Şimdi Ara

Fener Nasıl Milleti Kandırdı ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
1.925
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Fener Nasıl Çağ Atladı?" Ya da "Fener Nasıl Milleti yi Kandırdı?"

Vatan'ın ekonomi yazarı Yavuz Semerci, "Fener Nasıl Çağ Atladı?" başlığıyla bir dizi başlattı.
    Dizisine başlarken "12 milyon dolarlık bütçelerden 100 milyon dolarlık bütçelere… bir yükselişin öyküsü"nü anlattığını söylüyor…

Şimdi yazıyı biraz yakından inceleyelim.
    1-
    "G.Saray'a yetişmek için 10 teknik adamla çalışan Fener 28'i yabancı olmak üzere 69 transfer gerçekleştirdi, transfere 214 milyon dolar harcadı.." (Vatan, 4 Ocak 2006, sf.22)

"Okocha'nın Paris St. Germain'e, Baliç'in ise Real Madrid'e satılmasıyla kulübe 37 milyon dolar girdi sağlanırken, giden diğer futbolculardan elle tutulur bir gelir sağlanamadı. Buna rağmen Aziz Yildirim, aradaki açığı kendi cebinden yaptığı yardımlarla kapattı." (Vatan, 4 Ocak 2006, sf.22)

"Yildirim cepten 30 milyon $ koyduğu için F.Bahçe, borç batağına hiç düşmedi." (Vatan, 4 Ocak 2006, sf.22)

Tüm bu rakamları gözönüne aldığımızda insan bu yazıyı yazanın ekonomi bilgisinden şüphe etmeye başlıyor. Üstelik Yavuz bey ekonomi yazarıdır.

Aziz Yildirim (Fenerbahçe), 214 milyon dolar transfere harcamış, sattıklarından 37 milyon dolar kazanmış, cebinden 30 milyon dolar koymuş...

Aradaki fark (zarar), 177 milyon dolar. 8 yılda sadece transfer zararı bu kadar. Yılda 22.1 milyon dolarlık zarar var. Semerci’nin deyimiyle “cebinden” koyduğunu düşerseniz 147 milyon dolar ediyor ve Semerci ekliyor : "F.Bahçe, borç batağına hiç düşmedi"..

İlginç bir mantık...

Dahası da var. "Borç tuzağına düşmediği" söylenen F.Bahçe’nin, aynı yazı disinde borcu olduğunu şu cümlelerle açıklanıyor:

"F.Bahçe olarak rakiplerimizinden daha düşük borca sahibiz. Sanırım 2005 yılı tüm borçlarımız 60 milyon dolar civarında dolaşır." (Vatan, 4 Ocak 2006, sf.22, M.Özaydınlı ile yaptığı mülakat)

Hangisine inanacağız? F.Bahçe'yi kendi yöneticisinin söylediğinden bile daha iyi gösteren Semerci’ye mi?

2-
    Sayın Semerci’nin ifadesiyle "12 milyon dolarlık bütçelerden 100 milyon dolarlık bütçelere" ulaşan Aziz Yildirim (Fenerbahçe)'yi inceliyoruz...

Hatta 100 bile değil... 120 milyon dolara ulaşmış Aziz Yildirim (Fenerbahçe)'yi inceliyor Yavuz Semerci. Çünkü yöneticilerinden biri (M.Özyadınlı) diyor ki, aynen buraya alıyorum:

"1998'de bütçemiz 13 trilyon liraydı. (O yıl ortalama dolar lamı 261 bin liraydı. Buna göre yaklaşık bütçe 50 milyon dolar) Bugün ise bütçemiz 120 milyon dolar civarında. "(Vatan, 6 Ocak 2006, sf.22)

Yazı kendi içinde kendini yalanlıyor. 1998’de 12 milyon dolarlık bir bütçesi yokmuş demek ki Fenerbahçe’nin. 1998’nin ortalama kuru 261.000 TL’den hesaplandığında 50 milyon dolarmış!

Peki neden 12 milyon dolar demiş Y.Semerci? Fenerbahçe’nin "çağ atladığını" çarpıcı kılabilmek için yapmış herhalde. 50 milyon dolardan "bugüne gelse", demek ki Semerci için o kadar çarpıcı olamamış..

