Şimdi Ara

Felsefe Okuyanlar ve Bilim Kurgu Meraklıları Gelsin [ Metro 2033 içerir]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
4
Favori
1.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar öğretmenimiz bir ütopya yazmamızı istedi. Ben de oturdum düşündüm ve korku ütopyası yazmaya karar verdim. Savaşlardan bahsettim. Aklıma okuduğum Metro 2033 kitabının konusu geldi ve nükleer savaştan bahsediyorum şu anda. Henüz yazım aşamasındayım. Şimdi ben buraya yazayım siz de bir değerlendirin. Daha çok ekleyeceğim şey var. Aile hayatından, kültürden, çocuklardan, evliliklerden, adaletden, devletlerden, insanlardan bahsedeceğim. Ütopyaya şöyle giriş yaptım okur musunuz

Ütopyam
    Yıl 1952, Dünya çok büyük bir savaştan çıkmış, milyonlarca insan ölmüş, katliamlar yapılmıştır. Dünya eşi benzeri görülmemiş bir yıkımın sonrasında yaralarını sarmaya çalışmaktadır. Bundan sonra bu tür olaylar olmaması için bu olaylara sebebiyet veren ülkelere ağır maddeler imzalatılmıştır. Devletler, yapılan anlaşmalarla barış ortamını getirmeye çalışmıştır. Daha sonra insanlar bu olaylardan sonra düzeni korumaya çalışmıştır. Ta ki 2013’e kadar...

Yıl 2013, Dünyada hızla ilerleyen sanayileşme ve pazar arayışı devletleri rekabet arasına sürüklemiş, birçok insan açlıktan, yoksulluktan etkilenmiş ve yıpranmıştır. Sömürgeleşme birçok ülkeyi kurutmuş ve yıkmıştır. Ülkeler arası gruplaşma ve gizlilikler içinde yapılan anlaşmalar yapılmaya başlanmıştır. İki büyük devlet arası rekabet gelecekte olacak büyük savaşın temellerini atmıştır. Devletler nükleer silahlar geliştirmiş, ülkelerde halkın egemenliği sona ermiştir. Devlet halkın fikirlerini önemsemez, halkına değer vermez ve bütün yatırımını ordu ve silah sanayisine yatırmaya başlar. Sınıflar oluşur. Neredeyse tüm ülkelerde iş savaş baş gösterir, halk birbirleri ile çatışır, kendi insanlarını öldürür. İnsanlar zorbalıkla yönetilir, yöneticiler özgürlükleri kaldırır, insanların düşünme özgürlükleri ellerinden alınır. Ve en sonunda kaçınılmaz son gelmiştir, Dünya Savaşı...

Yıl 2033, Nükleer silahlarını geliştiren ülkeler birbirlerini acımadan öldürür tüm dünyayı kaosa ve kıyamete sürükler. Bu savaş dünya üzerindeki en kısa süren savaş olmuştur. Fakat yarattığı yıkım bunun tam tersidir. Milyarlarca insan hayatını kaybetmiş, bütün devletler bu nükleer savaştan sonra ortadan kalkmıştır. Hayatta kalan insanlar yaşamını sürdürebilmek için yer altında radyasyondan etkilenmeyecekleri yerlerde kendi şehirlerini kurmuşlardır. Bu bölgelerde artık belirli bir devlet yoktur, herkes kendi hayatından güvenliğinden sorumludur. Şehirlerin nüfusu artık binlerle ifade edilmektedir. Yer yüzü insan için zehirli olan gazlarla dolmuş, kurtulamayan insanlarda mutasyonlara sebep olmuştur.

Metrolarda yaşan insanların artık modern teknolojisi, silahları yoktur. Çünkü hepsi yukarda, kıyametin ortasında kalmıştır. Aşağılarda neredeyse ilkel çağa geri dönüş vardır. İnsanlar hastalıklardan kırılıyorlardır. Bu da yetmez gibi mutasyon geçiren yaratıklar metrolara inip hayatta kalan insanlara saldırmaktadır. İnsanlar bu yüzden metro durakları arasında haberleşmek için özel yöntemler geliştirmiş, birbirlerini korumak için güvenlik sistemleri kurmuşlardır. Fakat insanları tehtid eden tek varlık bunlar değildir. İnsanın en büyük düşmanı insandır cümlesi bir kez daha haklı çıkar. Yukarıda yaşanan olaylar yetmezmiş gibi burada da kaynak sıkıntısı yaşan topluluklar, diğerlerine saldırmaya başlar. Artık insan kendi sonunu kendisi hazırlamak üzeredir

Umutsuzluk, korku, yalnızlık, savaş, kıtlık hakim olmaya başlamıştır. Bir çok insan aklını kaybetmiş, kimisi intihar etmiştir. Yer altındaki şehirlerde insanlar eski zamandan kalan hatırlara bakıp nasıl bu duruma geldikleri hakkında üzülmektedirler. Artık metrolarda doğan çocuklar güneşin ne olduğunu arabanın ne olduğunu bilmemektedir. Kartpostallar geçmişe ait hatıra kaynaklarıdır.

