PİYASADA SATILAN KÜÇÜK , FREKANS GÖSTERGESİ DİJİTAL OLAN 10 BANDLI RADYODAN BİRTANE 5.00 YTL'YE ALDIM İÇİNİ AÇTIM VE DİJİTAL EKRANIN OLDUĞU PERTİNANSA GELEN İKİ KABLOYU BULDUM ÜZERİNDE FM OSC VE AM OSC YAZIYOR KIRMIZI VE SİYAH RENKTE İKİ KABLO KIRMIZI OLANI YANİ FM OSC YE GELENİ KESTİM VE RADYONUN EKRANINDA BİRDEN BİRE 982.6 GELDİ ONDAN SONRA KESTİĞİM KIRMIZI KABLONUN DİJİTAL EKRANDAN GELEN KISMINA BİR KABLO EKLEDİM VE UCUNA GÜZEL BİR PROB BULDUM PLL KONTROLLÜ BİR FM MODÜLATÖRÜN FREKANSINI ÖLÇTÜM VE SONUÇ HARİKA TAM ÖLÇÜYOR FAKAT ÖLÇÜLEN FREKANSIN ÜZERİNE 10.7 EKLİYORSUNUZ KALİBRASYON FİLANDA GEREKMİYOR. FREKANSA TAM KARARLI BİR ŞEKİLDE KİTLENİYOR. YAPMAK İSTEYİPTE AKLINA SORU TAKILAN ARKADAŞLARIMIZ BANA MAİLİMDEN ULAŞABİLİRLER. TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK 73.. MSN : sukruozkarabacak@hotmail.com
tebrikler arkadaşım güzel bir çalışma
guzel demişsin de bu alet ne işe yarıyo hakket yani frekansmetre yi neyin frekansını ölçmekte kullanıyorsunuz.. cahilliğime verin..
Bravo neredende aklına geldi bu iyi fikir aklımda bende deneyeceğim.
quote:
Orjinalden alıntı: sozkarabacak
PİYASADA SATILAN KÜÇÜK , FREKANS GÖSTERGESİ DİJİTAL OLAN 10 BANDLI RADYODAN BİRTANE 5.00 YTL'YE ALDIM İÇİNİ AÇTIM VE DİJİTAL EKRANIN OLDUĞU PERTİNANSA GELEN İKİ KABLOYU BULDUM ÜZERİNDE FM OSC VE AM OSC YAZIYOR KIRMIZI VE SİYAH RENKTE İKİ KABLO KIRMIZI OLANI YANİ FM OSC YE GELENİ KESTİM VE RADYONUN EKRANINDA BİRDEN BİRE 982.6 GELDİ ONDAN SONRA KESTİĞİM KIRMIZI KABLONUN DİJİTAL EKRANDAN GELEN KISMINA BİR KABLO EKLEDİM VE UCUNA GÜZEL BİR PROB BULDUM PLL KONTROLLÜ BİR FM MODÜLATÖRÜN FREKANSINI ÖLÇTÜM VE SONUÇ HARİKA TAM ÖLÇÜYOR FAKAT ÖLÇÜLEN FREKANSIN ÜZERİNE 10.7 EKLİYORSUNUZ KALİBRASYON FİLANDA GEREKMİYOR. FREKANSA TAM KARARLI BİR ŞEKİLDE KİTLENİYOR. YAPMAK İSTEYİPTE AKLINA SORU TAKILAN ARKADAŞLARIMIZ BANA MAİLİMDEN ULAŞABİLİRLER. TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK 73.. MSN : sukruozkarabacak@hotmail.com
Hangisini aldın resim eklermisin. Bende bulursam aynısından alayım.
quote:
10.7 ekleme işinide halletseydin mükemmel olurdu
Ben tam anlamiyorum ... Frekansi Radyo zaten gösteriyor?
iyide frekans denilen meret sadece radyoda yokki başka bir sisteminde frekansını ölçebilirsin...
hmm....tamam
hangi frekans arlığını gösterebiliyor?
quote:
Orjinalden alıntı: r2d2droids
quote:
10.7 ekleme işinide halletseydin mükemmel olurdu
Arkadaşım şu 10.7 ekleme işlemini pic ile yapabiliriz değil mi?
neden 10.7 gibi bir soru bekliyodum ama kimseden ses soluk çıkmadı...
