Şimdi Ara

FAN YÖNÜ NASIL OLMALI? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
60
Cevap
0
Favori
9.049
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: yksk

valla arkadaşlar baktım herkes bişey yazmış bende kendi fikrimi yazayım dedim.

öncelikle benim kasamda 5 fan var. biri ön, biri arka, 2 si sol arka yan, 1i sağ ön yanda.
    ön fan ve sağ ön yan içeri hava alıyor doğal olarak. ve arka fan da dışarı hava üflüyor. buraya kadar hepimiz mutabıkız. ama tartışma kunosu olan 2 sol arka fana bakacak olursak; ekran kartı alt taraftakinin tam ortasına geliyor ve geri kalan üstteki yarım kısmı da tam olarak anakart üzerindeki pasif soğutucuya geliyor(hala alttakinden bahsediyorum) yani bu içeri üflüyor, üflediğinin bı kısmı ekran kartına bı kısmı da anakartın pasif soğutucusuna geliyor.
    ama asıl tartışma konusu bunun üzerindekki yani işlemci fanının hizasında olan fan, benim kanımca onun dışarı hava üflemesi gerekir ki kasadaki fanlar bana hazır montajlı halde geldiğinde de durum böyleydi( kasam bu arada Raidmax smilodon adamlar bişey biliyodur heralde) şöyleki::;
    mantık olarak bakacak olursak 5 fandan şimdiye kadar saydığımız 3 fan (ön, sağ ön yan, sol yan alttaki) içeri hava üflüyor eğer bu sol üst yandaki de içeri üflüyor olursa üçerde hava akımı bakımından bi karmaşa olur çünkü 4 fan içeri üflerken 1 fan çıkartmaya uğraşıyo ki böyle bi durum biraz abest kaçar.
    ayrıca arkadaşlar diyor ki işlemci fanının üzerine temiz hava üflenmeli ki tam soğutma yapabilsin, bence tam aksine o fanın üstüne siz güçlü bir hava akımı gönderirseniz yani sol üst yandaki fanı içeri üfletirseniz işlemci fanının performansını düşürürsünüzi, çünkübelli bir devirde dönen bir fanın üzerine hava üflerseniz o fanın işlevi bozulur, o fan pasif havayı cekip işlemciye üfler, üzerine doğru hızlı bir hava üflenmesine maruz kalırsa devrini gerçekleştirmede yataersiz kalır ve tam performans veremez. şu basit örneği vererek açıklamak istiyorum:
    siz normal bir odada mı daha iyi nefes alırsınız(pasif hava akımı) yoksa araba ile 100 km hızla giderken başınızı camdan dışarı çıkardığınızda mı?(aynı işlemci fanının üzerine ekstra bir fan üflettirmek gibi,sizin ağzınızıda belli hızda bir hava akımına maruz bırakmak)
    ayrıca bu solüst yandaki fan hem üsttedir hem de arkadaki hava çıkışını sağlayan fana yakındır. direk içeri bi hava üflediğini düşünecek olursanız, arkadaki fan ile öndeki fanın içeride oluşturacağı hava akımını bozar içerdeki havanın dışarı çıkarılmasına kismi olarak engel oolur.

şimdide paintte çizdiğim bir iki ufak resimle olayı daha basit bi şekilde anlatmaya çalışacağım:: (kusura bakmayın resmim biraz kötü )

[simage][/simage]

bu benim kasamın resmi mavi oklar havanın yönünü göstermeye çalışıyor, dikkat ederseniz işlemci fanı da zaten tam direk önünden değil biraz daha yanlardan hava alıyor bi 45 derceleik açı ile ki bu havayı da zaten sol yan alt taraftaki içeri üfleyen fan ve içerdeki hava akımı sağlıyor

inşallah yardımcı olabilmişimdir bunlar benim fikirlerim, bi sorusu olan varsa cevaplamaya çalışırım

FAN YÖNÜ NASIL OLMALI?

Dostum uğraşmış yazmışsın kendincede birşeyler anlatmaya çalışmışsın teşekkür ederim.
    Yalnız öncelikle çoğu kasada seninkinde oldğu gibi sağ kapakta fan bulunmaz. İkincisi işlemci fanına duck aracılığı ile hava üflersen fanın devrini falan bozmazsın alakası yok. Ayrıca verdiğin örnekle bağlantı kurmak bir hayli zor. Ne kadar çok hava üflersen o kadar ısı tahliye edersin. İşlemcinin nefes alamya ihtiyacı yok :)
    Ayrıca senin fanların anladığım akdarıyla işleemci hizasında değil. Yani konumuzdan biraz sapmış bizim esas tartıştığımız işlemci hizasındaki fandır.
    Senin fanlarının esas görevi hem ekran kartının yaydığı ısıyı tahliye etmek hemde sağ önden gelen havayı dışarı atmaktır.