3-
    Peki daha önemlisi şu: Gerçekten F.Bahçe’nin geliri 120 milyon dolara mı çıkmış?
    Semerci, bunu elbette araştırmıyor. Araştıramıyor. Çünkü gerçeklerle yüzyüze kalacağından, kafasında kurduğu fiktif "çağ atlama" imajının sarsılacağını biliyor.

Onun yerine biz biraz zahmet edelim ve öncelikle Y.Semerci'ye, özellikle F.Bahçe sözkonusu olduğunda, "bütçe" ile "gerçek" arasında epey bir fark olduğunu anımsatalım.

Ufak bir örnek verelim. 2002 yılındaki Genel Kurul’da ilan edilen ve onaylanan 2003 bütçesi, medyaya bakarsaniz, Türkiye için bir rekordu: 94.5 trilyon!

Gerçekleşen mi? Mart 2004'de açıklanan 2003 sonuçlarına göre gelirleri 55.7 trilyon oldu....Sapma nerdeyse yarı yarıyaydı! (inanmayan gitsin araştırsın)

Dahası da var. 2003 harcamalari 60.4 trilyon olarak açıklanmıştı. Yani yılı zararla kapatmışlardı.

4-
    Gelelim 100 ya da 120 milyon dolarlık bütçeye

Fenerbahçe'nin gelirleri
    1 Haziran 2004-28 Şubat 2005

Süper Lig TV yayın geliri * 13.856.883
    Fenerbahçe Spor Ürünleri-Alt lisans hakk gelirleri 1.759.777
    Sponsorluk gelirleri 3.174.005
    Stad içi reklam sat gelirleri 4.393.786
    Stad hasılat gelirleri 8.643.872
    Futbol takım performans gelirleri 1.738.548
    Samandıra Tesisleri-reklam satışları gelirleri 30.482
    Diğer 101.686

Toplam 33.699.041

Toplamı 25 milyon dolar eder. Neti ise 21.2 milyon dolar....

Hadi ben kıyak geçeyim neti 30 milyon dolar yapayım. Geriye kalan 70 milyon dolar nerede? Neyse sağolsun bu memlekette Yavuz Semerci gibileri var. Onlar olmayan 70 milyon doları da bulur !!!!

Sayın Semerci duyduğuma göre para bulmada !!! üzerinize yokmuş. benim de bu aralar maddi durumlar sıkışık. Çok fazla istemiyorum şöyle bana da bir 100 bin dolar bulursanız sevinirim.

• quote:

"G.Saray'a yetişmek için 10 teknik adamla çalışan Fener 28'i yabancı olmak üzere 69 transfer gerçekleştirdi, transfere 214 milyon dolar harcadı.." (Vatan, 4 Ocak 2006, sf.22)

bunu okudum bıraktım gerisini okumayı.Demek biz aldığımız 70 futbolcunun tanesine ortalama 3 milyon dolar verdik öylemi ?

Sen bunları bırak borsaya bak 3 klüp arasında kimin hisseleri satılıyor.Stad ve forma hasılatına bak.Bir yanda fenerbahçe appiah anelka gibi yıldız oyuncuları alırken gs nin ribery yi 100 bin dolar için elinde tutamamasına bak.Hadi kolay gelsin.
  • fenerin yaptıklarını yapsak bizde anelkaların appiahların kralını alırdık sen merak etme
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hoobastank

Fenerbahçe'nin gelirleri
    1 Haziran 2004-28 Şubat 2005

Süper Lig TV yayın geliri * 13.856.883
    Fenerbahçe Spor Ürünleri-Alt lisans hakk gelirleri 1.759.777
    Sponsorluk gelirleri 3.174.005
    Stad içi reklam sat gelirleri 4.393.786
    Stad hasılat gelirleri 8.643.872
    Futbol takım performans gelirleri 1.738.548
    Samandıra Tesisleri-reklam satışları gelirleri 30.482
    Diğer 101.686

Toplam 33.699.041

Toplamı 25 milyon dolar eder. Neti ise 21.2 milyon dolar....

ben sormuştum bu konuyu. bana birisi fbnin nasıl 100 milyon dolarlık bütçeye sahip olduğunu açıklasın diye. tabii ki mantıklı bir cevap alamadım. stad farkı ve çok az olduğunu bildiğim lisanslı ürün satışıyla bu fark olmaz. bence ya fbnin böyle bir geliri yok ya da aziz yıldırım kendi cebinden kulübe para aktarıyor. abramovich geliyor aklıma. anlayan anladı sanırım...

