Şimdi Ara

Fizikte Yeğin nükleer Zayıf nükleer Elektromanyetik kuvvet soruları NEYDİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
4.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben yeğin nükleer tek yaptım siz ne yaptınız



  • bende aynı senin gibi yapacaktım ama emin olamadım keşke yapsaydım dedim gezegenler arasında elektro manyetik kuvvet ne olsun dedim ama iş işten geçti
  • Bende yeğin yani yanlız 2 yaptim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • I ve II olması lazım. elektromanyetik kuvvet hemen hemen her yerde vardır gezegenler arasında da var. III. seçenekte yazılanı tam hatırlamıyorum ama nükleer kuvvet değil elektromanyetik kuvvet olması lazımdı o yanlış diğer ikisi doğru.
  • yalnız 2 bence, son gün bu konuyu tekrar edecektim unuttum
  • 1 2 olmalı em gezegenler arası var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • posionarcher kullanıcısına yanıt
    yalnız 2 olmalı çünkü elektromanyetik kuvvet en etkili kuvvet değil, soruyu iyi okuyun arkadaşlar gezegenler arası en en etkili kuvvet kütle çekim kuvvetidir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Neuroxena

    I ve II olması lazım. elektromanyetik kuvvet hemen hemen her yerde vardır gezegenler arasında da var. III. seçenekte yazılanı tam hatırlamıyorum ama nükleer kuvvet değil elektromanyetik kuvvet olması lazımdı o yanlış diğer ikisi doğru.

    Ama 1.şıkta en etkili kuvvet elektromanyetik kuvvet gibi bir şey diyordu. Yani gezegenlerin o durumda kalmasının sebebi elektromanyetik kuvvettir gibi bir anlam çıkıyordu. Tam emin değilim ama.
  • da 1 de baskın olarak diyordu ya

    baskın olarak GENEL ÇEKİM yok mu gezegenler arası
  • Ya yalnız 2 ya da 1-2 . Ben yalnız 2 yaptım.
  • ya ben de yalniz 2 dedim de emin degilim. zayif nukleer kuvvet neden dogru degil?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sınavda ilk kez duydum yeğin i.
  • Bu kuvvetler yerçekimi kuvveti olarak bildiğimiz kütle çekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet ve zayıf nükleer kuvvettir. Bunların hepsi birbirinden farklı şiddete ve etki alanına sahiptir. Güçlü ve zayıf nükleer kuvvetler sadece atomun yapısını belirlerler. Diğer iki kuvvet, yani yerçekimi ve elektromanyetizma ise, atomların arasındaki ilişkiyi ve dolayısıyla tüm maddesel objeler arasındaki dengeyi belirlerler.
    Güçlü nükleer kuvvet 15
    Zayıf nükleer kuvvet 7,03X10-3
    Yer çekimi kuvveti 5,90X10-39
    Elektromanyetik kuvvet 3,05X10-12

    Bu temel kuvvetler, mükemmel bir güç dağılımı ile madde evreninin oluşmasına imkan verirler. Kuvvetler arasındaki bu oran o kadar hassas bir denge üzerine kuruludur ki, ancak ve ancak bu oranlarla parçacıklar üzerinde gereken etkiyi yapabilirler.

    1. Güçlü Nükleer Kuvvet (YEĞİN NÜKLEER KUVVET) Çevremizde gördüğümüz her şeyin, kendimiz de dahil olmak üzere atomlardan oluştuğunu ve bu atomların da pek çok parçacıktan meydana geldiğini gördük. Peki bir atomun çekirdeğini oluşturan tüm bu parçacıkları bir arada tutan güç nedir? İşte çekirdeği bir arada tutan ve fizik kurallarının tanımlayabildiği en şiddetli kuvvet olan bu kuvvet, "güçlü nükleer kuvvet"tir.
    Bu kuvvet atomun çekirdeğindeki protonların ve nötronların dağılmadan bir arada durmalarını sağlar. Atomun çekirdeği bu şekilde oluşur. Bu kuvvetin şiddeti o kadar fazladır ki, çekirdeğin içindeki protonların ve nötronların adeta birbirine yapışmasını sağlar. Bu yüzden bu kuvveti taşıyan çok küçük parçacıklara Latince'de "yapıştırıcı" anl***** gelen "gluon" denilmektedir. Bu yapışmanın şiddeti çok hassas ayarlanmıştır. Bu yapıştırıcının kuvveti protonların ve nötronların birbirlerine istenilen mesafede bulunmalarını sağlamak için özel olarak tespit edilmiştir. Söz konusu kuvvet biraz daha yapıştırıcı olsa protonlar ve nötronlar birbirlerinin içine geçecek, biraz daha az olsa dağılıp gideceklerdi. İşte bu kuvvet Büyük Patlama'nın ilk saniyelerinden beri atomun çekirdeğinin oluşması için gerekli olan yegane değere sahiptir.

