Şimdi Ara

Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un Fethi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Birçok yalan,yanlış bilgi var. Şimdi elimden geldiğince kendi bilgilerim ve yazılarımla bir şeyler anlatmaya çalışacağım.

Konuyu daha iyi kavrayabilmek adına 2.Murat döneminden bahsedeceğim biraz.

2. Murat savaşmayı seven bir padişah değildi. Sırplar, Lehliler ve Eflak Boğdanlılar'dan oluşan Haçlılar Osmanlı'ya saldırmış ve savaşı kazanmıştır. Savaştan sonra Edirne Segedin anlaşması yapılmış ve bu anlaşmada Haçlılar ve Osmanlılar Tuna'yı aşmayacaktı ve bu anlaşmanın süresi 10 yıldı. 2. Murat bu anlaşmaya güvenip yerini Fatih'e bıraktı. Padişahın bir çocuk olduğunu gören Haçlılar aynı yıl anlaşmayı bozup Osmanlı'ya saldırmıştır. FSM'nin babasına yazdığı o ünlü mektup üzerine babası 2.Murat İstanbul'a gidiyor ve FSM Manisa'ya geri dönüyor. Varna savaşını kazanınca Murat Manisa'ya dönüyor ve padişah tekrar Mehmet oluyor. Daha sonra yılını hatırlayamacağım) Osmanlı'daki ilk büyük yeniçeri ayaklanması çıkıyor. Yeniçeriler FSM yerine 2.Murat'ı istiyorlar. Bunun üzerine Murat tekrar tahta Mehmet ise tekrar Manisa'ya dönüyor. Haçlılar bir daha saldırıyor ve yine mağlup oluyorlar ardından Osmanlı'yı yenmeyeceklerini anlayınca Osmanlı'ya bir daha saldırmamışlardır.

Osmanlı'da çeşitli güçler vardı ve bunlar padişahı belirliyordu. Bu güçler şehzadelere yakın durup kendilerine göre yetiştirmeye çalışıyorlardı.

Bu dönemde padişahı belirleyen 3 büyük güç vardı. Devşirme bürokratlar, saray, ordu ve uç beyleri ve tımar beyleriydi.

Devşirme Bürokratlar ve uç beyleri Fatih'i desteklerken.
    Ordu ve güçlenen tımar beyleri Murat'ı destekliyordu.

Buraya sonradan tekrar döneceğiz bir parantez açıp tımar beylerini kısaca anlatalım.

Fetret Devri'nden yararlanan tımar beyleri iyice güçlenerek neredeyse feodal beylere dönüşmeye başlamışlardı, otorite boşluğundan yararlanarak hanedana ait olan tımarları vakıf kurarak vakıf üstüne geçiriyor ve daha sonra kendileri mal sahibi oluyorlardı. Hatta o kadar güçlenmişlerdi ki ileride Fatih'in kellesini alacağı Çandarlı Kara Halil Paşa sadrazamlığa kadar yükselmişti.

Tımar beyleri savaş istemediği için daha barışçıl olan 2.Murat'ı istiyorlardı. Ordu yani yeniçeriler ise düzenli olarak ulufe aldıkları için canlarını tehlikeye atıp savaşmak istemiyorlardı dolayısıyla 2. Murat'ı destekliyorlardı.

Uç beyleri ise savaşarak akın yaparak para kazandıkları için savaşmak istiyorlardı. Devşirme bürokratlar ise Türkler'in çok güçlenmesinden rahatsız olmuştu. (tımar beyleri) Gücün Türkler'de olmasını istemedikleri için FSM'yi destekliyorlardı.

Yeniçeri isyanında Murat'ın geri dönmesi gidişinin kendi isteğiyle olmadığının en açık göstergesidir. Bu süreç içinde tahta aday 2 kişi daha var Alaaddin ve Ahmet bunlar öldürülmüştür. Bunun sebebi taht için FSM ve Murat'tan başka aday bırakmamaktır. Bu gruplar Mehmet'i veya Murat'ı öldürememiştir. Çünkü tahta başka aday kalmayacak ve padişahın başına bir şey gelirse hanedan başıboş kalacaktı.