• Yan kapak fanları her zaman içeriye üflemelidir arkadaşlar konuyu daha fazla uzatmayın.İşlemci fanı heatsinke doğru üfürdüğü için sizin işlemci üstünden hava çekmeniz hiç doğru olmaz,zararı bile olur yani.

Siz dışardaki havayı direkt işlemciye doğru vericeksiniz ki soğutma performansı artacak.
    Her türlü metodları denedim kasamda emin olabilirsiniz.

Fan üstüne fan ile hava üfürtmek zararlı diyen arkadaşa da seslenmek istiyorum,göndermek istediğiniz 2 avuç hava,kullandığınız 2W fan zaten.Emin ol zararı olmaz.
    Son noktayı koymak istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 19 Şubat 2008; 21:26:47 >
  • yan tarafta bulunan fan yuvası eğer cok yukarıda ise ve duck sistemiyle doğrusal olarak belirgin bir noktaya hava üflemiyorsa,ve güç kaynağınızda kasa içindeki havanın tahliyesine yardımcı olmuyor ise işlemcinin üstünde psu ile yan kapak arasında kalan üst kısımda ölü ve akımsız bir bölüm oluşabilir...Bu konu hakkında çoğumuz ikileme düşmüşüzdür ve bende bununla ilgili araştırmalar yaparken bu tarz söylemlere denk gelmişimdir...Bu konuda dışarıya üfleten arkadaşlar eğer bu ölü bölgenin soğutulmasından bahsediyorlarsa belki bir çıkar yol bulabiliriz diye düşünüyorum...ancak tam cpu veya nb veya ekran kartı üzerine gelen bir akıma yanlış veya ters etki yaratır diye düşünen arkadaşlar,tam tersine denemekten zarar gelmez diyerek benim gibi fanı çift taraflı denemelerini tavsiye ederim...şahsen bu konudan da aldığım merak ile fanımı ters çevirdim ve dışarıya üflettim.içeri üflerken 2-3 derecelik bir düşüşe sebebiyet verdiğini gördüm işlemcide ...Şahsen herkesin fikrine saygı duyarım yalnız yinede tersini denemekten kaçınmayın arkadaşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi holyfire -- 19 Şubat 2008; 21:45:43 >

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Yan kapak fanları her zaman içeriye üflemelidir arkadaşlar konuyu daha fazla uzatmayın.İşlemci fanı heatsinke doğru üfürdüğü için sizin işlemci üstünden hava çekmeniz hiç doğru olmaz,zararı bile olur yani.

Siz dışardaki havayı direkt işlemciye doğru vericeksiniz ki soğutma performansı artacak.

Fan üstüne fan ile hava üfürtmek zararlı diyen arkadaşa da seslenmek istiyorum,göndermek istediğiniz 2 avuç hava,kullandığınız 2W fan zaten.Emin ol zararı olmaz.

konu uzadıkca uzuyor bende denedim suan oylede kullanıyorum 31 derece q6600 pc de sadece işlemci mi var arkadaslar neden sadece işlemciye odaklanıyorsunuz işlmeciden cıkan sıcaklık kasadaki diger bilesenlere etkisi ne kadar bunu en kısa sürede kasadan tahliye etmek gerekli neyse konuyu uzatmayalım lütfen kimse benim dedigim dogrudur yazmasın herkes istedigi gibi kullansın deneme yanılma yolu ile

• quote:

Orjinalden alıntı: holyfire

yan tarafta bulunan fan yuvası eğer cok yukarıda ise ve duck sistemiyle doğrusal olarak belirgin bir noktaya hava üflemiyorsa,ve güç kaynağınızda kasa içindeki havanın tahliyesine yardımcı olmuyor ise işlemcinin üstünde psu ile yan kapak arasında kalan üst kısımda ölü ve akımsız bir bölüm oluşabilir...Bu konu hakkında çoğumuz ikileme düşmüşüzdür ve bende bununla ilgili araştırmalar yaparken bu tarz söylemlere denk gelmişimdir...Bu konuda dışarıya üfleten arkadaşlar eğer bu ölü bölgenin soğutulmasından bahsediyorlarsa belki bir çıkar yol bulabiliriz diye düşünüyorum...ancak tam cpu veya nb veya ekran kartı üzerine gelen bir akıma yanlış veya ters etki yaratır diye düşünen arkadaşlar,tam tersine denemekten zarar gelmez diyerek benim gibi fanı çift taraflı denemelerini tavsiye ederim...şahsen bu konudan da aldığım merak ile fanımı ters çevirdim ve dışarıya üflettim.içeri üflerken 2-3 derecelik bir düşüşe sebebiyet verdiğini gördüm işlemcide ...Şahsen herkesin fikrine saygı duyarım yalnız yinede tersini denemekten kaçınmayın arkadaşlar

tam anlayamadım içeri üfllerken mi 1.2 derece düsüs oldu dısarımı üflerken mi ?

