Şimdi Ara

Fiio X7 Mark II ve iBasso IT03 İncelemem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
2.479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Kendi bilgim kadarıyla bir inceleme yapmak istedim, uzun zamandır DH'de bir inceleme konusu açmamıştım (belki bir 10 yıl kadar önce creative incelemiştim).

    Arada geçen zamanda müzikle uğraşmaya hem müzisyen hem de amatör seviyede müzik kayıt işleriyle uğraştım, belki biraz kulaklarım gelişmiştir

    İnceleme yazımı da müzik seven, ses kaliteleri düşük telefonlardan ve yine kalitesiz müzik çalarlardan müzik dinleyen ancak istediği tadı alamayan arkadaşlara hitaben yazmaktayım. Biraz olsun arabalardan da örnek verdim. Öte yandan konunun duayeni olmak gibi bir iddiam bulunmamakta.

    Cihaz Selçuk Bey'den aldım, yanlış hatırlamıyorsam 6-7 yıldır aralıklarla alışveriş yapıyoruz kendisi ile. Fiio ve bilimum ses ürünleri için vazgeçilmezim Selçuk Bey'dir. Saygılarımı sunuyorum

    Satış Linki :https://forum.donanimhaber.com/fiio-x3-iii-199-usd--60994074

    Not: Konu yeni şeyler keşfettikçe güncellenecektir.

    Fiio X7 Mark II

    Kutulamadan başlayıp kısa keseceğim, büyükçe bir kutu, cihaz (am3 amfi modülüyle), şarj kablosu, sanıyorum coaxial kablosu aparatı, deri kılıf, silikon kılıf ve evraklar şeklinde geliyor cihaz.


    Metal olarak cihazın sağlam durduğunu söylemeliyim, kolay kolay başına gelmeyecekmiş gibi sağlam metal bir kasa, tek elle kullanılabilecek boyutlarda bir cihaz. Ekran kırılmaz koruyucuyla kaplanmış (ilk cihazı kutudan çıkardığımda anlayamamıştım olup olmadığını ama mevcut). Deri kılıfla kullanılması tercih edilir.

    Cihaz android tabanlı olduğu için ilk açılışta bir kurulum yapmanızı istiyor, not etmek gerekir ki İngilizce seçeneği ile kullanmalısınız çünkü Türkçe mevcut değil. Ancak android'e hakim birisi için sorun teşkil etmeyecektir, çünkü alıştığınız çoğu şey aynı yerinde. Google'a ait olarak sadece play store mevcut, diğer uygulamaları indirmenizde bir sakınca yok. Müzik uygulamaları dışında ben sadece youtube'u indirdim.

    Önemli bir husus: X7 II android yazılımı cihazın iç hafızasına değil de daha küçük bir partisyonda yer almakta. Bir çok uygulamayı SD karta taşımak artık mümkün olmadığından bir telefon gibi android deneyimi beklenmemeli. Evet müzik uygulamaları yükleyebilirsiniz, sorun yaşamazsınız ya da youtube üzerinden müzik dinleyebilirsiniz ancak hem hafızanızı doldurmamanız açısından hem de arkaplanda çalışan uygulamaların müzik zevkinizi baltalamaması açısından fazlaca uygulama yüklemeniz önerilmez. Eğer yüklerseniz de rootsuz çalıştırdığınız greenify uygulaması ile arkaplanda kalan uygulamaların uyutulması önerilir.

