Şimdi Ara

Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
2.702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar. Vdsl internet mevcut Fiber kutusunu kendi gözümle gördüm :D Fotografınıda çektim. Türk Telekoma gittigimde beni başlarında savmaya kalktılar :D Pendik Türk Telekom müdürlügü gpon sistemine geçmek istiyorum dedim. Tek olmaz felan dediler bende site yönetimine toplantı yaptırıp karar aldırdım (kiracı bulmak için yardımcı olur felan dedim hemen okeylediler :D) Başvuru yaptırdım. Şuan dilekçenin numarasıda var benzer bir süreç yaşayan var mı? Ne kadar süre sonra gelip gpon (daire içine kadar fiber) getirirler?

Fiber sitemize kadar geliyor ama gpon (daire içine kadar) bağlantı yok.

• Bahsi geçen ücret özel projeler için talep ediliyor. Yani Telekom un kendi yatırım programında olmayan ama firmaların veya sitelerin talebi üzerine yapılan işlerde masraf ilgili yerden alınıyor. Misal verelim, İstanbul da dağ başında fabrikalar var ama bir bakıyorsun kapısından içeri turuncu kablolar giriyor. Mesela orası Telekom'un yatırım programında değil ise, adam parasını verip özel proje ile altyapı talep ediyor. Bu durumda ne oluyor, o internetine kavuşuyor, firma da ücretini tahsil ettiği bir altyapıdan fatura bedeli alıyor. İstanbul da bu sekilde çok fabrika/işyeri sayarım. @Ö1f1 @beko64 @Dejuf

Sizin site meselesine gelir isek, orası zaten bu yıl içerisinde yapılacağı söylenmiş ama eğer aceleniz var ise özel projelendirme ile hemen yapabiliriz demişler. Yasaldır ve zemini vardır hocam bu durumun, sana fatura veriyor yaptığı işlemler karşılığı. Hatta bir ara özel proje ile işyerine fiber çektiren birisi vardı forumda, bilmem kaç metre fiber çektirmişti ücret olarak da dört bin tl civarı verdiğini söylemişti ama kaç sene öncesi, konuyu bulamadım maalesef.

• Kutudan çıkan ince kablolar dairelere gidiyor sasnırım. Size VDSL üzerinden FTTB sistem kurulmuş. GPON'a çevirmezler onu büyük ihtimal. Bölgesel bir yatırım olması gerekir. Eğer bölgenizde GPON size bu sistem şeklinde yatırım yapıldıysa planlama aşamasında yönetiminizden bina içlerinde fiber kablo çekilmesine izin verilmemiştir.

• Informed I kullanıcısına yanıt

Site 6 yıllık bir site ben bildim bileli böyle duruyor. Daire içine kadar fiber için başvuru yaptırdım. Şuan kullandığım fiber degil ki vdsl. Vdsl kullanmak istemiyoruz site yönetimine fiber için başvuru yaptırdık gerçekten yapmazlarsa baya saçma olur gibime geliyor. Kutunun değişmesi gerekiyor felan dedi Pendik Müdürlügü bana "senin istemenle yapmazlar çok kişi olması lazım" dedi 100 dairelik site herkesten okey aldırıp başvuru yaptırdım. Extra yönetimdeki abiye şöyle bir teklif sunmuşlar "eğer çok acele istiyorsanız daire başı 800 TL hemen yapabilirler. Aceleniz yoksa başvuru yapın sene sonuna kadar yaparlar ücretsiz" demişler.

• Ne kadar zamanda geleceklerini tahmin etmek zor. Benim kendi sürecimi anlattığım konuyu okumak isterseniz buraya bırakıyorum:https://forum.donanimhaber.com/vdsl-den-fibere-gecis-surecim-tt-altyapisi--151180245

Ama benim durumum sizden farklıydı. Şu an pek zamanım yok, müsait olduğumda detaylıca yardımcı olmaya çalışacağım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oguzatbas O kullanıcısına yanıt

Evet görüştüğünüz kişi beni doğrulamış aslında. Şu anda bina altına kadar fiber geliyor, orada VDSL sinyaline çevrilip dairenize binadaki varolan kablolarla geliyor. Bu sistem varken GPON'a çevirmeleri düşük öncelikte olur onlar için. Belki 100 üstü paketler çıkınca onlardan almak isteyn çok olursa değiştirebilirler.