• quote:

Orjinalden alıntı: fuzbing

quote:

bunu okudum bıraktım gerisini okumayı.Demek biz aldığımız 70 futbolcunun tanesine ortalama 3 milyon dolar verdik öylemi ?

Sen bunları bırak borsaya bak 3 klüp arasında kimin hisseleri satılıyor.Stad ve forma hasılatına bak.Bir yanda fenerbahçe appiah anelka gibi yıldız oyuncuları alırken gs nin ribery yi 100 bin dolar için elinde tutamamasına bak.Hadi kolay gelsin.

Vatan gazetesindeki o cümleyi yazan ben değilim. O cümleyi yazan Vatan gazetesi ekonomi yazarı Yavuz Semerci. Üstelik tüm bunları araştırarak yazmış ve kendi kafasına göre Fener'in çağ atladığını ispat etmeye çalışmış.

Fener gibi zengi!! bir kulüp için adam başı 3 milyon dolar çok mu? 3 milyon dolar nedirki ? Bunun bonservisi her yıl aldığı ücreti var ki Fener maaliyeti 3 milyon doların üzerinde olan çok oyuncu transfer etti.

Hasılatlarınızı da yazdık yazının sonuna. Bu forumdaki bazı Fenerlilerin hepsinin eline bir gün gözlük verecem Okuma özürlüler çünkü ...

+100 milyon bütçe :))

• Sen bu yazıyı buraya kopyalıyorsan bu yazıyı savunuyorsun demektir.Benim bu dönemde aldığımız futbolculardan en pahalısı olarak hatırladığım (yıldızlar hariç anelka appiah vs.) önder turacıydı oda 2.5 milyon dolardı onun dışında alınan topçuların ortalmasını alsan 500 bin dolar etmez nobre yi bile 300 bin dolara aldık.Adam sallamış durmuş hergün birileri fenerbahçe hakkında sallıyor onların sallaması bunların gerçek olduğu anlamına gelmiyor.Bir takımın gelir kapısı transferler değildir avrupada büyük takımların hiçbiride transfer politikasıyla zengin olma yoluna gitmiyor tv gelirleri,forma satışları,maç hasılatları ile kulüpler kalkınır.Bırakki biz gene okocha ile baliçi satıp 40 milyon dolar gelir elde etmişiz türkiyede diğer takımlar kimden ne kazanmış gs nin bir senede 30 futbolcu alıp sattığını hatırlıyorum.

Soru şudur sen veya bu tip yazıları yazanlar kimi kandırıyorsunuz ?
  • quote:

hoobastank elınde necatının ucakta dayak yediği görüntüler var mı

O yok ama istersen bende RÜŞTÜNÜN JEEPTE DAYAK YEDİĞİ GÖRÜNTÜLER war werebilirim yani senimi kırcam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EzGii_ -- 30 Ocak 2006 17:51:51 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • fenerbahçe herzaman kara para haklama spor kulübü olmuştur alişen den sonra aziz yıldırım bunlar iş adamları peki ne işle uğraşıyorlar lütfen bana alişen otel işletiyor aziz yıldırım tekstille uğraşıyor gibi şeyler demeyin ikisininde hangi ortak işi yaptığı hepimiz biliyoruzdur heralde galatasaray bunu cem uzanla galatasaray lisesininde etkisiyle kabul etmedi belki cem uzan olsa bu durumda olmazdık şimdi toprak altından çıkan paralar galatasaray için kullanılırdı ama bu durum hangimizin içine sinerdi

