Şimdi Ara

Fizik- Dalgalar Ders Notlarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
74
Cevap
126
Favori
142.767
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar , sene başından bu yana farkettim ki , 9.sınıfta gördüğümüz dalgalar konusu denemelerde sıkça karşımıza çıkmaya başladı 2 tane soru kafadan gidiyor.
    Bugün dedim ki 1 saatimi ayırıp , dalgalar çalışayım , sadece kendime değil foruma da faydalı olmak amacıyla buraya yazarak çalışmak istedim.Umarım herkese faydalı olur .

Dalgalar

* Esnek bir ortamda meydana getirilen şekil değişimine dalga , bu dalganın esnek ortamda yayılmasına da dalga hareketi denir.
    * Dalgalar enerji taşırlar.
    ** Her dalga hareketi titreşim hareketidir fakat her titreşim hareketi dalga değildir.
    * Dalga taşınan , madde değil ; hareket ve ona bağlı enerjidir.
    * Dalgalar yayılmalarına göre Mekanik ve Elektromanyetik olmak üzere ikiye ayrılır.
    * Yayılması için mutlaka bir madde ortamına ihtiyacı olan dalgalar Mekanik dalgalardır.
    * Yayılmaları için madde ortamına gerek duymayan dalgalar ise Elektromanyetik dalgalardır.
    * Mekanik dalgalar : Su , hava, deprem vs. dalgaları. Elektromanyetik dalgalar : radyo , televizyon , cep telefonu sinyal , x ışın vs. dalgalarıdır.
    * Bir dalga kaynağının eşit zaman aralıklarında eşit dalgalar üreterek oluşturduğu dalgaya periyodik dalga denir.
    * 2 tepe noktası arası uzaklığa dalga boyu denir.Dalga boyu dalga kaynağına göre değişir.
    * 1 angstrong= 10.10^-10 m'dir.
    * Herhangi bir noktanın tam titreşim yapması için geçen süreye periyot denir.(T)
    * Birim zamanda dalga kaynığının oluşturduğu dalga sayısına frekans denir.(f)
    * T.f=1
    * Dalganın hızı v=λ/T ile bulunur.
    * Dalgalar titreşim doğrultularına göre ve taşıdıkları enerjilere göre gruplanıdırılır.
    * Titreşim doğrultularına göre : 1)Enine dalgalar 2)Boyuna dalgalar
    * Taşıdıkları enerjilere göre : 1) Mekanik dalgalar 2 )Elektromanyetik dalgalar
    * Enine dalgalar: deprem, ışık , yay , su , elektromanyetik dalgalar
    * Boyuna dalgalar : ses , deprem , yay,su
    * Mekanik dalgalar : deprem , su ,yay, ses
    * Elektromanyetik dalgalar : ışık , radyo dalgası , mikrodalga, kızılötesi , morotesi, x ışınları , gama ışınları
    * Titreşim doğrultusuna dik olarak ilerleyen dalgalar enine dalgalar denir.

Bkz. enine dalga :

* Titreşim doğrultusuna paralel olan dalgalara boyuna dalgalar denir.

Bkz. boyuna dalga :

* Yay dalgaları enine ve boyuna dalgalar olmak üzere iki çeşittir.
    * Su dalgaları doğrusal su dalgaları ve dairesel su dalgaları olmak üzere iki çeşittir.
    * Su dalgalarına örnek verecek olursak: doğrusal su dalgası : denizdeki dalga, dairsel su dalgası: suya taş attığınızda oluşan dalga

* Yer kabuğu içinde biriken enerjinin boşalması ile oluşan kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması olayına deprem denir.

* Deprem ile ilgili konuları inceleyen bilim dalına sismoloji denir.Deprem ölçen aletin adı sismograftır.
    * Deprem dalgaları :Yüzey dalgaları ve cisim dalgaları olmak üzere ikiye ayrılır.
    * Cisim dalgaları: P ve S dalgaları
    * Yüzey dalgaları: Love ve Rayleigh dalgaları
    * P dalgası öncül dalgadır , boyuna dalgadır ,deprem kaydeden cihazlara ilk ulaşan dalgadır , yıkım etkisi düşüktür.katı sıvı gaz farketmez hepsinde ilerler.
    * S dalgasında tanecik hareketleri yayılma doğrultusuna dik yada çaprazdır.Yıkım etkisi yüksektir.Hızı p dalgasının %60 ı kadardır.Yalnız katı içerisinde ilerler.

* Love dalgası: Yeri yatay düzlemde hareket ettiren yüzey dalgasıdır.Yüzey dalgalarının en hızlısıdır.Titreşim yönü dalga hareketine diktir.
    * Rayleigh dalgası: Yeryüzünde , bir okyanus yüzeyinde yuvarlanan su dalgası gibi yuvarlanarak ilerleyen yüzey dalgalarına denir.
    * Bu dalgalar aynı zamanda yer yuvarlanması olarak da bilinir.
    * Bu dalgaların genliği çok büyüktür.
    * Depremde hissedilen dalgaların çoğu rayleigh dalgasıdır.

Bunlar da dalgaların resimleri

* Deprem çeşitleri şunlardır: Tektonik , volkanik , çöküntü , öncü , artçı deprem.

