Şimdi Ara

Fazladan mesai

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle selam ben Denizli'de bir gıda fabrikasında çalışıyorum haftada 6 gün çalışıyorum pazar günü tatil. Yasal olarak bir işçi en fazla 45 saat çalışabilir,ama biz fabrikada diğer işçilerde herkes 48 saat çalışıyoruz (mesailer hariç)ve bu 3 saatlik zamanı vermiyorlar. Muhasebeye bu konuyu açtığımda "bizim çalışma saatlerimiz böyle o 3 saati vermiyoruz biz" diye cevap aldım. Bunun yasal olmadığını dile getirdim ama dinlemediler.Bu konuyu kisa süre içinde mudur ile konusmayi düşünüyorum.Bu konu hakkında başka ne yapabilirim. İsden ayrilamam başka gidecek işim yok. Beni bu konu hakkında aydınlatırsaniz sevinirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba, anlattığınız durum 4857 sayılı İş Kanunu’na açıkça aykırıdır: Kanuna göre haftalık normal çalışma süresi en fazla 45 saattir ve bu sürenin üzerindeki her çalışma fazla çalışma sayılır; haftada 48 saat fiilî çalışma yapıyorsanız, bu 3 saatin fazla mesai olarak %50 zamlı ücretle ödenmesi ya da sizin yazılı onayınızla serbest zaman olarak kullandırılması zorunludur, “biz vermiyoruz” şeklindeki uygulamanın hukuki karşılığı yoktur. İşten ayrılamıyor olmanız önemli bir risk olmakla birlikte, haklarınızdan vazgeçmiş sayılmazsınız; öncelikle çalışma saatlerinizi yazılı delille (vardiya çizelgeleri, giriş-çıkış kayıtları, kart basma kayıtları, WhatsApp talimatları vb.) mümkün olduğunca belgeleyin ve müdürle görüşmenizi sakin ama net bir dille, kanuna dayalı yapın. Sorun çözülmezse, kimliğiniz gizli kalacak şekilde ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyet edebilirsiniz; bu başvuru işten çıkarma için tek başına haklı sebep oluşturmaz ve müfettiş incelemesi riski işveren üzerindedir. Ayrıca, çalışmaya devam ederken dahi geriye dönük 5 yıla kadar ödenmeyen fazla mesai alacaklarınızı talep etme hakkınız saklıdır; işverenin bu nedenle sizi işten çıkarması hâlinde ise kötü niyet tazminatı / işe iade gibi ek haklar gündeme gelebilir. Özetle, işten ayrılmadan da hakkınızı koruyacak yasal yollar mevcuttur; önemli olan delil toplamak ve süreci doğru kanaldan yürütmek

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Hocam 170 Arıcamda benden hangi bilgileri isticekler daha önce böyle bi deneyimim olmadı.Burdaki diğer insanlara 48 saat mevzusunu açtığımda salak salak yüzüme bakıyorlar kimsenin bundan haberi yok büyük ihtimalle benden başka soran biri olmadi muhasebeye o yüzden benim kimliğimi öğrenmelerinden korkuyorum. 170 arayınca olay nasıl gelişir bana bilgin varsa biraz açar mısın hocam teşekkürler şimdiden

ALO 170’i aradığınızda sizden T.C. kimlik numaranız, ad-soyadınız, çalıştığınız işyerinin unvanı ve adresi, çalışma gün ve saatleriniz, haftalık kaç saat çalıştığınız, fazla mesainin ödenip ödenmediği gibi temel bilgiler istenir; başvurunun başında “kimliğimin işverene açıklanmamasını istiyorum, gizli şikâyet olsun” demeniz yeterlidir ve bu talep kayda alınır. Şikâyetiniz Bakanlığa iletilir, iş müfettişi görevlendirilir ve genellikle habersiz denetimde vardiya çizelgeleri, puantaj ve bordrolar incelenir; 45 saatin üzerindeki çalışmalar tespit edilirse işverene idari para cezası uygulanır ve fazla mesai ücretlerinin ödenmesi istenir. İşveren kimin şikayet ettiğini öğrenemez sırf bu nedenle işten çıkarma yapılırsa bu hukuka aykırıdır ve sizin fazla mesai alacağı işe iade ve tazminat haklarınızı doğurur.