• Informed I kullanıcısına yanıt

Benim anladığım kadarıyla kutunun yanına bir kutu ekleyip oradan hem FTTB hem GPON alt yapı sunabiliyorlar. Onun dışında kullandığım internet fiber degil mi vdsl ben 100 üstü pakete geçicemde kerizmiyim adamlar gelene kadar fazladan para ödiyeyim öncelikle gelip yapmaları lazım ki geçelim pakete. Ek olarak bireysel başvuruda degil bu site yönetimine yaptırdım

• Hocam bu kabin VDSL kabini. FTTH altyapı için farklı bir dağıtım kutusu yerleştirilecek. Ama bu işlem sandığımız kadar kolay değil. Çünkü bölgenizdeki planlama ekibi uygun görürse bir proje çizecek. Bu proje Ankara'daki genel müdürlüğe gönderilecek. Tabii bu genel müdürlüğe ülkenin dört bir yanından projeler geliyor. Genel müdürlük de potansiyel götürse ve yeterli bütçeye sahipse projeyi onaylayacak. Sonrasında binanıza yeni bir kablo çekilecektir diye düşünüyorum çünkü fiber altyapıda santral tarafında bir OLT ayrılması lazım. Halihazırdaki fiber kablonun FTTH için kullanılacağını düşünmüyorum. Yani "binada hazır kablo varken FTTH'ye dönüştürüversinler" demek kolay ama bu işlemi gerçekleştirmek sanıldığı kadar kolay değil.

Velev ki adresiniz için fiber dönüşüm başlatıldı (ki umarım başlatılır) binanız eski olduğu için muhtemelen iç tesisata karışmayacaklardır. Çünkü fiber altyapının iç tesisatında OBK dediğimiz çok ince ve hassas bir kablo kullanılır. Bu kablonun içeriği cam olduğu için ufak bir bükülmede tamamen kullanılamaz hale gelebilir. TT ekibinin bu riske gireceğini düşünmüyorum. Muhtemelen size yeteri kadar kablo verilip bir elektrikçiye çektirmeniz gerektiği söylenir.

"İhtimal düşük veya yüksek" diyemem çünkü ben bölgenizdeki planlama şefi değilim. Orada işlerin nasıl ilerlediğini de bilemem elbette. Sadece prosedürü bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım.

Haricinde sormak istediğiniz başka bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dejuf D kullanıcısına yanıt
    Detaylı mesajınız icin teşekkürler. Ümitsizliğe kapıldım şuan. Binamız eski degil 5 yaşında. Yani anlamadığım şu 100 daire 200 insanın istegini yerine getiremezler mi yani bu adamlar? Fiber kablo görselde gözüküyor detaya hakim değilim fiber kablonunda mı kendi icinde çeşidi var. Ben fiber alt yapi var diye bilgi aldım tt den ama kutunun değişmesi gerektiği söylendi.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • oguzatbas O kullanıcısına yanıt
    Rica ederim.
    Sanırım yanlış okumuşum, binanızın eski olduğunu sandım bir an, kusura bakmayın.

Tabii istek sayısı da önemli ama kâr getirip getirmeyeceğine bakarlar daha çok. Aslında 100 daire de gayet kâr getirir. Yani "FTTH'ye dönüşüm sağlanmaz" demiyorum. Sadece "bu şekilde bir FTTB/DSL altyapı mevcutken biraz öteleyebilirler" diyorum. Hiç bilinmez 2 aya FTTH de kurabilirler. O bölgedeki planlama ekibine kalmış. Karamsarlığa kapılmanıza gerek yok. Olmazsa tekrar dilekçe verirsiniz. Umarım en kısa zamanda FTTH gelir.

