Şimdi Ara

Filler... İnsanlıktan nasibini almış tek hayvan türü...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Filler... İnsanlıktan nasibini almış tek hayvan türü...

Burada filler hakkında bilinen ansiklopedik bilgileri sıralamayacağım onun yerine şimdiye kadar seyrettiğim belgesellerdeki edindiğim izlenimleri ve gözlemleri anlatacağım. Bu hayvanlar ilk bakışta sevimsiz, hortumunu sürekli sallayan devasa hayvanlar olarak algılanır oysa onları daha yakından tanıma ve izleme fırsatı bulunca bu hayvanlara olan hayranlığım daha da arttı. Hani bir laf vardır "İsanlıktan nasibini almak" diye. Burada kastedilen insanlık nedir, insanı hayvandan ayıran özellik nedir bunları düşünüp, filleri diğer hayvanlarla aynı kefeye koymak birazcık bu hayvanlara haksızlık gibi geliyor ne dersiniz.

* Fillerin hortumları üst dudak ve burunlarının birleşmesinden oluşur.

* Bir topluiğneyi tutabilecek kadar hassas, bir insanın kafasını koparabilecek kadar kuvvetlidir.

* Bazı filer yalnız gezer bazıları sürü halinde bu tamamen tercih meselesidir. Bir fil istediği zaman sürüden ayrılır istediği zaman başka bir sürüye girer. Yıllarca yalnız gezen bir fil yıllar sonra bir sürüye girebilir, tabi kabu edilirse...

* Sürü lideri diğer hayvanlardaki gibi kavga ile belirlenmez, sürüdekiler bilgisine ve tecrübesine güvendikleri yaşlı bir fili lider seçerler, bu dişi de olabilir erkek te olabilir farketmez.

* Diğer sürü hayvanlarında sürü lideri daha güçlü genç bir biyer tarafından yenilgiye uğratılarak devrilirken fillerde sürü lideri artık liderlik yapamayacak kadar yaşlandığını hissettiği zaman liderlikten çelilir, onun yerine sürü yeni bir lider seçer.

* Merhamet duyguları gelişmiştir. kendi yavruları kadar başka bireylerin yavrularının korunmasına ve bakımına özen gösterirler.

* Yaralı hayvanları terketmezler, bir fil için koca bir sürü yolundan geri döner ve iyileşip yola devam edecek hale gelinceye kadar ona yardım ederler. Bir keresinde çamura saplanan yavru bir fili kurtarmak için tüm sürünün seferber olup zekalarını kullanarak iş bölümü yaparak onu kurtardıklarına şahit oldum.

* Bireyden bireye karakter farklılıkları gösterirler, çok saldırgan ve geçimsiz olanları da vardır, çok uysal ve merhametli olanları da.

* Hafızaları çok kuvvetlidir. yaklaşık beş kilo kadar olan beyinleri ile koca bir arazinin haritasını adeta hafızaya almışlardır.

* Saldırgan değillerdir ve insana da kolay kolay saldırmazlar. İnsanla karşılaşınca kulaklarını kabartıp bağırarak hızla ileri doğru koşarlar iyice yaklaşınca durur ve ön ayakları ile yerdeki tozu kaldırmaya başlarlar bunu birkaç sefer dener. Yine de insanı korkutup kaçıramazsa vazgeçer ve hiçbirşey olmamış gibi yoluna devam eder.

* Başka yavruları evlat edinirler ve kendi yavrularından ayırt etmezler.

* Yaşlı birelere özellikle kendi anne ve babalarına saygı gösterirler.

* Adetler ve gelenekler sürüden sürüye farklılık gösterir, adeta bir çeşit kültür gibi.

* Sadece kendi türlerine değil, diğer türdeki hayvanlara karşı da merhamet gösterirler. bir keresinde bir filin yavru bir ceylanı yemek üzere olan bir leoparı kovaladığını gördüm ve hiç bir çıkarı olmadığı halde bunu neden yaptığını anlamadım.