• İçeri demiş hemde 2-3 derece demiş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: marksmanboys

tam anlayamadım içeri üfllerken mi 1.2 derece düsüs oldu dısarımı üflerken mi ?

İçeri üflerken...

Ki benim buradaki amacım direk işlemciyi sogutmakta değil...Nb ve ekran kartını tersten sogutmak..zaten ekran kartını bu şekilde bir yan fan ile önden sogutamam,çünkü çift slot ve hava koridorunu kasanın arkasından sağlıyor...ama ters tarafta acık kalan ve işlemciye bakan kısımı sogutmam gerek...ve o arada da nb var...O kısımda muazzam bir ısı var ve bu kısım pasif,yani fanı üflüyor pozisyonda değilde,çeker bir pozisyonda kullansaydım o kısmın sogumasına çokta faydalı olamazdım...fanın üst kısmı ise hafiften işlemciye geliyor...Ekran kartımda da soguma hat safada...özellikle çift slot havayı dısarıdan alan ekran kartlarında bu tarz bir sogutma yani tersten sogutma,gercekten etkili oluyor...Tekrar söylediğim gibi,orada pasif bile diyemiyeceğimiz ekran kartının arka kısmı gerçekten çok ısınıyor,bunuda pcb nin üzerine direkt olarak hava üfleyerek engelliyebilirsin...

uzun lafın kısası benim görüşüm kasanın yan kapagına olabildiğince yüksekten tahliye amaçlı bir fan koyulabilir,ama altında soğutmayı direkt olarak istediğin birşey varsa üzerine üflemek çok daha etkin özelleşmiş bir sogutma yaratıcaktır düşüncesindeyim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi holyfire -- 19 Şubat 2008; 23:20:17 >

• quote:

quote:

Yan kapak fanları her zaman içeriye üflemelidir arkadaşlar konuyu daha fazla uzatmayın.İşlemci fanı heatsinke doğru üfürdüğü için sizin işlemci üstünden hava çekmeniz hiç doğru olmaz,zararı bile olur yani.

konu uzadıkca uzuyor bende denedim suan oylede kullanıyorum 31 derece q6600 pc de sadece işlemci mi var arkadaslar neden sadece işlemciye odaklanıyorsunuz işlmeciden cıkan sıcaklık kasadaki diger bilesenlere etkisi ne kadar bunu en kısa sürede kasadan tahliye etmek gerekli neyse konuyu uzatmayalım lütfen kimse benim dedigim dogrudur yazmasın herkes istedigi gibi kullansın deneme yanılma yolu ile

Bak abicim fizik var kimya var akıl var mantık var biraz düşünsen nasıl olur aceba???

Ben 4 yıl kimya eğitimi aldım,hâlâ kimyayı bi hobi olarak araştırır ve severim,hayata fizik ve kimya gözüyle bakmayı severim,bu tip konularda ise olayları kimyasal - fiziksel olarak düşünerek iş yaparım ve bugüne kadar hiç yanılmadım.

Sana şu kadar diyeyim,işlemciye giren hava dışardan gelirse ve soğuk olursa işlemci heatsinkten çıkan hava da o kadar soğuk olur ve kasa içi sıcaklık o kadar da yükselmez.Sen diyorsun ki sıcak havayı üstünden çekelim...Bu mantık %100 yanlış arkadaşım sen o işlemcinin sıcak havasını işlemci üstüne denk gelen bi kapak fanıyla çekemezsin.10000rpm felan olması lazım o havayı çekmen için,bu sefer de işlemci fanı dönmez galiba ters akım oluşacağı için.

Senin işlemcinden çıkan sıcak hava eksoz kasa fanı ve psu fanı tarafından çekilecektir zaten dert etme.
    Sen olabildiğince soğuk hava vurucaksın üstüne ki çıkan hava da fazla sıcak olmasın.