Fiber kablonun da çeşitleri var tabii. Multi mod, single mod şeklinde veya 4 core, 8 core gibi teknik anlamda birçok çeşitliliğe sahip ama benim bahsettiğim bu değildi. Mevcut altyapınız VDSL olduğu için FTTH'ye dönüşüm sağlanırsa aynı kablo kullanılmaz diye düşündüğümü söyledim. Belki de aynı kablo kullanılır tam bilemiyorum.

TT her şeye fiber diyor ona aldırmayın. Binanıza fiber kablo geldiği için size "fiber var" diyorlar. Zaten kabinin üzerine de fiber yazıyorlar baksanıza. Ama bu bir T11 kabindir ve fiber hizmeti vermez. Bu kabin tıpkı sokaklardaki kabinler gibi (sözgelimi T7, T9 gibi kabinler) VDSL hizmeti sağlar.

Kutunun değişmesi gerektiği hususunda doğru söylemiş. Aslında kutu değişimi değil de kutu yerleştirilmesi desek daha doğru olur çünkü bu bir kutu değil kabin. FTTH'de ise bir iç mekan dağıtım kutusu kullanılır. Onun içerisinde elektrikle çalışan herhangi bir aksam yoktur. Ana hattan gelen sinyali dağıtmak için PLC dediğimiz bir cam prizma ve ek kaseti bulunur. Oysa bu T11 kabinin içerisinde DSLAM cihazı bulunur. Bu cihaz fiber kablodan gelen sinyali SFP modülü vasıtasıyla bakır kabloya aktarıp dağıtım yapar. Bildiğimiz VDSL işte. TT'ye kalsa bu da fiber, yersen 😏
    FTTH'ye geçiş için bu kabinin içerisindeki DSLAM'ı kaldırıp atmaları lazım. Veya diğer bir ihtimal dediğim gibi ayrı bir kablo çekilmesi lazım. Bence ikinci ihtimal daha geçerli. Bu konularda da tam anlamıyla uzman değilim. Belki ikisi de olmaz da bilmediğim farklı bir işlem gerçekleştirilir.

Gerçi şimdilik bunları konuşmak için çok erken. Hele bir projeniz çizilsin, onaylansın da bunlar işin teknik detayları ki bu detayları da yetkili ekipler zaten halledecektir. Ben burada ne yazsam yalan olur.

(Konuyu biraz dağıttım burada da genel bilgiler bulunsun zararı olmaz. 😋)

Şimdi sizin durumunuza tekrar dönecek olursak: Dediğim gibi hemen ümitsizliğe kapılmayın. Dilekçeyi vermişsiniz, yoğun da bir istek var. Umarım sizin adresiniz için de bir çalışma başlatılır. Zaten daire başı 800 liradan ücretli bir şekilde çekilebileceği de iletilmiş. Bu tutarı kabul etmezlerse bu yıl içerisinde ücretsiz FTTH'ye dönüşüm sağlanabileceği de belirtilmiş. Aslında önünüz aydınlık da denebilir. Çünkü yoğun istek gelince yeşil ışık yakmışlar sanki. Benim bahsettiğim şey işlemler hızlı değil de yavaş ilerler belki. Yani çok üzmeyin kendinizi.

• Bununla da 100mbit alıyorsun, fiber olsa da 100mbit alabileceksin. Değişen tek şey 1-2 ms ping olacak. değmez ki yaptırmaya

• Hat değerlerinizi ekler misiniz? Hattınız yüz destekliyor ise GPON için hiç acele etmeyeceklerdir.