not:fenerbahçe karapara haklama spor kulübü derken camiaya herhangi bir hakaretde bulunmak istemedim sadece başkanları hakkında kafamda soru işareti var
  • bana laf yetiştiremediin için ne söliceini şaşırdın

bu sölediin ayıptı bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _EzGii_ -- 30 Ocak 2006 18:08:12 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: megi21

fenerbahçe herzaman kara para haklama spor kulübü olmuştur alişen den sonra aziz yıldırım bunlar iş adamları peki ne işle uğraşıyorlar lütfen bana alişen otel işletiyor aziz yıldırım tekstille uğraşıyor gibi şeyler demeyin ikisininde hangi ortak işi yaptığı hepimiz biliyoruzdur heralde galatasaray bunu cem uzanla galatasaray lisesininde etkisiyle kabul etmedi belki cem uzan olsa bu durumda olmazdık şimdi toprak altından çıkan paralar galatasaray için kullanılırdı ama bu durum hangimizin içine sinerdi

not:fenerbahçe karapara haklama spor kulübü derken camiaya herhangi bir hakaretde bulunmak istemedim sadece başkanları hakkında kafamda soru işareti var

kafanda soru işareti varsa kara para aklıyorlar diyemezsin.eğer kara para akladığını biliyorsan git savcıya şikayet et buraya mesaj yazarak eline birşey geçmez.

• bence aziz yıldırım kara paralarını fb spor kulübüne aktararak aklıyor ve bir kısmını da kulüp için kullanıyor. sabit fikirli de değilimdir. birisi bana yıllık 120 milyon dolar bütçe şunlardan geliyor derse düşüncemden dönerim elbette..
  • Herşeyden önce Fenerbahce borsaya kota olmuştur.Borsaya kota olmuş şirketlerin faaliyetleri SPK ca incelenir... 100 milyon dolar bütçem war diyip bunu kara parasıyla yapamaz..Nereden geldiğini göstermek zorunda paranın...
    @Hoobastank arkadaşım cok meraklısın Fenerbahce ile ilgili konuları araştırmaya..Bide borsaya kota olan şirketlerle SPK nın görev ve sorumluluklarını araştırıp yazsana surda...Agzı olan konusuyoo
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hoobastank

Tüm bu rakamları gözönüne aldığımızda insan bu yazıyı yazanın ekonomi bilgisinden şüphe etmeye başlıyor. Üstelik Yavuz bey ekonomi yazarıdır.

Aziz Yildirim (Fenerbahçe), 214 milyon dolar transfere harcamış, sattıklarından 37 milyon dolar kazanmış, cebinden 30 milyon dolar koymuş...

Aradaki fark (zarar), 177 milyon dolar. 8 yılda sadece transfer zararı bu kadar. Yılda 22.1 milyon dolarlık zarar var. Semerci’nin deyimiyle “cebinden” koyduğunu düşerseniz 147 milyon dolar ediyor ve Semerci ekliyor : "F.Bahçe, borç batağına hiç düşmedi"..

İlginç bir mantık...

hehe
    senin mantığın çok normal dimi
    fenerbahçe zaten anca adam satar öle para kazanır
    dikkat et bizi kendi takımınla karıştırma
    feneriumda emzik bile satılır...
    lazımsa bi tane alıp yollayalım ... ??

sözün özü
    fenerbahçenin tek geliri sattığı adamlar diildir
    tv geliri vardır
    tirbün geliri vardır
    ürün satışı wardır...
    sponsorları wardır..

ah be güzel kardeşim
    saldırmadan önce biraz düşün ya...

fenerbahçenin borcu war.. bunu herkes biliyor..
    ama fenerbahçenin borcunu karşılayacak beklenen geliri var..
    diğer kulüplerle aradaki farkı bu.. bu yüzden fenerbahçe ekonomik olarak güçlü..

ayrıca kara para vs artık bırakın bu işleri..
    borsaya açılmış... spk nın denetiminde olan kuruluşlarda bu işler öle kolay diildir..