İnsanlar bu durumu, tanrının onlara verdiği bir ceza olarak görmektedir. İnsanlar artık belirli bir kurala göre yaşamaktan çıkıp hayatlarını kurtarmak için her şeyi yapacak duruma gelmiştir. İnsanlar artık dile, dine, örfe, adetlere, rengine, kökenine göre ayrılmamaktadır. Çünkü artık her insan değerlidir. Her metro sistemi kendine göre kurallara sahiptir. Her insanın eşit olduğu bir sistemi temel alır.

Aile sistemi ortadan kalkmıştır. Çünkü neredeyse herkesin ailesi ya savaşlar sırasında ölmüş ya da birbirlerinden ayrılmıştır. İnsanların başkalarını düşünecek vakitleri yoktur. Aile kavramı olmadığı için insanlığın devamını düşünmek artık, hayatta kalma çabasının gerisinde kalmıştır.

Metrolar arasındaki iş bölümü farklıdır. Genç erkekler bölgenin savunmasında etkin rol oynarken kadınlar ise temel olarak yiyecek ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışırlar. Artık para diye bir kavram önemini yitirmiştir. Çünkü paranın yerini takas sistemi almıştır.

Metro sistemlerinde duyulan güven korksunu temel sebebi ise tehtidlere açık olunmasından kaynaklanmaktadır. Her geçen gün azalan nüfus beraberinde bir çok efsaneyi de peşinden getirmiştir. İnsanlar artık neyin gerçek neyin hayal olduğun bilemez hale gelmiştir. Bazı insanlar bu belirsizliğin çözüme ulaşması için araştırmalar yapmaktadır, çünkü bu duygularla yaşanmamaktadır. Fakat doğru olan tek şey insanlığın sonunun kötü olacağıdır.

Kaynakları sınırlı olan topluluklar en sonunda diğerlerine saldırmaktadır. Tıpkı eskiden olduğu gibi gelecekte de savaş hüküm sürmektedir. Kurulan düzenler bozulmuş, insanlar artık birbirinin arkasından vurmaya, kendi yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Ne pahasına olursa olsun... İnsanlık kavramı yok olmaya başlamış, kişilikler artık yok olmuştur. Zaten hayatın elinde kalan bir avuç güzellik, umut bu savaşlarla yok olup gitmiştir. Bütün bu savaş insanların birbirinin sonunu getirmesine kadar sürmüş ve en sonunda tüm savaş son bulmuştur.

ÖZET: FELSEFECİLER BİR BAKSIN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Legend -- 20 Mayıs 2012; 21:58:40 >

• Senin yazdığın distopya oluyor aslında.Bu tarzda 1984 var güzel kitaptır.

Distopya, (anti-ütopya Yunanca dystopia) çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.
    Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli, ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.

Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum şekli anlamı taşır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Kullanımı Thomas More'un 1516'da yazdığı De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia veya kısaca Utopia isimli kitabıyla yaygınlaşmıştır.
  • ütopya
    isim (üto'pya) Yunanca
    1. isim Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce
    http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.4fb927343b8ed3.50980593

Bu anlattıklarının gerçekleşmesi imkansız.Çünkü daha tekerlek bulunmadı.Sen nükleer silah falan demişsin imkansız olmuş gerçekten.
  • Ne yani komple fail mi oldu. Yaratıklardan falan bahsedecektim
  • quote:

Orijinalden alıntı: uohk061_TS

ütopya
    isim (üto'pya) Yunanca
    1. isim Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce
    http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.4fb927343b8ed3.50980593

Bu anlattıklarının gerçekleşmesi imkansız.Çünkü daha tekerlek bulunmadı.Sen nükleer silah falan demişsin imkansız olmuş gerçekten.

Korkutucu Nitelikte Ütopyalar

Günümüzde de ütopyalar yazılmaktadır. Ancak, bunların ortak bir niteliği vardır, o da toplumları gelecekte bekleyen tehlikeleri göstermektir. Bu tehlike, bir yandan makineleşen bir toplumda insanın duygu, düşünce ve değer sistemleri ile yok olup gitmesidir. Öte yandan, insan özgürlüklerinin, demokratik hakların kurulacak bir despotik devlet tarafından yok edilmesidir. Bu ütopyaların amacı, insanları bu türden tehlikeler için önceden uyarmaktadır.

Yani illa imkansız şeyler olmak zorunda değil

• Neyse hevesini kırmayalım güzel gidiyorsun.Adı ütopya olur başka bir şey olur fark etmez.Devam.
  • Sadece küçük bir soru soracağım:

Ütopyanda(?) felsefe nerde?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lath.Crusader -- 20 Mayıs 2012; 21:30:14 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lath.Crusader

Sadece küçük bir soru soracağım:

Ütopyanda(?) felsefe nerde?