Yanlış anlama ama sana gerçekçi bi soru soruyorum ve senden gerçekçi bi cevap bekliyorum.
    Eğitim durumun nedir?

• ben bu konuyu kapadım sizde kapayın

önce konusmasını ögrenelim ondan sonra tartısırız
    DiabloXT kardeşim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leonfatih -- 21 Şubat 2008; 19:57:23 >
  • kasanın içindeki sıcak havayı tekrar cpu ya üfleyecekse ne işe yarar o zmn cpu fanı..saçmalamayı kesin kasanın içine temiz hava girmesi lazım...

bi mod kilitlesin şu konuyu yaa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy eXpert -- 20 Şubat 2008; 23:13:40 >
  • Sadece bir doğru olduğuna göre ortada çok vahim bir durum var, her iki fikrin de sonuna kadar savunanları var, ama bir taraf yanlış biliyor ve en kötüsü yanlış yönlendiriyor. Fikrimi söyleyip bu tartışmaya girmek gibi bir niyetim yok söylenecek her şey söylenmiş zaten. Arada kalan hakikaten doğrusunu bilmeyip "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyen" arkadaşlara tavsiyem burda yazılanlara kesinlikle bakmayın, gördüğünüz gibi bu konu forumların ne kadar yanıltıcı olabileceğinin kanıtı. Siz eniyisi doğrusunu güvenilir, ilmi bir kaynaktan öğrenin. hadi kolay gelsin...
  • arkadaşlar big typhoon un üstüne doğru hava üfleycek şekilde yan kapağa 8cm lik bir fan koydum
    tam yükte tam 5 c düşüş sağladım
  • quote:

Orjinalden alıntı: mertkatar

Sadece bir doğru olduğuna göre ortada çok vahim bir durum var, her iki fikrin de sonuna kadar savunanları var, ama bir taraf yanlış biliyor ve en kötüsü yanlış yönlendiriyor. Fikrimi söyleyip bu tartışmaya girmek gibi bir niyetim yok söylenecek her şey söylenmiş zaten. Arada kalan hakikaten doğrusunu bilmeyip "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyen" arkadaşlara tavsiyem burda yazılanlara kesinlikle bakmayın, gördüğünüz gibi bu konu forumların ne kadar yanıltıcı olabileceğinin kanıtı. Siz eniyisi doğrusunu güvenilir, ilmi bir kaynaktan öğrenin. hadi kolay gelsin...

Bu laf hangi tarafa şimdi onu da söyleseniz !?
    Ayrıca,hangi ilim kitabında kasa fanı takılış yönü anlatılıyor aceba yardımcı olur musunuz biz de okusak o kitapları.

quote:

ben bu konuyu kapadım sizde kapayın
    DiabloXT kardeşim

Bağnazlığı bırakıp biraz kafanızı kaldırırsanız adam gibi konuşurum ben sizinle kafanızı yormayın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 21 Şubat 2008; 2:15:40 >

• quote:

quote:

Sadece bir doğru olduğuna göre ortada çok vahim bir durum var, her iki fikrin de sonuna kadar savunanları var, ama bir taraf yanlış biliyor ve en kötüsü yanlış yönlendiriyor. Fikrimi söyleyip bu tartışmaya girmek gibi bir niyetim yok söylenecek her şey söylenmiş zaten. Arada kalan hakikaten doğrusunu bilmeyip "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyen" arkadaşlara tavsiyem burda yazılanlara kesinlikle bakmayın, gördüğünüz gibi bu konu forumların ne kadar yanıltıcı olabileceğinin kanıtı. Siz eniyisi doğrusunu güvenilir, ilmi bir kaynaktan öğrenin. hadi kolay gelsin...

Ayrıca,hangi ilim kitabında kasa fanı takılış yönü anlatılıyor aceba yardımcı olur musunuz biz de okusak o kitapları.

quote:

DiabloXT kardeşim

Bağnazlığı bırakıp biraz kafanızı kaldırırsanız adam gibi konuşurum ben sizinle kafanızı yormayın...