Murat 1451'de ölmüş ve yerine Mehmet geçmiştir. Murat'ın ölümü büyük şüpheler taşımaktadır çünkü o süreçte hem Mehmet'in hem de Murat'ın çocukları olmuştur. Aday sayısı arttığı için Murat'ın öldürülmesinde bir engel kalmamıştır. Bu yüzden Murat'ın eceliyle mi öldüğü yoksa öldürüldüğü mü konusu netlik kazanmamıştır.

Fatih Sultan Mehmet'in tahta geçişini daha sonra yazacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mizuhara -- 27 Aralık 2012; 20:04:47 >

• takip
  • Ve Fatih tahta geçer.

Bir küçük sultan

Fatih Sultan Mehmet tam bir rönesans aydınıdır ve kendisinin küçüklükten beri en büyük hayali Roma Sultan'ı olmaktır. ( Osmanlı'nın ve Bizans'ın ulaştığı en büyük sınırlar neredeyse aynıdır bu bağlamda Osmanlı Bizans'ın varisidir.) İstanbul'u ele geçirdikten sonra Roma tarihi konusunda ders bile almıştır. Fatih kendi kişiliğinde Türk, İslam ve Roma geleneklerini birleştirmiştir. Patriği olmayan Fener Rum Patrikhanesi'ne Gennadiusu atamıştır. Hatta İncil hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Gennadius'tan İncil'in bir tefsirini bile istemiştir. Fener Rum Patrikhanesi'nin kurucusu FSM'dir. Sadece Ayasofya'yı camii yapıp diğer kiliselere dokunmamış ve Rumlar'a bırakmıştır.

İstanbul'da ölen ticari hayatı canlandırmak için Ermeniler'i İstanbul'a yerleştirmiştir. Dönemin tanınmış Rum ve İtalyan bilimadamlarını sarayda çevresine toplamıştır. Fatih'in batıdaki gelişmelere olan yoğun ilgisi bazılarının onu rönesans padişahı savmasına yol açmıştır.

İstanbul'un Fethinin Nedenleri
    İstanbul Karadeniz ticaret yollarının önemli bir noktasıdır. FSM kendini kanıtlayacak bir fetih istiyordu. Osmanlı'dan Bizans'a kaçan insanlar Osmanlı için büyük bir maddi kayıp ve tehlike oluşturuyordu. Hatta bu durum neredeyse Bizans'ın en büyük gelir kapısıydı.

Fetih hazırlıklarını,yansımalarını stratejilerini, fetih dönemini ve fatih döneminin sonu ve fatih'in ölümünü sonra anlatacağım.

• Daha fazla yazmayacağım. Ordan burdan aşırmıyorum tamamıyla kendi bilgi birikimim ama ilgi görmediği için uzatmayacağım.
  • ilginçmiş gösterip de vermemezlik yapma devamini bekliyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kısmet
  • konu çok iyiydi devam ermeni isterdim akiciydi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dinliyoruz.
  • Fetih Hazırlıkları

Büyük bir donanma yapılmış ancakbu donanma başarılıolamamıştır. Surların önüne 70.000-100.000 kişi arasından oluşan bir ordu geçmiştir. Bu ordunun içinde bir çok kiralık asker de vardı. Osmanlı bu surları aşabilmek için birçok top yapmıştır.

Fetih'in Yansımaları

Fetih Fatih'e büyük bir güç kazandırdı. Yeniçerilerin gözünde çocuk olan Mehmet güçlü bir merkeziyeçi sistem kurdu. Bu güce ulaşınca düşmanlarını elemeye başlamıştır. Babası Murat döneminde de sadrazamlık yapan Çandarlı Kara Halil Paşa'yı yargılatıp öldürdü. 2.Murat döneminde bu tımar beyleri o kadar güçlenmişti ki vurun kellesini diyemedi. Bizanslılarla anlaşıp fetihi geciktirmesinden ve vatana ihanetten dolayı idam edildi. Feodalleşmeyi önlemek adına Çandarlı'dan sonra 20.000 tımar beyinin daha kellesii almıştır ve bu feodalleşme dönemini Fatih demir yumruğunu vurarak bitirdi.