• Hocam bu 800 tl ver hemen çekelim diyen hangi cesaretle bunu diyor? Ben 800 verdim tamam ben burdan taşındıktan sonra benden sonra gelen adam hiçbir ücret ödemeden fiber mi kullanacak? Sanki metro ethernet çekecek. Bireysel aboneye kurumsal firma gibi davranıyor resmen. Altyapı çekmek bu firmanın görevi değil mi ? Başkasına çekerken ücret almıyorken bana çekerken neden ücret talep ediyor bunu anlamıyorum. Bu personelin söylediği durum yasal mı ? @Ö1f1 @XpressMusic34

• beko64 kullanıcısına yanıt

altyapı zaten var, TurkTelekom görevini yapmış, ama müşteri daha iyisini istiyor, bu durumda TurkTelekom da yapacağı masrafın parasını istiyor doğal olarak. Mesela modemi firmalar bedavaya veriyorlar ama daha iyi bir modem isterseniz ya kendiniz alacaksınız ya da daha çok para vereceksiniz

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Hocam biri ürün diğeri hizmet. Düşündüğünüzde doğru tabi ki kar etmek ister her şirket ama elektrik şirketi böyle diyor mu bana 800 tl ver hemen çekeyim diye ?

• beko64 kullanıcısına yanıt

Bu firmalar özel firmalar, istediklerini yaparlar. Devletin yönetiminde olsaydı böyle olmazdı. Devlet hizmet için çalışır, özel firmalar para kazanmak için

Valla hocam dedikleriniz doğru ama elektrik dağıtım firmaları da özel bağlantıları onlar yapıyor hiçbirinde böyle bir uygulama veya söz görmedim, TT'de de uygulama olarak görmedim ama personel böyle konuşuyor. Bunları duyunca sinirlenmemek, üzülmemek elde değil. Zaten fiber konusunda hayli gerideyiz acele edip daha iyi hizmet daha çok müşteri yerine az hizmet çok müşteri bekliyorlar, fiyatları zaten piyasadaki en pahalı fiyat. TT'yi çözmek çok zor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beko64 -- 11 Şubat 2022; 20:20:8 >
  • @Dejuf hocam sağolsun bize iş düşmeden detaylıca durumu izah etmiş :)

800 lira meselesine gelince. Aklıma iki ihtimal geliyor, cepleyecek olabilirler veya projede kullanılacak ödeneği çıkmayan ek ekipmanlar varsa bunların temini için kullanacak da olabilirler. Lakin ben henüz bu tür bir uygulama hiç duymadım. Ancak ücreti mukabilinde şebeke tesis edilebiliyor. Şahsi tavsiyem hemen gelsin diye para ödemeyin, bekleyin zaten yıl içerisinde gelecek demişler.

Tip11'e gelen fiberi kullanamama sebepleri yalnızca OLT üzerine binanız için port ayrılmasından ibaret değil. Tip11 aktif ethernet şebeke ile çalışır. FTTH ise PON şebekedir yani pasif şebekedir. İsteseniz de Tip11'e gelen fiberle FTTH erişimi veremezsiniz. Ha tabi binaya fiber çıkışlı switch koyarsanız o zaman Tip11'e gelen fiberle aktif FTTH erişimi verilebilir lakin böyle bir durumda her daireye bir çift fiber kablo çıkmalı ve abone tarafında aktif ethernet destekli bir switch ve SFP bulunmalı veya dahili SFP modülüne sahip bir aktif ethernet switch bulunmalı. Lakin bu bahsetmiş olduğum aktif FTTH ülkemizde istisnalar hariç uygulanan bir erişim türü değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Ben katılmıyorum size hocam. Belki bugün 100Mbps üzeri tarifeler mevcut değil lakin ila nihaye böyle kalacak değil ya. Elbet bir gün yüksek hızlı tarifeler gelecek. O zaman da keşke FTTH olsaydı diyeceğiz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

TurkTelekom daha 2-3 sene 100mbit üzeri verecek gibi görünmüyor. :(

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. :) Ezberlediklerimi yazarak bir papağan görevi görüyorum ben de nacizane. :)

Size de eklediğiniz değerli bilgiler için ayrıca teşekkür ediyorum.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.