Şimdi Ara

FIZIKTE HİÇBİR YERDE AÇIKLAMASINI BULAMADIĞIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
1.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • a) Bunlar katı cisimler ise ağırlık, basınç, basınç kuvvetleri ilişkisi?

b) Eğer bunlar ağzına kadar sıvı ile dolu kaplar ise ağırlık, basınç, basınç kuvvetleri ilişkisi?

Bu iki durumda sonuçlar farklı mı oluyor?
    Yardım lütfen! FIZIKTE HİÇBİR YERDE AÇIKLAMASINI BULAMADIĞIM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FBDF44A06 -- 6 Haziran 2020; 15:16:27 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Yardım!!?

• bu konuda kafan karışıyorsa şöyle yapabilirsin:
    hepsinin taban alanı aynı. 1 ve 2. şekli, 3. şekle benzet bir nevi, yani tabanlarından yukarı doğru paralel çizgiler çek 3. şekildeki gibi. fark edeceksin ki 1. şekildeki cisim, çizgilerin arasında kalıyor. yani 3. şekildekinden daha az hacmi. 2. şekildeki cisimse çizgilerden dışarı taşıyor. bu da demek ki 3. şekilden hacmi daha fazla. (kafana takıldıysa söyle, sketchtoy'dan çizerek açıklayayım)
    hacim olarak:
    2>3>1
    bu cisimler katıysa, kütle ve hacim doğru orantılı olduğundan ağırlık sıralamaları çoktan aza 2-3-1 olur. basınç F/s'le bulunuyor, F'leri ağırlıkları. F'i en fazla olanın basıncı daha fazladır (S'leri eşit), o zaman basınç sıralamaları çoktan aza 2-3-1 olur. basınç kuvvetleri ise ağırlığıyla alakalı. yine ağırlığı fazla olanın basınç kuvveti daha fazladır. çoktan aza 2-3-1. bu a) için geçerliydi.

eğer cisimlerin içi sıvı maddelerle doldurulmuşsa, basınç kuvvetleri 2-3-1 olur. fakat basınçları eşit olur, çünkü basınç hdg ile bulunuyor. cisimlerin içindeki sıvıların ağırlığı da 2-3-1 olur. (hacmi daha fazla olduğundan daha fazla sıvı alır)

edit: kafa karışıklığı olmasın, burada basınç dediğim şey sıvı basıncı.

tabii bunlar sıvıların özdeş olduğu durum için geçerli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kirmizicekic -- 30 Mayıs 2020; 13:49:9 >

• Teşekkürler Hocam.

Mesela 2. Şekil için
    a ve b şıklarında basınç kuvveti kabın ya da sıvının ağırlığına eşit mi az mı fazla mı? Yani kendi ağırlıklarıyla basınç kuvvetleri arasında nasıl bir ilişki var?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FBDF44A06 -- 30 Mayıs 2020; 14:58:38 >
  • sıvı olanın basıncını bulamazsın. çünkü sıvılarda basınç BELİRLİ BİR NOKTAYA göre bulunur atıyorum tabana göre baktığında hepsinin basıncı aynı olacaktır. çünkü h a bağlı sıvılar aynı d lerde değişmiyor aynı ortam oolduğunuda varsayarsak tabandaki bir noktaya göre sıvı basınçları aynı olacaktır. ama basınç kuvvetleri hdgs olduğu için s i büyük olan sıvının basınç kuvveti daha büyük olacaktır.

ağırlık için m = d.v öz kütle değerlerimiz eşit. hacim olarak baktığımızda da 2. nin hacmi 3. den büyük en küçük olnalarıda 1. bu yüzden m sıralaması 2>3>1 olacaktır. g değeri sabit olacağından m ile mg orantılıdır sıralama değişmez.

düzeltme : (bende batırdım gibi şimdi düşününce sıvı basınç kuvveti de birbirine eşit olacakmış gibi geldi çünkü sıvıda tabana uygulanan basınç yazdığım gibi hdgS hdg ler aynı s değerleride aynı bu yüzden eşit.) yukardaki yanlışı kaldırmıyorum.

katı halindekilerin ise basıncı P= F/S dir burda cisimlerin ağırlığını bilmek gerekiyor. mg/s den katılara göre durumuda hesaplayabilirsin ama mantıken eşit özkütlelerde hacmi büyük olanın ağırlığıda büyük olacaktır. yani 2 nin ağırlığı 3 den büyük en küçükleri 1 olur basınçları 2>3>1 olarak sıralanır basınç kuvvetleri de F = P.S olduğu için s değerleri hepsinde aynı olduğundan orantılıdır aynı büyüklük bunun içinde yazılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8A146E5AB -- 30 Mayıs 2020; 15:24:58 >

• Hocam yani katı cisimler olsa bunlar şekil önemli değil mi ağırlık mı önemli sadece?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FBDF44A06 -- 30 Mayıs 2020; 20:21:42 >
  • ??