Bilmiyorum . Korku ütopyası diye yazıyorum
  • Bitti arkadaşlar, temel amacım korku ütopyası yazmaktı. Bu ütopyanın tanımında;

Bu ütopyaların amacı, insanları bu türden tehlikeler için önceden uyarmaktadır.

Cümlesi geçmektedir. Bu yüzden gelecekten hayali bir senaryo yazdım. Olacakları biraz uydurdum. Zaten kitaplar %100 paralel gitmedim. Sizce nasıl olmuş
  • İkna edici olması önemli.

Bir parça ekmeğin kıymete bineceği, bir damla su için insanların birbirlerine kıyacağı, cinsel sapıklık ve seks ticaretinin kıymete bineceğini, bilinçsiz tüketim sonucu 2 yıl sonra dünyadaki bütün stokların biteceğini ve insanların beton ve kabloları terkedip tekrar doğaya döneleceğini, ilkel yaşamın başlayacağını insanlara hissettirmen ve ikna etmen lazım. Tabii bu bahsettiğim nükleer bir saldırı, global savaş, bir kaza veya bir salgın sonucu olabilir. Önemli olan fitilin bir kere ateşlenmesi. Bir kere tetiklendiği zaman, hiç durmayacak büyük bir kriz. Bu ekonomik de olabilir, sosyal de, sağlık açısından da.

Metro 2033 sadece bilim kurgu değil aynı zamanda fantezidir. Fantastik öğeler içerir. S.T.A.L.K.E.R. serisi de öyledir. Sadece distopya değil.

Ayrıca ütopya değil, distopya diyeceksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3Korner1Penaltı -- 20 Mayıs 2012; 21:59:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 3Korner1Penaltı

İkna edici olması önemli.

Bir parça ekmeğin kıymete bineceği, bir damla su için insanların birbirlerine kıyacağı, cinsel sapıklık ve seks ticaretinin kıymete bineceğini, bilinçsiz tüketim sonucu 2 yıl sonra dünyadaki bütün stokların biteceğini ve insanların beton ve kabloları terkedip tekrar doğaya döneleceğini, ilkel yaşamın başlayacağını insanlara hissettirmen ve ikna etmen lazım. Tabii bu bahsettiğim nükleer bir saldırı, global savaş, bir kaza veya bir salgın sonucu olabilir. Önemli olan fitilin bir kere ateşlenmesi. Bir kere tetiklendiği zaman, hiç durmayacak büyük bir kriz. Bu ekonomik de olabilir, sosyal de, sağlık açısından da.

Metro 2033 sadece bilim kurgu değil aynı zamanda fantezidir. Fantastik öğeler içerir. S.T.A.L.K.E.R. serisi de öyledir. Sadece distopya değil.

Hocam artık başka bir şey yazamayacağım. Ütopya ile tamamen zıt şeyler değilmiş bu distopya. Vereceğim artık kaç verirse versin filozof falan değilim korku ütopyası diye girdim bu çıktı . Hiç mi olmamış yani siz öğretmen olsanız 0 mı verirsiniz

• Güzelmiş aynı şeyi bizim hocada dedi..takip

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Legend

quote:

Orijinalden alıntı: 3Korner1Penaltı

İkna edici olması önemli.

Hocam artık başka bir şey yazamayacağım. Ütopya ile tamamen zıt şeyler değilmiş bu distopya. Vereceğim artık kaç verirse versin filozof falan değilim korku ütopyası diye girdim bu çıktı . Hiç mi olmamış yani siz öğretmen olsanız 0 mı verirsiniz

Ben olsam sana yıldızlı çoh iyi verirdim forumdaşımsın. Ama bilmiyorum hocanı. Dikkatimi vererek okumadım. Zaten bu aralar kafam çok başka düşüncelerde dikkatimi veremiyorum.

• Stalkerlardan ve onların yaşadığı zorluklardanda bahset biraz.
  • @Lizard1, beğendiğinize çok sevindim

@Oromë, bitirdim hocam ekleme yapmayacağım

@3Korner1Penaltı, öğretmenim beni sever ya çok düşük vermez
  • Appidik. Yarın teslim ettikten sonra tekrar güncellerim. Alacağım notu da yazarım

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • fena olmamış ancak distopya gibi olmuş daha çok. her neyse umarım iyi not alırsın

bu arada bana da lazım bir ütopya
  • ütopyayı felsefe hocası bize okuttu..etkilendim biraz...takip
  • Benim bildiğim ütopya ideal yaşam vs. dir, bu farklı bişey olmuş.
    Ama idare eder.
  • Dün teslim ettim yazdığım metni. Bakalım sözlülere nasıl not verecek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.