    Gelelim ses kalitesi ve uygulamalara. Ses kalitesi ile ilgili olarak çok memnun kaldım, içindeki ses çipinin yaklaşık 90USD civarında olduğunu düşünürsek hakkını verdiğine eminim. Seslerin çok canlı ve dengeli olarak üretildiği bir sistem. Ne çok sıcak ne çok analitik (çoğunluğa hitap edebilecek) bir yerde duruyorlar. Yutulan frekans aralıkları mevcut değil, ancak detaylar çok fazla göze de sokulmamış. Tizler sanki bir çeşit filtreden geçip geliyor gibi, ancak bu doğallığı bozan bir unsur değil, belki de daha önce kullandığım cihazlar tizleri distorsiyona uğratmaya meyilliydiler. Belirtmem gerekir ki cihaz ile birlikte gelen AM3 modülünün "Balanced" çıkışı çok övülmüş, henüz bir balanced kablom olmadığı için deneyemiyorum ancak olduğunda ekleme yapacağım. Ancak 3.5mm çıkışının benim beklentilerimin üzerinde kibar ve dengeli olmakla birlikte aynı zamanda canlı ve orta sıcaklıkta olduğunu söylemem yerinde olur. Çok da fazla söylenecek bir şey yok, çünkü bir DAP bence böyle olmalı, cihaz "bu iş böyle olur" diyor. Tamam deyip devam ediyorum ben de. Cihazı bu açıdan spor bir Mercedes araca benzettim gidiş pürüzsüz, savrulma yatma yok, vites geçişlerini hissetmiyorsunuz, ancak gaza basınca güzel tınılı aşırı gürültülü olmayan bir egzozu var)

    Uygulamalar için ise çok zıt noktalarda fikirlerim mevcut. Fiio'nun kendi uygulaması ara yüz olarak idare eder, ses kalitesi olarak ise cihazın potansiyelini karşılayabilecek düzeyde. Ancak bu uygulamanın equalizer fonksiyonunu çok beğenmedim, çok az tepki vermekte. Örneğin eski metal müzik kayıtlarında kayıt kaliteleri düşük olduğundan (veya düşük olması istendiğinden), kendi dinleme zevkime göre eq ayarlaması şart hale geliyor. Fiio Music'in sağır equalizerı bu görevle başa çıkabilecek bir şekilde dizayn edilmemiş. Eq ayarlamaları çoğunlukla bozulmalara yol açıyor, doğrudur, ancak ufak tefek bir bozulmayı göz ardı etmeyi yeğlerim. Viper efektleri ise sesi boğuklaştıran, canlılığı alan bir şekilde kötü programlandığı için daha fazla test etmedim bile.

    Spotify için yorumlar daha da kötü, diğer her açıdan telefonda kullandığım şekilde kullanabiliyorum. Yalnızca cihaz android üzerinden equalizer yapamadığı için flat bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak ses kalitesi rezalet, cansız, renksiz, uzaklardan gelen iğnesi bozuk eski pikap gibi. Tahammül edilemez. Genel olarak şuna benzetebilirim, aracınızın ön takımının bozuk olduğunu dağ-taş yollarda anlayamayabilirsiniz, ancak ne zaman düzgün bir asfalta, otobana çıkarsınız ön takım kendini belli eder, bu da onun gibi.

    Aynı yorumlarım Poweramp, AIMP, Jet Audio gibiler için de geçerli. Ses konusunda iyi olmadıktan sonra geri kalanlar bir önemsizleşiyor. Özellikle böylesi, benim gözümde "Referans" bir cihaz için.

    Gelelim Tidal'a. Tidal, Spotify'ın ses kalitesi neden bu kadar kötü araştırması yaparken karşıma çıktı, 30 günlük denemesini alıp kullanmaya başladım. Tidal HI-FI, mobil için FLAC kalitesinde dinleme desteği sunan Spotify'ın benzeri bir uygulama. Ses kalitesi ise müzik dosyaları FLAC olmasa dahi çok güzel. FLAC dosyalarda olması gerektiği gibi bir fark var evet, ama uygulamanın yazılım aşamasında iken dahi HI-FI'ye uygun olarak yazıldığını hissedebiliyorsunuz. Çok hafif bir equalizer olduğunu düşünüyorum uygulamada, ancak rahatsız edici değil, hatta cihazda flat-eq ile dinleyebileceğiniz için güzel hafif bir bass, hafif bir tiz. Bu cihazı alan, almayı düşünen, Fiio X5-3 gibi cihazı olanlar dahi kesinlikle almalı. Aylık 20 TL bir ücreti var, ki bence sunduğu imkanlar yanında (PC uygulaması Master kalitesinde de seçenek sunuyor) çok iyi bir fiyat. Aylık hosting alıp, flac dosyalarınızı server'a yükleseniz ve kullansanız bu fiyata mal edemeyebilirsiniz. Eksiği ise Spotify kadar liste mevcut değil ve önerilen şarkılar-sanatçılar çok gelişmiş değil. Elinizdeki hazır playlistleri burdan liste yapmak mantıklı olacaktır. FLAC dosyaları offline dinlemek için indirirken evdeki kablosuzunuz üzerinden yapmayı ihmal etmeyin. Zira dosyalar büyükçe.

