|
|
Fatih Sultan Mehmed'in Bizans Sarayı'nda Söylediği Söz
1453 yılında İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed, Bizans İmparatoru XI. Konstantinos'un sarayına girdiğinde, bir örümcek hücresinde gizlenen bir adamla karşılaşır.
Bu adam, Bizans sarayında perdeci olan Hüsrev'dir. Fatih Sultan Mehmed, Hüsrev'e, "Sen burada ne yapıyorsun?" diye sorar. Hüsrev, "Baykuş Efrasiyab Kalesi'nde nöbet borusu çalıyorum," diye cevap verir.
Fatih Sultan Mehmed, Hüsrev'in sözlerine şaşırır ve şöyle der: "Sen burada perdeci olmuşsun, nasıl olur da Efrasiyab Kalesi'nde nöbet borusu çalabilirsin?"
Hüsrev, "Dünya fanidir. Bugün benim perdeci olduğum saray, yarın başkalarının eline geçebilir. Ben görevimi her zaman yerine getirmeye hazırım," diyerek Fatih Sultan Mehmed'i etkiler.
Fatih Sultan Mehmed, Hüsrev'in sözlerinden çok etkilenir ve kendisine bir görev verir. Hüsrev, bundan sonra Ayasofya Camii'nde müezzin olarak görev yapacaktır.
Bu olay, "örümcek hüsrev'in sarayında perdeci olmuş" deyiminin kökenidir. Bu deyim, geçici görevlerde bulunan veya görevini önemsemeyen kişileri tanımlamak için kullanılır.
|
_____________________________ |
|
|
hayvanımı ziyaret edin lütfen link= http://www.zooreka.com/photo-355729.html |
|
╚═╦═══╗═║═══║═══════║═══║═╦═══╦═╝ ══║═══║═║═══║═╔═══╗═║═══║═║═══║══ ══╠═══╣═╚═══╣═║═══║═║═══║═║╔══╝══ ══║═══║═════║═║═══║═║═══║═║╚═╗═══ ══╝═══║═════║═║═══║═╚═══╝═║══║═══ ╔═════║═════║═║══════════════║══╗ ÅÿηՄя |
|
|
|
_____________________________ |
|
|