Şimdi Ara

Fanı usb kablosunu bağlamak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
8.789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar diyelim normal bir pc fanı aldık.Şimdi ben bunu normalde adaptöre bağlıyordum işte kırmızı kablo içeri siyah kabloyu etrafına sarıyordum falan...Şimdi niyetimiz fanı usb 2.0 kabloya bağlamak olsa neyi nereye bağlarız.Elimde rexpo fd-709 adlı notebook soğutucu var da baktım fanı usbye bağlamak pek zor gibi gözükmüyor ama teknik birşey varsa bilelim yamuk olmasın.Bir de şimdi usbden 5v alabiliyoruz bunun ayarlı yapabilmenin bir yolu var mı?Yani usbye 3 gitsin falan gibi...Gerçi zaten 5v ama...Düşüncelerinizi bekliyorum.

İlave:Aynı şekilde ikinci bir fanı da usb kablosuna bağlamak istesek iki fan 2,5 ar voltajda mı çalışacak 5erde mi?Fizikte elektrik konusunu pek sevmezdim de :)

İlave 2:Ölmüş konuları hortlatıyor gibi oluyorum ama fikri olan yok mu ya?Yoksa usb kablosunu kesip kafama göre fan kablosuna bağlayacam deneyeceğim de bilinmesi gereken birşey varsa öğrenmek istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L-H-T -- 13 Nisan 2008; 2:21:59 >

usb üzerindense zaten hazır bağlantısı vardır. bu seçeneği geçelim.

Harici kaynakla besleniyorsa muhtemelen 12 voltluk bir fandır. Bu fanlar min 7volt ile çalışır. USB üzerinden bağlasan bile sağlıklı (veya hiç) döndüremezsin. Ayrıca USB üzerinden çekilebilecek akım bir çok fanın (12v) çekeceği akımdan düşüktür. Bu da portun yanmasına neden olabilir.

Fanın usb ile uyumlu olduğunu varsayalım. Gerilimi ayarlayabilmen için en basitinden dirençlerle gerilim bölücü yapabilirsin. Daha da ilerisi pwm ile kontrol edebilirsin (usbden pek mümkün olmaz). Bunun dışında program üzerinden usb gerilimini ayarlayamazsın, anakart üzerinden direkt enerjisini alır.

ilave1ine cevap: 2. bir fanı diğer fana paralel bağlarsan vay haline. Çekilecek akım 2 katına çıkacaktır. Buna portun dayanabileceğini hiç sanmıyorum Eğer seri bağlarım diyorsan bu defa da gerilim 2ye bölünecektir. 2,5 voltta çalışabilecek fanın hiç bir şekilde soğutmaya katkısı olabileceğini sanmam.

ilave 2ne cevap: fikrin gereksiz. Kabloyu kesip de hem kabloya hem bilgisayara kıyma

• FANI USB KABLOSUYLA BİLGİSAYARA BAĞLAMAK
    BU MÜMKÜN USB KABLOSUNDAN GELEN VOLTAJ 5 VOLTTUR.BU VOLTAJLA 12 VOLTLUK BİR FANI BAĞLAYABİLİRİZ ANCAK BİRAZ DAHA YAVAŞ
    ÇALIŞACAKTIR HATTA 2 TANE BİLE BAĞLAYABİLİRİZ AYNI HIZDA ÇALIŞIRLAR.ŞİMDİ NASIL BAĞLAYACAĞIMIZA BAKALIM!
    1-FANIN KIRMIZI KABLOSUNU USB KABLOSUNUN KIRMIZI OLANINA
    2-FANIN SİYAH KABLOSUNU USB KABLOSUNUN SİYAH OLANINA
    3-GERİ KALAN KABLOLAR VE BAĞLADIĞIMIZ SİYAH VE KIRMIZI KABLOLAR BİR BİRİNE DEĞMEMELİDİR.
    4-ARTIK 5 VOLTLA ÇALIŞAN BİR FANIMIZ VAR İSTER KENDİNİZİ SERİNLETİN İSTERSENİZ LAPTOBU

Orijinalden alıntı: climalaro

FANI USB KABLOSUYLA BİLGİSAYARA BAĞLAMAK
    BU MÜMKÜN USB KABLOSUNDAN GELEN VOLTAJ 5 VOLTTUR.BU VOLTAJLA 12 VOLTLUK BİR FANI BAĞLAYABİLİRİZ ANCAK BİRAZ DAHA YAVAŞ
    ÇALIŞACAKTIR HATTA 2 TANE BİLE BAĞLAYABİLİRİZ AYNI HIZDA ÇALIŞIRLAR.ŞİMDİ NASIL BAĞLAYACAĞIMIZA BAKALIM!
    1-FANIN KIRMIZI KABLOSUNU USB KABLOSUNUN KIRMIZI OLANINA
    2-FANIN SİYAH KABLOSUNU USB KABLOSUNUN SİYAH OLANINA
    3-GERİ KALAN KABLOLAR VE BAĞLADIĞIMIZ SİYAH VE KIRMIZI KABLOLAR BİR BİRİNE DEĞMEMELİDİR.
    4-ARTIK 5 VOLTLA ÇALIŞAN BİR FANIMIZ VAR İSTER KENDİNİZİ SERİNLETİN İSTERSENİZ LAPTOBU

hocam yalnız usb çıkış max 2.5 watt dır eğer bunu geçerseniz anakart yanabilir hesaplar iyi yapılmalı..

• benim de elimde 3 tane fan var bunlardan laptopum için soğutucu yapmak istiyorum nasıl yaparım yanlış yapmayalım da yakmayalım güzelim laptopu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gibson_SG -- 26 Nisan 2011; 0:48:42 >

Orijinalden alıntı: REGeRock

fanlarının akım değeri kaç?

bana mı sordunuz?
    eğer banaysa bilmiyorum 2005 yılında aldığın kasadan çıkardım
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: K4TL14M

quote:

Orijinalden alıntı: REGeRock

fanlarının akım değeri kaç?

bana mı sordunuz?
    eğer banaysa bilmiyorum 2005 yılında aldığın kasadan çıkardım

evet size sormuştum. üstünde yazar akım değerine göre hesap yapılmalı, toplam güç 2.5 watt ı geçmeyecek şekilde fanlar bağlanmalıdır.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gibson_SG -- 26 Nisan 2011; 19:11:58 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.