• Hoobastank süpersin hocam Böle devam.Siz gülmeye devam edin muhahah cılar sizi.Konu Dışındaki topici görüyoruz.Ne oldu bunu görünce zorunuzamı gitti?Konu Dışındaki topic sabahtan beri duruyor.Bakalım bu ne zaman silenecek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erwin -- 29 Ocak 2006 22:39:13 >
  • Biz altta kalanın canı çıksın demedik ki? Bu kin, bu karalama niye...

Yükselişimize bir kılıf uydurmak, kötülemek için elinizden ne geliyorsa yapın.
    Siz yaptıkça Fenerbahçe'nin bir adım daha ileride olduğunu görecek ve battıkça batacaksınız. Devam edin..

Zenginin parası züğürt'ün çenesini yorarmış... Şekildeki gibi (Bakınız: gs arkadaşlar)

Ekleme:

Fenerbahçe büyük bir yükseliştedir. Ve bu büyüme uzun seneler süreceğinden yüzde yüz eminim.
    Bunu kabul etmek istemeyenler yani hazmedemeyenler ancak böyle karalama çalışmaları yapar.
    Fenerbahçe'ye laf atmaya çalışacağınıza klübünüze nasıl yardım ederizi araştırsanız hem kendinize hemde gs biraz olsun yardım etmiş olursunuz düşüncesindeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydink -- 29 Ocak 2006 23:05:38 >
  • işte bırakın hoob gibiler parmak hesabı yapsın biz o sırada bütcemizi 120milyon dolardan 150 milyon dolara cıkmarmıs olucaz....
    ebe akıllı seniii....
    hiç mi akıl yok sende....
    yawww biraz düşün....
    borsaya açılan bir şirket var artık karşında...

şirket borsaya açılmadan, ve borsada bulunduğu süre içindede sürekli spk(açılımını bilmiosanızki bu kadar düşünme yeteneğiniz olmadıgına göre bakınız:google) hesapları denetler...
    ve bu sırada fenerbahce kara para...
    yawww cok komiksiniz siz....
    allah akıl fikir versin diorum size....

[

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bloodymoon1907 -- 29 Ocak 2006 23:10:01 >

• yeri gelmişken , GS'ın 6 puanı niye siliniyomuş?_
  • Sizi fahri Fenerli yapacam bizden daha fazla ilgileniyorsunuz.Saolsun Galatasaraylılar bu yazılarla futbol bilgim artıyor.Bazıları doğru olmasa da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volkan. -- 29 Ocak 2006 23:18:43 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: JoS

yeri gelmişken , GS'ın 6 puanı niye siliniyomuş?_

fifaya olan borcunu ödemediği için hoostabank bir açıklama yapsana sizin takımın puanları siliniyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuzbing -- 28 Ocak 2006 23:51:43 >
  • Fenerbahcenin sattigi ürün adeti 1.100.000 cirosu 16.000.000 $ buda ürün basi 14,55 $ yapar.

Galatasaray'in sattigi ürün adeti 720.000 cirosu 14.000.000 $ buda ürün basi 18,67 $ yapar.

Ayrıca bjk nin 5 ,gs.nin 16,fb.nin 35 magazası var.Ve yukarıdaki rakamlar 2004 yılına ait olan veriler...

Peki sayın Fbli arkadaşlar şimdi size sorarım.Aradaki mağaza farkı 19,ciro farkı ise 2 milyon dolar.Ve bu fark bizim en rezil olduğumuz dönemlerde alınan ürün satış rakamları..Şimdi Fb bu aradaki 2 milyon dolar ile mi bize fark attı?Fb bu 2 milyon dolarla mı 100 milyon dolarlık bütçeye ulaştı!!

Şimdi kalkıp tribün geliri diyeceksiniz..2004 de stadın kaçta kaçı bitmişti ve staddan elde edilen gelir ne kadardı??Fb bu gelirleri ürün satışı ve staddan elde etmiyorsa nereden elde ediyor??

Son sözüm de kalkıp siz fakirsiniz,paranız yok edebiyatı yapan arkadaşlar kirli çamaşırlar ortaya dökülünce niye bu kadar gergin hale geldi? Burada kimse yapmıyor.Efendice bi tartışma yaşanıyor,yoksa bu mu işinize gelmedi!!

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.