    2. Zayıf Nükleer KuvvetŞu an yeryüzündeki düzeni sağlayan en önemli etkenlerden biri de atomun kendi içinde dengeli bir yapıya sahip olmasıdır. Bu denge sayesinde maddeler bir anda bozulmaya uğramaz ve insanlara zarar verebilecek ışınları yaymaz. Atom bu dengesini çekirdeğindeki protonlarla nötronlar arasında var olan "zayıf nükleer kuvvet" sayesinde elde eder. Bu kuvvet özellikle içinde fazla nötron ve proton bulunduran çekirdeklerin dengesini sağlamada önemli bir rol oynar. Bu dengeyi sağlarken gerekirse bir nötron protona dönüşebilir.
    Bu işlem sonucunda çekirdekteki proton sayısı değiştiği için, artık atom da değişmiş, farklı bir atom olmuştur. Burada sonuç çok önemlidir. Bir atom parçalanmadan, başka bir atoma dönüşmüş ve varlığını korumaya devam etmiştir. İşte bu şekilde de canlılar kontrolsüz bir şekilde çevreye dağılıp insanlara zarar verecek parçacıklardan gelebilecek tehlikelere karşı adeta bir emniyet kemeri gibi korunmuş olur.

    3. Elektromanyetik Kuvvet
    Bu kuvvetin keşfedilmesi fizik dünyasında bir çığır açtı. Her cismin kendi yapısal özelliğine göre bir "elektrik yükü" taşıdığı ve bu elektrik yükleri arasında bir kuvvet olduğu öğrenilmiş oldu. Bu kuvvet zıt elektrik yüklü parçacıkların birbirini çekmesini, aynı yüklü parçacıkların da birbirlerini itmelerini sağlar. Bu sayede bu kuvvet atomun çekirdeğindeki protonlarla çevresindeki yörüngelerde dolaşan elektronların birbirlerini çekmelerini sağlar. İşte bu şekilde atomu oluşturacak iki ana unsur olan "çekirdek" ve "elektronlar" bir araya gelme fırsatı bulurlar.
    Bu kuvvetin şiddetindeki en ufak bir farklılık elektronların çekirdek etrafından dağılmasına ya da çekirdeğe yapışmasına neden olur. Her iki durumda da atomun, dolayısıyla madde evreninin oluşması imkansız hale gelir. Oysa bu kuvvet ilk ortaya çıktığı andan itibaren sahip olduğu değer sayesinde çekirdekteki protonlar elektronları atomun oluşması için gereken en uygun şiddette çeker.

    4. Kütle Çekim Kuvveti
    Bu kuvvet algılayabildiğimiz tek kuvvet olmasına rağmen, aynı zamanda da hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz kuvvettir. Şiddeti diğer kuvvetlere göre en düşük kuvvet olmasına rağmen, çok büyük kütlelerin birbirini çekmelerini sağlar. Evrendeki galaksilerin, yıldızların birbirlerinin yörüngelerinde kalmalarının nedeni bu kuvvettir. Dünyanın ve diğer gezegenlerin Güneş'in etrafında belirli bir yörüngede kalabilmelerinin nedeni de yine yerçekimi kuvvetidir. Bizler bu kuvvet sayesinde yeryüzünde yürüyebiliriz. Bu kuvvetin değerlerinde bir azalma olursa yıldızlar yerinden kayar, dünya yörüngesinden kopar, bizler dünya üzerinden uzay boşluğuna dağılırız. En ufak bir artma olursa da yıldızlar birbirine çarpar, dünya güneşe yapışır ve bizler de yer kabuğunun içine gireriz. Tüm bunlar çok uzak ihtimaller olarak görülebilir, ama bu kuvvetin şu an sahip olduğu şiddetinin dışına çok kısa bir süre dahi çıkması, bu sonlarla karşılaşmak için yeterlidir

    Bunları buldum ama hala çıkartamadım cevabı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi posionarcher -- 23 Mart 2014; 16:08:27 >




  • cevap yalnız 2, çünkü ilk yargıda "en baskın" diyordu. en baskın kütle-çekim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Neuroxena

    I ve II olması lazım. elektromanyetik kuvvet hemen hemen her yerde vardır gezegenler arasında da var. III. seçenekte yazılanı tam hatırlamıyorum ama nükleer kuvvet değil elektromanyetik kuvvet olması lazımdı o yanlış diğer ikisi doğru.

    etkin kuvveti soruyor yalnız. yani en etkili kuvvet gezegenler arası kütle çekimdir
  • yalnız 2 yaptım gezegenler arasında kütle çekim var dedim 3. şıkkıda bi şekilde eleyip o yaptım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yalnız 2dir umarım.Matematik battı fen kurtulsun bari :(
  • Neyi tartışıyorsnuz anlamadım ? en baskın olan kütle çekim kuvvetidir. O derece büyük kütlerlerde elektro manyetiğin etkisi azdır. Cevap yalnız 2 olacak.
  • beyler su onculleri hatrilayan bi yazsın ya

    3 de ne vardı cevaplarda 2 ve 3 var mıydı. onu mu işaretledim acaba hatırlayamadım 3 de ne vardı 2 de ne vardı 1 de ne vardı 1 yanlisti da 2 3 ü hatırlayamadmıd
  • boş bıraktım. yegin nedir arkadaş ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.