    USB Audio Player, harici ses kartlarımı telefonla kullanmak için vazgeçilmezim idi. Ses kalitesi olarak memnun olduğum bir player, equalizer konusunda da çok başarılı. Ancak X7 II ile çalıştırmak için 16bit moduna zorlamanız gerekmekte (ayarlarda mevcut, tek tıkla yapabiliyorsunuz). Arayüz olarak çok iyi değil, ancak sinir edici de değil. Ufak bir alışma sonrası rahatça kullanılabilir.

    Neutron, telefonumda verim alamadığım bir uygulamaydı. Ses kalitesi beni tatmin etmemişti, çok teferruatlı ve sanki ms-dos uygulamasına arayüz giydirilmiş gibiydi. Ancak X7 II'de beklediğimden daha verimli bir şekilde çalıştı, ses kalitesi tatmin edici, arayüz bence berbat.

    Onkyo HI-FI Player, yine telefonumda verim alamadığım bir uygulama olmasına rağmen X7 II cihazında parlama gerçekleştirdi. Ses kalitesi denediğim tüm programlar içerisinde en iyi olan uygulama budur. Arayüz çok iyi olmasa da, dinleme keyfi çok ön planda olduğundan neutron gibi sinir etmemekte.

    Cihazda farklı equalizer uygulamaları da denedim, ancak daha önce de dediğim gibi, yazılım kısmı özensiz yapılan uygulamalar sesi bozmakta, cihazın potansiyelini farkettikten sonra hiç yanına bile uğramayacağınız uygulama çeşitleri. Ekseriyetinden kaçınmak gerekiyor. Hatta bir çoğu zaten çalışmıyor.

    Kişisel tercihim, Fiio Music Player + Tidal HI-FI. (Cihazı rootlayabilirsem de asıl Viper'ı denemek istiyorum.)

    Sonuç olarak, Fiio X7 II ses kalitesi açısından kesinlikle tatmin edici (hatta bence fazlası), boyutuna rağmen yanınızdan ayırmayacağınız bir cihaz. Sadece kulak içi kulaklıklar kullandığım için kafa üstü performansı için yorum yapamayacağım, ancak low gain ve high gain olarak iki modu mevcut. Low gain'de sesi maksimum düzeye çıkartmam mümkün olmadı.

    Cihazın yanında bulunan play/pause, forward/backward ve volume up/down fonksiyonları çok iyi. Özellikle ses açma/kısma çok kullanışlı, eliniz değse bile çok ufak bir ses değişimi yaptığından "aman elim değmesin" psikolojisi yaşatmıyor. Tek elle kullanımda bile sorun oluşturmuyor.

    Android deneyimi olarak aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çok büyük sorunları olmasa da, native bir equalizer desteğinin olmaması büyük bir eksiklik. Ayrıca yükleyebileceğiniz uygulamaların androidin yüklü olduğu partisyonda kalan alan kadar olabilmesi de sıkıntılı bir husus. Cihazı bir telefon olarak değil de DAP olarak görürseniz bu sorun ortadan kalkıyor tabi.