İlim kitapların da kasa fanı nasıl takar diye aramaya başlarsanız işiniz zor, ama şöyle komşu akraba gençlerden bir lise fizik kitabı bulup neymiş yahu şu fiziiğin temelleri diye biraz baksanız artık gerisi sizin muhakeme gücünüzle çözülecektir. Hayatta herşeyin kulavuzunu bulamazsınız, ilmin temeli de deneylerden geçer ama biz bunu yapamayacak kadar tembel bir ulusmuyuz ki hep gavurun deneyip bize kılavuz hazırlamasını beklersek o gavur gün gelir bizi ..kada sokar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertkatar -- 21 Şubat 2008; 14:47:31 >

• Tamam biz de zaten o fizik kimya kitaplarından bildiklerimizley yola çıkıyoruz,elin araştırmasına göre değil tabii ki.Boş beleş mesaj yazıyo mu sanıyorsunuz bizi?Veya en azından beni diyeyim...
  • quote:

quote:

quote:

DiabloXT kardeşim

Hocam Allah Askina ugrasmayin su adamla. Hicbirseyden anladigi yok. Konusmaktan baska yaptigi birsey yok...
    Sen 4000 mesaji bende 1600 mesaji knight bolumunde attik. Sonra geldik buraya baskalarini kandirip islemcilerinin daha sicak calismasi icin yontemler soyluyoruz. Bizim hosumuza gidiyo ya baskasinin islemcisi bizimkinden sicak olunca...

Adamin yazdigi mesajlara bak. Forumun %99 u bunu savunurken tek basina disari uflemeli diyo. Mantik bunu gosteriyo. Test yapanlar boyle oldugunu soyluyo. Kasa ureticileri fanlarini ona gore takiyo. Bu adam haala fan disari uflicek diyo. Yaptigi BAGNAZLIK tan baska birsey degil

Edit: Imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Real RocknRolla -- 21 Şubat 2008; 16:54:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ToffieBoi
    Hocam Allah Askina ugrasmayin su adamla. Hicbirseyden anladigi yok. Konusmaktan baska yaptigi birsey yok...
    Sen 4000 mesaji bende 1600 mesaji knight bolumunde attik. Sonra geldik buraya baskalarini kandirip islemcilerinin daha sicak calismasi icin yontemler soyluyoruz. Bizim hosumuza gidiyo ya baskasinin islemcisi bizimkinden sicak olunca...

Adamin yazdigi mesajlara bak. Forumun %99 u bunu savunurken tek basina disari uflemeli diyo. Mantik bunu gosteriyo. Test yapanlar boyle oldugunu soyluyo. Kasa ureticileri fanlarini ona gore takiyo. Bu adam haala fan disari uflicek diyo. Yaptigi BAGNAZLIK tan baska birsey degil

Sen ne dersen o olsun ToffySonuçta mantık belli kural belli,ben söyleyeceğimi söyledim, sen de ben de uzun zamandır bu işin içindeyiz,tecrübelerimiz olmuştur sonuçta dediğin gibi kimsenin işlemcisini ısıtma eğiliminde değiliz...

Bırakalım bu adamın kasası dışarı üflesin.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: ToffieBoi

Sen ne dersen o olsun ToffySonuçta mantık belli kural belli,ben söyleyeceğimi söyledim, sen de ben de uzun zamandır bu işin içindeyiz,tecrübelerimiz olmuştur sonuçta dediğin gibi kimsenin işlemcisini ısıtma eğiliminde değiliz...

Bırakalım bu adamın kasası dışarı üflesin.

Bu arada MSN de senin blockla ilgili 1-2 soru sorucam.

• quote:

yksk kardes bosuna anlatma istersen bu arkadasların anlamaya niyeti yok kimse alınmasın lütfen senin yazdıkların tamamiyle dogru ama anlayabilene hala anlamıyacaklardır ama neyse ihsallah anlarlar ve bir özür dilerler...

bu arada Fatih-1806 arkadasım cahilligin en büyügü insanın kendi cahilligini bilmemesidir (lütfen alınma )

kusura bakma ben senin kardeşin falan değilim benim kardeşim senin gibi olamaz. ayrıca burda cahil olan ben degil sensin bu apaçık belli. tmm sen git fanını dışarı üflet. buna kimse karışamaz ama bu kadar insana karşı çıkman yanlış.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Fatih-1806

quote:

yksk kardes bosuna anlatma istersen bu arkadasların anlamaya niyeti yok kimse alınmasın lütfen senin yazdıkların tamamiyle dogru ama anlayabilene hala anlamıyacaklardır ama neyse ihsallah anlarlar ve bir özür dilerler...

bu arada Fatih-1806 arkadasım cahilligin en büyügü insanın kendi cahilligini bilmemesidir (lütfen alınma )

kusura bakma ben senin kardeşin falan değilim benim kardeşim senin gibi olamaz. ayrıca burda cahil olan ben degil sensin bu apaçık belli. tmm sen git fanını dışarı üflet. buna kimse karışamaz ama bu kadar insana karşı çıkman yanlış.

edit //

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leonfatih -- 22 Şubat 2008; 21:19:20 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.