart 2017; 11:16:10 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.