Hocam peki 4-5 ay sonra bunu bildirdim diyelim önceden çalıştığım saatleride alabilirmiyim ,Bodoroyuda kanıt olarak kullanabilirim değilmi 170i aradığımda. Tekrardan teşekkürler

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

ACER SWIFT 3 SF315-52G Intel i5 8250U 1.8Ghz L3Cache 6MB, 12GB DDR4 2400MHZ, NVIDIA MX150 2GB VRAM

• StalkerReborn kullanıcısına yanıt

Hocam biraz zaman geçmesini beklicem 1-2 ay filan ondan sonra aramayı düşünüyorum. Çünkü bu soruyu benden başkasınin sorduğunu düşünmüyorum muhasebeye

Evet, 4-5 ay sonra da bildirseniz geçmiş çalışmalarınızı alabilirsiniz: Fazla mesai alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır ve çalışmaya devam ederken de talep edilebilir. ALO 170 başvurusu yalnızca denetimi başlatır; geriye dönük alacaklarınız bakımından ayrıca hak doğurur ve bu alacakları iş mahkemesinde isteyebilirsiniz. Bordrolar, puantajlar, kart basma kayıtları ve vardiya çizelgeleri en güçlü delildir; bordroda 45 saat yazmasına rağmen fiilen 48 saat çalıştığınızı tanık, kamera kaydı veya giriş-çıkış kayıtlarıyla ispatlarsanız, aradaki 3 saat fazla mesai olarak ödenir. Bildirimi geç yapmanız hakkınızı kaybettirmez, bordrolarınız ve fiilî çalışma kayıtlarınızla geçmişe dönük ücretlerinizi alabilirsiniz.

Hocam bu gün bir kağıt imzalattilar okumama fazla müsade etmediler imzayalqn diğer kişilere sorduğumda fazladan mesaiyi kabul ediyorsun gibi birşey dediler bu kağıdı öyle birşeyse imzalamazdim .170 e şikayet etmem durumunda bu kağıt sıkıntı çıkarır mı.imzalayan çoğu kişi kağıdın ne olduğunu bilmeden imzalamış

Fazla mesai kabul etmeniz o fazla mesailerde sizi bedava calıstırıcaklar anlamına gelmiyor siz yine mesai hesabınızı yağın ve bodronuzda kontrol edin .

Bu sonradan imzalatılan şey fazla mesai kabulu ise en fazla yılda 270 saat calıstırabilir

Günde 11 saat

Ayrıca o mesai onayını geri alma hakkınız var avukat bey daha ayrıntılı anlatır size

Hocam benim ayda parası verilmeyen 12 saatim var benim merak ettiğim o imzaladığım kağıd bu 12 saatimi alamaya engel olurmu yani 170 arayıp şikayet ettiğimde adamlar geldiğinde imzami filan gösterip bu adam bu kadar saat çalışmayı kabul etmiş gibi gibi birşey olsun istemem haklıyken haksız duruma düşmek istemiyorum

Neden engel olsun size bodro vs verilmesede her ay düzenleniyor .

Orda herşey inciğine kadar yazması zorunlu

Sikayet oldugu zaman sizleri ve arkadaşlarınıza dinleyecekler .

Büyük ihtimalle imzalatılan belge fazla çalışma onayı (İş Kanunu m.41 kapsamında yazılı onay) niteliğindedir; ancak çok kritik bir nokta var: Fazla mesai onayı vermek, fazla mesai ücretinden vazgeçmek anlamına gelmez. Yani böyle bir belge imzalamış olsanız bile işveren yine fazla mesaiyi %50 zamlı ödemek zorundadır; “fazla çalışmayı kabul ediyorum, ücret istemiyorum” gibi hükümler varsa bunlar çoğu durumda geçersizdir, çünkü işçi ücret hakkından önceden feragat edemez. Ayrıca belgeyi okumaya izin verilmeden, baskı altında veya içeriği açıklanmadan imzalatılması hâlinde bunun ispat değeri zayıflar. ALO 170’e şikâyet etmeniz açısından bu belge genelde sorun yaratmaz; müfettişler fiilî çalışmaya bakar (giriş-çıkış kayıtları, vardiya listeleri, bordrolar vb.). 

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.