* Yeri gelir kin de güderler. Bir filin, gözünü kör eden bir avcıyı unutmayarak yıllar sonra tanıyıp öldürdüğünü biliyorum.

* Oleceğini hisseden fillerin fil mezarlığına giderek orada beklediğini zaten biliyorsunuz. Adeta ölümün anlamını kavramış gibiler.

Artık belgesel seyrederken onları daha bir dikkatle inceleyin ve daha yakından tanımaya çalışın derim.

• Bu aralar forumu bayağı zenginleştiriyorsun hocam , sağolasın. Sen olmasan kültür bilim de büyük bir eksiklik olurdu. Ellerine sağlık , teşekkürler

• güzel bilgiler için sağol :D
  • Çok güzel bilgiler kaotika, sağol

Bir ufak gözlemimi ben belirteyim, bir belgesel de göstermişti yavrusu ölen anne fil ağlıyordu. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra tekrar yavrusunun öldüğü yere gelip yavrusunun kemikleri yanında yine ağlıyordu.
  • quote:

* Yaralı hayvanları terketmezler, bir fil için koca bir sürü yolundan geri döner ve iyileşip yola devam edecek hale gelinceye kadar ona yardım ederler. Bir keresinde çamura saplanan yavru bir fili kurtarmak için tüm sürünün seferber olup zekalarını kullanarak iş bölümü yaparak onu kurtardıklarına şahit oldum.
    ü

bende sayısız belgesel izledim ve fillere hayranlık besleyen insanlardanım fakat bu bilgi benim izlediğim fil belgeselleriyle çelişiyor.

izlediğim bir belgeselde yeni doğan bir filin ön ayakları tutmuyordu annesinin bir karar vermesi gerekiyordu ya sürüyle yoluna devam edip yavrusunu terk edecekti yada yavrusuyla birlikte ölümü bekleyecekti kararını verdi ve sürüden ayrılarak yavrusuna baktı fakat sürü anne ve sakat yavrusunu terk etti. büyük bir mucize gerçekleşti ve yavru filin ayakları tutmaya başladı. gerçekten çok duygulanmıştım fakat vay bee nekadar fedakar ve yavrusunu düşünen bir anneymiş demedim çünkü istisnalar hariç her canlı yavrusu için bu fedakarlığı ve daha büyüklerini yapıyor

• Hiç de tipsiz değiller. Gayet şirin şeyler bence.

İlginç olan şey şu: Her zaman sadece insana ait olduğunu sandığımız çoğu özellikler onlarda da mevcut. Merhamet duygusu olduğundan mı yoksa içgüdülerden dolayı mı böyle davranıyorlar?
  • Bana diğer tüm hayvanlar sadece işlerinin yapan(yaşamak üremek) makineler gibi görünse de fil,yunus,ayı balığı, köpek gibi bazı memeli hayvanların kaotika'nın deyimiyle insanlıktan nasiplerinin almış özel canlılar olduğunu düşünüyorum. Geçengünki bir belgeselde ayı balıklarını gösteriyordu ve çok komikti. Bu ayı balıklarının yaşadığı adada iguana'lar da var ve ayı balıkları iguanaların kuyruğundan çekmeyi çok seviyorlar ve bariz belli oluyor bu hayvan iguanaya zarar vermemek için dikkatli davranarak sağa sola çekiştirip adeta şakalaşıyor, dalga geçiyor. İzlerken yerlerde yuvarlanmıştım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pacman -- 10 Ekim 2005, 16:49:21 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bir timsahın kaplumbağa yavrusunu dişleri arasına alıp suya bırakmasını gördüm ...
  • Bedensel Kütle ve beyin-duygu gelişkinliği yönünden,
    Belli bir oran yok galiba hayvanlarda.
    İşte filler, kao'nun anlattığı gibi olgun,
    Ama bir gergedan öyle değil;
    Öte yandan bir karga çok zeki,
    Ve fakat domuz farklı bir şey.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.