Şimdi Ara

Fizikte Aklıma Takılan Bir Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    An animated sketch
    http://sketchtoy.com/68910015
    Şekli buraya çizdim.

Şimdi bu şekilde:

Net kuvvet 0 değil mi? Yukarı ve Aşağı kuvvetler birbirini dengeliyor sonuçta sağ ve sol dengesi de var. Net kuvvet 0 olduğu için ivme de yok?

Ancak cisim üzerinde net tork olduğu için T=I.a dan cisim üzerinde açısal ivme var.

Peki asıl sorum cisim üzerinde bileşke kuvvet hakkında ne yorum yaparız?
    dhbr.co
    An animated sketch
    http://dhbr.co/bsLE
    mesela bu şekildeki kuvvetin bileşke kuvvet olduğunu söyleyebilir miyiz? sonuçta diğer iki kuvvetin yaptığı işi tek başına yapıyor. Bileşke kuvvetin sıfır olmadığı bariz. O zaman bileşke kuvvetin yönü hakkında yorum yapamaz mıyız?

Bileşke kuvvet ile net kuvvet de farklı kavramlar oluyor galiba. Net kuvvet sadece kuvvetle ilgilenirken bileşke kuvvet de işin içine tork da giriyor.

• Up
  • Net kuvvet sıfır değil orda tork var olm

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • barkoda10 kullanıcısına yanıt
    bileşke kuvvet bölümünü oku.

• @muhammed2000

quote:

Net kuvvet 0 değil mi? Yukarı ve Aşağı kuvvetler birbirini dengeliyor sonuçta sağ ve sol dengesi de var. Net kuvvet 0 olduğu için ivme de yok?

Net kuvvet 0 değildir, arkadaşın dediği gibi tork faktörü var. Döner bir eksene göre farklı noktalardan uygulanan kuvvetler söz konusu. Buradaki tork durumunda cisme etkidikleri yönlere bakarsak (cismi saat yönünde mi saat yönünün tersi yönde mi çevirdiklerine göre) kuvvet 2F olur.

quote:

Peki asıl sorum cisim üzerinde bileşke kuvvet hakkında ne yorum yaparız?http://dhbr.co/bsLE mesela bu şekildeki kuvvetin bileşke kuvvet olduğunu söyleyebilir miyiz? sonuçta diğer iki kuvvetin yaptığı işi tek başına yapıyor. Bileşke kuvvetin sıfır olmadığı bariz. O zaman bileşke kuvvetin yönü hakkında yorum yapamaz mıyız?

Yönü hakkında yorumumuz saat yönünün tersi istikamet olur.

quote:

Bileşke kuvvet ile net kuvvet de farklı kavramlar oluyor galiba. Net kuvvet sadece kuvvetle ilgilenirken bileşke kuvvet de işin içine tork da giriyor.

Bileşke ve net kuvvet aynı anlamlara gelmektedir, aralarında bir fark yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi walor -- 13 Nisan 2019; 14:23:55 >

• walor kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam. Ancak bu sorudan sonra bir soru ile daha karşılaştım. Soru şöyle :
    dhbr.co
    An animated sketch
    http://dhbr.co/bs4u

Verilen öncüller:
    1) Bir cisme etki eden net kuvvet sıfır ise cismin kütle merkezinin hızı sıfırdır.
    2) Bir cisme etki eden bileşke tork sıfır değil ise cisim dönme hareketi yapar.
    3) Bir cisme etki eden kuvvete karşılık bir tepki kuvveti vardır.

Cevaba 1 ve 2 demiş.
    Net kuvvet; sağa ve sola bir şey yok yukarı ve aşağı olarak da dengede olduğu için kütle merkezi hareketsizdir net kuvvet 0 dır.
    Bileşke tor sıfır olmadığı için döner.
    Ben sorudan bunları çıkarmıştım. Ne düşünüyorsunuz? teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhammed2000

Teşekkürler hocam. Ancak bu sorudan sonra bir soru ile daha karşılaştım. Soru şöyle :
    dhbr.co
    An animated sketch
    http://dhbr.co/bs4u

Verilen öncüller:
    1) Bir cisme etki eden net kuvvet sıfır ise cismin kütle merkezinin hızı sıfırdır.
    3) Bir cisme etki eden kuvvete karşılık bir tepki kuvveti vardır.

Cevaba 1 ve 2 demiş.
    Net kuvvet; sağa ve sola bir şey yok yukarı ve aşağı olarak da dengede olduğu için kütle merkezi hareketsizdir net kuvvet 0 dır.
    Bileşke tor sıfır olmadığı için döner.
    Ben sorudan bunları çıkarmıştım. Ne düşünüyorsunuz? teşekkürler.
    quote:

normal şartlarda net kuvvetin sıfır olması, cismin ivmesi olmadığını gösterir. Hareket eden cisim hareket etmeye, duran cisim durmaya devam eder, bu da hızı hakkında yorum yapmamızın yanlış olduğunu gösterir. Hareket ediyorsa; V (veya w) hızı ile devam edecektir, duruyorsa V=0 (veya w=0) hızına sahip olacaktır.

Net kuvvet sıfır olma şartında F kuvvetlerini sıfır kabul edersek, ayrıca burada kütle merkezimiz bir noktadan sabitlenmiş olduğu için, ve kütle merkezi dediğimiz kavram noktasal bir cisim olduğundan dolayı (çizgisel) hızı sıfırdır diyebiliriz. Ancak bir bakımdan soru çok net değil; cisim önceden hareket halindeyse kütle merkezinin açısal bir hızı vardır. Büyük ihtimal soruda hareketsiz başlayan cisim diye belirtmiş olmalı, yada belirmeliydi.

"Net kuvvet; sağa ve sola bir şey yok yukarı ve aşağı olarak da dengede olduğu için kütle merkezi hareketsizdir net kuvvet 0 dır." bu yorumunuz doğru kabul edebiliriz.

quote:

"Bileşke tor sıfır olmadığı için döner." yorumunuz doğru

@muhammed2000

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • walor kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.
  • sağ el kuralına bakarsan ikiside aynı yönde o zaman net kuvvet sıfır olmuyor sanırım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.