* Tsunami Okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylardır.

Benim yazacaklarım bu kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Unfaithfull -- 10 Nisan 2015; 19:58:33 >

• çok faydalı olmuş. çok teşekkür ederiz.
  • fırsat bulursam hayatımızda kimyayı da yazıcam
  • quote:

Orijinalden alıntı: efecan117

fırsat bulursam hayatımızda kimyayı da yazıcam

hocam onu da yazarsan büyük sevap alıcaksın gerçekten çok sağol dalgalar için bu arada :)
  • Teşekkürler dostum maddeler halinde iyi bir anlatım olmuş ellerine sağlık
  • teşekkürler. böyle paylaşımları görmek isteriz ayrıca imkanı olan arkaldaşlar yeni eklenen konuları taratıp veya fotosunu cekip paylaşırsa mükemmel olur.
  • teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Biyolojinin sayısal ders olması
    13 yıl önce açıldı
    Zor Ygs Matematik
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eddie Vedder

quote:

hocam onu da yazarsan büyük sevap alıcaksın gerçekten çok sağol dalgalar için bu arada :)

Hayatımızda kimyayı yarın ya da öbür gün danışıklı hazırlayıp koyalım- püf noktaları yazarak.Ellerine sağlık mümin kardeşim.
  • teşekkürler hocam , benimde fizik manyetizma dönem ödevim var eğer elinizde varsa manyetizma hakkında pdf olarak kitap konu anlatımı yada ders notu varsa çok iyi olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: dv6000

quote:

Orijinalden alıntı: Eddie Vedder

quote:

Hayatımızda kimyayı yarın ya da öbür gün danışıklı hazırlayıp koyalım- püf noktaları yazarak.Ellerine sağlık mümin kardeşim.

Hocam ben koydum konuyu eklemek istediğin olursa ekleriz

• Çok güzel çalışma olmuş.Dünya ve Uzay dan da böyle notlar var mı elinde ??Bazen denemelerde ayrıntılı değişik şeyler çıkıyo.
  • hem enine hem boyuna dalgalar hangileri ?

su,ışık,deprem mi ?
  • sagolun
  • mesajım bulunsun akşam tekrar okuyacam sağol
  • Mesajım bulunsun
  • Çok sağol tam böyle kısa bi özet arıyordum bu konuyla ilgili emeğine sağlık...
  • quote:

Orijinalden alıntı: black milk

hem enine hem boyuna dalgalar hangileri ?

su,ışık,deprem mi ?

şöyle ezberlersen daha rahat olur, ben böyle yapıyorum:

elektromanyetik dalgalar yalnızca enine dalgalardır. e ile başlayan enine olarak düşün.
    ses dalgası ise yalnızca boyuna yayılır. bunu da "boyuna ses" diye düşünebilirsin. "boyuna ses var." geri kalan her şey hem enine hem boyunadır.

deprem dalgalarında ise geliş sırası p-s-love-rayley. yıkım etkilerine göre sırası da tam tersi. zaten p'yi primer, s'yi sekonder olarak düşünürseniz sorun olmaz geliş sırası konusunda. yıkım etkisi de tam tersi dediğim gibi. bir de hangileri cisim, hangileri yüzey diye karıştırabiliyordum ben, onu da şöyle hallettim. ps-playstation, cisim işte, bildiğimiz cisim.

bir de arkadaşın yazdığı gibi p dalgası hariç diğerleri yalnızca katılarda yayılır.

ben bunları eklemek istedim benim ezberlememde kolaylık yaratanlar bunlardı, umarım size de yardımcı olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: hmac

quote:

Orijinalden alıntı: black milk

hem enine hem boyuna dalgalar hangileri ?

su,ışık,deprem mi ?

şöyle ezberlersen daha rahat olur, ben böyle yapıyorum:

elektromanyetik dalgalar yalnızca enine dalgalardır. e ile başlayan enine olarak düşün.
    ses dalgası ise yalnızca boyuna yayılır. bunu da "boyuna ses" diye düşünebilirsin. "boyuna ses var." geri kalan her şey hem enine hem boyunadır.

deprem dalgalarında ise geliş sırası p-s-love-rayley. yıkım etkilerine göre sırası da tam tersi. zaten p'yi primer, s'yi sekonder olarak düşünürseniz sorun olmaz geliş sırası konusunda. yıkım etkisi de tam tersi dediğim gibi. bir de hangileri cisim, hangileri yüzey diye karıştırabiliyordum ben, onu da şöyle hallettim. ps-playstation, cisim işte, bildiğimiz cisim.

bir de arkadaşın yazdığı gibi p dalgası hariç diğerleri yalnızca katılarda yayılır.

ben bunları eklemek istedim benim ezberlememde kolaylık yaratanlar bunlardı, umarım size de yardımcı olur.

güzellermiş sağol

• depremlerin yıkıcılıklarıda sanırım 10 ile çarpılarak bulunuyor mesela 7.0 5.0 dan 100 kat daha yıkıcı gibi. (10 dan tam emin değilim aydınlatırsanız :))
  • bir de şiddet ile büyüklük aynı değil bunu unutmayın
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.