benimde merak ettiğim hangi frekans aralığında ölçme yapabiliyor
ARKADAŞLAR 1. SORU NEDEN 10.7 EĞER BİRAZ RADYO BİLGİNİZ VARSA TÜM FM RADYOLARDA LOKAL OSİLATÖR 10.7MHz DİR. ŞİMDİ DEVREYİDE ONA GÖRE YAPMIŞLAR SİZ İSTERSENİZ BİR TANE 10.7 MHz KRİSTAL OSİLATÖR YAPIN PROBA BAĞLAYIN OTOMATİK EKLENMİŞ OLUR BEN ÜŞENDİM TOPLAMA YAPMAK BENİM İÇİN HEM ZİHİN JİMLASTİĞİ OLUYOR:) İKİNCİ SORUDA DENMİŞ Kİ KAÇ ARALIĞINI ÖLÇÜYOR DENMİŞ 0-998MHz LERE KADAR ÖLÇÜYOR. TARSUS'TAN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
selamlar... Bu frekansmetre en ideal olarak bir FM vricide kullanılabilir. Bence 0-998MHz arası çalışması zor. zaten kendisi çok ucuz olan böyle bir radyoda 1-1.3GHz lik bir prescaler/önbölücü kullanılmış olması zor. 2 ayrı frekans girişi olmalı: AM için ve mesela 30MHz e kadar olan ve FM için 70-120MHz arası. bunların dışını tam olarak ölçmesi çok akılcı gelmiyor şahsen ama bir AM-FM radyo için fazlası ile yeterli. Bu arada LO-Lokal Osilatör ler 10.7 MHz değil , alınacak olan frekansın 10.7MHz altında veya üzerinde olur. FM radyolarda 1. arafrekans genelde 10.7 MHz , 2. arafrekans ise 455kHz dir. AM radyolarda ise de genellikle 455kHz dir arafrekans. Mesela 110.7MHZ lik bir istasyonun alına bilmesi için IF/arafrekan 10.7 MHz olduğu için LO ya 100MHz de ya da 121.4MHz de çalışmalıdır. Bu devre de bir alıcı için tasarlandığından , direkt olarak istasyonun frekansını gösterebilmesi için ya 10.7 üzerini ya da 10.7 altını gösterir verici frekansının. Giderebilmenin yolu ise sabit bir 10.7MHz lik bir osilatör yapıp , bunu bir mixer devresine ölçülecek frekan ile birlikte girmek ve çıkışına da bir filtre koymaktır. direkt uç uca bağlarsanız , frekansmetre telefon numaralarını ölçecektir. Saygılar.
quote:
ARKADAŞLAR 1. SORU NEDEN 10.7 EĞER BİRAZ RADYO BİLGİNİZ VARSA TÜM FM RADYOLARDA LOKAL OSİLATÖR 10.7MHz DİR. ŞİMDİ DEVREYİDE ONA GÖRE YAPMIŞLAR SİZ İSTERSENİZ BİR TANE 10.7 MHz KRİSTAL OSİLATÖR YAPIN PROBA BAĞLAYIN OTOMATİK EKLENMİŞ OLUR BEN ÜŞENDİM TOPLAMA YAPMAK BENİM İÇİN HEM ZİHİN JİMLASTİĞİ OLUYOR:) İKİNCİ SORUDA DENMİŞ Kİ KAÇ ARALIĞINI ÖLÇÜYOR DENMİŞ 0-998MHz LERE KADAR ÖLÇÜYOR. TARSUS'TAN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
ARKADAŞLAR BEN YAPTIM KULLANIYORUM İSTEYEN ARKADAŞLAR KULLANSIN DİYE ÇALIŞMALARIMIZI PAYLAŞALIM DİYORUZ AMA BUNU BALTALAMAYA ÇALIŞAN ARKADAŞLAR OLUYOR BİZ MİLLET YARARINA RESİMLERİNİ BİLE ÇEKTİK BEN RADYO AMATÖRÜYÜM YÜKSEK FREKANS ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM DİYORUM BENDE ORJİNAL FREKANSMETREDE VAR ONUNLA ÖLÇÜYORUM BİRDE RADYODAN YAPTIĞIMLA BAKTIM Kİ DEĞERLER AYNI BU NEYİ GÖSTERİR ÖLÇTÜĞÜNÜ AMA NEYSE ARKADAŞLAR BUNDAN SONRA KENDİM PİŞİRİP KENDİM YİYECEĞİM ANLADIMKİ BU FORUM BANA GÖRE DEĞİL BAŞKA FORUMLARDA ÇALIŞMALARIMI İSTEYEN ARKADAŞLAR BULABİLİRLER NEDENSE