Şimdi Ara

felsefeye giriş için kitap ve film önerisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
6
Favori
1.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ahmet Arslan İlk Çağ Felsefe Tarihi Cilt 1. İlk mesajımda tavsiye ettiğim serinin ilk cildi. Presokrat ya da antik düşünürlerle ilgili kütüphane rafının ve diğer ilgili kitapların resmini ertesi gün size atarım. Türkçesi pek bulunmuyor ama denk geldiğinizde alabilir ya da isterseniz internetten vs sipariş edebilirsiniz.

Edit: Mesajınızı değiştirip talebinizi değiştirmişsiniz. Aslında bazı Türkçe'ye çevrilmiş kaynaklar paylaştım genel anlamda felsefe tarihiyle ilgili olarak. Konuda bunları görebilirsiniz.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

felsefeye giriş için kitap ve film önerisi

Platon (Atladığım, kütüphanede kaybolmuş veya bende olmayan diyaloglar olabilir):

Aristoteles (Aristoteles rafım henüz dağınık halde ve Organon, Retorika gibi bazı çalışmaları eksik, ancak kısmen Devlet'in muadili olaraktan Aristoteles'in Politika adındaki siyaset felsefesi kitabını görebilirsin):

Yunan Felsefesini İzleyen Antik Roma Felsefesi (Romalı filozof, hatip ve devlet adamı Cicero'nun da Devlet Üzerine adında bir yapıtı bulunuyor; Platon'un Devleti gibi diyalog formatında ve Platon'dan ciddi ölçüde etkilenme var. Platon'un Devlet'inin - Politeia - ardından mesela hedefini Devlet Üzerine - De Re Publica - yapabilirsin. Mesela C. Cengiz Çevik'in Devlet ile Devlet Üzerine'yi kıyasladığı güzel bir çalışması var; rafta görünüyor)

Yunan Tragedyaları (Platon eski bir oyun yazarı, neden diyalog tarzında yazdığının ve "Diyalog" sanatının nereden geldiğini anlamak için bakmanı tavsiye ederim; aralarında bir tane de Aristophanes'in komedisi var. Aristophanes Klasik Yunan'ın ve Atina'nın asırlar boyu alıntılanan komedi yazarı, Aristophanes ve rafta isimlerini görebileceğin üç büyük tragedya yazarı antikitenin en ünlü ve önemli oyun yazarlarıdır; esasında herkesin isimlerini bilmesi, hiç olmazsa bir iki tane oyununu okumuş olması gerekir):

Yunan tarihi ve kültürüyle ilgili olarak aşağıdaki konuya yazdığım mesaja bakabilirsiniz; o konuya atladığım birkaç tane kaynağı da ekleyeceğim) :

https://forum.donanimhaber.com/antik-yunan-tarihi-hk--145026072

Platon'un demokrasi karşıtlığı Atina demokrasinin Peloponez Savaşları'nda yaşadıklarıyla çok alakalı; bu bağlamda Plutarkhos, Nepos gibi ünlü biyografi yazarlarından Kleon ve Alkibiades gibi Atinalı demagog politikacıların yaşamlarına bakabilirsiniz, ikincil akademik kaynak olarak ise özellikle tarihçi T.R.Martin Eski Yunan kitabında Atina ve Sparta'nın gelişimini, Peloponez Savaşları'nı güzel anlatıyor. Ana kaynak olarak ise elbette Thukidides. Bu fırsatla rafları düzenlemiş bulundum hocam, teşekkür ederim. :d

Esasında şunu da göstermek istedim; böyle işler çok popüler bir metni üstünkörü okumakla bitmiyor. Sophie'nin Dünyası ya da Devlet gibi çok jenerik tavsiyelerin ötesinde gerçekten kültürlü ve dünyadan haberdar olmak istiyorsanız okumaya, araştırmaya ve kitaplara ilgi duymalısınız. Gözünüzü korkutmaktan ziyade sizi heveslendirmek ve meraklandırmak, belirli bir yol haritası önermek istedim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Hocam genelde internette filozoflarla ilgili kısa yazıları,felsefi görüşleri araştırıyodum sonra filozofların kendi kitaplarını okuyayım dedim ama binlerce kitap çıktı o yüzden bi karar veremeyip platon-devletle başlamayı düşünmüştüm.
    gözümü korkutmadı,zahmet etmişsiniz çok teşekkür ederim
  • Tabii bir sürü kitap arasından seçmek biraz zor olabiliyor. Ben bir öneride (Ahmet Arslan) bulundum ama istediğiniz giriş seviyesi ya da tanıtıcı kitaptan başlamak size kalmış. Bonus: Başlangıç olarak şu kısa kitabı da çok tavsiye ediyorum, esasında bir konferans kaydı:

• Ben de felsefe okumaya henüz yeni başlamış biri olarak Sokrates'in Savunması ile başladım. Devlet de keza çok güzel bir eserdir. Yazıldığı dönemin çok üstünde fikirler her ikisi de. Ancak diyalektik düşünceyi pas geçmemek lazım (YKY, Diyalektik Düşüncenin Tarihi, Selahattin Hilav)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Değerli arkadaşlar ben de felsefeye başlayacağım. Bu sebeple önerebileceğiniz set halinde satılan felsefe seti var mıdır ? Teşekkürler.

Hans Reichenbach Elements of Symbolic Logic kitabını öneririm. Temel mantık çalışmadan yazılanları okumak çok zor olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LasTSuRvivoR -- 26 Ekim 2020; 18:17:20 >
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.