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FBDF44A06

Hocam yani katı cisimler olsa bunlar şekil önemli değil mi ağırlık mı önemli sadece?
    hocam mesajı alıntılamadığınızda/cevaplamadığınızda bildirim gitmiyor bu yüzden karşıdakinin haberi olmayabiliyor. cevap verirken haberdar etmek için mesajı cevaplayıp yanıtlarsanız daha iyi olur, cevapladığınızı görüp size döneriz.
    sorunuzun ne olduğunu tam anlayamadım, hala aklınıza takılan bir şey varsa sorabilirsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sizin anlattığınıza göre katilarda basinc kuvveti taban alana bağlı değil bunu soruyorum sadece ağırlığa mı bağlı

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FBDF44A06

Hocam sizin anlattığınıza göre katilarda basinc kuvveti taban alana bağlı değil bunu soruyorum sadece ağırlığa mı bağlı
    hocam sadece ağırlık denemez. şöyle bir fotoğraf buldum mesela:

FIZIKTE HİÇBİR YERDE AÇIKLAMASINI BULAMADIĞIM

yani cismin, zemine uyguladığı net kuvvet, basınç kuvvetidir. basınç kuvvetini P x S olarak görebilirsiniz, P = F/S olduğu için S ile çarpıldığında F kalacaktır sadece. ama P x S diye dolaylı bir yol ezberlemeyin. P = F/S dediğimizde paya yazılan F, basınç kuvvetidir. fotoğrafta da gördüğünüz gibi eğer cismin üzerine, zemine doğru bir kuvvet uygulanırsa basınç kuvveti artar, eğer cisme yukarı doğru bir kuvvet uygulanırsa basınç kuvveti azalır fakat kesinlikle basınç kuvveti taban alanına bağlı değil katılarda. sıvılarda durum farklı, üstteki arkadaşımız da açıklamış zaten bunu. sıvılarda da P x S diyoruz ama P hdg olduğu için basınç kuvveti, hdgS oluyor ve bu sadece bir yüzey için geçerli oluyor. yani siz sıvıların basınç kuvvetini her yüzey için farklı bir değer bulabilirsiniz

• kirmizicekic K kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam simdi anladım

• Basınç kuvvetlerini şöyle düşün eğer 1.şekildeki gibiyse kap içe doğru eğik ya oldupundan daha fazla baskı varmış gibi sanki o içe eğiklik extra ağırlık veriyor gibi düşün.tam tersi 3.kaptada dışa doğru eğik yani olduğundan daha hafifletiyor. Oyüzden kuvvet sırlaması:::::: 1>2>3

• rica ederim hocam kolay gelsin

• kirmizicekic K kullanıcısına yanıt
    Hocam selamlar gecen hafta anlamıştım ama şimdi bakınca soruyu tam soramadigimi fark ettim.
    a şıkkı için ağırlıkları eşit olduğunda basınç ve basınç kuvvetlerini karşılaştırabilir misiniz
    Ayrıca sıvının basınç kuvveti sadece kap düzgün ise mi hdgS oluyor?

• hocam kusura bakmayın dün vaktim olmadı, anca cevap veriyorum.
    katı cisimlerin basınçları, F/S olarak bulunuyor demiştik. buradaki F'i basınç kuvveti olarak alabiliriz, yani zemine uygulanan kuvvet. ağırlıkları eşit diyorsunuz, o zaman cisimlerin zemine uyguladıkları kuvvetler eşit olacak. taban alanları da eşit, S, yani cisimlerin basınç kuvveti de basınçları da eşit olur bu durumda. fakat cisimlerin hacimleri farklı, bu da demek oluyor ki yoğunlukları farklı (hacimleri farklı olmasına rağmen kütleleri eşit. d=m/v'den m ler eşit, v ler farklı, d farklı.) yani cisimler aynı maddeden yapılmamış. eğer cisimler aynı maddeden yapılmış olsa basınç-basınç kuvvetleri nasıl olur ilk mesajda anlatmıştık diye hatırlıyorum
    ikinci sorduğunuz soru ile ilgili, kap düzgün olmak zorunda değil. mesela sizin çizdiğiniz şekillerde 1-3. kaplar düzgün değil, fakat bunların basınç kuvvetlerini, o yüzeyleri için (mesela S1 dediğimiz bir yüzey için) hdgS1 olarak hesaplayabiliriz.

edit: 1-2. kaplar* düzgün değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kirmizicekic -- 7 Haziran 2020; 12:9:31 >

• Hocam cok sağolun

• rica ederim hocam, kolay gelsin.
    soru paylaşacak olursanız konuya etiketleyebilirsiniz, olabildiğince hızlı bakmayı denerim
    11 misiniz?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.