BU ELEKTRONİKLE UĞRAŞAN İNSANLARDA BİR BİLMİŞLİK VE ÜSTÜNLÜK ARAYIŞI VAR BEN SENDEN DAHA İYİ ANLARIM GİBİ TAMAM ANLA ÖNEMLİ DEĞİL AMA YAPICI OL BİZ YALAN MI SÖYLÜYORUZ ÖLÇÜYOR DİYORUZ ORDAN KALKIYOR YOK BENCE ÖLÇMEZ YA BEN DENEDİM BUNUN SENCESİ BENCESİ VAR MI YANİ BİRDE BİNBAŞI YAPMIŞLAR ADAMI BAKIN MESELA YANLIŞLIKLA 10.7 YE LOKAL OSİLATÖR DEMİŞİM TAMAM ONU EĞER YANLIŞ SÖYLEDİYSEM DÜZELTİN NE GÜZEL MİLLET YANLIŞ BİLGİLENMEMİŞ OLUR AMA YAPILIP DENENMİŞ ÇALIŞMAYA YOK O BENCE ÖLÇMEZ DEMEK BANA YALAN SÖYLÜYORSUN DEMEK ANLAMINA GELİR SENİ BURAYA BİNBAŞI YAPANLARI BİRAZ DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUM AYRICA YAPTIĞIM PROJENİN RESİMLERİDE VAR İSTERSEN BİRDE GÖZLERİNLE GÖR ÖYLE KONUŞ ŞİMDİLİK HERKESE ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLİYORUM.
seni gölgelemek isteyen yok arkadaşım. yanlış anlaşılma olmasın. untayk da yardımsever biridir gerçekten.
neyse benim bi sorum var. frenkansını ölçeceğimiz şeyin uclarını tam olarak nereye bağlıyoruz? mesela ben prizin frekansını ölçmek için uclarını nereye bağlıcam ( pirizin gerilimi biraz yüksek tabi )
çok akıllıca bir iş yapmışın...biz elektronikçilerin kafası calışıyor...herkese iyi calışmalar
Selamlar. sozkarabacak arkadaşım kesinlikle eleştirmek gibi bir niyetimiz olmadı. sadece bazen yanılarak hepimiz ufak-tefek hatalar yapıyoruz. Diğer arkadaşlarımızın yanlış bilgilenmemeleri için birbirimizi kontrol ederiz sürekli burada. Ellerinize sağlık , gayet güzel bir düşünceyi hayata geçirmişsiniz. Böyle bir iş ancak takdir edilir , küçümsenmek veya yadırganmak gibi bir tepki zaten bu forumun amacına yakışmaz. Ve amaç kesinlikle anladığınız şekilde değil. Şayet yanlış anlaşıldı isem sizden özür dilerim. Bilmişlik olayına değinirsek , yaklaşık 26 yıldır bu işlerin çerisindeyiz ve tamirden ar-ge ye hemen hemen her tür işte bulunduk ve bizi gerçek hayatta bilenler , hiç bir zaman kendimizi ispat davasında olmadığımızı bilirler. Buradaki her arkadaşımız gibi bizim davamızda , yeni yetişen ve elektroniğe gönül vermiş arkadaşlarımıza mümkün olduğunca yardımcı olma gayretidir. Bizi buraya binbaşı kimse yapmadı ki... mesaj sayısı arttıkça zaten herkesin rütbesi artar bu forumda... Ölçmez derken de kastettiğim şey , benzeri bir radyoda zamanın birinde yaptığım kendi deneyimime dayanmamdır. o radyonun frekansmetresi 130MHz lerden sonra ölçme yapamıyordu. direkt RF jebneratöründen yüksek seviyede giriş yaptığımd ise 160MHz lere kadar çıkabilmişti. benim anlatmak istediğim ise 999 MHz lere çıkabildiğinden emin misiniz baabında idi. Tabii ki denediyseniz ölçebildiği frekans aralığını , diyebileceğimiz birşey olamaz... Yalancılıktan ziyade yanılgı olabileceğini belirtmek istemiştim. Haşa kimseye yalancı demek haddimiz değildir. Yine de kusura bakmayın. Saygılar.