    Cihaz hızlı şarj desteğine sahip, Qualcomm QC 2.0 teknolojisi kullanıyor. 3800 MAH bir batarya için hiç de fena sayılmayan bir şarj etme süresi var. Dikkat edilmesi gereken husus cihazı kullanırken hızlı şarj ederseniz cihaz baya bir ısınıyor. Ancak 1.0.4 versiyonunda ısınma için bir önlem alınmış, sıcaklık tehlikeli bir noktaya geldiğinde ya 5v-2.4a'ya voltaj iniyor ya da şarjı kesiyor (kesin bir kaynak bulamadım). Ben henüz yaşamadım. Ancak hızlı şarja geçmemesi durumu yaşanabilir, kabloyu çıkartıp taktığımda hızlı şarj başlıyor. Tahminimde sonraki versiyonda düzeltilir.

    Çift SD kart desteği için söylenebilecek bir şey yok, cihaz içerisinde iki kartı da görebiliyor ve kullanabiliyorsunuz.

    Eğer kulaklık veya player yükseltme gibi bir düşünceniz varsa öncelikle player kısmında yükseltme yapmanızı tavsiye ederim. Çok kötü olmayan bir kulaklıkla bile steinberg, M-A, roland, alesis v.b. ses kartları, Fiio X1 ve USB DAC'lar ile olan tecrübelerime göre her zaman kulaklığınızı bağladığınız cihaz önemli. Çünkü kulaklığınız playerınızın verebildiği ölçüde güzel ses verebilir. İyi kulaklıklar alıp kötü playerlarda dinlemek tek kelimeyle yazık olur.

    12.02.2018: Cihaz Rootlandı.

    Cihazı rootlamış bulunmaktayım. Fiio'nun kendi forumundaki x7 birinci nesil root rehberinden faydalanılarak root edildi.

    Rootlama sonrasında negatif bir yan etki yaşamadım. Pozitif yönlere gelecek olursak,

    Android'in yüklü olduğu partisyondan sd karta taşıyamadığımız uygulamaları Titanium Backup yardımı ile taşıyabilmek.

    Rootlu Greenify.

    Reklam engelleme.

    Viper4Android sayesinde system-wide equalizer'a sahip olmak (spotify ve tidal'da da çalışıyor).

    sayılabilir. Ayrıca xposed, busybox gibi programlar da çalışabiliyor. Talep eden birisi olursa Türkçe olarak nasıl root yapılır ve hangi Viper versiyonu cihazda çalışır hepsini konuya ekleyebilirim. (4 gün, 2 gece, yaklaşık 10-12 farklı viper sürümü, bootlooplar sonucu doğru viper'ı bulabildim).

    Peki root yapılmalı mı? Bence kesinlikle evet. Hatta, her sistem güncellemesinde tekrar uğraşıp her şeyi baştan yapacak kadar emeğe değer...


    iBasso IT-03 incelemesi halen devam etmekte, farklı şeyler denediğim için biraz uzun sürüyor ama hafta sonuna kadar tamamlamayı düşünüyorum :)

    İlk izlenimler: V-shape ses (bas ve tiz ön planda) ama tizler biraz daha ön planda. Mükemmel detaylar, geniş sahne, kayıtlarda bu güne kadar hiç duymadığım arka sesler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azawarai -- 12 Şubat 2018; 10:2:43 >







  • İncelemeniz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ben İBASSO DX200 hayranıydım ve Selçuk abiden 2 adet almıştım ıkısınıde kullanmak nasıp olmamıstı: ) ve fioo x7 MARK II aldım ve su an onu kullanıyorum.Ancak siz normal insanlar gibi kullanmıyorum ve bu cıhazı aracımda SQ sistemimde kullanıyorum ve müthiş ses kalitesi alıyorum. Düşünen herkese öneririm.


    ÖRNEK VİDEOLAR:

    https://www.youtube.com/watch?v=u-AHvkBgxpA&t=72s

    https://www.youtube.com/watch?v=HRm5K_gq2o4&t=12s




  • Elinize sağlık, güzel inceleme olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.