İstanbul'u alarak Karadeniz ticaret yolunun önemli bir noktasını ele geçirdi.
    Bitmiş İstanbul'u tekrar yaratmak için Kapalıçarşı'yı yaptırdı.
    Ve İstanbul konumu itibariytle başkent olmuştur.

• atıyo beyler anlı şanlı osmanlımızı kötülüyo bu
  • YAV HE HE

• Bizim bildiklerimiz yanlış seninkiler neden doğru?

Toplumda böyle bir algı var, az bilinen ve sonradan ortaya çıkan hep doğru kabul ediliyo.
    Oysa ben tercihimi Ockham'ın Usturası'ndan yana kullanıyorum.Günümüze kadar gelmiş,en büyük kitlelerce bilinen,yani değişmesi en zor olana inanıyorum.Doğru cevap genellikle en basit olanır olandır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: G3NJUR0

Bizim bildiklerimiz yanlış seninkiler neden doğru?

Toplumda böyle bir algı var, az bilinen ve sonradan ortaya çıkan hep doğru kabul ediliyo.
    Oysa ben tercihimi Ockham'ın Usturası'ndan yana kullanıyorum.Günümüze kadar gelmiş,en büyük kitlelerce bilinen,yani değişmesi en zor olana inanıyorum.Doğru cevap genellikle en basit olanır olandır..

Yazdıklarımı okuduğunu sanmıyorum okuduysan bile %90 anlamamışsındır. İlk cümlemi bile anlayamamışsın çünkü. Ortada birçok yalan yanlış bilgi var dedim, sen bilmiyorsun senin bilgin yanlış mı dedim? Bu bilgilerin çoğu en büyük Türk tarihcisi Halil İnalcık'ın bilgileridir. Yoldaki Ahmet abi'nin değil.

Haçlı Seferleri'nin din sebebiyle yapıldığını da bilinen en yaygın yanlışlardan biri Haçlılar Ayasofya'nın içinde at koşturmuşlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mizuhara -- 29 Aralık 2012; 18:17:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mizuhara

quote:

Orijinalden alıntı: G3NJUR0

Bizim bildiklerimiz yanlış seninkiler neden doğru?

Yazdıklarımı okuduğunu sanmıyorum okuduysan bile %90 anlamamışsındır. İlk cümlemi bile anlayamamışsın çünkü. Ortada birçok yalan yanlış bilgi var dedim, sen bilmiyorsun senin bilgin yanlış mı dedim? Bu bilgilerin çoğu en büyük Türk tarihcisi Halil İnalcık'ın bilgileridir. Yoldaki Ahmet abi'nin değil.

Haçlı Seferleri'nin din sebebiyle yapıldığını da bilinen en yaygın yanlışlardan biri Haçlılar Ayasofya'nın içinde at koşturmuşlardır.

Yanlış anlamışım ,özür dilerim.

• fetih nerde?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bir Troll Gördüm Sanki!

hocam oncelikle tesekkurler. yalniz ben konuya girerken bir cok yalan yanlis bilgi var dediginde su fetih anindan birseyler soyleyeceksin sandim (karadan gemi yurumesi falan) o kismi cabuk gecmissin biraz daha acar misin?

Tarih bu geçmişte olan ve rasyonel olmayan bir şey kesinlikle olmamış diyemem. Ancak bu gemilerin 2 günde Galata'dan Haliç'e indirilmesi imkansız. Kaldı ki Osmanlı donanması pek de başarılı olamamıştır. Fetih'ten sonra Haliç'te bir tersane kurdurtmuştur. Dünyanın en eski 2 tersanesinden biridir bu.Misal Ulubatlı Hasan diye tarihi bir karakter de yoktur. Şu an ismini hatırlayamayacağım eski bir tarihçinin uydurması.

Her şeyi buraya yazamam açıkçası merak ettiğiniz bir şey olursa soru-cevap daha kolay olur gibi.

• kültürlenin lan cahiller

• dunyayı 1 kısı kontrol edıyor eskı tarıh kurmaca

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.